login |

Patriot Act with Hasan Minhaj: folytatódott az 1. évad

2019. 02. 15. 19:45 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika, talkshow,

(Jé, úgy tűnik, mostantól magyar felirattal jönnek a részek a Netflix-re.)

Mostantól egy ideig megint jól és hasznosan fog végződni és kezdődni a hét, hiszen visszatért a Patriot Act Hasan Minhaj-zsal, és kezdetét veszi a Last Week Tonight John Oliver-rel. És hogy miért említem a két műsort egymás mellett? Aki látta őket, pontosan tudja, aki meg nem, annak elég annyit tudni, hogy ikertesókról van szó. (Le a kalappal a Jon Stewart-féle The Daily Show előtt, hogy iskolát adott és ilyen karriert teremtett két tudósítója számára!)

Múlt héten visszatért a Patriot Act a Netflix-re, amiről a premier idején már írt human kritikát, én, mivel később kezdtem el, először csak kommentben tudtam csápolni, hogy mennyire bejött a sorozat, mire pedig végre írtam volna róla, vége is lett a szezon első felének. Na mondtam, akkor majd most megmondom a frankót, hogy miért is zseniális a Patriot Act. (Oké, nem mondom meg, inkább mutatom, hiszen bárki bármelyik részt megnézheti önmagában – ez a legutóbbi.)

A műsor tehát némi, visszatérő rovatok nélküli humoros hírháttér show. Gőzöm sincs, hogy miképp nevezzem a műfajt, a lényege az, hogy az indiai származású muszlim komikus kiáll a színpadra a nézők elé és egy aktuális témáról beszél 20 percen át. Viccesen és informatívan.

Nyilván, ha aktualitásokról van szó, akkor elkerülhetetlen a politika (bár annak főleg színházi jellegét hangsúlyozza), de mivel a műsor nem csak az amerikai közönségnek készül, ezért sokak örömére (mások bánatára) az USA-belpolitikával nem igazán foglalkoznak. Az eddigi témák között ott volt Szaud-Arábia, az Amazon, az olaj, a bevándorlás, a tartalommoderálás és a szólásszabadság, az Affirmative Action (ez az 1×01, premiernek remek, sokan nem is tudják, hogy mi ez), a Supreme – és legutóbb a kínai cenzúra.

Mindeközben persze filmbejátszásokat látunk, mindenféle alátámasztó anyagot forráshivatkozásokkal (az efféle műsorokhoz az íróknál sokkal több munkát végeznek a reasearch-örök, akik kutatják az infókat), grafikákat – ez utóbbiban egyébként a Patriot Act nagyon erős, mármint nem a vicces képek, hanem azok vizuális megjelenítése, illetve a színpadi dizájn kapcsán.

A visszatérés epizódjában kaptunk egy kis, a korábbi részekre nem jellemző visszacsatolást a sajtóhíreket generáló szaúdi epizód kapcsán (ugye náluk azt az egy epizódot levetették a Netflix-ről, miközben, ahogy beszél is róla Minhaj, egy csomó, a hivatkozott törvény hatályai alá eső sorozat nem zavarja az ottani kormányt), de egyébként minden időt a fő témának szentelt, ami elég ijesztő volt önmagában, de az is, hogy a kínaiak mennyire magától értetődőnek kezelik az infó állami tiltását, de főleg az, hogy tudjuk, hogy más országok is elérhetnek idővel erre a pontra, hiszen az internetes cenzúra piszok hatékony módja az állami berendezkedés betonba öntésének és a hatalom hosszú időre való megszilárdításának. Ez, főleg ma, a félretájékoztatás korában már nem kizárható lehetőség egyes országokban.

A mostani epizódban egyébként még klasszikus, interjús szegmens(ecske) is volt, amit olykor John Oliver vagy Jim Jefferies is szállít, de bevallom, nekem ebben a szerepben ma már furcsa Minhaj, sokkal jobb, amikor abszurdba hajlik és kifiguráz, meg amikor olyan popkult utalásokat nyom, amiket esélyem sincs megérteni. (Nyilván lehet, hogy nem ő a hipertájékozott, hanem valamelyik írója, de olykor nem semmi dolgokat kap elő.)

Azt pedig a netes közönség biztos, hogy jól fogadja, hogy amellett, hogy partnerként kezeli az átlagnézőt, velük konkrétan le is pacsizik, amikor egyes témák feltárásához proxy-s szaudi Netflix beloggolásról beszél, vagy előbányássza az archive-org-ból politikusok régi honlapjait, hogy azokon szörnyülködhessünk.

Amellett, hogy Hasan Minhaj nagyon jó és szimpatikus ebben a szerepben (oké, a szimpátia nyilván szubjektív, de tényleg megnyerő a személyisége, bár abban is biztos vagyok, hogy lesz, akinek “túl sok” lesz a figurája), és elgondolkodtat minket, hogy még hány nagyon, nagyon tehetséges, felfedezésre váró komikus van mellék- vagy epizódszerepben a napi talkshow-k stábjaiban, számomra a Patriot Act esetében az a döbbenet, hogy ennyi futó hasonszőrű műsor mellett össze tudtak szedni egy ilyen írógárdát.

Ha vicces akarnék lenni, azt mondanám, hogy jegyezzük meg a készítőtárs, valamint a showrunner nevét: Prashanth Venkataramanujam és Jim Margolis. Nyilván előbbinek  oroszlánrésze van a hangnem megteremtésében és a stílus kialakításában – ő már a 2017-es White House Correspondents’ Dinner-nél vezető írója volt Minhaj-nak, és nem semmit lépett előre ahhoz képest, hogy a Bill Nye Saves The World-nél még csak stábíró volt.

Persze az igazi sztár Minhaj, akinek az energiája és elsöprő lendülete engem abszolút magával ragad, és még azt is feledteti velem, hogy piszok sokat beszél a kezeivel – némelyik gesztusáról képtelen vagyok elhinni, hogy nem előre betanult. Nyilván ő is előre megírt szöveget olvas a súgógépről, de nem fél kiesni a szerepből, (szkriptelten vagy anélkül) reagálni a közönségre, és az is nagy pozitívum, hogy minden monológba próbál személyes dolgokat belecsempészni.

Annak ellenére, hogy szerkezetét tekintve hasonlít a Patriot Act a Last Week Tonight-ra, még véletlenül sem zárja ki az egyik a másikat, maximum az lesz gondban, aki mindkettőt nézné, de csak egyre van ideje Nem tudom, ő majd vagy a heti témák, vagy pedig a műsorvezető stílusa/személyisége alapján fog dönteni (vagy a vasárnap reggeli premier az adu?), mert a megközelítés módja és a szándék mindkét esetben ugyanaz. És a végeredmény, mint írtam, nagyon humoros és informatív.

ui: Aki pedig a műsoron túli anyagokra kíváncsi, annak ajánlom a YouTube-oldalát a Patriot Act-nek, amin bőven van bónuszvideó nézőkkel való interakciókkal, személyes dolgokkal és egyéb anyagokkal. A 200 ezer feliratkozó a globális műsor ellenére nem tűnik soknak, és ez nem biztos, hogy sok jót sejtet a jövőre nézve (sajtója sincs túl sok egyelőre), de hátha egy Emmy-jelölés meglódítja majd a műsor szekerét.

9 hozzászólás Ne habozz!

ace05 - 2019. 02. 16. 00:01

Én erről csak most hallottam, mikor megemlítetted nemrég a hírekben, hogy ez a válasza a netflixnek a LWT-ra, meg a Daily Showra. Le is csúszott az összes többi rész. Hát igen, annyi mindent nyom ki magából a Netflix, hogy az ilyenek elvesznek az éterben.

Garp - 2019. 02. 16. 14:15

Ha már Jon Stewart iskolát említed, akkor kár lenne kihagyni Stephen Colbert-et vagy akár Samantha Bee-t néhány kevésbé sikeres próbálkozás mellett, mint Larry Wilmore, és tulajdonképpen Trevor Noah is tudósítóként kezdte a Daily Showban.

winnie - 2019. 02. 16. 14:56

persze, teljesen igaz, az egész egy külön posztot megérne, hiszen ott vannak a színészek (steve carell) vagy azok, akik készítőként is jeleskednek (jason jones), csak már így is elég bő lére eresztettem a mondandómat, nem akartam nagyon belemenni.

napocskin - 2019. 02. 16. 15:26

Ez nagyon szórakoztató. Én is most kezdtem el nézni, és ez a pár epizódos első évad épp lecsúszott elég gyorsan, de azt hiszem, ez jobb lesz heti adagokban. Nekem egy kicsit nehéz volt belelendülni, de mire a végére jutottam, nagyon megkedveltem a fickót. Épp most hagytam abba a Samantha Bee-t, jó volt, de valahogy mostanra egy kicsit beleuntam (ahogy a Last Week Tonight-ba sohasem). Kíváncsi vagyok, Hasan tud-e majd folyamatosan elég érdekes témákat találni.

clegane - 2019. 02. 16. 17:45

birom a srácot, de engem konkrétan zavar hogy ennyire túlmozgásos :D

ngear - 2019. 02. 17. 08:28

amúgy nem Gulyás Mártonra emlékeztet titeket? főleg a mozgása miatt. ő is pont ennyi idős, biztos ikertesók :)

bejön amúgy nagyon ez a show. persze nem olyan vicces, mint a last week, de ott lesz a heti nézősben. köszi az ajánlást.

ngear - 2019. 02. 17. 08:32

@Garp
Colbert nagyon unalmas lett, mióta elment a CBS-re. gondolom, centire meg van mondva neki, hogy mit csináljon.

winnie - 2019. 02. 17. 11:25

az új rész magyarul nézhető.

winnie - 2019. 02. 17. 11:30

” Colbert nagyon unalmas lett, mióta elment a CBS-re. gondolom, centire meg van mondva neki, hogy mit csináljon.”

ilyesmiről nincs szó. illetve ki mondaná meg? a showrunnerrel együtt dolgozik, szóval végülis ő megmondja, illetve megírják neki, hogy mit mondjon, szóval meg van mondva, de ő része a folyamatnak. viszont, ha arra célzol, hogy a csatorna leszól, akkor az esélytelen egy ilyen napi műsornál, nem tudnák átfuttatni a dolgokat. megírják minden nap, amit meg kell, szűrőzik colbert-rel, megnyesik, mint az állat és marad, ami marad.

más kérdés, hogy sok tere nincs. monológ és kalap. a jelenetet inkább hülyülések, tehát nem komoly témák, az interjúk, egy-két kivétellel bulvárosak, nem mélyek, a monológban pedig tudják, hogy nagyjából mit akar a célközönség, rájuk szabják, a cbs-re.

szóval, ha akarnának sem tudnának egy szórakoztató műsorban keményebbek lenni. de az, hogy nincs rajtuk nagy kontroll, azért jól jelzi az, hogy többször is beszóltak a cbs-nek, legutóbb les moonves kapcsán, és olykor felmerülnek kényesebb témák.

colbert hangja talán az élő adásoknál jön elő, amikor egy-egy politikai esemény után szabadabbra van eresztve, több a lehetősége.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz