login |

Luther: 5. évad – írta nargli

2019. 02. 14. 18:22 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Big chap, likes cake?

Már le is ment év elején a Luther 5. évadja, avagy most egy darabig biztosan nem ülök éjszakai buszra. Idén négy epizódnyi Luthert kaptunk, és Idris Elbának még mindig olyan kisugárzása van, hogy izzik a képernyő, amikor csak megjelenik rajta. Ebben nincs hiba.

Az évadban egyébként egy minden eddiginél elvetemültebb sorozatgyilkos tartja rettegésben Londont. George Cornelius, a hírhedt maffiózó is nyugtalan éjszakákat okoz Luthernek, és emellett föltűnik egy közönségkedvenc (mondhatni már kultusza van) szereplő is. De vajon jó-e mindez? A tovább mögött spoileresen megmondom.

Tehát London utcáin egy brutális sorozatgyilkos garázdálkodik, aki például fiatal lányokat támad meg éjszakai buszokon. A szörnyű ügy földerítéséhez Luther új társat kap. Catherine Halliday nyomozó még tapasztalatlan ezen a területen. Lelkes, naiv és szabálykövető, de nagyon jó meglátásai vannak, és egyre közelebb jut a megoldáshoz.

A legnagyobb baj az új nyomozónővel, hogy mint karakter jelentéktelen. Nem pótolja Justin Ripley nyomozó fájó hiányát, közte és Luther között nem alakul ki izgalmas kapcsolat. És hogy mi nézők még inkább elszomorodjunk, Ripley után Luther másik kedves és normális kollégája is meghal. Mert ebben a sorozatban minden megtörténhet, senki sincs biztonságban.

Miközben folyik a hajsza a sorozatgyilkos után föltűnik a színen George Cornelius. A maffiózó fia eltűnt, és ő meg van győződve róla, hogy Luthernek köze van a dologhoz. Ezen a ponton kapcsolódik be a történetbe Alice. Bizony, Alice nem halt meg. A rajongók nagy örömére visszatért. Eltökélt szándéka, hogy megöli George Cornelius fiát, és ezzel újfent (már ki tudja hányadszorra) halálos veszedelembe sodorja Luthert.

Én is imádom Alice-t. Ruth Wilson karizmatikus színész, öröm látni, bármiben játszik is. Azt, hogy Alice az 5. évadban visszatér a halálból már az előzetesből tudni lehetett, és megjelenése nagy izgalmakat ígért. De azt kell mondanom, hogy ekkora pazarlást ritkán láttam sorozatban. Visszahozták Alice-t, de ahogy az évad végén távozott, az számomra csalódás volt. Csak azt tudtam kérdezni magamtól: ezért? Ezért hozták vissza? Itt volt, mert a közönség szereti, de a történetszálában semmi eredeti vagy meglepő nem volt. Nagyon nagy kár érte.

Az 5. évad erős cliffhangerrel ér véget: Alice-szel való végső összecsapása után John Luthert bilincsben vezetik el. Lesz-e ezek után 6. évad? Nos, a BBC hivatalosan még nem rendelt be újabb szezont, de azért a válasz nagy valószínűséggel igen. Idris Elba nemrég azt nyilatkozta, hogy a sorozatnak akár hét évada is lehet, Neil Cross a sorozat atyja pedig 2011 óta lebegteti, hogy érkezik egy Luther film. Luther tehát valamilyen formában vissza fog térni, csak azt nem tudni, hogy mikor.

A következőképpen tudom értékelni a Luther 5. szeonját: a kevesebb több lett volna.

Ez az évad mindenben emelte a tétet, minden eddiginél kegyetlenebb gyilkos, minden eddiginél könyörtelenebb Alice, minden eddiginél sötétebb démonokkal küzdő Luther, és mégis, ez az évad nem adott annyit, mint az előzőek. Ezt nagyon sajnálom, mert az egész szezonban éreztem, mennyire akar hatni, és nem sikerül neki.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne nézném meg az S6-ot és/vagy a filmet. Sőt, nagyon várom, hogy egy ilyen 5. évad után újra eltalálják az arányokat, és magával ragadjon Luther sötét, de ellenállhatatlan világa.

19 hozzászólás Ne habozz!

Max2017 - 2019. 02. 14. 19:29

Kinek a pap,kinek a papné,nekem meg ez volt a legerôsebb évad…,

nargli - 2019. 02. 14. 19:37

Örülök, hogy neked tetszett.:) Szerintem is jó volt, csakhogy a Luther kiváló szokott lenni.

winnie - 2019. 02. 14. 19:41

nyilván másnak is, de érdemes legalább egy mondatot az okokról a kedvünkért, akik esetleg nem látták, hiszen a két velemény közül a jobban alátámasztottra hajlamos adni az ember:)

Snoopyzit30 - 2019. 02. 14. 19:57

Ez a legrosszabb évad volt, még a 4. évadnál is gyengébb. Szóval nálam ez azt jelenti, hogy nem fogom nézni tovább (ha lesz), mert most ért el arra a szintre, hogy nem szeretném, ha még ennél is rosszabb lenne.
Hiába a sorozatgyilkos, pl. a The Fall-hoz képest teljesen súlytalan, pedig ott tudtuk is ki gyilkol. Alice karaktere hatalmas elpocsékolás, szabályosan gagyi volt az összes jelenete. Nem tudtam aggódni sem a Lutherért, sem egyéb szereplőért. Olyan ez az egész évad, minta az író(k) innen onnan összevágtak volna részleteket, de semmi nincs kidolgozva rendesen egy összehányt munka ez most. Én imádom Idris Elbát, de csodálom hogy ehhez így ebben a formában adta a nevét.

4/10

Geza Kovacs - 2019. 02. 14. 20:54

Jónak tűnt, de az Alice szálat totál elrontották, nagyon kár ezért, és mivel ez volt az évad kb. fele, így az egész évad se lett olyan jó mégse.

clegane - 2019. 02. 14. 22:31

én vártam az új évadot, és el is kezdtem de kikapcsoltam a pilot felénél.
csak csodálkoztam, hogy mi ez? nem így emlékeztem a Lutherra.
a legrosszabb képregényfeldolgozásokat idézte a rengeteg felesleges keménykedés, a senkinek se szóló egysorosok, az izzadságszagú menőzés, jópofizó gengszter, satöbbi. borzasztó minőségű volt az írás.
jézusom, nagyon kínos volt.

LilyCat - 2019. 02. 14. 23:42

Ilyen befejezéssel nyilván készülnek a folytatásra, de ez akkor is a sorozat eddigi mélypontja, remélem, innen már csak feljebb visz az út.

Turbo - 2019. 02. 15. 00:01

Messze a leggyengébb évad. Egyáltalán nem élveztem, semmi eredetiség nem volt benne.

noar - 2019. 02. 15. 00:58

Nem ez volt eddig a legjobb évad, de ezért még nem írtam volna ide, viszont…
clegane: 5. évad első részt nem illik pilotnak nevezni :D

clegane - 2019. 02. 15. 08:14

ja jó, bocs XD

Claire8310 - 2019. 02. 15. 08:57

Én is gyengének éreztem az évadot, mondjuk kifejezettem nem bírom Alicet sem, ez sem segített rá egyáltalán. Jobban szerettem mikor az ügyek és moralizálások voltak előtérben, nem a magánéleti dolgok. Alice is jobban működött, amíg Luther át nem lépte azt a bizonyos határt. Hát ez van, elég csalódás. Antony Howell viszont nagy meglepetés volt a bérgyilkosként, egyik kedvenc videojáték szinkron színészem :)

ChristineJane - 2019. 02. 15. 10:45

Snoopyzit30: itt is tudtuk végig, hogy ki a gyilkos, ez a sorozat is olyan felépítésű, mint a Columbo.:)

Amúgy én azt sem értem, Ruth Wilson hogy adhatta ehhez a nevét, Alice az egész évadban önmaga paródiája volt, lerombolták a karaktert, nagyon szomorú volt ezt látni…

LilyCat - 2019. 02. 15. 11:46

Max2017, tényleg írj valamit, kérlek, hogy neked miért ez volt a legerősebb évad, én is kíváncsi vagyok rá! És ez egy kibeszélő!:)

winnie, ha elfér, kitennéd a cikket az oldalsávba, hogy könnyebb legyen megtalálni? Köszönöm!

Snoopyzit30 - 2019. 02. 15. 17:15

@ChristineJane

Jaja, fáradt voltam, amikor írtam. Úgy akartam írni, hogy ott is tudtuk, mert így áll meg az összehasonlításom is. :-)

salinger - 2019. 02. 17. 06:32

Atyaég! Most akkor megnézzem?!

ChristineJane - 2019. 02. 19. 15:51

Snoopyzit30: én is fáradtan és gyorsan olvastam, amit írtál, de most már minden összeállt. :) Egyébként a Fallban (és a Columboban is:)) tényleg zseniálisan ábrázolták a gyilkost.

LilyCat - 2019. 02. 19. 15:53

salinger: mindenképpen kezd el, az eleje izgalmas és friss!

Eldona - 2019. 02. 27. 18:42

Alice karaktere egy nagyon jól felépített chaotic neutral volt. A régebbi évadokban roppant szórakoztató volt nézni, hogy sosem tudhattuk, mit várhatunk tőle. Ehhez képest ebben az évadban például látványosan félti az életét, amit eddig hasonló helyzetben elegánsan leplezni tudott. A Káosz Királynőjéből csináltak az írók egy depressziós karaktert, akit már csak Luther relációjában lehet értelmezni, pedig a karakter ismérve eddig nem éppen a másoktól függés volt.

freestyle82 - 2019. 12. 14. 20:29

Eddigi messze a legjobb évadnak néz ki, 2 részt láttam éjjel,maradék kettő ma éjjel.

Rövid történetem a Lutherrel: Kb 1 hete bukkantam rá, elkezdtem első évaddal és most vagyok ott, ahol.

Összes évadot láttam, volt egy marha jó dupla rész, amikor az a szerepjátékos testvérpár “játszadozott”.
Talán a III/3-4 volt az.

Kicsit ugyan epizodikus volt(amit ált. rühellek), nagyon minimál átívelővel, de összességében imádtam a sorozatot.
Idris nagyot alakít benne.
Ruth wilson szája pedig visszataszító.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz