login |

The Purge: az 1. évad

2019. 02. 17. 15:50 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Uhh, de régi adósságom az itthon az Amazon Prime-on hetiben adott The Purge évadértékelése, de amikor pár hónapja végeztem a szezonnal, terveztem, hogy írok róla, ráadásul kommentben meg is ígértem, szóval muszáj. Főleg, hogy a sorozat úgy ahogy bejött. Végignéztem, ami sok első évadra nem mondható el, és láthattuk, hogy itthon sem volt népszerűtlen, bár közel sem durrant akkorát, mint amit a filmek alapján várni lehetett volna.

A sorozathoz a gyorstalpalót a pilotírásból lehet kihámozni legkönnyebben, ebből kiderül, hogy a szezon egy olyan 12 órás időintervallumban játszódik, amikor Amerikában felfüggesztik a törvényeket, szóval szabad rablás (meg gyilkosság) van. És az S1 le is fedi a Purge teljes hosszát, szóval lezárt sztorit kínál, jó eséllyel a 2. évad különálló sztorikat fog hozni új szereplőkkel, bár Pete The Cop visszatérhetne.

A Tell Me a Story-s írásomban már kitértem a manapság oly divatos, különálló szálakkal operálós koncepcióra, és a The Purge is egymás mellett futtat különálló (vagy annak tűnő) történeteket, amik segítségével egyébként elég jól bemutatják a 12 órás időszak idején uralkodó állapotokat, és a kialakuló alternatív minitársadalmat.

Egy elit körben elvegyülni kívánó házaspár, egy testvérét kereső katona, egy üzletasszony, aki bérgyilkost fogad, hogy a nevében pördzsöljön, valamint egy öngyilkos szekta – ezekkel indul meg a sztori, hogy utána fura, igazából meg nem magyarázott események történjenek a szereplőkkel, hogy a vége felé kiderüljön, mi is köti össze ezeket a sztorikat.

Mondanom sem kell, hogy a sorozat tetszési indexében elég sokat fog számítani, hogy kinek mennyire jönnek be ezek a szálak. A készítők mondjuk rutinosan a legtipikusabb sztoriba, Miguel-ébe beleépítettek egy olyan engine-t, ami mozgásban tartotta a sorozatot, amikor erre volt szükség, hiszen hozzá mindig vissza lehetett térni, ő kaphatott önismétlő módon random encountereket, illetve ő volt az, aki révén felfedezhettük a legbetegebb éjszakai szokásokat, valamint azt, hogy az emberek miképp alkalmazkodtak a Purge-höz,

A The Purge-öt (bár lehet, hogy csak a Blumhouse-os gyártás miatt) szokás horrorsorozatnak nevezni, azonban nem durva vizuálisan, és effektek szempontjából sem hatásvadász, a borzalmak másképpen vannak jelen, az emberben. És a rendszerben, persze. Ennek révén nyilván a politikai felhang is jelen van, de nagyon enyhe, és csak minimálisan aktuál, inkább a társadalomkritikára összpontosul.

A The Purge számomra nem annyira a filozófia, a vérengzés vagy az anarchia szintjén működött, ezeket a tipikusan promóanyagokban elég jól bevethető elemeket nagyon háttérbe szorították a karakterek és a sztorik kedvéért, az általános hangulatot olykor csak egy-egy snittel, money shot-tal érzékeltették (naná, hogy ezekből is nyúltam képeket, hiszen illusztrációként is látványosabb egy lángszórózás, pedig totál semmi szerepe az egésznek a sorozatban), de azért az agyunk hátsó fertályában remélhetőleg megbújt az, hogy milyen elcseszett(nem tűnő)  világban is játszódik a történet.

Számomra az izgalmas az volt, ahogy belegondoltunk abba, hogy milyenek a karakterek a való életben, hogy milyenek voltak az idei Purge előtt, és hogy milyenek lesznek utána, kit hogyan változtat meg mindaz, amin keresztül ment. És ez a nem mindegy.

Ez lehetett a sorozat egyik vonzereje, a másik pedig magára a rendszerre, illetve az azt támogatókra való kitekintés. Némiképp persze csalódás volt, hogy az NFF, azaz az Új Alapító Atyák végül nem kerültek annyira középpontba, mint arra az 1×01 után számítani lehetett, de persze már az is pozitív, hogy nem hanyagolták el az ideológia gyökereket. (A mitológiába bele-belekaptak, de idővel kiderült, hogy mi lesz a fő szál, amit szépen ki is bontottak.)

Igazából engem nem maga a rendszer késztet hitetlenkedésre (mint írtam korábban, simán el lehet képzelni ilyen törvényeket, sokkal betegebb példára is van és volt példa a való életben), hanem az emberi tényező. És nem is az emberek szándékaira gondolok (nem hiszem, hogy lenne olyan, aki ne gondolná azt, hogy támogatói is lennének bőven), hanem a gyakorlati dolgokra, aki jámbor, hétköznapi ember, abban nem nagyon látom, hogy annyira szervezett szinten váljon állattá csupán 12 órára – persze, ha már több éves hagyomány a dolog, az más kérdés. Mint ahogy azt is nehezen hiszem, hogy ne féltenék sokkal többen az életüket, hiszen aki durvulni akar, az ugyanúgy össze fog futni purge-ölőkkel, ami fegyverek ide vagy oda, nem életbiztosítás.

A legnagyobb kritika részemről talán az lehet, hogy felejthetőek voltak a karakterek sztorijai. Legalábbis tényleg alig emlékszem a történetekre most, hogy pár hónappal a finálé megnézése után nekigyürkőztem a kritikának. És ilyenkor bár főleg bennem kell lennie a hibának, azért valamennyire a sorozat is ludas kell, hogy legyen. De persze annak akkor és ott kell hatnia, amikor nézik, szóval…

Nem volt rossz a The Purge első szezonja. Kifejezetten tetszett a hangulata, amihez persze az is kellett, hogy az alapkoncepciót, legyen bármennyire is extrém, elfogadjam. És átérezzem. Mert akkor működik igazán a sorozat.

Kíváncsi vagyok, hogy a folytatás mennyit fog változtatni a mostani felálláson, hogy mennyire lesz hasonló a szerkezete, illetve, hogy el mernek-e felejteni főszereplőket. Ahogy írtam, a tiszta lapnak lennék a híve, bár, hogy jelezzék az azonos univerzumot, mellékalakokat lehet, hogy érdemes lehet visszahozni. Ki tudja, talán ezért is tűnik nyitva hagyottnak pár kérdés, illetve a vészjósló epilógus.

15 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2018. 11. 06. 11:29

Láttam kb. a filmek felét talán, úgyhogy nem rajongóként kezdtem bele, igazából csak érdekelt, hogy mi lesz az alapfelállás, és valahogy maradtam. Nem világmegváltó, de engem lekötött a moralizálás. Plusz hatalmas előny, hogy nem egész évados a sorozat.

szp - 2018. 11. 07. 20:36

Néha kicsit sablonos, de nagyon jól összerakott lett így a végére a sorozat.
Úgy a 7. résztől kezd el javulni a dolog, a korábbi részek kicsit túlhúzott előkészítése miatt gondolom azért sokan abbahagyták. A végére az összes szereplő tök jól eltalált lett, gondolom a berendelt 2. évadra is átviszik őket (akik megmaradtak közülük persze).

Blobov - 2018. 11. 08. 16:05

Az első 8 rész után a 9-10. kamaradrámája (hehe, szó szerint a színházban :D), az utolsó részt szó szerint végigaludtam. Maradtam le valamiről?

Tyberius06 - 2018. 11. 08. 17:38

Ez fura, én az első 4-5 részt aludtam végig, viszont valahogy a végére mintha picit helyre állt volna a dolog. Bár az utolsó két rész valóban nagyon egyhelyszínes lett és míg Joe izgalmas karakter volt az elején, amíg nem ismertük a motivációit, nálam totál mélypont lett a karakter az utolsó két részre. Rick elhullása kötelező volt, viszont Jane-en meglepődtem, mert amit és ahogy képviselt az egy oldalról szintén izgalmas volt, másrészről meg baromi korlátozottá tette a karaktert, plusz az elején igen hülye döntések sorozatát hozta, de a Joe-val való szembenállása viszont nem volt rossz. A noname leányzó elhullása is inkább egy pipa volt a rublikába.
Amit azért nem teljesen értettem:
– Szóval Joe egyik szeme ki lett szúrva. Erre ő biztos, hogy gyakorolt, mert egyébként nem is zavarja meg az ember koordinációját, ha elveszíti a látását és közben még azért fájdalmai is lehetnek. Ahhoz képest eléggé határozottan mozgot meg célzott stb… Aztán, hogy kishíjján szarrá verte a képzett harcedzett katonát, azon is ráncoltam a homlokom, viszont az meg valahol vicces volt, hogy a sziréna után visszakapcsolt mintha mi sem történt volna módba… Majd jövőre… :)
Egyébként nem vagyok száz százalékosan meggyőződve róla, hogy meghalt.
Mondjuk jobban örülnék egy évados antológia jellegnek többnyire másabb szereplőkkel… és az itteni túlélők max visszatérők lennének kisebb epizódokban.

Tomi - 2018. 11. 12. 12:15

En nagyon elveztem ezt a sorozatot, varom a 2. evadot.
Kicsit a vegen eroltetetnek ereztem, ahogy a szalakat egy iranyba tereltek. Most komolyan a Penelopeval az volt a baja, hogy nem koszont neki vissza? :D Jobb indokot nem tudtak volna kitalalni?

scz - 2018. 11. 13. 09:16

@Tomi: pont ez volt a lényeg. Hogy emberek mondvacsinált indokkal másokat hibáztatnak a saját szar életükért. Mert a mai fiatalok. Mert a gerinctelen vállalkozó.
Aztán jön 12 óra, és kedvedre lehet szarozni.
Mint a szomszéd, aki valami faszsággal ment át, hogy én most bosszút állok, mert úgysem csináljátok meg a kocsibeállót.

Quantumleap - 2019. 02. 17. 19:10

winnie, mintha csak én írtam volna az évadkritikát. Nagyjából pont így vagyok.

Én azt remélem, hogy valamikor majd szánnak sztorit arra, hogy milyen a Purge éjszakája a börtönökben. Még ha nem is kizárólag erről szólna egy film vagy sorozatévad, legalább nagyjából meg lehetne mutatni.

Quantumleap - 2019. 02. 17. 19:11

Amúgy a filmeknél sokan azon hitetlenkedtek, hogy a valóságban biztos lennének olyanok, akik nem állnak le a sziréna után. Nos, végülis itt ezt is láthattuk. :)

cash40 - 2019. 02. 18. 08:40

ez a sorozat nem is az hogy rossz, de valami elkepeszto mertekben jellegtelen. horrornak nem horror, akcionak nincs eleg jol megcsinalva, thrillernek sablonos es lapos, a karakterek nem erdetiek, a szineszek az atlagos alatt, a kakaterek erdektelenek.

oszinten szolva en nem ertem hogy egy ennyire semmilyen dolog 2018-ban hogy keszulhetett el egyaltalan. ez 1998-ban marha jo lett volna, de ma ez egy semmi, meg arra is keves, hogy egy kicsit masnapos szombat delutant eltoltson vele az ember.

winnie - 2019. 02. 18. 08:48

igazából minden azon múlik, hogy az ember mennyire immúnis bizonyos gondolatokra. pár éve még durva volt a mozikban az, hogy a purge milyen világot jelenít meg, de aláírom, ma már sokan ásítással reagálnak arra, hogy az embereknek engedélyt adnak más ember megölésére mindenféle következmény nélkül. ebből látszik, hogy eléggé nagy az igény a sokkal szélsőségesebb alaphelyzetek bemutatására.

nyilván ezt nem a sorozat védelmében írom, de azt hiszem, hogy a pilotkritikánál is jeleztem, hogy minden azon múlik a sorozat kapcsán, hogy ki mennyire képes átérezni a Purge világát, azt a gondolkodásmódot, amit az új alapítóatyák bevezettek amerikában. lesz, akinek az agya folyamatosan zakatol, hogy mennyire felháborító a dolog, és empátiával reagál a (színtelen) karakterek érzéseire, más pedig ásít azzal, hogy whatever, ő már látott ilyet.

az 1998-cal viszont nem értek egyet, hiszen elég pár évet visszalépni, nem kell 20-at.

Annabel - 2019. 02. 18. 10:47

Én másfél részig bírtam, egyszerűen nem tudta felkelteni a figyelmem. Az ötlet nem rossz, de teljesen sablonosnak éreztem az egészet, és láthatóan színészek se voltak túl lelkesek.
Valaki elmondja, hogy végül is mire ment ki az egész?

winnie - 2019. 02. 18. 11:00

Annabel:

SPOILER

Semmire?:)

Igazából kimenetelre egy, az elején még nem bedobott szálat tudnék mondani, ami összeköti valamennyire a szereplőket, illetve azok egy részét. megjelenik ugyanis egy figura, aki ismeretlenül segít némelyiküknek, majd elrabolja őket, és összegyűjti pár embert (köztük némelyik főhőst), hogy múltbéli sérelmeit megtorolja rajtuk. persze emellett mindegyik szálat végigpörgetik: a bátyó megtalálja a hugit, az üzletcsaj eljut a főnökéhez, a házaspár meg megúsz egy attakot a gazdagok ellen.

cash40 - 2019. 02. 18. 11:18

jo a 98-al egy kicsit tuloztam. :)

a vilaggal meg az alapotlettel nincs semmi baj, az siman lehetne jo, ha legalabb valamilyen szempontbol markansra sikerult volna a cucc. de sajnos semmilyen szempontbol nem tobb atlagosnal. mindegy, izlesek es pofonok.

a handmaiden nyilvan mas, de valahol megis kicsit hasonlo alaphelyzet, persze bizonyos szempontbol az sokkal durvabb, de a vilag kicsit hasonlo, azert merem felhozni parhuzamkent. ott például – legalabbis egy evadon at – fenn tudtak tartani az erdeklodesemet a kiemelkedo szineszi jatekkal (legalabbis par karakter eseteben) meg a sokszor nagyon utos fenykepezessel, hangulattal.

szoval valami kell, amitol jo. nem kell minden aspektusbol teljesen ujat mondani, mutatni, de valami kellene…

Csigusz - 2019. 02. 18. 12:39

A filmeket – melyikét épp jobban vagy kevésbé – kedvelem, így a sorozattól is hasonlót vártam, de egyszerűen annyira szét van húzva, hogy nálam nem működik. Az évad feléig eljutottam, de kétséges folytatom-e.

Annabel - 2019. 02. 21. 16:42

winnie:

Köszi!

Főbe lövöm magam :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz