login |

Manifest: vége az 1. évadnak

2019. 02. 19. 21:30 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Stop him.

Az NBC nagy, high concept, rajongói sorozata, amiben 5 évet előrement az időben egy repülőgép, ahogy mostanság a műfaj képviselői, elég látványosan besült, és azok sorába állt be, amikből sokan elég hamar kiszálltak, és még a kitartók között is akadtak bőven olyanok, akik elismerik, hogy nem nagy eresztés a végeredmény. Azonban ilyen sorozatok esetében is láttunk már példát arra, hogy egy későbbi, mondjuk évadvégi fejlemény berúgja azt a bizonyos motort, és nagyobb sebességfokozatba kerül a széria.

Na, a Manifest esetében nem ez történt. Kaptunk ugyan érdekes(ebb) fejleményeket, meg egy cliffhanger-t is, de míg előbbiekben lehet fantázia, utóbbi döbbenetesen lehangoló volt. Mármint nem az, ami történt, hanem hogy a jelek szerint 1995-ben ragadt íróknak ennél többre nem futotta.

Hat héttel vagyunk a kifejezetten jól sikerült pilot után, és bár történik ez-az, nem tudok tovább lépni azon, hogy a két főhős, a tesók mennyire nem túl izgalmas figurák, nem olyanok, akik miatt általában felajzva ülünk le a képernyő elé. Oké, ha eltekintünk a defektjeiktől, akkor szimpatikusak, de nem biztos, hogy manapság ennyi elég, hogy maradásra bírja a nézőt.

Egy másik sarkalatos pont, ami a Manifest ellen szólhat, az a tempója, vagy inkább a felépítése. A mostani szezonzáró remekül illusztrálta, hogy mennyire esetleges egy epizód szerkezete. Az első 20 perc lelkizéssel, parttalan párbeszédekkel és mikrokonfliktusokkal való megtöltve, elképzelni nem tudom, hogy túl embert lenyűgöztek volna a lassan vánszorgó jelenetek.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Az efféle cliffhanger-ökkel nem az a baj, hogy totál lejárt lemezek, hanem egyszerűen csak annyi, hogy nincs súlyuk. Az írók gondolom, azt várják el, hogy aggódjunk valamelyik karakterért, jó esetben mindkettőért. Oké. Lépjünk túl azon, hogy kiket hatna meg Jared és/vagy Zeke végzete (nem lényeg, lehet, hogy sokakat): miért hiszik azt, hogy egy lövéssel hatást érnek el, ha mindenki pontosan tudja, hogy bármit vissza lehet csinálni, hogy senkinek nem kell meghalnia, de még csak az sem kell, hogy bárki is megsebesüljön.

Komolyan mondom, hogy az efféle mesterséges és erőltetett feszültségkeltés számomra nem egy sorozatot tönkrevág – már eleve Jared és Zeke vitája is elég necces volt, de amibe torkollott, az végleg azzá tette.

Ha már cliffhanger, akkor sokkal érdekesebb befejezés lett volna a nagy rádöbbenés 2024. június másodikára, vagy ahogy Saanvi benyit a pszichiáterhez. Utóbbi köré egy frankó hatásvadász jelenetet is lehetett volna köríteni, de az előbbi is érdekes lehetett volna, még akkor is, ha számomra a minőségmegőrzési idő közel sem sokkoló, mint szegény Ben-éknek.

Nyilván egy ideig lehet rugózni ezen, de utána el lehet felejteni, hogy éljenek, és közben pedig belebotlani emberekbe, akiknek közelebbi a lejárati ideje, hogy az ő időszerű elmúlásukat megakadályozzák. Ha pedig ez sikerül, akkor megint ott vagyunk, hogy mindössze egy anullálható történetmotorral van dolgunk, nem pedig valami komolyabb feltárásával a mitológiának.

Annak a mitológiának, ami olyan szempontból a sorozat legérdekesebb része lehet, hogy vajon valami megfoghatatlan irányítja ezeket a Hívásokat, vagy valaki konkrét (legyen az ember vagy más lény). Ez egy olyan kérdés, amit érdekes lehet feltárni, mint ahogy a céljukat is, hogy a “Jó”, a “Rossz” vagy a “Random” mozgatja-e a dolgokat.

És emiatt lesz felejtős számomra a Manifest, ezért erősített meg a finálé a kaszámban. Ugyanis bármi is legyen az iménti kérdésre a válasz, az nem izgat. Ha pedig a mitológia felejtős, akkor minden más csak szappan és egy-két heti rejtély.

Hogy a szezonzáró többi részére is kitérjek. Ott van Grace terhessége, ami, túllépve azon, hogy ultimate szappanhúzás, megint csak remek lehetőség arra, hogy mesterségesen generáljanak feszültséget (és látszatdrámát), valamint hogy visszahozzák a sorozat legelcseszettebb, egydimenziós karakterét, Danny-t. Olive annyit kapott, hogy pár Cal-artifact láttán kinyögje a dátumot (ha már erőltetettről beszélünk), és Saanvi körül is felkavartak az állóvizet. Ennyi.

Ha pedig kitértem feljebb a Hívásokra, akkor egyelőre ez az eleme a sorozatnak ugyancsak kifejezetten zavar. Mármint az, hogy az egész nem több afféle dzsóker mechanikánál. A mostani “Állítsd meg!” is a szokásos, homályos utalás volt, de a karaktereknek még a 16. rész közben sem jut eszébe, hogy talán nem azt jelenti, amire először gondolnak, hogy egy sima “him” oly sok mindenki vonatkozhat. És a legfőképp: hogy ki a francot érdekel a Hívás? (Persze ha a Szakállas azért halt meg, mert köpni akart, akkor nem szóltam.)

Nem érzem azt, hogy ez a rész annyit adott volna a sorozathoz, azt meg főleg nem, hogy annyira szuper finálé lett volna. Tippre hozta az átlagos Manifest-színvonalat, de hiszem, hogy ütősebb zárása lett volna a szezonnak az a pontja, amikor feltűnik Zeke, vagy kiderül, hogy mi is történt vele.

Az meg, hogy Ben még mindig képes elsütni (értsd: az írók képesek a szájába adni) azt a mondatot az eddigi történtek után, hogy “It doesn’t make sense.”, végleg betette nálam a kaput.

9 hozzászólás Ne habozz!

jessm - 2019. 02. 19. 15:48

Szerintem a 14-. részig elég jó volt a sorozat, de ezt az utolsó két részt eléggé elszúrták. Teletömték felesleges drámával ,és Michela és JAred nagyon idegesítőek lettek, pedig eleinte a legjobb páros voltak.
A rejtély megoldását is elkezdték túl bonyolítani. Nyilván nem vártam válaszokat, mondjuk rész válaszokat, de amivel előjöttek eléggé gyengén sikerült, pedig a “hivások” nyerészkedésre használni ötlet, ígéretesnek tűnt.
Szóval részemről ez kasza , akár lesz folytatás, akár nem .

Ákos - 2019. 02. 19. 16:03

Én végignéztem… szerintem még a készítők se nagyon tudják miről is szól ez a sorozat. Gyakorlatilag semmi se derült ki az első évadban. Ez a beharangozott finálé meg semmivel nem tette érdekesebbé dolgokat.
Nem valószínű, hogy találkozunk többet a sorozattal véleményem szerint :)

krigin - 2019. 02. 19. 16:13

A finálé rész utolsó percei….most komolyan ez lenne a cliffhanger? Eddig se érdekelt az illető, szóval számomra itt és most kasza. Ha lesz S2 nem érdekel már.

Az azért sokat elmond a soriról, hogy 16 rész után alig jutnak eszembe a karakterek nevei (piszkosul hozzám nőttek…)
Szeretem a high concept sorikat, de ez szó szerint a büdös nagy semmiről szólt. Megyek nézem tovább a Sex Educationt, az legalább nem ilyen vontatott, a semmiről mesélünk 16×40 percet.
Bocsi, csak kiadtam a frusztráltságot, amit a finálé okozott, ilyenkor bánom hogy nehezen kaszálok futó sorit.

david - 2019. 02. 19. 21:14

a “gamechanger” nem volt rossz ötlet szerintem, de én sem fogom már nézni ha folytatják.

a cliffben igazából nem tudni kiért kell izgulni, lehet bárki a 3-ból

Necridus - 2019. 02. 19. 22:06

Néztem néhány részt, de ötletem sincs, ki kicsoda, annyira nem tudott lekötni, úgyhogy nem tudtam arcot társítani a kritikában szereplő nevekhez.
Prince Charming miatt kezdtem bele, de nagyon nem jött be, hatalmas csalódás lett.

Mi volt pontosan a cliff amúgy? (belenéznék, de egyszerűen nem éri meg az erőfeszítést, annyira haragszom a sorozatra)

RavagedSeducer - 2019. 02. 20. 01:38

Egyébként Grace a terhes, és nem Lourdes aki bennt semm volt az utolsó pár részben :)

Mate4182 - 2019. 02. 20. 03:37

mikrokonfliktusokkal való megtöltve, elképzelni nem tudom, hogy túl embert lenyűgöztek volna

A vilagert se kotekednek, de ebbe a mondatba beletort a bicskam :D

Amugy leiras alapjan teszek egy probat a sorival

winnie - 2019. 02. 20. 04:43

RavagedSeducer: ehh, igen. (íme, egy másik karakter, aki igazából nem érdekli a készítőket, csak hátráltatásként írták be, és akkor veszik elő.)

winnie - 2019. 02. 20. 04:49

necridus: “Mi volt pontosan a cliff amúgy?”

a zsaru (a zsarucsaj volt pasija) és egy másik fickó, akivel egy barlangban történt ugyanez, mint a gépen ülőkkel, csak ő 1 évet ment előre az időben (a zsarucsaj jelenlegi pasija) dulakodik egy pisztollyal a kezében (mert odamegy az egyik a másik lakására, és úgy alakulnak a dolgok, hogy elővesz egy pisztolyt, amit látványosan megvettek a részben korábban, de semmire nem használtak addig), majd ahogy a zsarucsaj megy fel a lépcsőn, hallunk egy dörrenést. MI TÖRTÉNT?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz