login |

Titans: az 1. évad

2019. 02. 15. 14:50 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Us sidekicks gotta stick together.

A DC Universe első saját sorozatáról, a Robin-ról szóló Titans-ről már írtunk premierkritikát és évadzárósat is. Láttam, hogy elég pozitívak a szériával kapcsolatos vélemények, többször feltűntek a részei a heti legjobb epizódos kérdéseinkben, sőt, a JAws-on még a legjobb újonc kategóriában is jelölésre került, és dobogón végzett, a rettenetesen jó The Haunting of Hill House előtt, mégis szkeptikus voltam.

Amikor azonban a Netflix-re is felkerült itthon a Titans, már nem maradt kifogásom, megnéztem én is, hogy mi is ez a nagy hype. És legnagyobb meglepetésemre bejött. Sőt, nagyon bejött. Nálam is a 2018-as év egyik legjobb újonca lett.

Ritkán lepődök meg ennyire, hiszen elég sok szuperhősös sorozatért lelkesedtek a junkie-k a kezdésükkor, némelyikért még én is (ld. a Supergirl pilotja), de a többséget 2-3 rész után kaszáltam, egyedül az Agent Carter-rel jutottam el sokáig, plusz a The Flash-sel tartottam 2 évadon át. Oké, a Black Lightning-hoz még visszatérek a 2×01 után, a Netflix-eseket pedig még nem kezdtem el, bár biztos vagyok abban, hogy a Titans stílusában a Daredevil-re és társaira hasonlít.

Stílus alatt természetesen a szokottnál is sötétebb tónusú megközelítést értem. Általában nem szoktam lelkesedni az olyan sztorikért, amikben mindenki mogorva, meg lógatja az orrát, meg apokaliptikus gondolatokban burkolózva téblábol (ld. még brooding), de a Titans-hez mindez nagyon illik, hiszen bár csalinak Robin-t érdemes bedobni, alias Dick Grayson-t, aki a szülei halála után őt magához vevő Bruce Wayne-nel (alias Batman/Denevérember) élt és dolgozott, a valódi főhős egy tinilány, bizonyos Rachel Roth.

Rachel valami meglehetősen durva és látszólag sötét képességgel bír, amit az anyja próbál kordába tartani, de akkor már ő sem tehet semmit, amikor feltűnnek titokzatos emberek (eredeti, tudom), akik a lányát akarják. Meg is indul hát az ilyenkor megszokott menekülés, aminek következtében a lány sorsa összefonódik a Detroit-ban nyomozóként dolgozó egykori maszkos igazságosztó Dick Grayson-nal. (Sőt, nem is egykori, titokban Dick még mindig szívesen csap szét a rosszfiúk között.)

Idővel újabb különleges képességgel rendelkezők csapódnak hozzájuk, és kialakul a csapat magja, de nem nagyon lőnék el senkit, mert a Titans legalább részeinek felében újabb és újabb szereplőket, általában “szuperhősöket” mutat be és tol előtérbe (különös ismertetőjelük: a színes haj!), ami egyrészt nagyszerű változatosságot biztosít a részeknek, másrészt kevésbé kiszámíthatóvá teszi őket, nem tudni, hogy ki fog visszatérni, ki marad, ki távozik, hogy ki miképp illik az összképbe.

Természetesen a főszál a menekülés és a Rachel múltja iránti nyomozás lesz, de más szereplők körül is vannak azért kérdőjelek, amiknek egy része a visszaemlékezések során megválaszolásra kerül, miközben a karakterek egy részének köszönhetően tinis és gyerekesen bájos, másik részük miatt pedig abszolút felnőttes és karcos a sorozat, amibe a sötét dolgok ellenére is belefért némi humor, bár nem ez határozza meg a Titans-t. (És még nagyon jól sikerült, aranyos romantikus szálak is vannak, miközben a sorozat abszolút nem lesz szappanos.)

Nyilván a Titans megvalósítása már csak a hangulata miatt is elég sötét lett, akár ezt is nevezhetném stílusnak, de igazából pont a színek használata és képi kompozíciók nyűgöztek le. Ahogy említettem, nagyon menő volt, ahogy nem egy szereplő színes hajjal rohangált, de egyébként is az volt jellemző a sorozatra, hogy nagyon jól megdizájnolták a kinézetét

Negatívumot, ha akarnék, akkor biztosan tudnék említeni, de igazából a két jelenetnél bedobott rémes CGI-n (a karambol hipergáz volt, plusz Dick egy ugrása lett béna) és  kívül csak az jut eszembe, hogy kicsit önismétlő volt, ahogy Rachel bárkivel találkozott, aki segített volna neki, idővel kiderült, hogy csak rosszat akar neki. És amikor úgy tűnt, hogy idővel végre ezzel is szembemennek a készítők, akkor persze kiderült, hogy mégsem.

Persze a finálé kapcsán annyit még megjegyeznék, hogy miközben imponált, hogy a készítők a zárásra is átmentették a változatosságot és nem a szokott leszámolás vagy megoldás fele mentek el, elég WTF volt a koncepció. WTF, de működött, ráadásul a Gotham-es, Batman-es szállal totális fanservice-ként egy csomó mindent bedobtak, amikhez talán később vissza is térhetnek.

Nem akarom sokáig ragozni. a Titans piszok jó volt, nagyon élveztem, egy pillanatra sem vált unalmassá. (Na jó, az 1×09-es rész talán túlságosan is összecsapott volt, nem volt meg az érzelmi sokk.) És visszaadta a bizodalmamat, ami a szuperhősös műfajt illeti. Nem hiszem, hogy azért, mert darkos vagy felnőttes, esetleg pszichikailag megterhelő volt, vagy mert csúnyán beszéltek benne és véres lett a megvalósítás. Egyszerűen csak a jó írás (sztori + karakterek), a jól megválasztott színészek, a stílusos rendezést, vagyis a nagyszerűen megválasztott koncepció nyert meg.

Ilyenkor szokott jönni az, hogy biztosan visszatérek a 2. szezonra, és bár nyilván így is lesz, de az S1 alatt végig azt éreztem, hogy míg az évadot imádom, de simán el tudom képzelni, hogy az S2-t két rész után dobom majd a kukába. Egyszerűen azért, mert attól tartottam, hogy a folytatásra össze fognak állni a srácok, hogy csapatban osszák majd az igazságot, ami sem heti gonosztevőkkel, sem pedig átívelős főgonosszal nem biztos, hogy annyira lekötne.

Persze minden az íráson múlik, és elég nagy marhaság lenne, ha az első szezon után nem bíznék a készítőkben, hogy előállnak valami szuperrel. Sőt, a finálé után magam sem tudom, hogy mit gondoljak, már ami a történet jövőbeli alakulásának irányát illeti. Piloton kívül nem szoktam osztályozni, de képzeljetek el ide a végére valami magas számot, ami kivastagítva biztos, hogy felkeltené annak a figyelmét, aki csak a kiemeléseket futja át a posztban.

És annak ellenére, hogy nyilván mások készítik a DC Universe következő sorozatait, abban is biztos vagyok, hogy a Doom Patrol / Swamp Thing / Stargirl-triót már a premierrel egy időben be fogom próbálni. Ennyit legalább elért a Titans. (Ráadásul ugye a Doom Patrol szereplőit az 1×04-ben be is harangozták, ők abszolút bejöttek – kivéve a Chief-et, akit meg le fognak cserélni Timothy Dalton-ra, szóval minden szuper.)

ui: A főcímzene az egyik kedvencem lett.

9 hozzászólás Ne habozz!

519 - 2019. 02. 15. 15:37

Wow. Azt hiszem, ez az első kritika a blogon olyan sorozatról, amit nézek, amivel egyáltalán nem értek egyet. De hát de gustibus…

Abban viszont biztos vagyok, hogy a Doom Patrol köröket fog verni erre, legalábbis nálam, ha olyan lesz, mint a Titans 4. része meg a trailer.

winnie - 2019. 02. 15. 15:38

én is meglepődtem, hogy ennyire tetszett:)

johndoe4 - 2019. 02. 15. 17:12

Teljesen egyetértek a kritikával, számomra is az év meglepetése volt, és az egyik, ha nem a legjobb újonc sorozat!

Turbo - 2019. 02. 15. 22:01

Iszonyat leeresztett a szezon második fele. Az mondjuk egyértelmű, hogy jobb volt, mint a Flash, Arrow meg a többi tucat, de nem vágtam hanyat magam az egésztől. A 2. évad első 2-3 részét szerintem megnézem, aztán majd elválik, hogy maradok-e.

Silver - 2019. 02. 16. 01:34

Számomra az év meglepetése… hogy Winnienek ennyire tetszett:)

Slan - 2019. 02. 16. 11:26

Számomra is egy rendkívül pozitív meglepetés volt :) Várom a folytatást ;)

DeadMan - 2019. 02. 16. 13:04

Ha pozitív akarok lenni, én is leírnám azt, hogy a várakozásaimat felülmúlta, mert ez tényleg igaz.

Bár emlékszem, hogy anno sok pozitív velmény volt (itt is) a trailer után, én azok táborát erősítettem, akik számára eléggé rossz értelemben vett wtf volt a sok művér meg a “fuck batman” féle nonszensz. Aztán a sorozat maga valahogy sikeresen visszavett ezekből a dolgokból csak annyira,hogy még ne essen át a ló túloldalára a dolog.

Ettől eltekintve sajnos annyira nem jött be. Az effektek gyengusok voltak, a harcok hol jók,hol nem (Ha az Iron fist-nél ez méradó probléma, akkor itt sem mehetünk el mellette) annyira.

A sztori és a karakterek alapján egyelőre nem érzem azt, hogy sokat veszítettem volna, hogy én a mesét anno nem láttam.

Illetve még az írók munkájában ami zavart: alapból standard, megyünk A-ból B-be, és semmi gond, semmi emlékezetes, de semmi kirívóan nagy hülyeség sincs, aztán egyszer csak bedobnak egy olyan szánalmasan nevetséges jelenetet, hogy meg kell állítanom egy percre a részt, hogy végiggondoljam… ezt most az írók komolyan gondolták, vagy egy kis paródia is keveredett a mixbe?
(A teljesség igénye nélkül kettő ami eszembe jutott:
1. A borzalmasan öltözködő tűzokádó csaj szétbarmolja az éttermet – persze mert segít a pincér csajon, akinek tippre több gondot okozott csak, de mindegy – erre hálából ingyen kaját kap, ahelyett, hogy a rendőrséget hívnák rá.
2. A könyvtári verekedés.. főleg, ahogy kezdődik, de úgy az egész wtf)

Volt valami kvóta, hogy minden részben engedni kell egy 8 évest is írni egy jelenetet? Nem is értem…

Mindenesetre végeredményben ez is közrejátszott abban az érzésemben, hogy mintha bizonyos pontokon az írók egyszerüen elfáradtak volna (vagy csak lusták/túlterheltek voltak), és ez sosem tesz jót a történetnek.

Nyilván ez még fejlődhet, és ha épp unatkozom, valamikor ledarálom majd a második évadot is, de hogy tűkön ülve várnám azt nem mondhatnám.

Ja és évadzáró: amit húztak az merésznek tűnhet, de én azon a véleményen vagyok, hogy inkább úgy voltak vele, hogy maguk is tudták, hogy egy ilyen “mi lenne ha” epizód még túl korai, és még nem “érdemelték ki”, hogy egy ilyet húzzanak. Viszont gondolták magukban, hogy semmi gond, nesztek itt van Batman és akkor mindenki imádni fogja. Nos, nem mondom, hogy nem jól gondolták, de ne is csináljunk úgy, mintha nem Batman adta volna el az évadzárót…. azért, hogy jótékony legyek, megemlítem, hogy feltételezem, mivel ez egy már egyszer kitalált történet, ezen a ponton amúgy is ilyesminek kellett volna jönnie (na nem mintha nem lehetett volna ezt másképp megoldani).

Összességében még mindig jobb, mint amennyire manapság le vannak ócskulva a DC-s sorozatok (bár mivel úgy látom a népszerűségük csak növekszik, lehet itt a kisebbség véleményét képviselem), de nem tudom eldönteni, hogy ez azért van, mert a készítők próbálnak egy magasabb minőséget mutatni nekünk, vagy csak még nagyon az elején vagyunk, még idő kell, hogy ellaposodjanak/ellustuljanak.

+1 meglepődtem, h Winnie-nek tetszett, de ezért jó dolog, hogy ahányan vagyunk, annyi vélemény.

- 2019. 02. 16. 22:31

Bárcsak a DC filmes univerzuma fele ennyire lenne jó, mint ez az évad volt…

solymosgyu - 2019. 07. 18. 15:45

És hol adták? hogy hogy az egész évad erélhető magyarul? a doom patrol jobb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz