login |

Holt tart az Arrowerzum? – írta Spyblat

2019. 02. 10. 21:00 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: kritika, , , ,

A CW (illetve akkor még WB) 2001-ben indította útjára a Smallville című tinidrámáját, mely Superman fiatal éveiről mesét, bemutatva, hogyan is lett a farmer srácból az Acélember. A sorozat tíz éven keresztül futott (érdekes lehet visszaolvasni a Junkie ősrégi kritikáit), ami nagyon szép teljesítmény, ráadásul évről évre fel tudott mutatni némi fejlődést. A minőségbe nem mennék bele, mert a Smallville indított el junkie-ságom útján, így nehezen tudnék objektívan nyilatkozni.

Na, de a 2011-es finálé után nagy űr maradt volna a CW-n, így fogták a Smallville addigra egész nagy népszerűségnek örvendő (idő közben főszereplővé érett) Zöld Íjászát és egy saját, sötétebb hangulatú sorozatot építettek köré, miközben minden szálat elvágtak a fent említett szériával.

(Érdekesség, hogy a Smallville Oliver Queenjét játszó Justin Hartley forgatott egy Aquaman pilot epizódot (winnie-féle kritika: 4/10, human-féle kritika: 3/10), azonban nem rendeltek be. Utána felmerült egy Justice League-sorozat ötlete is, 2008-ban pedig az első Robin-ról szóló The Graysons-t kezdték el tervezni. (A korábban készült Batgirl-ös Birds of Prey-t is említsük meg, abból legalább lett sorozat. Sőt, ha már DC, pár éve volt egy Wonder Woman is az NBC-nél, de abból is csak a pilot készült el, aminek itt olvasható a kritikája.)

Azóta már egy egész univerzumot termelt ki a sorozat, ami azért nem kis teljesítmény. Lássuk, a tovább mögött spoilerekkel, hogy mi történt az indulás óta és hol tart most az Arrowerzum, miután lement az idei nagy Crossover.

Az Arrow első éve nem volt tökéletes, de felettébb ígéretesen indított. Ezt követte a második szezon, amit sokan az eddigi legjobbnak tartanak. Ebben mutatkozott be Barry Allen, a későbbi Flash, amolyan backdoor pilot jelleggel, hogy saját sorozatát is bebikázza. A dolog jól sikerült.

Az Arrow azonban a harmadik évaddal megkezdte a lassú, de folyamatos leszállóágát. Évadról évadra vesztett a varázsából. Az aktuális gonoszok egyre erőtlenebbek lettek, míg a sorozatban lévő szereplők közti kapcsolatot erőltetve bontották meg állandóan. A negyedik évaddal bejött a mágia is a képbe, vérfrissítés gyanánt pedig az S5-ben behoztak egy új csapatot, de jobb irányba terelték velük a szériát.

A The Flash az Arrow harmadik évadjával együtt indult és a remek első szezonnal behozta az univerzumba az időutazást is. Nagyon jól használták a crossoverek lehetőségeit, olyannyira, hogy az Arrow harmadik, illetve a The Flash első évados főellenségek legyőzésében kulcsszerepet játszottak a testvérsorozatok szereplői, még ha csak pár percre bukkantak is fel. Sőt, Flash cselekedetei, az idővonal buzerálása bizony az Arrow szereplőinek is változtatott az életén.

Sajnos azonban a Villámot is elérte az elfáradás. Ugyanazokat a sémára épülő konfliktusokat hozták elő újra és újra. Ráadásul a negatív szereplőket is papírforma szerűen mozgatták, ami odáig fajult, hogy hiába keveredtek a főszereplők lehetetlennek tűnő helyzetekbe, nem lehetett aggódni értük, hisz úgyis előrántanak valamit, amivel győzelmet aratnak.

Egy évre rá indult a Supergirl, ami annyiból más helyzet, hogy nem a CW-n, hanem a CBS-en debütált, teljesen különálló sorozatként. Mivel azonban a két csatornának sikerült megegyeznie, illetve a Flash behozta a párhuzamos valóságokat, alternatív Földeket a képbe, egy laza kis crossover keretein belül Flash egy rész erejéig vendégeskedett Supergirl mellett. A CBS-nek nem volt elég a nézettség, a CW viszont látott benne potenciált, ráadásul úgyis az Arrowerzum része már a sorozat, hát átvették.

Az első évad nem volt rossz, de kiemelkedőnek sem lehet nevezni. Ebben annak is fontos szerepe volt, hogy a címszereplő unokatestvérét úgy szerepeltették, hogy nem szerepeltették. Maradtak a távolik, illetve a chates beszélgetések. A CW viszont máshonnan közelítette meg a dolgot: Rögtön a második évad első két részében behozte Supermant, a különböző feleslegesebb karaktereket pedig átstrukturálta más pozíciókba, így adva a szériának egy új löketet. Érezni a fejlődést, de a nagy durranás elmaradt. (Eddig).

Végül itt a Legends of Tomorrow, ami – ha úgy tetszik – az eddigi sorozatok kifutott karaktereinek újrahasznosítása. Ennek az időutazós szériának a készítői töredelmesen bevallották, hogy az első évadot úgy, ahogy van, elcseszték. Nem a kalandokkal, vagy a karakterekkel volt a gond, hanem a koncepcióval: azért verbuválták a csapatot, hogy megöljék valamikor (bármikor) az amúgy halhatatlan Vandal Savage-et, aki a jövőben egy szemét diktátor lesz, nem mellesleg pedig Rip Hunter családjának gyilkosa is.

Na de hogy lehetne itt bármilyen sikert elérni, amikor minden egyes epizódban kudarcot kell vallaniuk, hisz egy évadra el kell nyújtani a küldetést? A kezdeti baki után a Legendák ügyesen vették az akadályokat, olyannyira, hogy jelenleg ez a mostanában futó egyik legszórakoztatóbb hülyülés, ami megy. Plusz az sem rossz dolog, hogy a karaktereket folyamatosan csereberélik.

A CW-n még a Black Lightning képviseli a DC-s sorozatokat, de egyelőre teljesen külön, ráadásul más készítőkkel is, így az ugyancsak aktuális Titans mellett ezeket hanyagolnám, viszont mindenképp meg kell még említenem a Constantine egy szem évadját, (mely 2014-től ment az NBC-n, és tizenhárom részt élt meg) hiszen immáron ez is az univerzum része. A karakter felbukkant az Arrowban és jelenleg a Legendák táborát erősíti, ráadásul animációs formában is elérhető Vixen és The Ray kalandjaival együtt.

Szőrmentén még érdemes bedobni a közösbe az 1990-es The Flash szériát, mely, ha úgy nézzük a kánon része, hisz a főszereplő visszatért most egy nyúlfarknyi szerepre. Valamint arról se feledkezzünk meg, hogy Trickster karakterét is onnan emelték át, nem is akárhogy. Folytatták a történetét, mindent amit a régi sorozatban elkövetett, az itt is a múlt. Mondhatnánk még a Human Targetet, mert Christopher Chance karaktere szintén feltűnt az Arrow-ban (új megformálóval), illetve itt a fent említett Smallville, ami – egyelőre – easter eggként szintén jelen van az univerzumban.

A hosszú felvezetés után lássuk melyik sorozat milyen MOST:

Az Arrow a gyatra hatodik évados mélypont után a hetedikkel sikeresen magára talált. A börtönös szál nagyon jót tett neki, az új misztérium is tetszik, de végre elkezdték kihasználni az új felállásban rejlő lehetőséget, vagyis Oliver immár hivatalosan Green Arrow. Ráadásul az első két évad óta nem volt ennyire izgalmas a melléktörténet, mely ezúttal nem a múltba, hanem a jövőbe enged betekintést.

A Flash továbbra sem váltja meg a világot, de sikerült belőnie egy kellemes színvonalat, ami szerint igyekszik nem másolni saját magát és végre sikerült újra egy érdekfeszítő rejtélyt beépíteni a történetbe.

A Supergirl – véleményem szerint – eddigi legjobb évadját láthatjuk. Ez pedig abban nyilvánul meg, hogy tökösen beleáll a bevándorló kérdés kellős közepébe (csak itt űrlényekkel). Hihetetlenül aktuális a kérdés és ügyesen közelíti meg annak minden aspektusát, különös tekintettel a főszereplők életére és az aktuális gonosz gondolkodására.

A Legends of Tomorrow a harmadik évad óta eszméletlen idióta iramba kapcsolt. A készítők gyógyszere jó messzire gurulhatott, mert olyan szinten elmebeteg történeteket szállítanak, amit öröm nézni.

Ki a tökömnek jutna eszébe egy hatalmas plüssállattal legyőzni egy démont, vagy egy cuki tündérkeresztanyát, esetleg egy unikornist beállítani a hét rosszfiújának? Az ilyen és ehhez hasonló elmebeteg dolgokkal megtalálták a megfelelő irányt, amire a folyamatos megújulás (például ebben az évadban nem az időutazás, hanem az elszabadult varázslények a téma) csak segít. És akkor nem említettük a Maisie Richardson-Sellers eszméletlenül kreatív újrahasznosítását.

Nézzük az eddigi crossovereket (és akkor most gondoljunk az Eventekre, nem az alkalmi átmászkálásokra, mert azok száma radikálisan lecsökkent, hogy ne érezze a néző az összes sorozatot “kötelező olvasmánynak”). Az első évben, 2014-ben a crossover az Arrow és a The Flash között még nem volt dupla részes. Egyszerűen átsétáltak a főszereplők a másik sorozatba és ott besegítettek.

bscap0496

Egy évre rá már egy összefüggő két részes sztorit kaptunk, mely a Legends of Tomorrow-t vezette fel, hogy egy évvel később az már egy három részes történet szerves részeként funkcionáljon. Itt már bekapcsolódott Supergirl is, de a saját sorozatában csak egy kis jelenetet kapott az esemény.

Tavaly érkeztünk el az eddigi legnagyobb crossoverhez. A Crisis on Earth X-ben a négy sorozat főszereplői Barry és Iris esküvőjének kapcsán gyűlnek össze, hogy aztán saját náci hasonmásaikkal küzdjenek meg. Ebben lehetett először érezni azt, hogy az ember nem is tudja, most épp melyik sorozatot nézi, annyira egybe mostak mindent. Ráadásul a történéseknek nagy hatásuk voltak a későbbiekre.

Idén viszont eljött az Elseworlds, ami a Legendákat most nem vonultatta fel, de annál több érdekesség történt benne. Kezdésnek bekerült az univerzumba Gotham City és Batwoman, aki a tervek szerint jövőre szintén saját sorozatot kap. Nagyon szépen oldották meg a magyarázatot, hogy a jövőben Superman miért nem fog felbukkanni

Ezen kívül beharangozták a jövő évi crossovert, aminek a Crisis on Infinite Eaths lesz a címe. Aki nem tudná ez egy, a nyolcvanas években megjelent képregényes esemény címe volt. A DC megunta, hogy túl sok alternatív karakter létezik és így rakták rendbe. A történetben felbukkant egy csomó Föld szuperhős-gyülekezete, míg végül az összes megmaradt Föld egy valóságban manifesztálódott. Így most már csak egy Föld létezik.

Az Elseworlds amúgy jó volt. Rengeteg kikacsintást kaptunk, jól kezelték a humort, Stephen Amell és Grant Gustin pedig jól hozták egymás karaktereit. Az utolsó részre fáradt el kissé a koncepció, de végső soron pozitív eventet hagytak maguk mögött a készítők.

Külön említést érdemel a Legends of Tomorrow ide vonatkozó epizódja, ahol szintén kicsit meg lett kavarva a valóság Constantine jóvoltából. De nagyon. Kábé akkora agymenés, mint a Supernatural tévésorozatos része. Csak itt még Muppetek is vannak.

– Gideon, any messages while we were gone?
– You missed calls from Barry Allen, Oliver Queen and Kara Zor-el.
– Sounds like the annual crossover.
– Yeah, that’s gonna be a hard pass.

Reméljük, tudja tartani az Arrowerzum a jelenlegi színvonalat, mert én most elégedett vagyok.

14 hozzászólás Ne habozz!

Zozi - 2019. 02. 10. 22:01

Nekem már nincs ezekhez a sorozatokhoz türelmem.

Heti 3-4 rész már sok nekem. Csak halmozódnak a részek amiket nem láttam.

winnie - 2019. 02. 11. 05:03

de miért érdemes ezeket csomagként kezelni? ha jók a sorozatok, akkor olyanok, mint bármelyik sorozat, gondolom, nem sok belőlük heti egy rész, de nyilván csak azt szabad nézni, ami megüt egy “tök jó” szintet. ami csak korrekt vagy elmegy (vagy rosszabb), annak a helyére be kell hozni valami másik “tök jó” kategóriásat.

heidfeld - 2019. 02. 11. 06:20

Megmondom őszintén, Legends elő évadánál , én sem gondoltam, hogy 10 , kedvenc sorozatom közé kerülhet.
Sok.sok humor, elszállt ötletek, magukat komolyan nem vevő “hősök”. A készítők tudatosan építenek a gagyiságra, aminagyon működik.
Suprgirl évadában olyan megközelítése van, pár témának, ami teljesen szokatlan, mai Amerikában.
” Fogad el a másságot, feltétel nélkül”-butaságot, állítják szembe a valóssággal. Komolyan mondom, el sem hittem, amit láttam, de nagyon ütős, jó volt.
Természetesen örökre nem törhetnek ki, CW-s keretek közül. Legutóbbi részben, teljesen egyértelmű dologra húztak fel hatalmas drámát. És még azt akarták sajnáltatni, aki elképesztő butaságot csinált.. És csak azért, mert más..
Ennek ellenére, nagyon jó, az új évad.
Tom Welling felmutathat pár, ügyes rendezést, de a színészethez annyi köze van, mint nekem, nukleáris energiához.

Én is akarok kommentelni... - 2019. 02. 11. 08:42

@heidfeld:

Tom Welling nekem attól még tökéletes volt a Smallvilleben. Nem kell mindenkinek Oscar-t nyernie :)

Platschu - 2019. 02. 11. 08:50

Én úgy jártam ezzel, mint a Star Trekkel. Tudom, hogy jó és szórakoztató, de a sok feltorlódott spinoff és a rengeteg évad elriasztott, mert nincs időm ennyit befogadni. Ez a bőség zavara. Kinek van ideje 25+ évadot végigülni és végignézni?

CorpolKovacS - 2019. 02. 11. 08:59

A crossoverek tényleg jók, én követem mindegyik sorozatot. Az Elseworlds fantasztikus volt…az első két részig. Nagyot csalódtam a harmadik részben, a megoldással kapcsolatban. Ez a fussunk körbe a földön, hogy lassuljon az idő… Oké hogy a régi Supermen filmben is bejött, de teljesen hülyeség, arról nem is beszélve, hogy azt emlgetik hogy 3 vagy 5 mach sebességgel kell Flashnek meg Supergirlnek futnia, és el fognak égni. Csak mellesleg, az a sebesség arra sem elég, hogy egy űrhajó elhagyja a földet, nem pedig arra, hogy problémát okozzon valameik speedsternek… Nem tom hogy bírták ezeket összehozni, de ezeken a bakikon kívül jók a sorozatok. :)

Mate815 - 2019. 02. 11. 09:00

Én hetiben nézem az Arrow 1×1 óta és nem tervezem kaszálni egyiket sem. Hullámvölgyek jönnek mennek de kitartok mert szeretem a karaktereket, mert fasza comic book fun hétről hétre na meg a sok eye candy csaj sem elhanyagolható szempont. :D

winnie - 2019. 02. 11. 09:45

Mate815: szerintem sokan gondolják így, de velük is előfordult vagy előfordulhat, hogy azt mondják, hogy ennyi volt, netovább. mindenkinek kell lennie egy pontnak, nem? ha más nem, akkor az, hogy már annyi minden jót néz (mondjuk annyi minden képregényeset), hogy fizikailag nem képes követni őket és rostálnia kell.

Mate815 - 2019. 02. 11. 09:51

Winnie: Ez így van. Ezért nem kezdtem bele a Runawaysbe, a Cloak and Daggerbe és a Titansba sem. Jó utóbbiba azért sem mert rühellem Robint :D

morty - 2019. 02. 11. 11:24

Köszi az összefoglalót főleg, hogy minimális spoilerekkel kerülhettem képbe a jelenlegi helyzettel. Én valahol a legends of tomorrow első évadja körül kiszálltam a sorozatokból mert tényleg olyan kötelező jellegűnek éreztem az összes széria követését de le a kalappal a CW előtt, megvalósították azt amit a marvel csak a mozivásznon tud, valahogy az ő sorozataik nem képesek összeállni egy egésszé a tévé/stream képernyőkön…

zolij - 2019. 02. 11. 13:59

Nem hiszem hogy mindet kéne nézni, én már csak a The Flash-t nézem ezek közül, kivéve a crossovereknél, ott megnézem a többi sorozat adott részét is. Az Arrow-t a 4. évadban, a Legends of Tomorrowt az első évadban kaszáltam, a Supergirl-t pedig el se kezdtem.

Vas - 2019. 02. 11. 15:28

Mate815: ugyanígy vagyok én is, nézem mindegyik hetiben, mert ezek a kedvenc karaktereim, és habár vannak gyengébb részek, szakaszok, de kitartok a fináléig :)

Sunabubus - 2019. 03. 11. 07:10

Legends nekem tetszik, bár Constantine színészétől fizikai tüneteket produkálok. Az erőltetett akcentus és hanghordozás, a szalmasárga haj ami egyáltalán nem illik az arcához… brrr. (Pedig interjúkban festetlen hajjal tök oké)
Supergirl mint a langyos pisi. Néha mondjuk mint a hideg Balcsiban, akkor mondjuk jó. :D Eddig hetente időkitöltésre egynek elment, de most már szinte végigtekerem a részeket. Uncsi. Gittrágás. Szerintem leteszem nemsoká.
Arrow: kiszálltam a hatodik évadnál, pontosan meg se tudom mondani hol, vagy mi történt akkor. Dettó mint Supergirl, de az Arrowban már untam mindenkit. Annyi rémlik, hogy Olivernek állandóan olyan feje volt, mintha szorulása lenne. :D De az lehetm indig olyan volt neki, csak itt lett elegem belőle.
Többit nem nézem. Flash nekem már túl sok lett volna ugyanabból “szuperhősös karakterfejlődős/visszafejlődős, üldőzős-elbukós-de-aztán-mégis-felülkerekedősből”, bele se kezdtem.

Denisa - 2019. 03. 12. 19:32

Vicces, de sem a Smallville-t, sem az Arrow első évadjait nem láttam. Belecsöppentem a kellős közepébe, előzmény és képregény ismeret nélkül, tehát bevallom, nekem tetszik. Szeretem, amikor Oliver, Barry és Kara összeszabadulnak, és szórakoztatnak. Szerettem a Legends második, harmadik évadát, de az elsőtől én is hülyét kaptam. Számomra az egész univerzum legidegesítőbb alakja Vandall Savage volt.
Most többé-kevésbé pontosan követem őket, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit akarnak kihozni az Arrow jövő jeleneteiből. Sajnálom, hogy nincs picit több terük a színészeknek. A crossoverekben kiderül, hogy azért színészi tehetség is van bennük. Sajnos a forgatókönyvíróknak nem a logika, és a szereplők megfelelő kivezetése az erőssége. (Hanyadik Laurel-t kell kerülgetni?!)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz