login |

Star Trek: Discovery – 2×03: Point of Light – írta Ace

2019. 02. 05. 18:15 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Az új irány felvétele, és az után, hogy az első és második rész is az ismeretlen felfedezéséről szólt, a harmadik kissé kilógva inkább a már ismert univerzumnak lett szentelve, ami szinte kötelező volt, hiszen az előző évadbeli Föderációs-Klingon háború hatásáról eddig nem nagyon tudtunk. Emellett még a többi szálon is zajlottak az események rendesen, sőt egy rettegett szervezet működésébe is betekintést nyerhettünk.

Egy kicsit zsúfoltnak is éreztem emiatt a részt, de a végére annyira magával ragadott, hogy észre sem vettem és sutty vége is lett a 40 percnek. Íve, illetőleg kvázi befejezése csak a Klingon szálnak lett, de azért kicsit „kiszabadultunk” a hajóból és betekintést nyerhettünk a Qo’noS problémáiba.

Ebben a részben kicsit háttérbe tolták az évad fő rejtélyét, az univerzum szerte megjelent vörös jelenségeket és rejtélyes angyalok megjelenését, bár azért karcolgatták, de erről spoileresen a tovább mögött.

A Spock nyomában lévő csapat bővült még egy taggal mégpedig Amanda Grayson személyében, akiSpock édesanyja és Michael nevelőanyja). Az aggódó anyának és Burnhamnek nem kell sokáig győzködnie Pike-ot sem, hogy nézzenek utána Spock állapotának. Egyre furcsább ez a szál, és nem csak azért mert Spock egyszerűen eltűnt, hanem mert Amanda elmondása szerint a vulkáninak már korábban is voltak látomásai az Angyalokról.

A másik szálon Tilly-nek egyre nehezebb dolga van a parancsnoki képzésével, főleg, hogy az előző részben megismert láthatatlan barátnőt egyre nehezebb kizárnia. Szerencsére Burnham és Stamets segítségével hamar lelepleződik, amit már sejtettünk, hogy az előző évadban rápottyant Spora okozza a problémát.

Ahogy az sejthető volt a Klingonok néhány nagy háza igen csak elégedetlen L’Rell (Mary Chieffo) kancellárral főleg, hogy a bizalmasa, Ash Tyler egy ember. Sokkakal ellentétben nekem tetszik, hogy használják a Klingon nyelvet és igen, kinőtt a hajuk is (valószínűleg engedtek a rajongói nyomásnak), no meg megmagyarázták, hogy háború idején borotválják a fejüket a harcosok.

A Kancellár legnagyobb ellenlábasa, Kol-Sah az előző évadban megismert Kol Tábornok apja, aki természetesen nem nézi tétlenül, hogy a klingonokat egy kisebb ház női sarja vezesse, ráadásul egy ember söpredékkel az oldalán. A nyílt harc csak idő kérdése, hiszen a Klingonoknál ez szinte szokás, nálunk még egy hajó parancsnokságáért is szinte bármikor meg lehet küzdeni a kapitányal.

Tyler még mindig örlődik Klingon és emberi mivolta között: L’Rell közeledése taszítja, viszont Michael-lel sem lehet a történtek után. Szerencsére Shazad Latif játéka most kicsit visszafogottabb volt, és nem a bömbölős énjét kaptuk meg. Szóval szorul a hurok a furcsa páros körül, és néhány fordulat, valamint akciójelenet után el is érkezünk a 31-es szekció beavatkozásához. (Akit meglepetésként ért, hogy Georgiou „Császárnő” ügynök lett, az valószínűleg elszalasztotta, hogy az első évad után volt egy bónusz jelenet, amiben a 31-es szekció beszervezi őt, majd át is nyújtják neki a fekete jelvényt.)

Fontos tudni, hogy ez a rettegett szervezet már a Föderáció alapító okiratának része, konkrétan, ha jól tudom, a 31. pontra hivatkozva szinte felelősségre vonás nélkül tevékenykedik ott, ahol a Föderációs diplomácia csődöt mond. Láthattuk a Georgiou hajóját, egy-két alatta szolgáló ügynököt és valószínűleg Tyler is beszervezésre kerül.

Az epizód kicsit kilógott az első kettő után, viszont megmagyarázott pár dolgot, és újabb szálakat is felvezetett, sőt, szerintem az új sorozatot is,). Ez persze nem szokatlan a Star Trek univerzumban, hiszen a Next Generation-ben lett felvezetve a Deep Space Nine, utóbbiban pedig a Voyager is, tehát ez már egy bevált régi recept, ami új lehetőségeket ígér.

Én jól szórakoztam ismét, bár a szokott legénység most háttérbe lett tolva az univerzumépítés miatt, ami nem biztos, hogy mindenkinek bejön (főleg az új nézőknek), néztem is volna tovább, ha lett volna rá lehetőségem.

23 hozzászólás Ne habozz!

zolij - 2019. 02. 02. 12:41

asszem a 2×03-at nevezhetjük backdoor pilotnak is a Section 31 sorozathoz.

Platschu - 2019. 02. 02. 21:06

Már akkor éreztem, hogy jó rész lesz, amikor klingon nyelven mondták be a “previously on Star Trek Discovery” mondatot.

zolij: Pont ezt akartam én is írni, hogy olyan érzésem
volt, mint a köv. spinoff pilotját is felvillantották volna az új hajóval és legénységgel.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 02. 21:42

Nekem eddig tetszik a 2. évad (a kritikán aluli évadzáró után főleg), Pike teljesen jó, Michael még mindig semmilyen és baromira örültem, hogy Tyler nem szerepel többet – egészen a 3. részig, ahol megint Klingon vartyogást meg romantikát kellett bámulnom…

Mindegy, nézős ez nagyon nekem :)

Tyberius06 - 2019. 02. 04. 01:17

Szerintem jó volt ez a klingonos sztori, Ash átkerült a Section 31-hez, ott elfér majd Yeoh mellett simán. Jó rész volt a harmadik is. Egyébként én facebookon futottam bele a fenti “hírbe” a kaszáról vmelyik ST csoportban. Persze páran egyből pánikolni kezdtek, mások meg örömködni én csak tovább lapoztam :D :D

Brynden Rivers - 2019. 02. 04. 21:28

Továbbra sem a legjobb sorozatok egyike a Discovery (a főszereplő színész mondjuk komoly teher ebben) de most határozottan javult a 3. résszel meg a Section 31

Ész: mindemellett azért még nem egy “okos” sci-fi, de látszik hogy törekszik erre meg van amikor sikerül is lásd a Clarke törvény a 2. részben sokat dobott rajta. Szív: bár érzelmi szálakat írnak a tempó valahogy túl gyors, túl sok szál fut egyszerre nincs idő elmélyedni/érzelmleg azonosulni.

Szóval nem egy 9/10-es sci-fi dráma, hanem egy jó kaland-sci-fi

Apropó BSG: a zene alapvetően nem rossz de átlagos, nem pl. hallgatnám meg többször a főcímdalt.

Agent Coulson - 2019. 02. 04. 22:56

Két jónak mondható rész után megint kezdik a kánon rombolást,plusz milyen jogon veszik be ezt a Georgiou-t a 31-es szekcióba? Ilyen kétes alaknak játékpisztolyt nem adnék a kezébe nemhogy fézert..szerintem ezt a sorozatot már elengedték a készítők és már nem is veszik komolyan az egészet sajnos.

Melkon - 2019. 02. 05. 06:38

Agent Coulson

Emlékeim szerint a Section 31 nem az erkölcsös embereiről volt híres. :)

Joco1114 - 2019. 02. 05. 09:44

Olyan jól kezdődött ez a 3. rész! Klingon nyelven az előző részek tartalmából. Aztán átment olyan szappanoperába az egész, hogy csorgott a vászonból a nyál. Michael és anyuci kettőse minősíthetetlen és értelmetlen volt számomra.
A Vörös Angyal látomás örökre megváltoztatta, elveszti a bizalmát mások felé. Ja nem, azt én okoztam, mert a logikafanatikusok csak rajta keresztül tudtak eljutni hozzám, amiért az én kis árnyékommá vált, ezért csak úgy tudtam megoldani, hogy eltaszítottam magamtól úgy, hogy helyrehozhatatlanul megbántottam…

MI? Remélem, ez csak valami átmeneti észvesztés volt… :( Pedig már úgy kezdtem örülni, hogy végre, Star Trek!

Feri a hegyről - 2019. 02. 05. 18:42

Oké az senkinek nem szúrt szemet hogy Star Trek-et néztünk és egy lefejezett kisbaba fejet mutogattak benne, kb másfél percig…!… tényleg csak engem undorít el hogy mit tesznek a Star Trek név alatt. Én szeretem a Star Trek-et, és gyerekként is imádtam, de ezt a 90% Brazil Szappanoperát&Drámát, 10% Star Trek vackot már nem ajánlanám senkinek akit kedvelek.
Megyek vissza Deep Space Nine-t meg Voyagert meg TNG-t nézni Netflixről németül, amíg nem kapnak észbe ezek a majmok. ui: Az a baj hogy a BSG őta azt hiszik hogy mindenképpen drámát szeretnénk látni az ürben pedig nem csak Sci-Fi-t.

cherockee - 2019. 02. 05. 20:28

A BSG minden volt, csak nem sikeres, nem vagyok benne biztos, hogy azt veszik alapul a producerek (én imádtam, és én se biztos, hogy venném).

Nekem az első évad se volt érthető, hogy mi akar lenni, a második évad még kevésbé. Nincs vele konkrét bajom, azon kívül, hogy ezt szerintem nincs értelme Star Trek néven futtatni, aki azt akarja, ami a Star Trek régen volt, az nem azt találja ebben a sorozatban szerintem, de persze biztos van akinek ez is tetszik, a régi is tetszett, de szerintem többen vannak, akiknek ez fura.

A másik, hogy a főhősnővel egyáltalán nem tudok azonosulni, ahogy látom sokan vannak így vele, szerintem írói hiba volt ilyen karaktert építeni belőle, Tilly karakterének kapitányi ambíciói is nekem erőltetettnek tűnnek (a lemaradok 2 percre szellemmel beszélgetni a futóverseny közepén, de végül mégis én nyerem szánalmas írói lámaságát már nem is említem), az első részben Pike lecseszése a komplett híd legénység által orbitális baromság volt, főleg úgy, hogy végül egyetértettek vele, szóval nekem félretéve a brand-et is fura az egész, olyan, mintha lenne egy koncepció, hogy mit akarnak elmondani, de egyrészt nem sikerülne, másrészt amit mondanak annak nem is igazán lenne értelme.

Ace - 2019. 02. 05. 20:43

Feri a hegyről:
Noha nekem is kicsit durvának tűnt az ábrázolás azért az univerzum nem fenékig tejfel a Star trek világában sem. Ráadásul/Szerencsére ki is derül ,hogy szó sincs lefejezésről.
A Klingonok már a TNG idejében is elég vérszomjas népség volt elég ha csak arra gondulunk ,hogy ellenségeik véréből vérbort készítenek és azt isszák.
Az általad emlegetett DS9-nak sem kell a szomszédba mennie a brutalításért ahol van egy faj ahol már csecsemő korban droghoz szoktatják a harcosokat a Kardassziaiakat már meg sem említem.

Más:
Amit kifelejtettem az írásból. Szerintetek a Tig Notaro(Reno) karakterével mi van ő ottmaradt az Enterpriseon javítani vagy itt van a hajón? Miért nem látjuk ha jól tudom úgy volt ,hogy új szereplő.

schray - 2019. 02. 05. 21:23

Remélem ez lesz a leggyengébb epizód a második évadból, mert eddig ez az – és ha így lesz, akkor rosszabb már nem lesz. Zsúfolt volt, Tilly története – bár érdekes lenne – csak red herringnek tűnik. A klingonos téma nagyon nem megy az STD-nek, teljesen kiesik a ritmusból, ami a tudományosabb, problémamegoldósabb részeknél, illetve a tüköruniverzumban megvolt. A rész közepétől azért érdekesebb volt, tetszett a finoman tálalt ellentét Spock anyja és Burned’ham között (Égetszallona Mihály a karakter neve magyarul, ha belegondoltok :D ) és remek volt a klingonos szál megoldása. Georgiou belépője király volt, a Section 31 is kellően izgalmas és talán Tylerrel is kezdenek valami érdkeset. (Pl lelövik?)

“A BSG minden csak nem sikeres” – egy dolog a nézettség, meg a másik, hogy a kritikusok a Sopranos-al emlegetik egy lapon.

Melkon - 2019. 02. 05. 21:46

Szerintem ez is jó epizód volt, engem Shazad Latif játéka eddig sem zavart és most is ki vagyok vele békülve, csak ezeket az erőltetett szerelmi szálakat nem szeretem.

A Spockos háttérsztori is kicsit erőltettnek tűnik, mintha előbb lett volna meg a koncepció, hogy nekik nagyon rosszban kell lenniük és valahogy próbálják megmagyarázni.

No mindegy, ezeken túl tudom magam tenni, de jobb szeretem amikor a nyilvánvaló logikátlanságok esetlen magyarázatára nem megy el jelentős képernyő idő, értjük hogy ez így sikerült, lépjünk tovább. :)

Ace:

“The comedian will guest-star as Chief Engineer Denise Reno of the U.S.S. Hiawatha. The number of episodes she will appear in is not known.”

Az első részt nézve bennem nem merült fel, hogy állandó/rendszeresen visszatérő karakternek jött volna. Érdekes figura, de az az érzésem, hogy a szereplőgárdában így is elég fizikus/csodatudós van. Ha csak nem szeretnék pl Stametset lecserélni nem hiszem, hogy sokat fogjuk látni.

Szerintem maximum olyan lesz mint Barclay a TNG-ben, akit 7 évad alatt láttunk 5 epizódban (+pár Voyager részben).

“no meg megmagyarázták, hogy háború idején borotválják a fejüket a harcosok.”

Szerintem ilyenről szó nincs, a Cardassiaiak elleni háborúban sem borotválták a fejüket.

Emlékeim szerint annyi derült ki, hogy ennek a konkrét háború a vége előtt valamiért nem volt megengedett a hajnövesztés. Hogy ennek amúgy volt-e köze a háborúhoz, és ha igen, akkor általános policy-e vagy csak az egyik csodahadvezér találta ki már nem egyértelmű.

Platschu - 2019. 02. 05. 22:13

A Spock szál azért kell, mert valahogy meg kell magyarázni, hogy miért nem beszélt a mostohatesójáról. Szerintem most ezt építgetik, tehát kétlem, hogy az évad végén nagy összeborulás lesz, még ha tisztára is mosná a nevét.

Pár érdekesebb easter egg:
https://www.denofgeek.com/us/tv/star-trek-discovery/278986/star-trek-discovery-season-2-episode-3-easter-eggs

S pár rajongó azt is szóba hozta, hogy a klingon baba esetleg később szerepelt, mint egy “Albínó” nevű karakter.

Bender - 2019. 02. 05. 22:56

Vicces, de nekem is egyből az Albínó jutott eszembe a baba láttán, de ismerve a történetét, azt hittem, hogy a 31-es szekció magával viszi és a klingonok elleni harcra neveli.

zirmi - 2019. 02. 06. 04:32

égetett szalonna még mindig meh, tilly idegesitő af remélem hamar kiirják, a babafej meglepő volt de várható, a futós jelenet fájt és zavar h klingonéknál nem csak klingonul beszéltek. folyamatosan azon gondolkoznék h ha olvasnom kéne akkor nem csöpögne annyira a tévé.

szerintem rendben van ez a ST mondjuk nekem az előző is bejött.

Melkon - 2019. 02. 06. 07:10

Szerintem jót tenne a sorozatnak, ha ezeket a sötét színeket elengednék. Nem értem, hogy egy csillaghajón miért van folyamatosan félhomály, az emberi szemnek sem tesz jót és számomra nézni sem jó. :(

Lorcánál még megmagyarázták, de most már igazán felkapcsolhatnák a villanyt. :)

zirmi

“zavar h klingonéknál nem csak klingonul beszéltek.”

Bár az előző sorozatokat szinkronosan néztem, de emlékeim szerint 1-1 klingon szót leszámítva végig angolul beszéltek az összes sorozatban. Illetve természetesen az egész univerzum ismeri az amerikai angol nyelvet. :)

Engem ez nem zavar, jobban zavarna ha a felirat lenne az egyetlen támpont hogy mi történik.

Ace - 2019. 02. 06. 08:31

Reno-nál én arra gondoltam ,hogy Scotty-ra emlékeztet és a Discovery-nek is lehetne egy főgépésze mert ugye Stamets nem az.
Mindazonáltal még a jelenlegi legénységi tagok sincsenek kifejtve jobban szóval annyira nem gond ,hogy nem akarnak újakat behozni.

Albinó tényleg érdekes.
Amúgy Georgiou kb a legrosszabb személy akire ilyen információt bíznak mármint ,hogy hol rejtőzik a Klingon főkancellár eltitkolt gyermeke… Tyler lehetne okosabb is na mindegy.

sunny - 2019. 02. 06. 11:50

Nagyon vicces nem tudom nézi e valaki a Netflixen ott a feliratoknál be lehet kapcsolni a Klingon nyelvet :DDD mindegyik epizódra.

Tyler nekem se hiányzott az előző évadba már túl sok volt belőle a vége felé volt, hogy át is pörgettem azokat a részeket.

Robi - 2019. 02. 06. 18:47

Hello mindenkinek.
Én az első két évadot tavaly nyáron bedaráltam. A harmadik évadból sajna csak 2 rész van fent a neten ( onlinefilmek.hu ) még nem volt időm foglalkozni vele. Viszont érdekelne hogy mikor lesz meg magyarul a sorozat ha egyáltalán meglesz. Jó lenne magyarul csatolni a gyűjteménybe.

Melkon - 2019. 02. 06. 18:50

Robi

Öhm, melyik sorozatról van szó? A Discoverynek még csak most kezdődött a 2. évada. :)

Platschu - 2019. 02. 07. 00:20

Tilly korábban engem is idegesített, de most tényleg jól játszott a körletükben és a színésznő bebizonyította, hogy tud más fajta érzelmi skálát is megjeleníteni a túláradó optimizmus mellett. Egy pillanatra tényleg el tudtam hinni neki, hogy kezd megtörni. Szóval vele nincs nagy baj, csak úgy érzem, hogy eddig lógott a levegőben. Stamets mellé nem elég okos, a hídra nem kell, de úgy tűnik a 2. évadban az írók orvosolták ezt a hibát és aktívabb részese a cselekménynek.

Ace - 2019. 02. 07. 08:40

Tilly alapjában véve comic relief de ez nem gond mert a többieknek elég borongós a múltja nem baj ,hogy ő egy kicsit feldobja a jelenteket kicit könnyít néha.
Idegesítő tud lenni de ilyen a karakter Mary Wiseman szerintem nagyon jól alakítja és lehet a késöbbiekben komoly karakterfejlődést várhatunk majd tőle.

A másik szeritnem a Klingon nyelv használata valóságosabbá teszi a sorozatot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz