login |

Corporate: kezdett a 2. évad

2019. 02. 05. 14:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Januárban visszatért a Comedy Central éjfekete és kegyetlenül szatirikus munkahelyi komédiája – a sorozat, amit tavaly szinte mindenki imádott a Junkie stábjából (human, superpityu, stb.), legalábbis rajtam kívül. Mondjuk szerintem is kíméletlen és eredeti lett, csak annyira nem kötött le, mert nehezen tudtam azonosulni a korporétes szituációval.

Mert igen, a Corporate esetében a “munkahelyi” jelzőt ezerszer húzzuk alá, mert ez a lényeg. Ez a sorozat egy multi irodaházában játszódik, és aki tudja, hogy milyen egy ilyen irodaházban dolgozni, azt nem értem, hogy miért nem kezdi el darálni az első évadot ahelyett, hogy most elolvasta ennek a mondatnak a végét.

A Corporate remekül jeleníti meg lélektelen üzletfilozófiákat, a szektaszerű berendezkedést az idomított programozott droidokat, akik mosolyogva tűri az alázásokat, egy szóval mindent, amilyennek elképzeljük a globális kapitalizmust. Kérdés, hogy ezt miképp fogadja a néző: röhög (adott esetben magán), vagy eltolja az egészet, mondván traumatikus emlékek tolulnak fel benne?

Helyenként biztos, hogy tűpontos ez az abszurd ábrázolásmód, amiben a két leszedált főhős megmutatja, hogy miképp lehet optimistán, valamint abszolút nihilista módon létezni ebben a közegben.

Az, hogy miről szólt az évadnyitó rész, igazából tök mindegy (volt benne például proximity crush, amiről nem tudtam, hogy kifejezés), a lényeg, hogy szokás szerint megmutatták nekünk, hogy mennyire nyomorult egy multis közkatona élete, és hogy mennyire sikamlósan undormányosak lehetnek a vezetői pozícióban lévő.

Igen, a Corporate is azon sorozatok közé tartozik, ahol még a fő-főszereplőkkel is nehéz szimpatizálni, és az a röhej, hogy bármennyire is ki van karikírozva mind a “jó”, mind a “gonosz” oldal, esküdni mernék, hogy ezek a karakter-archetípusok igenis is léteznek.

A Corporate továbbra sem az én sorozatom, de azt el kell ismernem, hogy tele van nagyon gonosz és eredeti ötletekkel, bár bevallom, némelyik nagyon elszállt poén számomra már túlzásnak tűnt (plusz az évadnyitóban egyik-másik, konkrét karakterre építő humort nem is nagyon fogtam). A hangvétele viszont nagyon el van találva, a korporétes karakterek pedig gyilkosak, az már csak egyéni szoc. problem, hogy én inkább a Workaholics-os megközelítést preferálom.

De a fentiek ellenére mindenképp írni akartam a sorozat visszatéréséről, hátha legalább egy új nézőt szerez, aki anno átsiklott a pilotos íráson vagy az előzeteseken.

4 hozzászólás Ne habozz!

Narg - 2019. 02. 05. 15:07

Aki multinál dolgozik, annak biztos nagyon jó szórakozás. Én imádom lévén multikatona vagyok :D

Crow - 2019. 02. 05. 16:26

Just give up!

clegane - 2019. 02. 05. 17:05

nekem már csak így a cikk alapján traumatikus, ezért inkább el se kezdem nézni!

JKJ - 2019. 02. 06. 11:22

Elkezdtem nézni az első évadot. 4 rész után abba hagytam, mert egyszer mosolyodtam el közben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz