login |

10 éves a Harper’s Island

2019. 02. 07. 21:38 - Írta: Necridus

15 hozzászólás | kategória: ajánló,

Biztos mindenkinek van olyan sorozata vagy filmje, amit összeülve a barátaival többször megnézett már, és még mindig tudja élvezni. Abszurd módon nálam ez a Harper’s Island, ami idén már a 10. születésnapját ünnepli majd, s már hatodik alkalommal kezdtük az elejétől a barátaimmal a napokban.

Aki még nem hallott a CBS slasher horrorjáról vagy nem olvasta az ütős koncepciós posztunkat: a történet szerint Trish Wellington és Henry Dunn esküvőjére a Harper-szigeten kerül sor, ahova meghívták családtagjaikat, barátjaikat, köztük Abby Mills-t is, akinek az édesanyját egy John Wakefield nevű sorozatgyilkos ölte meg a szigeten 7 évvel azelőtt.

Az első részt 10 millióan nézték meg, a másodikra már csak 7 millió néző tért vissza, s a fináléig alig 4 millióan maradtak. A CBS ezért nem is folytatta a szériát, így a Harper’s Island egy évadot élt meg a képernyőn. Pedig tökre működhetett volna rövidebb évadokkal, antalógiaként, mert az ilyen kaszabolós, titkolózós és drámai történeteket mindig kérik a fogyasztók. Talán nem a CBS-en, de más csatornán simán működött volna azzal a szinten maradt nézettségi számmal.

A nézettségcsökkenés valahol érthető, hiszen lassan indul be az évad, s néha epizódokon belül is rettentően ingadozó. Nagyjából a fél évadnak el kell telnie, hogy akciódúsabb legyen a sorozat – cserébe aki addig marad, nagyon jól eső jutalomban részesül -, és többször előfordul egy-egy izgalmas jelenet közt unalmas, bambulós és felesleges dumálgatás is.

A színészek között egyébként meglepő módon nem sok maradt a köztudatban. Katie Cassidy saját sorozatot kapott utána (Melrose Place), több filmben is szerepelt, és 2012 óta a DCTV, azon belül főként az Arrow részeiben hol főszereplő, hol vendégszereplő. Mellette még Jim Beaver tűnt fel rengeteg sorozatban, de legtöbbször csak vendégszereplőként – mentségére szóljon, már 1977 óta űzi az ipart. Ja, meg Matt Barr kapott még pár saját sorozatot a CW-n, de a Hellcats és a Valor is csak egy évadot élt meg összvissz.

Nyilván megvannak a sorozat műfajának sajátos hibái, mert többször is lehet üvöltözni a karakterekkel, hogy “ne rohanj arra te idióta, inkább segíts a barátodnak!” vagy “nem veszed észre, hogy a barátnőd napok óta nem került elő?”, de még a “nem igaz, hogy nem láttad előre, hogy ez lesz” mondatokat is a fejükhöz lehet vágni. A legtöbb karakter alig kap időt, hogy igazán megismerjük őket, de egy 20+ szereplős és 13 részes slasherbe nem is fér több sajnos, mert rengeteg karaktert ki kell nyírni, hogy megkapja a néző, amit akar.

Mégis láthatunk azért igen jó karakfejlődéses történetetek is, hiszen ott van például Matt Barr karaktere, aki tuskóból hőssé növi ki magát, vagy a mindig csak a háttérben megbúvó Shea, aki később nem fél a tettek mezejére lépni. Na meg igen sok szórakoztató percet okoz a Chloe és Cal alkotta páros, akik remekül belecsempészik a poénokat, a humoros jeleneteket az egyébként teljesen hidegrázós stílusú sorozatba.

Aki már látta és együtt nosztalgiázna velem, vagy csak elolvasná, mi történik a Harper-szigeten, az kattintson a továbbra, ahonnan már spoileresen folytatom. Aki pedig megnézné, ezért inkább nem olvasná tovább, de érdekelné egy összefoglalt vélemény, az az utolsó két bekezdést olvassa el a tovább mögött.

A történet szerint tehát hajón elindul a násznép a Harper-szigetre, ahol a dúsgazdag Trish Wellington és az egykori halászfiú, Henry Dunn esküvőjére készülnek, de a nagy szerveszkedés közepette alig tűnik fel nekik, hogy sorban tűnnek el emberek, mint Ben kuzin, Marty bácsi, Lucy vagy a pap. Közben Abby Mills, aki fiatalkorát a szigeten töltötte, próbál visszatérni arra a vidékre, ahol egykor John Wakefield brutálisan megölt 6 embert, köztük édesanyját is. Az apja, a seriff elküldte, s a lány Los Angelesbe költözött, de mindvégig jó kapcsolatot ápolt Henryvel és Trish-sel.

A vőlegény barátai is kapnak egy nagyobb szálat, hiszen az eltűnt Marty bácsi pénzeszsákját megtalálják, s nem tudnak, mitévők lenni vele, aztán előkerül a kissé klisés sztori, miszerint a egyik srác (Malcolm) megtartja az összeset, s titkolózik a többiek előtt. A történet azonban kissé eltér az átlagtól, mert Trish volt udvarlójának, Hunternek a csónakján találták a pénzt, ahol a férfi holtteste hevert, s az egyik barát, Booth is életét vesztette, amikor el akarta vinni a pénzt.

Trish illetve édesapja kapnak még egy viszonylag rövid történetet a már említett Hunter megjelenésével, valamint Chloe és Cal szerepelnek sokat kettesben, amikor szenvedélyes életüket élik, miközben Cal meg akarja kérni barátnője kezét, de valahogy sosem sikerül eljutni a kérdésig. Ja, meg Trish mostohaanyja is kapott pár jelenetet, amint Trish sógorával csalja férjét, s titkolózik.

De mégiscsak egy horror sorozatról van szó, úgyhogy a kezdeti humoros, drámai jeleneteket felváltja a rettegés, a gyilkolászás, ennek a fordulópontja pedig Thomas Wellington próbaesküvőn történő tragikus halála. Az esküvőt lefújják, s készülnek hazamenni, de Madison, Shea kislánya eltűnik, s addig a csapat nem akarja elhagyni a szigetet, amíg meg nem találják. A kislányt a gyilkos tartja fogva, aki barátjának tartja, s manipulálja a kislányt.

Sorra tűnnek el a karakterek, néhányat lelőnek, felkaszabolnak, leszúrnak, elégetnek, felakasztanak, s mindemellett több robbantással is találkozunk. Összesen 29-en haltak meg a szigeten abban az évben, mégis három haláleset emelnék ki, melyek leginkább megrázóak. Kronológiailag a seriff halála az első, ahogy halálfélelemmel megtelve könyörög a lányának, hogy menjen el, ne lássa, amint meghal. A második, amikor Calt leszúrja a gyilkos, s Chloe inkább a mélybe zuhan, minthogy hagyja, hogy a támadó őt is elkapja. A harmadik, ami szinte egy gyomorszájon vágásként ért, az Trish halála, amikor szembesül azzal, hogy vőlegénye valójában ki, és mit tett.

És a gyilkos pedig végül nem egy, hanem két személy volt, hiszen a halottnak hitt Wakefield visszatért, hogy segítsen elveszett fiának, Henrynek a terve megvalósításában: eltakarítani mindenkit, aki közé, a féltestvére, Abby és a közös idilli életük közé áll. Akárhányszor megláttam a sorozatgyilkos Wakefieldet, a hideg rázott, de az utolsó részben, amikor Henry próbálja a börtönében tartani Abbyt, egyszerűen nem tudtam nem zaklatottan nézni az eseményeket: az embertelen, kegyetlenül brutális és mindenképp valamilyen pszichés problémával rendelkező apa-fia páros kísértetiesen jó castingnak bizonyult.

Wakefield életben léte egyébként kissé kiszámítható volt, de az, hogy társa van, s hogy ki is az, már nem annyira, mert a sorozat készítői igyekeztek mindig valaki másra hárítani a gyanút: JD, Thomas, Richard, a seriff vagy Jimmy. De végül egyikük sem volt a gyilkosok közt, sőt, legtöbbjük áldozat volt, kivéve Jimmy, aki Abbyvel sikeresen elment a szigetről, miután Henryt utolérte a végzete, s Abby megölte – ja, meg Shea és a nagyon ijesztő kislánya, Madison is túlélték.

A Harper’s Island tehát egy teljesen jó slasher-horror, ami kissé túlnyújtott, de működik, s az évadjának második felével tarolni képes. Egyedül a lassú kezdés miatt értékelném 9/10-re a sorozatot, egyébként minden meg van benne, ami számomra igen kedvező, mint például az ijesztgetős jelenetek, a kaszabolások, a változatos színterek, a gyilkolások sokszínűsége, a karakterfejlődés, a hidegrázós arcok, a rengeteg történetszál bevezetése, s mindegyik magyarázása, a szálak összekapcsoltsága, nem csak egymás mellett futása, s a giganagy csavarok.

Sajnálom, hogy nem kapott második évadot új történettel, új karakterekkel, új helyszínnel, de a Harper’s Island így is a kedvenc sorozataim közé tartozik, s valószínű még hosszú évekig fogom újra és újra nézni, mert a legutóbbi, hatodik alkalommal is tudott úgy hatni egy halom jelenet, mintha először láttam volna.

Akinek lenne kedve felidézni a korabeli kritikákat, illetve az akkori kommenteket, annak itt vannak a linkek:

1×01 – Whap
1×02 – Crackle
1×03 – Ka-Blam
1×04 – Bang
1×05 – Thwack
1×06 – Sploosh
1×07 – Thrack, Splat, Sizzle
1×08 – Gurgle
1×09 –  Seep
1×10 – Snap
1×11 – Splash
1×12 – Gasp
1×13 – Sigh

15 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2019. 02. 07. 22:25

Ez tényleg nagyon jó sorozat volt. Az izgalmakon kívül nekem az maradt meg belőle leginkább, hogy milyen gyönyörű helyszínen forgatták. A közelmúltból is van egy hasonló, “10 kicsi indián” jellegű széria, a francia “Le Chalet”, ami a stílusában és a szintén pazar helyszínekben is erre hajaz. Akinek bejön ez a koncepció, annak azt is érdemes megnéznie. :)

Deny - 2019. 02. 07. 23:09

Hú, ezt de imádtam! :) Lehet újra kéne néznem, mert esküszöm, nem emlékszem minden részletre.

speranza: Van még egy, a skandináv Rig 45. Azt hiszem, írtak is róla a blogon. Egy olajfúrón játszódik.

speranza - 2019. 02. 07. 23:16

Deny: Igazad van! A Rig 45 már rajta van a “must-see” listámon, hamarosan sort kerítek rá. :)

Art3mis - 2019. 02. 07. 23:41

Emlékszem, anno hetiben néztük és mindig tippelgettünk, hogy ki lesz a következő epizód áldozata, vagy áldozatai. :D Jó kis sorozat volt, azóta többször is elővettem és pont nemrég jutott eszembe, hogy megint újra kéne nézni. Ha már 10. évfordulós, miért ne? :P

Wanheda - 2019. 02. 08. 01:43

Legalább említsük már meg a nevét a főszereplőnek, aki ugyancsak benne kellene, hogy legyen a köztudatban, hiszen nemcsak, hogy elképesztően tehetséges színésznő, hanem jelenleg is játszik a No Offence c. sorozatban, és igencsak méltánytalan, hogy egy kanyi szó nincs róla a fenti cikkben:
ELAINE CASSIDY formálja meg Abbyt!
És igen, nagyon jó sorozat volt!

haruka - 2019. 02. 08. 08:16

Atyaég, már tíz éves? Pont a múltkoriban jutott eszembe, de a címe nem ugrott be. Én nagyon szerettem a hibái ellenére is. Most muszáj leszek újranézni. :)

Sinyster - 2019. 02. 08. 08:35

Hogy imádtam ezt, az egyik első sorozat falásom volt. Katie Cassidy-t azóta is csípem, lelkem össze is tört a sorozatbeli sorsa miatt. Érdekes, hogy az említett Melrose Place volt az első feliratosan ledarált sorozatom, ami igencsak jó volt szerintem, így ha ma a Dynasty idejében adnák, tuti túl élte volna a kaszát.

Aldo - 2019. 02. 08. 09:18

Elkezdtem anno, de annyira nem fogott meg és nem sokkal az évadzáró előtt szálltam ki. Azóta sem tudom, hogy mit lett a fináléban, pedig ilyen esetekben általában el szoktam olvasni a spoilereket.

winnie - 2019. 02. 08. 09:29

aldo: itt el tudod olvasni:)

Dalmayr - 2019. 02. 08. 09:57

Szerettem, de valószínűleg azért is él bennem kedves (haha) emlékként, mert a tesómmal néztük, izgultuk és találgattuk végig. Ő nagyon nem az sorozatozós fajta, ezen kívül csak a Jinxet néztük meg együtt. Szóval jó kis sorozat volt, antológiában meg simán működött volna.

pracsa - 2019. 02. 08. 11:07

8-10 rész elég lett volna a sallangot kihagyva. Asz utolsó pár rész tényleg jó.

seven - 2019. 02. 08. 15:43

Bírtam ahogy epizódról epizódra sötétült, durvult a sorozat. A végére már tényleg igazi slasher volt. És a hangulat is remek volt, jók volt a főbb színészek, helyszín és némely jelenet eléggé jól sikerült.

Azonban az első pár epizód szerintem katasztrófa volt. Elképesztő unalmasak és semmilyenek voltak, bármilyen sorozatnak lehettek volna a felvezető részei. Nyilván így egybe nézve már kicsit máshogy tekint rájuk az ember hisz valamilyen szinten hozzáad a folyamatos “sötétüléshez” és durvuláshoz az hogy milyen langyosan indult, de akkor élőben nézve nem volt annyira meggyőző, és hát ez a nézettségen is látszik…

nem azt mondom hogy 10/10 lett a sorozat de egy 6-7/10 pontot szerintem megér, és szívesen láttam volna egy 2. évadot, új szereplőkkel, helyszínekkel. Nem voltunk/vagyunk ellátva slasherekkel :)

(egyébként aki szeret játszani és van ps4-e, ajánlom az Until Dawn-ot, hangulatra nagyon hasonló)

Enzo - 2019. 02. 08. 17:33

Életemben asszem 2 sorozat volt összesen, amit másodszor is végignéztem – ez az egyik, ez sokmindent elárul. (jó, többek közt azt is, hogy csak egy évados :D)
Nagyon szeretem amúgy a műfajt is, jó volt izgulni a végéig, illetve tényleg remek jeleneteket hozott, talán Cal&Chloe halála (és zeneileg a Letters From The Sky) maradt meg a legjobban.
Ja meg hogy comment:com-on volt címfordító verseny a hangutánzó szavas epizódcímekre, aminek én készítettem az összegző táblázatát :P

monya - 2019. 02. 09. 14:45

igenigenigen! :) az első sorozat, amit végignéztem. Az Until Dawn tényleg visszahozta a hangulatát! Azóta is lelkesedem a hasonlóakért (nekem ilyen a The River, Park Avenue 666, American Gothic) Azóta is várom, hogy megismétlődjön az élmény, amit ez nyújtott.

Wittgen - 2019. 02. 09. 23:56

Nagyon jó sorozat volt, egyben daráltam le annak idején. Abból látszik mennyire megfogott, hogy mai napig emlékszem rá és a címére is. (van olyan film, aminek nem jut eszembe még a sztorija sem 1 hét után)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz