login |

Pilot-mustra: PEN15 – 1×01

2019. 02. 11. 18:00 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– There is five of us [girls]. And five of them [boys]. It’s perfect.
– Isn’t one of them like 8?
– Yeah, but he’s fucking hot.

A Hulu pénteken adta ki új sorozatának teljes évadját, és a Pen15-re sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy ne lenne eredeti. Annak ellenére, hogy egypoénos koncepcióra épül. Ugyanis egy iskolai, tinikomédiáról van szó, amiben a két 31 éves készítő, Maya Erskine és Anna Konkle alakítja a két főszereplőt. Igen, két harmincas ember harmincasnak kinézve, de valójában tinit játszva, tiniként éli életét tinédzserekkel körülvéve.

PEN15 – 1×01 – 6,5/10
PEN15 – 1×02 – 2/10

A Pen15 főhőse az őszi iskolakezdés előtt álló két hetedikes lány, akiket a Man Seeking Woman-ből, valamint a Rosewood-ból ismert komikusok alakítanak. És akikben tombolnak a hormonok, bár elég maguknak valóak, szociálisan nem túl profik, nincsenek benne a menő klikkekben, de azért szeretnének azokba bekerülni. Csak hát nem nagyon vannak képben a dolgokkal, de azért derekasan tepernek.

A sorozat azt a megközelítést választja, hogy a két nagyon jó barátnő ciki módon viselkedik a közösségben, mindkét lány hajlamos lejáratni magát, ergó kínos szituációk sokasága várható a Pen15-ben a sejtésem alapján – és van egy olyan érzésem, hogy bőven merítettek saját (és íróik) valódi iskolás élményeiből.

Azokból az iskolás élményekből, amik 2000-re datálhatóak, szóval a sorozat is akkor játszódik, és ez az az aspektusa a szériának, ami (egyelőre) nagyon nem jött át. Mármint értem, hogy miért akkori a sztori, de így hirtelen semmi nem jut eszembe, ami megkövetelte volna a múltbéli körítést. Ami egyébként nem is nagyon feltűnő, csak ha belegondol az ember a papírra írt üzenetekbe. Lehet, hogy csak nem akarták feláldozni a sorozatot a közösségi kommunikáció oltárán? Mondjuk jogos, arról egyrészt nincsenek sulis tapasztalataik, másrészt pedig nem viszik el a sztorit a mobiltelefonok.

A Pen15 a női nézőpontja miatt valahol frissítőleg hat, tetszetős, hogy nem fogja vissza magát, őszinte és nem hátrál meg akkor sem, ha a főhőse kárára kell megmutatni dolgokat – nyilván az is előfordulhat, hogy az amerikai közeg ellenére valaki itthonról is ráismer majd ismerős dolgokra, saját élményekre. A végeredmény pedig mindenképp nagyon különös és egyedi hangvételű katyvasz lesz.

Az biztos, hogy ez rétegcucc, amit egyesek nagyon fognak értékelni, mások pedig pár másodperc alatt megmondják, hogy ezt képtelenek nézni. Én az elején nagyon cikinek és erőltetettnek éreztem a Pen15-t, de idővel magával ragadott (valamennyire), egyszerűen képtelen voltam mosolygás nélkül nézni ezt a valahol abszurd felállást, ahol két középkorú nő naivan viselkedik és affektálva semmiség problémákat fúj fel – valamint kisfiúk után epekedik. Ami nyilván 100%-osan tini környezetben semmi meghökkenést nem keltene, de ilyen megközelítés mellett van benne valami szürreális báj.

De mindez nem változtat azon, hogy a sorozat koncepciója iszonyatosan egypoénos, olyan, amiből pár perces jelenetet szoktak írni. Hogy van-e benne muníció egy teljes évadra, azt nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy a jól működéshez idővel a felületességen és a felszínen, valamint a szituációból adódó egyértelmű poénokon túl kell lépniük, és el kell mélyíteniük a sorozatot, bár azt tudnám értékelni, ha nem vinnék el túlságosan drámába az irányt.

Bár…, ha úgy döntenek, hogy mélyebbre veszik idővel a hangnemet, akkor eleve nem tudom, hogy lehetne az egészet komolyan venni a központi gimmick miatt, arról nem is beszélve, hogy ha már mélyítés, nem tudom, hogy mennyire érdekelne, ha a két főhősön kívül bármelyik tini karaktert is sorra vennének. Őket lehet, hogy érdemes így meghagyni. Akárhogy is, ez még jól is elsülhet, kommentben jelentkezem az 1×03 után.

UPDATE: Mivel a poszt megírása után, de még a kirakása előtt megnéztem a második részt, ezért itt jelezném, hogy az mennyire besült nálam. Kábé egyszer mosolyodtam el az elején kiemelt idézeten, egyébként minden más totál nullreakció. Lehet, hogy tényleg ennyire egypoénos? Bár mintha azt vettem volna észre, hogy nálam ott hasalt el ez a rész, hogy a két főszereplő együtt nem vicces és repetitív (a pilot eleje is ezért nem jött be talán annyira), sokkal jobban működnek a gyerekek között.

2 hozzászólás Ne habozz!

Csjupor - 2019. 02. 11. 21:00

Nekem nagyon bejott a egesz. A csajok halaliak. A tortenet is tok jo. Kicsit nosztalgikus az egesz. Egyben ledaraltam az eddigi 9reszt. Ja es nektek koszonhetoen talaltam ra,ugyhogy koszi

Alain Prosztó - 2019. 02. 12. 08:48

Én úgy voltam vele, mint winnie. A pilotban még volt pár közepeske poén, de hosszú távon ez nekem nem fog bejönni. A fenti kritika csak megerősített ebben, szóval részemről ennyi.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz