login |

The Walking Dead – 9×10: Omega

2019. 02. 18. 18:15 - Írta: winnie

64 hozzászólás | kategória: kritika,

Múlt héten a The Walking Dead elég langyos résszel tért vissza a szokásos évadközi pihenőjéről, de ahogy azt sejteni lehetett a folytatás már sokkal jobban sikerült. Csakhogy egyáltalán nem azért, mert megismertük volna a suttogó brigádot. Egyszerűen most nem szerepeltettek minden karaktert, nem akartak kipipálni mindenkit a jelenléti íven egy-egy jelenettel, és lám, rögtön jutott a történetmesélésre!

Ennyi lenne a titok? Több idő a sztorira? A sztorira, amin belül ezúttal visszaemlékezések is helyet kaptak, ami azért eddig nem nagyon volt jellemző a TWD-re.

Tudom, hogy az efféle történetmesélés főleg technikai okok miatt megvalósíthatatlan, hiszen annyi az állandó szereplő, hogy őket szerepeltetni kell, hogy anyagi szempontból indokolni lehessen az alkalmazásukat, ha pedig nem tartanák állandónak őket, akkor nem biztos, hogy elő tudnák kapni az adott karaktert, amikor kezdeni akarnak vele valamit. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A 9×09 még úgyis mindenfele lövöldözött, hogy a Királyság és Alexandria lakói nem szerepeltek benne, most viszont még Hilltop rétegfigurái is háttérbe szorultak, hogy egyrészt a SuttogóVezér lánya mesélhessen Henry-nek és Daryl-nek, másrészt a JövevényÖtök Luke nyomába eredjenek. És előcsalják a Suttogókat, akiknek a vezére nem semmi antrét produkált. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor hátulról mutatták ahogy megindul, abba beleborzongtam.

Alfát egyébként már korábban megismerhettük a lánya elbeszéléséből, és amennyire nem villanyozott fel az előző epizódban a fogolyejtés, annyira jónak találtam most ezt a szálat. Eleve a flashback a gyerek Lydia-val szívszaggató volt, de amilyen zseniálisan oldották meg a megbízhatatlan narráció alkalmazását, ahogy összemosták a kitalációkat és a valóságot, és ahogy fellebbentették a leplet a történtekről, az mesteri volt, remek és hatásos jelenetet eredményezett.

Most persze egy hardcore rajongó már elkezdene azon agyalni, hogy miképp alakultak meg a Suttogók, hogyan élnek, mi a filozófiájuk, illetve mi a céljuk, de én inkább sodródnék az eseményekkel, megvárnám, hogy a folytatásban mindez kiderüljön. Miközben persze bízok abban, hogy az ígéretesen induló Alfa nem süllyed le olyan szintre, mint Negan. (Mármint nem a karakterre gondolok, hanem a karakter kezelésére az írók részéről.)

A rész nagyon bejött, a 9×06 után simán a második legjobb volt nálam idén, sőt, akkor is ezüstérmes talán, ha az előző szezont vesszük. És mindez még úgy is igaz, hogy közben megijedtem, hogy megint a “hülyeséget csinálnak a karakterek”-vezérlő elv mentén akarnak történetet fonni és drámát szőni, de szerencsére erre nem került sor. Sőt, mondhatni az írók beintettek a prekoncepcióimnak.

Arra gondolok, egyrészt a fejemet fogtam, hogy Yumiko-ék visszamennek páran Luke-ot keresni, mert “plot” (nyilván nem az volt a bajom, hogy esélytelenek, hanem mert ilyenkor a néző, ha tévésorozatot néz, akkor tudja, hogy történni fog valami rossz), másrészt ugyanez volt a helyzet, amikor a szokás szerint hülye Henry elvitte éjszakai sétára Lydia-t. És erre mi történt?

Hát, az, hogy semmi sem történt. Yumiko-ék rájöttek, hogy nem érdemes kísérteni a sorsot (mert mostantól már nem egyértelmű kill a pár zombi), Lydia pedig (miután megfordult a fejében Henry kinyírása) ráébredt arra, hogy talán mégis lehet valami abban, ami az anyja szerint nem megvalósítható.

Tök jó így koppanni. Mármint úgy, hogy az ember rávetődik a papírformára, és kiderül, hogy az írók másképp gondolkodnak – ez lenne a lényege a történetmesélésnek. Alapvetően egyik szállal sem történt semmi, akciót főleg nem kaptunk, mégis működtek történések, görgették előre a cselekményt, és még némi feszültséget is csempésztek az epizódba.

A 9×11-ben (feltételezem) már konkrétan szembenéznek egymással a suttogók és Hilltop lakói. Nyilván nem azért, hogy harcoljanak, de kíváncsi vagyok, hogy mit forralnak, hogy ők csak élni és élni hagyni akarnak (egyelőre annyira nem tűnnek agresszoroknak, inkább csak védik az életmódjukat), vagy sokkal alantasabb szándékok vezérlik őket, és Lydia megenyhülése is csak átverés.

64 hozzászólás Ne habozz!

Csilla0422 - 2019. 02. 18. 20:15

Nem tudom, hogy Angela Kang mit csinál, de wow, wow, wow. Ismét várós a sorozat minden héten. Carol virágos része mellett a legjobb a TWD története során.

Eddig ezt hiányoltam a sorozatból, amit Lydia visszaemlékezéséből megkaptunk. Még ugyan nem ismerjük Alphat, de a múltból és a beszámolóból sejteni lehet, hogy nem az év anyja volt. Ezek a jelenetek jól megalapozták a karaktert. Samantha Morton a sorozat eddigi legjobb cast-je. Tökéletes a szerepre.

A kukások hasonló bevonulása vicces volt, a The Whisperers megjelenéstől még a vér is megfagyott az ember ereiben.

Azt hittem, hogy hiányozni fog Rick, Carl és Maggie, de az új arcok Magna, Yumiko, Alpha, Lydia stb. sokkal jobbak.

Ez a beszélő, gondolkodó Darly is egész jó fej. Tara szárnypróbálgatása is tetszik.

Nézőke - 2019. 02. 18. 21:42

..egyetértek Winnie-vel, kivéve,hogy nem a papírforma szerint alakultak a dolgok.
Hát dehogynem.
1. Yumikóék megszavazzák, hogy kimennek. Egy órára rá meg, ja, akkor most menjünk vissza, mert veszélyes idekint. (és nem volt random walker akit elrémítette volna őket közben) Ezt előtte nyilván nem tudták. Ergó csak azért kellett kivinni őket az íróknak,hogy utána egy tucat maszkos követhesse őket. Egyébként zsír,hogy egy süket lány odamaradt hátvédnek a kukoricásban, nyilván nagy haszna lesz a taktikájának.

2. most akkor dilemma,hogy az ártatlan megtért lányt adják-e vissza cserével,vagy maradjanak Lukeék a fogságban. Az elfogott lányhoz Darylen és a naív elég irritáló srácon kívül senki nem került közelebb, így bizonyosan visszadobná Tara a megszerzett koncot az emberekért cserébe.

Ennyi. a rész jó volt,lassan építkezős, elég jó irány szerintem a visszaemlékezés. A nyakatekert tag miért csak fél nap múlva éledt fel?

Tegye fel a kezét,aki a “I will stay with my sister” mondatra ugyanúgy hátrahőkölt mint én, hogy a fiúhajú nagyszájú egy lány… ezt benéztem eddig… :D

NatoLocator - 2019. 02. 18. 21:58

+1 a hátrahőkölésre! :)

GSZ - 2019. 02. 18. 22:03

Nem tudom, szerintem meg elég Zs-kategóriás rész volt. Se drámainak, se feszültnek nem éreztem sehol (pedig nyilván annak kellett volna lennie a kulcsjeleneteknél, a kislány történetének végén, meg pl. az Alpha felbukkanásakor a legvégén)… meg az Alphaból is eddig szinte teljesen hiányzik az a vadság, elborultság, aminek elvileg meg kellene lennie benne… bár mintha a színésznő se lenne az igazi, valahogy nem tudom elhinni neki, hogy ez tényleg valami borult figura.
Egyszerűen nagyon látszik a sorozaton, hogy mindenen spórolnak. Hol vannak már ezek a részek mondjuk az első két-három évad színvonalától? Ott még tényleg volt igazi dráma, feszültség, elborultság helyenként, itt már kb. semmi sincs. Tényleg Barátok közt-színvonal kb., néha valami olcsó akcióval, zombi-mészárlással. (Jó, a temetős jelenet vagy kettővel ezelőtt tényleg jó volt, de azt a szintet se azelőtt, se azóta nem tudták elérni.)

Amúgy én a Suttogókban se látok kb. semmi potenciált, sima vándorló csapat, akik kissé megborultak (elvileg), és bőröket húztak a fejükre. Sok mindent ebből szerintem nem lehet kihozni, főleg az elmúlt lassan tíz év nem is tudom már hány rosszfiús-kannibálos-vademberes csapata után. :) Meg mondjuk azt sem értem, miért kellene annyira f*sni a Suttogóktól; a korábbiakkal ellentétben ezeknek még lőfegyverük sincs… páran Darylék közül simán lekaszálhatnák most is ezt a kb. egy tucatnyi csavargót, az alfával együtt, aztán cső. :)

Én egyedül Negan szálában látok jelenleg potenciált. Feltéve persze, ha tényleg tartós marad ez a “jellemfejlődés” nála (tényleg érdekes lenne egy félig-meddig “jó útra tért”, szövetséges Negan).

winnie - 2019. 02. 18. 23:30

“páran Darylék közül simán lekaszálhatnák most is ezt a kb. egy tucatnyi csavargót, az alfával együtt, aztán cső. :)”

ahogy írtam a múlt héten, WTF ez gondolkodásmód?

persze, hogy gyilkolhatnának darylék, de eddig pont erről szólt a sorozat, hogy ők nem gyilkosok. nem fognak csak azért embert ölni, mert látták a walking dead kampányát és tudják, hogy a suttogók ellenlábasok lesznek. egyelőre ők is csak egy random csaoport, ahol egy emberrel nem bánt példásan az anyja, de ennyi. nincs velük semmi bajuk. oké, jézus meghalt, de ellene csak védekeztek.

Jacques - 2019. 02. 18. 23:32

GSZ – Javaslom, kezdd el olvasni a képregényt. A Suttogókat sokkal jobban implementálták a sorozatba, mint az elmúlt két évados Negan ripacskodást.

Ez a sztori már kb. másfél éve volt a füzetekben, így nálam teljesen kikopott. Nagyvonalakban tudom mi fog történni, de hogy pontosan hogyan jutnak el oda, arra már nem. Pontosan ezért volt számomra is ez egy nagyon jó rész.

Én reménykedem, hogy a képregény fő sodrása megmarad, az évadzáróra is megvan a tippem, hogy mit emelnek át a képregényből. Álleejtős lesz, én azt mondom.

Nézőke – a nyakatekert azért csak fél nappal később zombult meg, mert még a katasztrófa elején voltak. Valami 43 napot láttam az oszlopra firkálva. A kezdetekkor még több időbe tellett megzombulni.

Chris - 2019. 02. 19. 00:53

Ezt én sem nagyon értem, hogy miért kell ennyire berezelni ettől a bandától. A temetőben éjszaka sötétben para volt, hogy nem tudhatták ki a csaló. De így. hogy fényes nappal, magukban megjelennek a falak alatt inkább tűnnek egy rakás szerencsétlenségnek mint veszélyes ellenfélnek.

winnie - 2019. 02. 19. 05:05

Chris: ??? ez honnan? ők nem rezeltek be. nem ellenfelek hilltop számára. ha bántani akarnák őket, megtehetnék, de nyilván nem akarják bántani a suttogókat, sem nekik, sem a suttogóknak sem jut eszébe erőszakos konfliktusba kerülni a másikkal ennyi alapján.

pont erre írtam most vagy a múlt héten, hogy nézőként valaki rögtön elkezdi keresni bennük a rosszat, illetve kétfokú skálán gondolkozni, hogy barát/ellenség, jó/rossz. ők egyelőre csak vannak, de lehet, hogy történni fog a jövőben valami, ami konfliktust vált ki, és ami hatására ellenfelekké válnak, és akkor (gondolom) fenyegetőbbek is lesznek, mert mást is meg tudunk róluk. mert most még a világon semmit sem tudunk, amiből lehetne ítélni. maximum annyit, hogy magabiztosak.

winnie - 2019. 02. 19. 05:05

“Valami 43 napot láttam az oszlopra firkálva.”

direkt ezt a képet tettem be a posztba:)

winnie - 2019. 02. 19. 05:07

“2. most akkor dilemma,hogy az ártatlan megtért lányt adják-e vissza cserével,vagy maradjanak Lukeék a fogságban. Az elfogott lányhoz Darylen és a naív elég irritáló srácon kívül senki nem került közelebb, így bizonyosan visszadobná Tara a megszerzett koncot az emberekért cserébe.”

igen, de fel sem merült az ellenkezője – nyilván max daryl és henry nem akarja visszaadni, bár mivel még páran hallották, hogy milyen sorsa volt, ők is empatikusak lennének, de nem hiszem, hogy sok érvet tudnának felhozni ellene.

GSZ - 2019. 02. 19. 08:15

“sem nekik, sem a suttogóknak sem jut eszébe erőszakos konfliktusba kerülni a másikkal ennyi alapján.”
:) ENNYI ALAPJÁN?? :) Az, hogy kinyírták Darylék egyik kisfőnökét, meg foglyul ejtették és talán már meg is ölték pár további emberüket, szerinted nem elég ahhoz, hogy Daryléknek “eszébe jusson erőszakos konfliktusba keveredni a másikkal”? :)

GSZ - 2019. 02. 19. 08:20

“pont erre írtam most vagy a múlt héten, hogy nézőként valaki rögtön elkezdi keresni bennük a rosszat, illetve kétfokú skálán gondolkozni, hogy barát/ellenség, jó/rossz. ők egyelőre csak vannak, de lehet, hogy történni fog a jövőben valami, ami konfliktust vált ki, és ami hatására ellenfelekké válnak”
:) Teljesen egyértelmű minden néző számára már most is, hogy ezek ellenfelek. :)) Eleve így volt beharangozva is a dolog (jönnek a félelmetes Suttogók, az új szuper ellenségek, akik Neganéknál is rosszabbak és elborultabbak lesznek stb.).
És igen, ahogy Chris is írta, “egy rakás szerencsétlenségnek” tűnnek. És oké, hogy a temetőben egyszer meg tudták lepni őket, de azt a trükköt csak egyszer lehetett kb. elsütni. :)

GSZ - 2019. 02. 19. 08:29

“A Suttogókat sokkal jobban implementálták a sorozatba, mint az elmúlt két évados Negan ripacskodást.”
Ezzel nem tudok vitába szállni, mert nem ismerem annyira a képregényt. De az biztos, hogy nálam ezek a részek akkor sem működtek, főleg a visszaemlékezések nem… sőt, ezek kimondottan bénák voltak szerintem, ilyen nagyon olcsó TV-színvonal, gagyi színészekkel (az Alphát játszó nő is gyenge volt szerintem tényleg), gagyi jelenetekkel, nulla feszültséggel vagy drámával, elborultsággal. Éreztem nyilván, hogy hol akartak volna ilyen hatást kelteni a készítők, de nagyon nem tudták “átadni” ezt szerintem. :)
És igen, ehhez képest Negan felbukkanása, vagy a kannibálok, vagy néhány Kormányzós-rész, esetleg Rick időnkénti “kiakadásai” sokkal profibban voltak tálalva, illetve hatásosabbak, “álleejtősebbek” voltak, vagy ahol kell, elborultabbak. De gondolom akkor még több pénz volt a sorozatra, meg a színészek is nyilván jobbak voltak, ugye Morrissey, JDM, Lincoln… :)

winnie - 2019. 02. 19. 08:30

ehh, most még egyszer írjam le?:)

“Teljesen egyértelmű minden néző számára már most is, hogy ezek ellenfelek”

igen. szó szerint ezt írtam. a nézők számára egyértelmű. de akik hilltopban élnek nem nézők. daryl nem tudja, hogy tévésorozatban van. nekik nem harangozták be, hogy 4-5 rész/pár nap múlva elég komoly konlfiktusba fognak keveredni és jobban járnának, ha mindenkit legyilkolnának.

mindenki tudja, hogy a fotelrambók eleve abban gondolkodnak, hogy ők legyilkolnának mindenkit a főhősök helyében, ez nem újság. de még abban a világban is vannak erkölcsi normák, amiket igyekeznek betartani, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb hilltoplakó joviális átlagember, és a harcosok is csak zombikat öltek.

” :) ENNYI ALAPJÁN?? :) Az, hogy kinyírták Darylék egyik kisfőnökét”

annyi alapján, hogy konkrétan a tévénézők SEMMIT nem tudnak. kinyírtak egy embert, akivel daryl 6 éve nem találkozott. aki tény, hogy nagyon fontos volt hilltopnak, de azért nyírták ki, mert ő támadott. és ők is kinyírtak párat. (nyilván támadni kényszerült, de nem hiszem, hogy fel fog merülni érvként, hogy “megöltétek jézust! most meghaltok!” ez teljesen abszurd lenne. negan konkrétan kivégzett bosszúból embereket, és őt sem megölni akarták.)

és egyelőre csak annyit tudnak, hogy két ember eltűnt, minden bizonnyal fogoly. lehet, hogy meghalt. ha van eszük, akkor meg elcserélik őket lydiára, de megint csak: ők is foglyul ejtették a lányt, és jé, a suttogók sem támadtak, hanem meg akarják beszélni a dolgot.

ez így működik.

és mi nézőként tudjuk (de ők nem), hogy ennek nem lesz jó vége.

GSZ - 2019. 02. 19. 08:35

… vagy akár Shane-t is hozzávehettem volna a fenti listához. :) Hozzájuk képest ez az Alpha elég gyengének tűnik eddig.

“nekik nem harangozták be, hogy 4-5 rész/pár nap múlva elég komoly konlfiktusba fognak keveredni és jobban járnának, ha mindenkit legyilkolnának.”
Jó, erre meg azt írtam, hogy nyilván Darylék is már ellenségként kezelik őket, de miután kinyírták az egyik vezetőjüket, meg jó eséllyel néhány további emberüket, ez nem is csoda. :)
Nem értem, ezen miért kell vitázni, teljesen egyértelmű a nézők számára és Darylék számára is, hogy a Suttogók ellenségek, és komoly konfliktus lesz közöttük, sőt, már most is az van. :) Ez tény.

winnie - 2019. 02. 19. 08:40

” (jönnek a félelmetes Suttogók, az új szuper ellenségek, akik Neganéknál is rosszabbak és elborultabbak lesznek stb.).”

ha valaki bedől a reklámoknak vagy a hájpnak, akkor nem a reklámokat kell hibáztatni vagy a hájpot, hiszen mindez azt jelenti, hogy a reklám vagy a hájp hatásos volt, betöltötte a szerepét. szerintem azzal nem lehet mit kezdeni, ha valaki rajongói kommentek vagy más promóanyagok alapján vár el bizonyos dolgokat, főleg, hogy azon azonnal teljesüljenek. ez nem így működik.

a sorozatban senki nem mondott ilyet. az amc sem mondott ilyet. attól, hogy jancsi05 ezt írta, mert olvasta a képregényt, vagy az egyik színész ezt nyilatkozta, butaság a saját elvárásaidat felsrófolni. NYILVÁN idővel kiderül, hogy mi a helyzet, hogy mennyivel rosszabbak és elborultabbak vagy nem azok. ez az, amit ki kell várni. erre írtam, hogy biztatóan indultak, de simán elbarmolhatják őket.

és a pontosság kedvéért:

“akkor még több pénz volt a sorozatra, meg a színészek is nyilván jobbak voltak, ugye Morrissey, JDM, Lincoln… :)”

egyrészt akkor kevesebb volt a költségvetés. másrészt morissey/jdm és lincoln azért nem alfa/samantha morton kaliber, aki kétszeres oscar-jelölt, bafta és golden globe nyertes – és mindezeket négy külön filmért. ez nem jelent semmi, ettől lehet jobb és rosszabb is, csak mindenféleképp érdemes megemlíteni.

egyébként színészek kapcsán a twd sosem brillírozott, általában tévés arcokat sikerült szerezni (ld. JDM), és lincoln sem volt igazából nagy kaliber (jó, szó se róla), morrissey említése meg fura, mert bár ő is jelölt meg ilyesmi, szóval elismert, de ő ugye a twd-nél és utána is bőven kapott kritikákat a rajongók részéről.

GSZ - 2019. 02. 19. 08:47

“kinyírtak egy embert, akivel daryl 6 éve nem találkozott.”
Most ez teljesen irreveláns.
“aki tény, hogy nagyon fontos volt hilltopnak”
Ez a lényeg. :)

“de azért nyírták ki, mert ő támadott”
Én úgy emlékszem, nem Jézusék kezdték a balhét, de ha tévedek, javítsatok ki. :)

“és egyelőre csak annyit tudnak, hogy két ember eltűnt, minden bizonnyal fogoly.”
Nem minden bizonnyal fogoly, hanem minden bizonnyal megölték őket. :) Legalábbis Darylék jelen állás szerint INKÁBB erre gondolhatnak, ugye a Lydia is ezt mondta.

“negan konkrétan kivégzett bosszúból embereket, és őt sem megölni akarták.)”
Nem jó példa, mert igenis megölni akarták. :)) Egyedül a háború LEGVÉGÉN könyörült meg rajta Rick, bizonyos okok miatt. De amikor Negan kivégezte pár társukat, ugyanúgy megölni akarták, ahogy most Darylék a zombimaszkos csöveseket.
Nem tudom, most miért vitázunk ezen, egyértelmű a helyzet, már most is komoly konfliktus van a két csapat között, ellenségek, és ez csak fokozódni fog. :)

winnie - 2019. 02. 19. 08:47

“Hozzájuk képest ez az Alpha elég gyengének tűnik eddig.”

ezt szerintem senki nem vitatja, de ismét csak az a helyzet, hogy még nem is ismerjük sem őt, sem a suttogókat. utóbbiak közül senkit (csak lydiát), alfa meg mondott két mondatot. és még akkor sem nagyon fogjuk megismerni, ha tárgyal darylékkel, mert kelleni fog a megismeréséhez vagy a konkrét konlfiktus, vagy a saját berendezkedésük bemutatása.

szóval nem tűnik szerintem semmilyennek, a semmiből pedig nem nagyon lehet gyengeségre következtetni – max abból, hogy nem izmozik, nem lóbál fegyvereket, nem végez ki a szemük láttára senkit, de ez nem hiszem, hogy elvárás lenne. mondjuk ebből épp az erőre is lehetne következtetni, hiszen abszolút magabiztosan lépkedett, mint ahogy elég sokan magabiztosak lehetnek, akik 6-7 évet éltek túl ilyen körülmények között, a zombikkal élve. alfa, ahogy írtam, kapott egy vészjósló antrét, de azt ettől még senki nem vonta kétségbe, hogy daryl lebirkózná őt, ha arra kerülne a sor. gondolom. (ha meg nem, akkor nem. de ezt sem tudjuk.)

winnie - 2019. 02. 19. 08:53

” Nem értem, ezen miért kell vitázni, teljesen egyértelmű a nézők számára és Darylék számára is, hogy a Suttogók ellenségek, és komoly konfliktus lesz közöttük, sőt, már most is az van. :) Ez tény.”

ha valamit rosszul interpretálsz, az nem lesz tény, csak félreértés. és az, hogy ki hogy interpretál, az pontosan kiderül abból, hogy azt hiszi, hogy amit ő mond, az a szentírás. nem így van.

de, ami fontos: a félreértéssel nincs gond, ez mindenkivel megesik, sokan mérik fel rosszul a történéseket vagy a sorozatok karaktereit. legalábbis velem nagyon sokszor előfordul.

a tipikus probléma akkor jön elő, ha valaki a saját félreértéséből fog később kiindulni, és mondjuk azt mondani, hogy milyen hülye a TWD, hogy darylék mondjuk nem támadják meg az ELLENSÉGET. holott ugye szó sem volt ellenségről, csak az illető képzelte be, és onnantól kezdve alakul ki benne az a tévképzet, hogy a saját gondolata tény.

winnie - 2019. 02. 19. 08:57

a fentiek kapcsán csak fel kell tenni a kérdést, ami azonnal helyre tesz mindenféle vitát:

vajon hilltop rá akar MOST támadni alfáékra? (a válasz: nyilván nem. pedig lazán kinyírhatának mindenkit, de ez számukra erkölcsileg sem opció és ostobaság is lenne, hiszen ki tudja, hogy milyen következményekkel járhat) ergó nem tekintik ellenségnek őket.

nyilván egyelőre csak és kizárólag lydia lehet konfliktusforrás a közösség számára. jézus semmiképp sem, míg aldenék csak pár ember (enid és néhány új) számára. mondjuk lydia is darylnek meg henry-nek.

mindebből az vezethető le, ha logikusak vagyunk, hogy ha lesz konfliktus, akkor azt nem hilltop fogja kirobbantani (mert nekik ez nem érdekük, nem akarják hülye bosszú miatt veszélybe sodorni a 6 éve virágzó kolóniát), hanem csak pár ember meggondolatlansága, hamarisága.

GSZ - 2019. 02. 19. 09:00

“ha valaki bedől a reklámoknak vagy a hájpnak, akkor nem a reklámokat kell hibáztatni vagy a hájpot”
Jó, akkor én vagyok a hibás, amiért elhittem, amit a reklám vagy a hájp “állított”. :) Mondjuk szerintem nem, de mindegy.

“a sorozatban senki nem mondott ilyet. az amc sem mondott ilyet.”
Szerintem mondtak, vagy legalább utaltak rá, ahogy anno Negannál is (atombomba lesz stb.), de mondjuk te biztos jobban képben vagy, én nem követem napi szinten azt, hogy mit mond az AMC stb.
Mindegy, a lényeg, hogy nem nagyon lehet olyan a nézők között, aki arra gondolna, hogy a Suttogók békés figurák, és nem lesz háború velük. :)

“egyrészt akkor kevesebb volt a költségvetés.”
Lehet, bár akkor meg nőtt a korrupció náluk is. :)) Mert tényleg egyértelműen gyengébbnek, olcsóbbnak tűnik a sorozat jó ideje, úgy a negyedik-ötödik szezontól, bár kb. mindenki ezt mondja tudtommal. :)

“másrészt morissey/jdm és lincoln azért nem alfa/samantha morton kaliber, aki kétszeres oscar-jelölt, bafta és golden globe nyertes”
Jó, lehet, én elsőssorban az alapján mondok véleményt, amit láttam tőle a TWD-ben, és eddig igenis gyengének tűnt, nem hozta hitelesen számomra a pszichopatát, pedig két embert is megölt már; az első kimondottan béna volt (amikor a társát a földre nyomta és kitörte a nyakát).
Az említettek (vagy akár Shane) “bekattanásai” sokkal hitelesebbnek és hatásosabbnak tűntek nekem, bár mondjuk én nem vagyok filmes szakember. :) Csak azu érzéseimet írom le egyszerű filmnézőként.

winnie - 2019. 02. 19. 09:08

nem mondtam, hogy hibás – max akkor leszel hibás, ha olyasmit vársz el, vagy számítasz, amire a sorozat ebben a kétszer 40 percben nem adott okot. lehet elvárni sok minden, de az elvárásaidat nem lehet számon kérni, mint ahogy a saját jellemedből adódó gondolatokat vagy akcióterveket sem a karakterektől, akik amellett, hogy másak, teljesen más világban élnek, amit ők több ezer napja megélnek, te pedig csak heti 40 percben látsz a fotel komfortjából.

az amc közleményei és kommunikácói (amiben tippre nem is írnak olyat, hogy alfa vagy suttogók) elérhetőek a neten, nyilván, ha volt róla szó, akkor elismerem, ilyesmiket nem olvasok. a költség kapcsán meg felesleges hivatkozni “kb. mindenkire”, mert kb. senki nem tudja, hogy miből áll a büdzsé. a fő pénz például arra megy el, hogy mekkora kiterjedésű állandó díszleteik vannak, amikre bérelni kell a helyez, amiket meg kell építeni, és amortizálódnak, vagy hogy milyen óriási összeget visz el emberi erőforrás kapcsán a zombismink, dizájn, gyakorlás és statisztéria, valamint, hogy ha egy sorozatban van 15-20 állandó szereplő fix epizódonként gázsival, akkor az milyen brutális tétel más sorozathoz képest, ahol van 4 szereplő és 4 vendégszereplő. a költségvetés az nem az, amit a képernyőn látunk, hanem rengeteg más.

Quantumleap - 2019. 02. 19. 09:09

“kinyírtak egy embert, akivel daryl 6 éve nem találkozott.”
Biztos ez, hogy hat éve? Jó ideje nem látta,ez tény, de ennyi szerintem nincs azért. Elvégre azt tudjuk, hogy Rick eltűnése után is történtek dolgok. Ott van például az “X-es” dolog, amit elvileg megtudunk majd egy flashback-epizódból.

Joco1114 - 2019. 02. 19. 12:46

Ez a csaj már megint kopasz? :) Legutoljára vagy 16 évvel ezelőtt a Különvéleményben is egy hasonlóan zavart figurát alakított. (prekog)

Jerrycomovie - 2019. 02. 19. 13:42

Azért hagyjunk időt Samantha Mortonnak. Messze az egyik legerősebb színésze a stábnak. Lásd pl. A süketnéma lány “A világ második legjobb gitárosa” című filmből.

winnie - 2019. 02. 19. 13:53

Quantumleap: persze, kvázi, kis túlzással, de a lényeg, hogy nem voltak országos cimborák, meg daryl sokakkal elveszthette a kapcsolatot (megint csak, próbálok ezekből a 40 percekből kiindulni, semmi többől) – ilyenkor mindig eszembe jut az, amikor két színész arról beszél, hogy x év után először van közös jelenete. vajon a twd-ben volt daryl-jézus jelenet? nyilván volt, de kik lehetnek azok, akik jó ideje vannak együtt, de a képernyőn sosem kommunikáltak egymással. ez mindig vicces, ha kiderül.

winnie - 2019. 02. 19. 13:53

Jerrycomovie: szerintem nem kell idő mortonnak, engem már most meggyőzött:) csak ilyenkor mindig veszélyes a csúcson kezdeni, mert onnan csak lefele vezet az út.

(azért biztos más lehet huszonévesen és most, 40-en túl kopaszra venni a figurát.)

irgum76 - 2019. 02. 19. 14:04

Először is:
Szia Csilla :)

GSZ:
nem fogod érteni mert nem érted
te mint néző tekintesz a történésekre
Winnie meg próbál rámutatni, hogy a karakterek szemén keresztül kéne nézni a dolgokat
Pl.: ott volt Neganék esete Rick kitalálta kinyírjuk őket gecbe, hogy Hilltop nekünk adózzon
megcsinálták az akciót emberveszteség nélkül
Rick megkérdezte a menekülő srácot, hogy “ki vagy te?” erre ő “Negan” bumm
mission completed
erre kiderült, hogy kb tízszer-hússzor nagyobb a csapat és nem a vezér Negant ölték meg
rá is csesztek

ezek után azért felmerül a kérdés a karakterekben érdemes-e agyonlőni 5 fegyvertelent akik annyira magabiztosak, hogy csak odaflangáltak a kapuhoz

na de a részről:
hatalmas WTF volt a kezdés mondom: “jó sorozatot/részt nézek?” :)
jó rész volt de azért akkora hátast nem dobtam tőle

a backflashek tényleg jók voltak pláne így két nézetből

a suttogó anyunak meg mért kellett volna pszichopatának lennie a 43. napon?
ő egy erős akaratos nő volt aki később ezt továbbfejlesztette
a faszit nem akarta megfojtani csak elhallgattatni hát így sikerült, bocsi
az meg, hogy mért olyan későn ébredt fel nem azért volt mert még csak akkor tört ki a járvány
hanem mert “természetes úton” halálozott el
ha valakit megharapnak akkor gyors az átváltozás
de aki a FTWD-et is nézi az tudhatja, hogy ott kísérletezgettek az emberekkel és mindenkinél más az idő tartalom

szóval jó volt, tetszett
várom a fejleményeket

dexike3 - 2019. 02. 19. 14:11

@Nézőke (első poszt):
a FTWD-ben volt, hogy kísérleteztek a katonai támaszponton, mennyi idő alatt élednek fel a hallottak. ott is az volt a konklúzió, hogy sok összetevős a történet ki mennyi idővel a halála után éled fel. olyasmi is rémlik, hogy akit meg is harapnak és úgy hal meg az hamarabb. nyilván az öncélú dramaturgia miatt oldották meg így, de ezt egy rutinos Nézőke ;) biztos levágta már az elején, hogy erre játszanak.
Alpha kiköpött Offred (June) kopasz változatban, de elég jól hozza a zakkantat.

SHP - 2019. 02. 19. 15:21

Lydia, oh! Lydia, say have you met Lydia
Lydia, the tattooed lady….

Csak nekem jutott egybol eszembe Todd csengohangja a Breaking Badbol mikor elkezdtek enekelni az elejen? :D

(pocsek minoseg de breaking bad spoiler! https://www.youtube.com/watch?v=qMIy1RhCYSo )

ez a resz egesz jo volt, egyetertek winnievel a nem megbizhato narracio megvalositasa remek volt.

Rapguruz - 2019. 02. 19. 15:31

Csak nekem fura hogy senki sem keresi Neagant?? Azt hittem itt lesz majd kisebb nagyobb bonyodalom

winnie - 2019. 02. 19. 15:39

rapguruz: nekem az idővonal összefolyik, nem tudom hetiben visszaidézni, de ezek az események nagyjából párhuzamosan játszódnak, nem? és most hilltopban vagyunk, az meg alexandria, ergó nem is tudnak neganről.

de a másik dolog, hogy negant nem kell keresni, megvan. megszökött, aztán visszament a börtönbe.

Quantumleap - 2019. 02. 19. 17:55

GSZ: Nem tudom, honnan veszed, hogy nincsenek lőfegyvereik. Amit az előző rész végén Alfa Luke-ra és Aldenra fogott, szerinted mi volt? Vízipuska? :)

Quantumleap - 2019. 02. 19. 18:15

winnie: Nekem erről Dwight és Morgan majdani találkozása jut eszembe a FTWD-ben. Ami azért lesz fura, mert az anyasorozatban, ha jól emlékszem, egy deka közös jelenetük nem volt.

Tzuko - 2019. 02. 19. 18:49

Nem tudom más hogy van vele, de szerintem elég gagyig a suttogók…. Mikor jézust megölték meg elkapták a kis csajt mint valami birkák meghaltak kb. Sétalgatnak a holtak közt meg parásak, de az hogy csak így megöletik magukat elég gagyi. Várom a folytatást mert érdekel mi lesz de ez eddig gyenge véleményem szerint.

Tejberizs - 2019. 02. 19. 18:57

Mi azt nem értettük,mitől alfa ez az Alfa.Én csak egy nagyon felindult,harcias anyukát láttam a kerítés előtt,aki a gyerekét próbálja “megvédeni”.(ezt Darylék beszélgetése miatt tettem zárójelbe)
Alfa mellett ott van Beta,a Jobb Kéz,aki vagy 3 fejjel magasabb Alfánál,és ráadásul férfi…
A logikátlanságot nem csak abban látom,hogy miért nem Beta a főnök,hanem,hogy miért kell engedni csak amiatt egy nőt a csapat élére,mert az agresszív és/vagy pszichopata.Félelemből?Emiatt gyalogolnak utána zombimaszkban kilómétereken át?Alfa is lefekszik egyszer aludni…
Nem értem ezeket a dolgokat.

Csilla0422 - 2019. 02. 19. 19:06

Szia Irgum:)

Alpha első “áldozata” baleset volt. Ezzel a közösség érdekét szolgálta, őket védte. A férje már egészen más. Több jel utalt a megváltozott világra, amihez vagy alkalmazkodnak vagy zombik lesznek. A férje a gyengesége miatt halt meg. Alpha elég erős személyiségnek tűnik. Melyik a jobb, amikor zombi belsőségben fürdenek vagy magukra vesznek egyet. Álcának mindegyik jó és elvegyülve így még hordákat is tudnak terelni. Nem lennék annak a közösségnek a tagja, amelyik ellen hordát vezetnek.

Samantha Mortont korai volt leírni. A díjait nem a fanoktól kapta.

Lehet Kelly viccesnek és idiótának tűnt, hogy egyedül kint marad. De x év után ő még képes volt egy emberséges cselekedetre – megkeresni Lukeot, mert anno ő is így tett.

Nézőke - 2019. 02. 19. 21:28

köszi a FTWD infót, nem néztem, így érthető,hogy mindenki más időintervallumalakul át.

winniet osztom, azonban csak egy kis részletben:
az,hogy hilltopiként ez történik,még természetesen nem katalogizálja be a másik csapatot,hogy ez most gonosz vagy nem gonosz (sőt,ha belegondolok, mi nézőkék kedvéért is úgy csinálták a maszkos snitteket,hogy gonosznak tűnjenek), ráadásul ha most “Walking dead behind the mask” sorozatot néznék, és az elmúlt 7 évet Lydiáék életéről izgultuk volna csak végig,akkor most néznénk,hogy kik ezek a hilltopok,és miért ölték meg Jasont, Freddyt és Babyfacet a temetőnél??? Tehát jogos is lehetne,hogy nem gondolják gonosznak,
AZONBAN
könyörgöm, letépett hullaarcokkal járkálnak a zombik között,és felégetik a jó helyeket, ja ,és mogorván néznek.

tehát bárki rájuk néz és látja,hogy ellenségek.
Pláne,ha felkínálják nekik a jobb lét lehetőségét,és elutasítják (már látom hogy ez lesz, mint a ketrecbe zárt Neganok az előző évadból…)

Akkor mi ez ha nem gonosz lét? egyáltalán minek úgy élni,ahogy a skalparcúak tolják? az nem is élet.

Alfa meg azért lehet a vezérbika,mert van itt még valami kis titok, sztem valami irányítási suttogás, mert az kizárt,hogy egy horda emberi pisszegést hallva nem ráveti magát a fél méterre lévő kajára,hanem arra fordul,amerre Alfát látja…

lesz itt még csavar

michonnekatana - 2019. 02. 19. 22:09

Elsőre (első kommentben) köszöntöm a fórumtársakat, eddig csak olvasó voltam.
winnie:
amit leírtál, azt nagyrészt osztom, fotelből ülve könnyű leírni olyat, hogy “lemészárolni, azt csá”
De. Emlékezz vissza a Suttogók első megjelenésére, amikor belefutottak Rositába és Eugene-ba. Rögtön vadász üzemmódra váltottak, és nem csak a hordában battyogtak. Pedig Rositáék nem támadtak, egyből menekülőre fogták a dolgot, amint a hordát meglátták. Pláne, hogy Eugene még sérült is volt. Vagyis sérült menekülőket üldöztek.
Jesus halálakor is a Suttogók támadtak először, pedig Darylék csak a sérült Eugene-t akarták kimenekíteni, plusz a horda elől menekülni. Ez sem önvédelem volt a Suttogók részéről. Vagyis szerintem a hilltopiak szemszögéből a Suttogók már ellenségek.
Ezzel együtt sem mondom azt, hogy Daryléknek egyből lőniük kell, mivel nem tudják, valójában hányan vannak a Suttogók. De a fő érv, hogy két emberük kint van, akikről nem tudják, életben vannak-e. (ha Alpha tárgyalni akar a lánya miatt, akkor – a hilltopiak szempontjából – vagy blöfföl, vagy Luke és a másik srác még életben lehet).

michonnekatana - 2019. 02. 19. 22:17

Tejberizs:
az, hogy egy csapatnak nő, vagy férfi a vezetője, szerintem baromira nem azon múlik, ki mekkora, vagy milyen erős. Hanem azon, milyen karizmával rendelkezik, amivel együtt tud tartani egy csapatot, és irányítani tudja őket. Én a falak előtt nem egy “nagyon felindult,harcias anyukát láttam a kerítés előtt”, hanem egy vezetőt, aki pontosan tudja, mit akar, és hogyan érje el azt. Az, hogy jelen esetben nő, szerintem semmit nem jelent. Akármekkora benga is legyen Béta.
Samantha Mortont mellesleg nagyon vártam. Mindig is baromi nagy színésznőnek tartottam.

Enzo - 2019. 02. 20. 00:00

9×10
Tényleg jól működött a rész, egy csomó mindenre nem számítottam (23.napig visszamenő flashback, kedvesen elbeszélgető Daryl, Carol rövid hajának magyarázata), meg asszem a múlt heti kommentem alapján az is csak most esett le, hogy Daryl direkt kihasználja Henry közeledését a csajhoz (aztán meg ezt el is mondták).

Azért volt pár facepalm moment is – ugyan volt említve a posztban, és van is benne igazság, hogy nem klisés következményeket kaptunk általuk, ugyanakkor maguk a döntések miatt azért lehet fogni a fejünket szerintem: Magnáék kimennek éjszaka hótt sötétben (ez még elmegy), aztán inkább az éjszaka közepén elhatározzák, hogy kétfelé szakadnak, ráadásul pont a két legharcképesebbjük megy vissza a Hilltopba, a gyerek (akinek a nemén én is meglepődtem speciel, +1) meg a siket Connie meg ott marad. Kb ugyanekkor Henry meg kiengedte Lydiát és látványosan nem őrizte kint se, ott azért feltettem magamban a kérdést, hogy “itt mindenki hülye”? :D (Oké, a srácnál látszik egy olyan motiváció is, hogy próbál a kortársaival bandázni, de az ivós gyökerekkel ez nem sült el jól, most végre talált egy csajszit, aki csinos, korabeli, és lehet nála játszani a jó zsarut – meg gilisztát enni, fúj má’.)

Szóval na, Lydia elég elborult, de az elbeszélése alapján AlphaAnyu se lehet semmi – és meg is érkezett az epizód végén. Nekem tökre nem volt meg Samantha Morton így névről, de örülök hogy ilyen elismert színésszel gyarapodott a gárda. Eddig elég para alakítást hoz mind a múltban, mint a jelenben, ahol még ráadásul mintha meg is fiatalodott volna. Én Taráék helyében odaadnám nekik a kiscsajt, aztán csókolom. #5secondmovies :D

Még pár észrevétel:
– Mennyire kapóra jött éjjel az erdőben, hogy amúgy is Connie miatt jelelve vitatkoznának, és az így zajt se csap :)
– Bírom, hogy Daryl és Henry kölcsönösen kihallgatták egymást “szeánszát” Lydiával nem egyszer :D
– Tényleg jár a keksz a megmásított emlékek bemutatásáért, ügyes húzás volt.

Pietro - 2019. 02. 20. 03:13

Megnyugodtam, hogy nem én vagyok a hülye, és tényleg nem egyértelműsítették eddig a srác… akarom mondani a lány nemét. Ez azért kicsit gáz. Én is felkaptam rá a fejem.
A rész nagyon bejött, végre felfelé tart a széria

Dyego - 2019. 02. 20. 07:41

Véleményem szerint, az, hogy elborultak, az utalhat arra is, hogy magukra húzzák az élőhalottak bőrét. Ugyanis ilyenre példa csak néhány részben volt, mikor is ugye bekenték magukat a járkálók foszló húsával,viszont a suttogók így élik mindennapjaikat. Emellett Lydia is kukacot evett… Ez is elborult dolog, ha azt vesszük alapul, hogy szerezhetnének rendes ételt, mint Daryl-ék. Az anyja “vagy valaki” vert Lydiát. Azért tettem idézójelbe, mert ez se biztos azok után, hogy mennyi áltörténetet hallottunk az elején a visszaemlékezésekkel. Tehát ez egy nagyon megcsavart sztori is lehet, hiába az elején ez a kiderült mi történt Lydiával dolog. Mindenesetre nekem átjött ez a rész, és nem vonnék le messzemenő következtetést. Majd talán a következő rész többet elárul! Szép napot mindenkinek!

winnie - 2019. 02. 20. 08:00

“Alfa mellett ott van Beta,a Jobb Kéz,aki vagy 3 fejjel magasabb Alfánál,és ráadásul férfi…”

ezen én is jót mosolyogtam. az a vezető, aki a legmagasabb:) nyilván a hierarchiára is ki fognak térni, de nem hiszem, hogy nem- vagy magasságfüggő lenne, hogy ki a falkavezér. az nem erő, hanem tisztelet függvénye. azé, hogy kire néznek fel. és nem csak a magassága miatt.

winnie - 2019. 02. 20. 08:01

michonnekatana: igen, ebben bőven van igazság.

winnie - 2019. 02. 20. 08:02

Nézőke: felégetik a helyeket? de egyébként szerintem ott a kulcs, hogy azért nem tekintik ellenségnek őket mások, mert nem is nagyon tudnak róluk. hacsak nem keresik direkt valamiért a feszkót.

winnie - 2019. 02. 20. 08:05

Dyego: a kukacevés nem hiszem, hogy gond. nekik nincsenek készleteik, azt esznek, amit találnak (vagy elvesznek), és gondolom elég gyakran a természet lényeire voltak szorulva, és azért proteinnek egy kukac még a mi társadalmunkban is bőven elfogadott, nem egy kultúrában. ő ehhez szokott a hosszú évek során. ergó ez azért mesze nem elborult. szemben a maszkokkal.

Csilla0422 - 2019. 02. 20. 09:30

Tejberizs, figyelmedbe ajánlom Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst hercegnőt, aki a több fejjel magasabb férjétől vette át a trónt és az Orosz birodalom egyik legjelentősebb uralkodója lett II. Katalin néven.

Gondolom arra is választ kapunk, hogy miért használnak “maszkokat”. Bármennyire is elborult, de jól működő álcának tűnik. Lydia említett olyant, hogy az anyja szerint a világot már holtak uralják, így nekik is úgy kell élniük.

irgum76 - 2019. 02. 20. 10:01

most csak szinkronosan néztem

de mikor megvizsgálja a lovakat a süket (most már azt is tudjuk, hogy csak süket és nem süketnéma)
aszondja a lovakat megnyúzták
mondom “mi? ott vannak komplett bőrben”
szóval ezt így nem értettem

irgum76 - 2019. 02. 20. 10:45

ezt a meglepődős fiú/lány dolgot nem vágom
kin kellett volna meglepődni?

Enzo - 2019. 02. 20. 11:30

@irgum76: Magnáék csapatában a fekete kissráccsaj.
Meg kellett gugliznom a nevét, mert nem maradt meg: Kelly. Fun fact: a képregényben ugyanez egy hímnemű karakter volt, és a színésznő (Angel Theory, micsoda név :D) eredetileg Connie szerepére jelentkezett, mert pont süket az egyik fülére, aztán inkább Kelly karakterét átírták lányra :D

Dyego - 2019. 02. 20. 11:46

Winnie, nyilván a kukacevés tényleg nem akkora dolog, ezt tudjuk Bear Grylls-től is. A filmben viszont eddig ilyen nem volt. Aki tehette falvakat, városokat fosztogatott, vagy más túlélőket. Persze bennem is bennem van, hogy ennyiben nem merül ki ez az “elborult” kifejezés, hogy halottak arcait viselik. Negan baseball-ütős jeleneténél, mikor kivégezte Glennéket, annál sokkal keményebb jeleneteket nem láttam eddig.Szerintem az volt a Negan story legdúrvább jelenete, bár szerintem ez is megosztó dolog. Arra kíváncsi leszek, hogy mi lesz olyan, amiben ez a csapat keményebb lesz. Illetve tetszetős kérdést vet fel Negan szökése. Ugyanis ha a Suttogók ennyire dúrvák, akkor lehet társulnia kell előbb-utóbb a túléléshez. További szép napot mindenkinek!

Quantumleap - 2019. 02. 20. 12:17

irgum76: Miről beszélsz? Connie süketnéma. Valamit benézhettél.

Enzo: Meg a képregényben Connie nem süketnéma, pusztán csak szűkszavú. Remélem, winnie, ez még nem akkora spoiler.

irgum76 - 2019. 02. 20. 13:57

Quantumleap: ja igaz

Kellyre hittem azt (akit én végig csajnak néztem ezért nem értettem miről beszéltek), hogy megszólalt a süketnéma csaj
mert amikor kifakad, hogy tovább kell keresniük a muzsikust mert ő talált rá anno
olyan artikulátlanul beszél mint a süketek ha megszólalnak azért sem beszélnek nagyon mert szégyenlik

mutogat itt már mindenki mindenkinek kicsit összezavarodtam a sok jelelés közben

Quantumleap - 2019. 02. 20. 15:12

irgum76: Aki született süket, azok közül nem mind tud beszélni. Valaki egyáltalán nem képes rá.

JcGross - 2019. 02. 22. 11:56

Én nagyon untam a flashback epizódot. Lydia szimpatikus, az ő és Henry kapcsolata aranyos, még ha kicsit erőltetett is. De maguk a flashback-ek nekem teljesen érdektelenek voltak. Úgy érzem egy fél évadnyi karakter fejlődést gyömöszöltek be egy epizódba, ez így nagyon elsietett.
Arra személy szerint kíváncsibb vagyok vajon Negannel kezdenek-e valamit. Vajon a sorozat Vegeta-ja lesz, és megjavul? Vagy visszadobják a dutyiba és el lehet felejteni?
Ezt a Rossita szálat meg elvághatnák mert egyáltalán nem érdekel a szappanopera szintű drámájuk, hogy egyiktől terhes, másikkal van, harmadiknak meg áll a botja rá… Enid-nek a kapcsolatát is nagyon erőltetik azzal a nevenincs karakterrel, de nem tudom minek, vagy kit érdekel egyáltalán. (illetve, tudom, nyilván azért mert most hogy elkapták majd ő és az új emberek lesznek a pártolói, hogy adják vissza Lydiát, cseréljék vissza az embereket, Daryl és Henry meg nem fogja ezt akarni, ezt elkönyvelhetjük).

winnie - 2019. 02. 22. 12:03

szerintem a flashbackben nem volt semmilyen karakterfejlődés, csak krónika volt, egyszerűen bemutatott egy hátteret röviden (amit máskor mások hiányoltak, és most éltek az eszközzel), de ennél többet nem hiszem, hogy érdemelne a dolog, az egésznek inkább narratív funkciója volt, valamint érzelmi háttér kialakítása, amihez persze bőven elég emlékeztetni a nézőket, hogy egyesek korábban is emberek voltak – vagy pedig pszichopaták.

Emanci Pál - 2019. 02. 24. 02:36

Nem gondoltam volna egy évvel ezelőtt, hogy valaha is ezt fogom írni, de a The Walking Dead újra jó, egy kis képzavarral élve feltámadt halottaiból.
Az alkotói területen végbemenő váltás, Rick és Maggie karakterének eltávozása a sorozatból, az abszurd, sok helyütt érdektelen és már-már nevetséges Negan-Alexandria és szövetségesei háború áldásos lezárása, az új karakterek megjelenése és a régi-új karakterek közötti alapvetően új viszonyok létrejötte (Daryl például nem csak létező és látszó, de élő karakterré is avanzsált) úgy hatott a sorozatra, mint egy igen komoly vérfrissítés. Nem kérdés, hogy most egy egészen más koncepció alapján készítik a sorozatot, mint hosszú évekkel ezelőtt, hosszú éveken át.
A suttogók számomra működnek, nagyon is. Jelen helyzetben nyilván nem szándékozik Hilltop vérfürdőt rendezni, mivel ők egyfelől mégiscsak normák, erkölcsi rend alapján élnek és nem gyilkolnak halomra ismeretlen embereket, másfelől pedig két társuk is van a suttogóknál, mint túsz. Viszont azt sem gondolom, hogy ne tartanának tőlük joggal, hiszen Eugene-re és Rosita-ra konkrétan vadásztak, miközben azelőtt semmi konfliktus nem volt a két tábor között.
Ebből a karakterek számára is világos lehet, hogy azok az emberek, akik élőhalottak közt, azok módjára élnek, valószínűleg levetkőzték az emberi mivoltuk jelentős részét és a túlélés elvén kívül nem sok mindent tartanak szem előtt. Továbbá az is sejthető lehet, hogy a suttogók a tőlük másfajta életmódot folytató emberekre potenciális ellenségként tekintenek, tehát túl sok jóra nem számíthatnak velük kapcsolatban. És ez is az, ami az ő varázsukat adja.
Negan-ék viszonylag sokan voltak, jól szervezettek, sok fegyverük volt, ismerték a terepet és nem riadtak vissza a gyilkosságtól, bár az elsődleges cél a megfélemlítés és a vazallusi sorban való tartás volt, nem az ölés. Viszont a suttogókról a karakterek szinte semmit nem tudnak. Ismeretlen, hogy nagyjából hányan lehetnek (30-an? 300-an?), hogy milyen fegyvereik vannak, vagy hogy milyen céljaik vannak, ha vannak egyáltalán, illetve, hogy a működési elvük (és az előzmények) tükrében mit jelent egy, az életmódjuktól jelentősen eltérő kolónia. Van egy hosszú ideig felfedezetlen csoport, aki az előhalottakkal jár, irányítja, tereli őket és van egy vezetőjük, egy szocio(pszicho?)pata nő, akit Samantha Morton egyenlőre nagyon meggyőzően alakít.
Személy szerint nekem még Negan jellemfejlődése is tetszik és amennyiben nem viszik el valamelyik közhelyesen rossz irányba, így is marad.
Én nagyon-nagyon rég voltam már a sorozattal kapcsolatban ennyire bizakodó és igen, motivált.

Tejberizs - 2019. 02. 24. 19:22

Azt hiszem,félreérthetően fogalmaztam. :-)
Nem azért emeltem ki Beta magasságát,mert úgy gondoltam,emiatt már lehetne egyből vezető,hanem utaltam rá,hogy erőfölényben van Alfával szemben,akit simán le tudna nyomni,ha akarna.
De mindegy,nem akarok magyarázkodni,de már most látom előre,mennyire hamisan fog csengeni,ha mondjuk sor kerül egy hasonló jelenetre,mint a Maggie-Nagen párosnál,ahol az előbbi felrántott a padlóról egy nálánál legalább kétszer olyan súlyú férfit,és kihajította a cellából. :-) Na,nekem ez a nevetséges!
Mondhatjátok,hogy Nagen már le volt fogyva és gyenge volt,na de akkor is…ha a pasi megült volna a helyén,és nem “segít rá”,hogy felcibálják,akkor Maggie 10 cm-t se tudta volna arréb vinni.

Ja,és ha már a zombimaszkoknál tartunk,nem lett leszögezve már a sorozat elején,hogy a járkálók szag alapján “ismerik fel” a táplálékot?
De most már elég a maszk,és a járkálók simán elhiszik,hogy nem az élő Kovács Jóska sétál mellettük,hanem egy közülük való.
Aztán lehet,a Suttogók feltalálták már a zombi-dezodort is.
Vagy az embernek csak a feje bocsát ki feromonokat,a testük nem,vagy azt nem veszik észre a kóborlók?Leizzadhatta az agyát,aki elsőként ment el kideríteni ezt.

Emanci Pál - 2019. 02. 24. 21:13

Tejberizs:
Az is lehet, hogy az elején még az élőhalottak tényleg képesek voltak jól szagokat érzékelni, viszont az évek múlásával annyira el/megrohadtak az érzékszerveik, hogy ma már a szaglásuk egyszerűen nem olyan, mint régen. Vagy csak a sorozat akkori karakterei hoztak hibás megállapításokat.
Egy fizikailag gyengébb, de sokkal kevésbé gátlásos, kegyetlen és következetes személyiség inkább vezetni, uralni tud egy közösséget, mint egy simán fizikailag erősebb ember. A diktatúrák sem fekvenyomó bajnokokat termelnek ki a rendszereik élére, az, hogy valaki fizikailag erős inkább egy az egyben számít, közösségi szinten többedleges dolog.
A Maggie-Nagen jelenetben Maggie keménysége viszont valóban erős túlzás volt, ott tényleg a nyers erő kapott (volna) szerepet, de ezért is más tészta.

Tejberizs - 2019. 02. 24. 22:22

Emanci Pál:

Lehetséges,hogy igazad van a zombik szaglásával kapcsolatban.
Viszont erre a vezéregyéniség dologra azért még visszatérnék.Az a gond,hogy te is,és még fentebb valaki (aki példának írta II. Katalint) a civilizált társadalomból hoztok példát.Egy olyan világban,ahol már nincsenek szabályok,és lazán kinyírhatsz bárkit,bárhol,ott – szerintem – nem sokat számít,hogy kinek milyen karizmája van,sokkal jobban számít,hogy mennyire erős valaki,vagy mennyire technikás.
Igaz,egy ilyen adottságokkal rendelkező ember sem biztos,hogy képes vezetni egy csoportot (mert akkor Rickéknél is lehetett volna vezető inkább Daryl vagy T-dog,Tyreese..stb),de engem még mindig az érdekel,hogy egy ilyen hülye nőt miért követnek?Ostobaság lemenni az állatok szintjére,csak azért,mert túl akarnak élni.Rohangálnak a fejükbe húzott bőrrel,és naphosszat részeg módjára botorkálnak a halottak előtt/között…Hagynám ott a francba Alfát,meg az összes többi elmebeteget az első ilyen balf*** ötlet hallatára,hogy nyúzzunk zombit!Illetve,ha kellenének az emberei,akkor kinyírnám a vezetőt.Könnyen meg lehetne tenni.
Na,így érthetőbb már,mit szeretnék mondani? :-)

Emanci Pál - 2019. 02. 24. 22:56

Tejberizs:
Bár a suttogók egy civilizált ember alatti életformát sajátítottak el, de ugyanakkor mégiscsak igaz az, hogy csoportban élnek, ahol ha túl magasra emelt erkölcsi törvények valószínűleg nincsenek is, de egymást indok nélkül nem ölik meg (csak az idegeneket). Még az állatvilágban sem öli meg különösebb ok nélkül az egyik falkatag a másikat, az ember pedig (aki az eszközhasználat és intelligenciája miatt nem csak a fizikai erő alapján szerveződik) falkában él, mert társas lény.
Egy ilyen a túlélésre szerveződött, primitív módon élő csoportban pedig a szociopaták rendkívül nagy versenyelőnnyel indulnak. Bőven el tudom képzelni, hogy a legtöbb ember még egy apokalipszis után sem akarna így élni, viszont ez a bármekkora csoport abból a kis százalékból áll, akik viszont hajlandóak így élni és mivel hajlandóak pusztán a túlélésnek alárendelni magukat, ezért nagyon is létezőek.
Igazából szerintem az a kérdés ebben az esetben, hogy elfogadjuk-e azt, hogy egy ilyen életmódot folytató, teljesen a minimumra törekvő közösség tud-e közösség maradni, vagy sem. Én el tudom képzelni.

Quantumleap - 2019. 02. 25. 01:19

Tejberizs: Negan azt akarta, hogy Maggie ölje meg, ezért hagyta magát.

Tejberizs - 2019. 02. 25. 19:28

Quantumleap:

Akkor most szó szerint segített kidobni magát a cellából? :-) Nézd csak vissza azt a jelenetet,iszonyú mulatságos.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz