login |

Pilot-mustra: Pure – 1×01

2019. 02. 04. 18:35 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Welcome to the fucked up mystery that is my life.

A minap merengtem Twitter-en, hogy manapság, amikor rengeteg a sorozat, nagyon nehéz bármire felhívni a figyelmet, ami nem valami feldolgozása/adaptációja/rebootja (tehát nem IP-re épül), és nem is rendelkezik nagy nevű készítővel és/vagy színésszel, vagy figyelemfelkeltő koncepcióval, illetve nem dönt nézettségi rekordokat vagy kap istenítő kritikákat a sajtótól. Azokra a 7-8/10-es sorozatokra gondolok, amik nagyon jók köszönhetően a nem reklámozható, a szavakban meggyőzően el nem adható hangulatuknak és a karaktereiknek.

Osztályzat tekintetében a Pure is ide tartozik, és az is lehet, hogy el fog veszni a zajban (nem baj, páran azért látni fogjuk), de egy biztos: az alapsztorija nem olyan, hogy az ember ne kapja fel rá a fejét. Sőt, konkrétan érdeklődni is fog, hogy “mi a franc ez?”. Ki tudja, talán siker is lesz, az már csak hab a tortán, hogy ennek fiatalos komédiának a hangulata és a karakterei is nagyon rendben vannak.

PURE – 1×01 – 7,5/10

A sorozat főhőse egy fiatal nő, aki tinédzser kora óta elég különös problémával küszködik: bárhol van, bármerre jár, bárkivel beszél, mindenféle apró, ráutaló dologról teljesen random szexuális fantáziák jelennek meg a szeme előtt a társaságában lévők kapcsán. Nem feltétlenül ő vágyik az emberekre hevesen, csak önkéntelenül azokat kezdi el vagy meztelenül, vagy egymással üzekedve látni, de az is előfordul sajátmaga is a látomásai része lesz. Amikor pedig többször annak szemtanúja, ahogy anyjával csókolózik, apja pedig legjobb barátnője lábai között élvezkedik, végleg besokall.

It’s like The Sixth Sense, but I don’t see dead people, I see naked ones.

Egy elég ronda önlejáratást követően Marnie le is lép skót falucskájából, busszal London-ba utazik, ahol becuccol egy ismerőséhez és nyakába veszi a várost, új kapcsolatokat alakít ki, megpróbálja kikúrálni magát, a végére járni annak, hogy mi is a bajainak a gyökere.

Nem érdemes kerülgetni a forró kását, alapból a Pure a mentális egészségről szól, vagy legalábbis a “kattantság” egy fajtájáról. Pont a minap jelent meg az Indexen is egy OCD-ről szóló cikk, csak itt a főhős nem láthatóan, azaz tetteiben cselekszik kényszeresen (mint például a Monk főhőse), hanem minden a fejében történik. Ezt nevezik Pure-O-nak, tiszta. azaz pure OCD-nek, amit sok bizonyos dolgokra kényszeresen gondoló ember nem is diagnosztizál magán betegségként.

Mostanság Angliában több sorozat is feldolgozta a témát, és a Pure afféle dramedy-s megközelítést választ, hiszen hiába vicces és nagyon feelgood helyenként, mégiscsak egy olyan elmeállapotról szól, amivel piszok nehéz együtt élni, ami nyomorúságossá teheti az embert, amit valahogy ki kell kúrálni. Ha lehetséges. (És gondolom lehetséges, hiszen a sorozat alapjául szolgáló könyv írója átélte.)

A sorozat, bár idővel bővül a szereplők köre (akik nincsenek elhanyagolva), abszolút a főszereplőjére alapoz, Charly Clive pedig kvázi tévés kezdőként piszok jól és megkapóan hozza ezt a helyenként esetlen karaktert, aki egyszerre normális (illetve normális akar lenni) és totál kétségbeesett (és ezért tényleg szélsőséges eszközökhöz nyúl), akivel lehetetlen nem szimpatizálni, főleg, amikor folyamatosan rájár a rúd.

I can lose a day thinking about milking my mum, fingering a horse or getting teabagged by my dentist,

Mondanom sem kell, hogy a Pure elég merész, és nem csak a szexuális téma és a sok meztelen és/vagy szexjelenet miatt, de cserébe nagyon is vicces, főleg, amikor a merész pillanataiban találja meg a humort. És fontos megjegyezni, hogy a humor ellenére, nem kiröhögi az OCD-t, hanem (már ahogy azt én meg tudom ítélni) helyén kezeli.

A fish out of water-felállás (hiszen egy falusi lány nagyvárosi kalandjait is látjuk egyben) végképp megnyert, szóval mondanom sem kell, hogy amint tudok, a végére fogok járni a Pure-nak, mert tényleg nagyon bejött.

4 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2019. 02. 04. 19:00

Rég láttam ilyen jó sorozatot.

artschi - 2019. 02. 04. 21:14

Asszem, lehet pár új kifejezést is tanulni :D

Danca - 2019. 02. 04. 23:05

Pont ilyen sorozatot keresek már egy ideje. Nem a témára gondolok, hanem amit megfogalmaztál az első bekezdésben. Biztosan belenézek.

piszkosfred - 2019. 02. 05. 23:17

Kosz a tippet, azt hiszem nezos lesz, az elso resz bejott. Friss, nem eroltett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz