login |

Shetland: kezdett az 5. évad

2019. 02. 18. 14:50 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Elég sokat írtunk már a Shetland-ről (pilot, 2. évad, 3. évad premier + teljes évad, 4. évad premier + teljes évad), és már múltkor is céloztam arra, hogy az első részek sokszor csak az éppen aktuális ügyet vezetik fel, így száraz leírásnál többet nehezen lehetne adni a premierekről, ami meg mással kapcsolatos, az lehet, hogy spoiler – a lényeg, a stílus és egyéb jellemzők nem nagyon változnak, és a gondolatiság sem.

Viszont most, hogy elkezdtem nézni az 5. évadot (és megint bánom, hogy nem teljes évados a premier), felvetődött bennem a kérdés, hogy miképp választ az ember átívelős krimit, vagy konkrétabban angol átívelős krimit? Mert ugye van jó pár a piacon, és adja magát a kérdés, hogy mi szól a Shetland mellett? 2013-ban (uff! nem ma volt) írtunk is egy hosszú posztot a témáról, akkor a Shetland mellett olyan szériákat felhozva, mint a Broadchurch, a Mayday és a Top of The Lake.

És az a furcsa, hogy míg a másik 3 mellett tudtam volna érvelni (még a Mayday mellett is, amit egyébként kaszáltam), a Shetland mellett nem biztos. És ez nem jelenti azt, hogy nem szeretném, hogy nem tartanám kötelezőnek, és remélem, hogy mások nincsenek így ezzel, de amellett, hogy technikai jellemzőt hoznék fel (szépek a tájak) mellette, hangulat, karakterek, dinamikák vagy színészi játék kapcsán hamarabb tudnék más krimicímeket bedobni.

Új évad, új ügy. Ezúttal pár testrészt találnak a tengerparton egymástól függetlenül, ez indítja be a nyomozást – Jimmy-ék elég hamar be tudják azonosítani az áldozatot, sőt, már az első részben viszonylag leszűkül az érintettek és/vagy gyanúsítottak köre (látszólag), miközben látszik, hogy nagyobb disznóság is van a háttérben, nem csak sima gyilkosság (nem mintha az nem lenne elég gyalázatos tett), olyannyira, hogy még a nyomozó élete is veszélybe kerül.

Na, igen. A szimpatikus és empatikus shetland-i Miss Havisham, Jimmy Perez lehet, hogy most egy kicsit idő előtt fog betorzulni, bár míg csak ő érzi fenyegetve magát, addig még csak-csak visszafogja magát, de ha a környezetében lévők is, akkor nem hiszem, hogy türtőztetni tudná magát. Már csak az a kérdés, hogy tényleg “csak” drog vagy egyéb pénzügylet van a háttérben, vagy további nyomok fogják kiváltani hősünk rosszallását, ahogy azt az áldozat anyjának a vallomása is tette a rész vége felé.

Az mondjuk az egész rész közben nem hagyott nyugodni, hogy miért kezdődött flashback-kel a szezon, miért láttuk a gyilkosság (vélt) előzményeit, hogy ennek lesz-e később szerepe, vagy csak in medias res módra nem akartak zsákbamacskát rejtegetni – majd kiderül. Mindenesetre az biztos, hogy az első óra végére elég sok minden tisztának tűnik, mint ahogy arra is mérget vehetünk, hogy ez még csak a felszín.

Alapozott a Shetland, jól tette, bár nem ülök tűkön, de persze érdekel az ügy folytatása, pár érdekesnek tűnő karaktert kapott az eset, ami nagyjából ki is töltötte az évadnyitó első óráját, másra nem is volt idő, csak egy kis Duncan-re, akinek épp kapóra jött Cassie távolléte. Bár ki tudja, lehet, hogy Tosh személy kapcsolata az egyik gyanúsítotthoz még fontos szerepet kap a szezon során.

13 hozzászólás Ne habozz!

Sook Jai - 2019. 02. 18. 17:07

Az egyetlen megmaradt nézős sorozat így munka és család mellett. De megvárom a teljes évadot, felirattal, és csak akkor fogok hozzá, mert hetiben kevés.

Shetland melletti érv: Jimmy Perez = Douglas Henshall.
Illetve az, hogy olyan mesteri módon tud nyomasztó hangulatot varázsolni nüanszokkal, ami számomra egyedülálló.

speranza - 2019. 02. 18. 17:27

A fent említetteken kívül nekem a kiejtés is nagyon tetszik. Valami egészen sajátos, egyetlen másik sorozatban sem hallottam még. :)

szaszazsu - 2019. 02. 18. 17:43

Csatlakozom az elottem szólókhoz: imádom az akcentusukat /ahogy a “r”-eket porgetik :))) / és Jimmy Perezt. Kiválóak a színészek és a felgongyolítendo esetek is izgalmasak.
Már hiányzott, orulok, hogy újra Shetlandon lehetek.

A - 2019. 02. 18. 19:34

Nekem jobban bejött az 1-2. évad, amikor 2 rész volt egy ügyre, most hajlok arra, h megvárjam az összes részt.
Ami nálam egyértelműen a sorozat mellett szól az a hangulata (ez részben a helyszínnek, a fényképezésnek köszönhető, de szerintem a karaktereknek is). No meg az akcentus:-))) Van, amikor 3x is visszapörgetem, és akkor sem értem.

gromit - 2019. 02. 18. 21:30

A Shetland igazából egy csomag, van benne táj, hangulat, karakterek, dinamika és alakítások, de különösen a fent említett Mayday és Top of the Lake-kel összehasonlítva tűnik ki, hogy nagyon nagy pluszt ad, hogy vannak benne szerethető karakterek (Jimmy és köre)

A könyv ugyan kicsit másként írja le Jimmyt, de Douglas Henshall telitalálat a szerepre.

Mondjuk nekem a sorozat volt előbb, ami nagyon megfogott, a könyveket csak a hosszú várakozásban álltam neki olvasni, úgyhogy semmiképp nem panaszkodnék a különbségek miatt. Ráadásul képes vagyok úgy olvasni, hogy őket hallom a fejemben. akcentussal együtt :D
(amúgy a könnyebbség kedvéért be szoktam kapcsolni az angol feliratozást. nehogy lemaradjak valamiről)

jelenvalólét - 2019. 02. 19. 00:04

Mostanában egyre türelmetlenebb vagyok az angol (itt épp skót) lassú folyású sorozatokkal szemben. de ez kivétel. Nagy kedvencem marad, nem is tudom miért, talán Henshall elképesztő játéka miatt. Az egy órás epizódoktól meg már herótom is van. De nem itt. A Shetland az Shetland, minőségi munka és játék (minden szereplő részéről). Nálam ez egyszerűen működik és kész.
:)

bontom - 2019. 02. 19. 20:47

Mi most daráltuk végig az első 4 évadot és azt kell mondjuk, hogy ilyen remek nyomozásra fókuszáló sorozatot még nem láttunk. Talán az Endeavour ér fel hozzá. (Ha valaki tud még hasonlót, kérem írja meg.)
Maga a történetmesélés, a karakterek, az emberi sorsok és a háttérben húzódó (de szerencsére végül kiderülő) motivációk összefűzése tökéletes. Olyan párbeszédekkel fűszerezve, hogy néha csak vigyorgunk még percekkel utána is.
A színészek játéka is hibátlan és a főszereplő is végtelenül szimpatikus.

winnie - 2019. 02. 21. 20:33

“(Ha valaki tud még hasonlót, kérem írja meg.)”

nem tudom, hogy mi számít hasonlónak (nyomozós nagyon sok van, átívelős is), de rengetegről írtunk, hiszen az egyik kedvenc műfajom, itt lehet, hogy a kereső többet segít, mint rengeteg cím felsorolása.

Candy - 2019. 02. 25. 09:53

bontom!
Esetleg a Hinterland,Cardinal,River,Marcella,Wallander,
Broadchurch

gromit - 2019. 03. 09. 23:51

Most néztem a 2. és 3. részt.

Shetlandi nyomozóink glasgow-i kirándulásai sose egyszerűek :o

Már a nyitányban is tanakodtam magamban egy sort, és még mindig nem tudom, hogy mit keres Derek Riddell a szigeten. Mármint vmi Chris, meg a párja. Nagyon hirtelen bukkantak fel. De lehet hogy csak túl sok krimit nézek, és amúgy csak magánéleti drámázni dobták őket ide :D

Tosh “láthatatlan” lovagjával szemben is kissé bizalmatlan vagyok, de asszem bárkivel így lenne, aki Tosh környékén felbukkan.

speranza - 2019. 03. 13. 19:23

Ők nekem is gyanúsak már egy ideje. A szociális munka túlságosan is embercsempészet közeli tevékenység. A srác meg mintha hátsó szándékkal közeledne.

Snoopyzit30 - 2019. 03. 26. 12:30

Nagyon jó volt a zárás szerintem, több ponton is meg tudtak lepni. Pl. azt én nem sejtettem, hogy a fiatal srác barátnője ölte meg a srác bátyját meg az anyját. Ráadásul ehhez még ő is asszisztált.
Jimmy megint hoppon marad, úgy látszik, hogy az írok is meg akarják hagyni a karaktert ilyen magányos farkasnak. Ez persze nem is baj, mert egyértelműen hozzátesz a karakterhez ez a magányossága. Sandy meg várja sorsa jobbra fordulását a következő évadig. Tosh meg képviseli a happy endet.

Összességében az előző évad nekem jobban tetszett, de ez is nagyon rendben volt.

szaszazsu - 2019. 03. 28. 01:02

Szerintem nagyon is egyenletes az eddigi évadok színvonala – számomra mindegyik rendkívul jó volt. Nem tudnám, de nem is akarom eldonteni, melyik volt jobb vagy kevésbé jó. Nem okozott csalódást egyik sem.
Ebben az évadban remek volt Jimmy magánéleti drámája. Nagyon elegánsan, magávalragadóan vitték végig a storyt és fájó lett a lezárása, de más nem lehetett a vége. Az nem a Shetland lett volna.
A színészek pedig egész egyszeruen fantasztikusan hozzák a karaktereket!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz