login |

Hackerville: az 1. évad

2019. 02. 09. 14:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika,

Az HBO Europe 3 év végi újonca közül a délszláv Uspjeh-ről (Success / Siker) már írtam, az nagyon kellemes meglepetést okozott, a lengyel Slepnac Od Swiatel-lel (Blinded by the Lights / Elvakít a fény) pedig most fogok végezni, szóval közéjük ékelném a román Hackerville-t, ami mindenképp várós sorozat volt azok után, hogy az Umbre elég jól sült el.

A sorozat pilotjáról korábban már írt human, azok alapján nagyjából be lehet lőni, hogy mire kell számítani ezt, a többek között hackerekről is szóló szériában, de azzal egyet kell értenem, hogy nem lett túl emlékezetes a végeredmény. Végignéztem a 6 részt, szóval nem lehet egy szavam sem, de a biztató kezdés után kiderült, hogy alapjába véve nem halad igazán sehova a sorozat, és azt csak a magyar szemmel ismerős temesvári környezet adta el számomra.

Az alapsztori tényleg az, hogy egy német bank elleni Romániából eredeteztethető hackertámadás kinyomozására Temesvárra küldenek egy román származású informatikust – egyrészt a gyökerei miatt, másrészt mert korábban segített egy román hacker lebuktatásában, és most ő rá gyanakodnak. Ő áll össze egy helyi nyomozóval, hogy először morogva, később pedig vállvetve együtt dolgozzanak (és talán másképp is közeledjenek).

Mondanom sem kell, hogy maga az ügy csak a kezdet (meg eleve teljesen bagatell, hiszen 10 eurót loptak csak el a rendszerbe való betörés révén – cserébe a sebezhetőség kérdése elég fájó), és bár a leírások és a plakátok ellövik a tettest (aki személyére talán csak az 1×02-ben derül fény), a sztori igazából nem az ő kézre kerítéséről szól, hanem komolyabb, bűnszövetkezetes tevékenységekről, ingatlanpiacos machinációkról, és Románia sötét múltja is szerepet kap.

Ez így még lehet, hogy biztatóan is hangzik, főleg, hogy elég szimpatikus a két nyomozó, a gond csak az, hogy a 6 rész nem volt elég sem a cselekmény, sem a szereplők elmélyítéséhez. A karakterek is csak viszonylag vázlatosak, egyes konfliktusok el vannak maszatolva, azok után, hogy a hackereket megalapozzák, hagyják a francba az ő karakterizálásukat is, de a sorozat fő bűne, hogy a főhős múltjával kapcsolatos szálat miután belengetik, annak ellenére, hogy nagyon fontos szerepet kap a végjátékban, abszolút nem fejtik ki, érezhetően egy csomó mindent kivágtak belőle, az azzal kapcsolatos karakterek súlya minimális, és nem érzem, hogy sokat veszítettünk volna, ha egy az egyben kikerül a sorozatból. Mert így, féloldalasan nem sokat adott hozzá.

Minél jobban haladt előre a Hackerville, annál inkább csalódtam benne. Eleinte még érdeklődve figyeltem a sztorit, kíváncsi voltam, hova fog kifutni, azonban egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a fő ügy csak egy kliséhalom (rossz emberek és befolyásos emberek még több pénzt akarnak, és számukra az emberélet sem ér semmit), és a cselekmény állandó menekülésből és bujkálásból áll, ami egy idő után elég repetitív lesz.

Nyilván túl komoly akciókra eleve nem lehetett számítani, de pár kisebb jelenettől eltekintve sajnos a feszültség sem volt meg a sorozatban, eleve nem nagyon lehetett érteni, hogy miért akkora para az egész, hogy falun kéne bujkálni a rendőrség elől, amikor a szituációt biztosan el lehetett volna simítani pár szóban is. (Mondjuk az ott bemutatott csendélet nyugodtsága tyúkfogással, és ahogy visszafogta magát a sorozat, valahol imponált.)

Az már csak hab a tortán, hogy egy hackerekkel foglalkozó sorozatban a számítógépes megoldásokat azért értelmesen kéne megjeleníteni. Nem értek a témához, de miután profik már a pilot közben csuklottak, s később, ha még a “játsszunk a jelzőlámpákkal”-jelenet furaságán túl is léptem, a vége felé bizonyos hackelésen már képtelen lettem volna. Nem rontott semmit sem az élményen, egyszerűen csak meglepett, hogy látszólag nem totális hozzáértéssel álltak a témához. (Persze, ha volt szakértőjük és mindent leokézott, és a laikusnak a valóság tűnik falsnak, akkor nem szóltam!)

Összességében a Hackerville-t tényleg csak a román gyártás és Temesvár, valamint az ismerős, kelet-európai figurák miatt érdemes ajánlanom, de csakis olyanoknak, akik a béna számítógépezésen nem akadnak fenn. Minden más elég közepes, a szimpla fogócskázás ugyan lekötheti a nézőt, de csak akkor, ha nincs más.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz