login |

Shetland: a 4. évad – írta Eloise

2019. 02. 11. 14:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Be kell, hogy valljam a harmadik évadot valamivel gyengébbnek találtam az első kettőnél több szempontból is. Így annak ellenére, hogy nagyon vártam a 2018-as részeket, mert a Shetland még mindig kitűnő, kissé félve ültem le az évad első része elé. De egyáltalán nem csalódtam, sőt részről részre egyre izgalmasabb lett a szezon, a drámai utolsó két részre pedig nem igazán lehet megfelelő jelzőt találni.

Mindenki visszatért, aminek nagyon örültem. Bár eléggé tartottam attól, hogy Cassie-vel majd mit is akarnak kezdeni, mert eléggé összetörten jött haza. Duncan kísérlete pedig, hogy felvidítsa eléggé nem jól sült el finoman szólva. Végül kapott egy egész érdekes történetszálat, ami elég sok konfliktust generált közte és Jimmy között. És igazán nem is lehetett eldönteni, hogy melyiküknek van igaza abban a helyzetben.

A tovább mögött folytatom.

Nagyon kíváncsi leszek, hogy a következő évadban hogyan alakul Cassie viszonya Duncannel. Emellett az is érdekes lenne, ha Allan visszatérne, de gondolom ez a történetszál itt el lesz varrva. Megmondom őszintén, hogy eleinte mérges voltam Jimmy-re, amiért azt gondolta Duncanről, hogy képes megölni valakit. De aztán egyrészt eszembe jutott, hogy többször is hazudott neki és, hogy voltak korábban is kisebb-nagyobb stiklijei. Másrészt pedig hamar beláttam, hogy csak úgy van esélye segíteni rajta, ha objektív marad és kideríti az igazságot.

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy már a negyedik évadnál járunk nem sokat tudni arról, hogy milyen is volt az életük, mikor még élt Jimmy felesége. Az sem igazán derült ki, hogy Jimmy hogyan lett Cassie apukája. Érdekes például, hogy Cassie Jimmy vezetéknevét viseli annak ellenére, hogy az édesanyja és Duncan valószínűleg házasok voltak Cassie születésekor.

Persze ez nem egy színtoszta drámasorozat, hanem mégiscsak egy krimi, de a főszereplő érzelmeinek és motivációjának megértéséhez a vele korábban történtek is hozzájárulhatnak. Valószínűleg előbb-utóbb többet meg fogunk tudni erről, hiszen ebben az évadban különösen sok információt csepegtettek ilyen téren.

Cassie mellett Tosh is visszatért. Szerintem elég jól megoldották, hogy bemutassák, hogy hogyan dolgozza fel az előző évad eseményeit. Most sokkal kiegyensúlyozottabb volt a jelenléte az évadban, mint az előzőben. Kapott egy olyan történetszálat, amiben megmutatkozott, hogy mennyit változtatott a személyiségén az, ami vele történt.

Eleinte kicsit úgy éreztem, hogy Jimmy nagyon magára hagyja, aztán szerencsére ez valamennyire megváltozott. Sandy-vel viszont továbbra se nagyon tudnak mit kezdeni, ami nagyon szomorú. Most még kevesebb szerep jutott neki, mint korábban.

Az évad egyik főkérdése az volt, hogy a huszonhárom évvel ezelőtt állítólag ártatlanul elítélt Thomas Malone valóban ártatlanul ült ennyi ideig a börtönben, vagy egy gyilkost engedtek éppen szabadlábra. Stephen Walters kiválóan jeleníti meg ezt a karaktert, és folyamatosan kétkedésre késztetett minket. Mikor azt gondolja az ember, hogy látja az igazságot, akkor jön egy erőteljes jelenet, amiben nagyon durván viselkedik, majd ezt egy olyan követi, ahol viszont nagyon érzékenyen reagál.

De ez igaz az egész évadra, mikor azt hiszed, hogy mindent tudsz, akkor jön egy csavar, ami mindent felülír. Ennek ellenére a 2018-as sztori sokkal logikusabb és jobban felépített, mint az ezt megelőző. Ez főleg abban a tekintetben hatalmas dolog, hogy most igazán sok mellékszálat és szereplőt mozgattak, ráadásul egy egész évad egy átívelő szálra volt felfűzve.

Szerencsére az utolsó részt követően nem sokat kellett várni a jó hírre, hogy jön a következő évad, ami már csak pár napra van.

Nagyon várom, hogy milyen új bűnesetet kapunk. Többen felvetették korábbi Shetlandos posztokra kommentálva, hogy ilyen apró szigeten kicsit sok a gyilkosság, és lehetne már most valamilyen másféle bűneset is. Amíg ilyen jól megírt a sorozat, ennyire kiváló színészek játszanak benne és hasonló hangulat uralkodik, addig én nem tiltakozom semmi ellen.

4 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2019. 02. 11. 19:44

Jó volt az évad, és érdekes kérdéseket boncolgatott. Nem ilyen befejezésben reménykedtem, pedig végig benne volt a levegőben. Várom az új évadot. Már a szigetek smaragdzöld látványát is nagyon szeretem, de az is tetszett, hogy a 4. évadban kicsit átkalandozhattunk Norvégiába is. :)

bvr - 2019. 02. 11. 21:19

Persze (a könyves alapokon álló, nem annyira elhúzott esetekkel operáló) az 1-2 évad volt számomra a csúcs, de a meglehetősen félrecsúszott a 3. évad (ami ki is lépett a sorozat világából) után ez a 4. egész jól visszatért a régi kerékvágásba. Örültem is neki.
A tájat, a karaktereket, a hangulatot meg egyébként is nagyon szeretem, szóval nem kérdés hogy várom az új évadot!

Tiffauges - 2019. 03. 18. 17:32

Most értem a végére, remek évad volt, Stephen Walters pedig zseniális. Szintén más befejezést szerettem volna, de nem lepődtem meg. Viszont emészteni kell, mielőtt belefogok az ötödikbe.

csaba kovacs - 2020. 05. 24. 10:47

Sziasztok.Abban szeretnem kerni a degitseget ,h hol tudom online megnezi a Shetlandet? elore is koszi

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz