login |

Star Trek: Discovery – 2×05: Saints of Imperfection – írta Ace

2019. 02. 19. 18:20 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Az az érzésem, hogy a Discovery még mindig keresi a helyét és idén próbál lavírozni az epizodikusság és a folyamatos átívelés mezsgyéjén, ugyanis a második évadban több hosszabban kifejtett szál mellett most már tisztán látszik, hogy jobban előtérbe rakják az egy sztori / egy epizód koncepciót.

Ismét egy olyan résszel volt dolgunk, ami már ugyan fel volt vezetve korábban, de ezúttal valamilyen szinten le is lett zárva. Ez az irány talán az új showrunnernek is köszönhető. Ha röviden jellemeznem kéne a 2×05-öt, annyit mondanék hogy a nem várt vendégek epizódja volt. A tovább mögött kicsit spoileresebben folytatom.

A Spock utáni hajsza folytatódik. Nem gondoltam, hogy eddig elhúzzák ezt az egészet, de már van egy sejtésem, hogy Spock-ot a félévadzáróig nem látjuk. Ez kicsit csalódás számomra, mert kezd kissé unalmassá válni a hajkurászás, ráadásul a kedvenc hegyesfülűnk mindig túljár hőseink eszén. Azért szerencsére ez a szegmens általában csak a részek elején és végén jelentkezik.

Amúgy nem tudom hány embernek tűnt fel, de ebben a szezonban már nem először játsszák el a készítők, hogy nem azzal a személlyel találkoznak a szereplők, akire számítanak. Anno Spock helyett Connolly jött az Enterprise-ról, Sarek helyett Amanda, és most Spock helyett Georgiou köszönt be. De váratlan vendégek terén bőséges volt az epizód. Nem sokra rá Tyler is előkerült, és ahogy már sejtettük, őt is beszervezte a 31-es szekció, vagyis Leland, aki mint vezető mozgatja ügynökeit a sakktáblán.

Azért haladjunk sorjában: nekem nagyon tetszik Michael és Georgiou közötti ellentét, és hogy Burnham felelősnek érzi magát amiért Philippát rászabadította erre az univerzumra – ebből a konfliktusból még sok mindent kihozhatnak az írók. Leland is érdekesnek tűnik, ráadásul gyorsan elérte, hogy legyen ügynöke a hajón Tyler személyében, aki természetesen megint titkolózik Michael előtt.

Az eddigi sorozatokhoz képest itt úgy tűnhet, nyíltabban dolgozik a 31-es szekció, de ne felejtsük el, hogy még az első évadban feltűntek már a feketejelvényesek a fedélzeten – persze később nem volt kifejtve, miért voltak jelen, de talán a legénység kevésbé lepődik meg rajtuk.

Az epizód másik fő szála Tilly eltűnése körül bonyolódó cselekmény. Stamets, bár már az előző részben is fel lett rázva révületéből, itt már komolyan bekapcsolódott a megoldásba, ami mindenképpen pozitív, hiszen az első évadban kulcsfigura volt, és enyhén szólva sem lett volna jó, ha idén elkallódik.

Ismét kiütközött, hogy Pike mennyire nem Lorca, és hogy egyetlen emberéért is képes vállalni a nem kevés kockázatot. Megmondom őszintén, ebben a Mycelium hálózatos dologban azért rengeteg potenciál van, és jó, hogy folyamatosan megismerjük a működését. A végrehajtott részleges ugrás is amellett, hogy nagyon látványosra sikerült, a feszültséget is fenntartotta. Tilly-nek mintha már a hobbija lenne a furcsa barátok gyűjtése, de a kezdeti ellenérzések után segített May-nek, majd a rész végén barátként búcsúztak.

Mindeközben ismét egy nem várt vendégbe botlottunk. Culber doki visszatérése sajnos nekem kissé nyakatekertre sikeredett, de szerencsére megmagyarázták, miért nem lehet a hálózaton keresztül akárkit csak úgy visszahozni. Ha csak annyit érnek el vele, hogy Stamets végre kiszakad az önsajnálatból, már nyertünk a doki személyével.

Pike és Leland között is érezhető a feszültség, amit az admirális most elsimított, de a későbbiekben ez még érdekes lehet. Tyler könnyen ismét két oldal konfliktusa között találhatja magát, és lehet, hogy megint döntésre kell jutnia. De vajon kinek sikerül előbb megtalálnia Spock-ot? Mert úgy tűnik, ő lesz a kulcs az Univerzumban feltűnt jeladások titkához.

A látványt és a megvalósítást ebben az epizódban mindenképpen dicséret illeti. A 31-es szekciót egyre jobban felvezetik, akikkel akár még komoly konfliktusa is lehet hőseinknek. Georgiou szándékai még mindig ismeretlenek. És ha jól láttam, Pike-ot nagyon hajtja, hogy megismerje a rejtélyes „angyalok” titkát.

23 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2019. 02. 15. 15:34

Hu vazze, nagyon építik a Section 31-et… Kéne folytatnom a DS9-t, hogy elérjek a Section 31-es részekig. Mert ott nekem úgy tűnt jóval kevesebben tudnak róla, sokkal kisebb és titkosabb, bár azt is el tudom képzelni, hogy idővel (115 évvel a dominium háború előtt vagyunk) történt egy arculat váltás a szervezeten belül. Egyébként amit megfogalmazott az admirális az teljesen helyén való, szóval nem igazán lehetett belekötni, a katonai vezetésnek és ezzel együtt a hírszerzésnek, jelen korunkban is másabb elképzelési vannak általában, mint a politikusoknak, hogyan is kéne működnie a dolgoknak. A rész egyébként érdekes volt, a doki visszahozása hát bassz… Ott picit elvesztettem a fonalat, hogy is mondjam eléggé a plotot kiszolgáló ötletek jöttek itt és másodjára/sokadjára eljátszani ezt a majdnem nem jön össze, de aztán az isteni szikra izé… Ez rontott a végén nálam.
Burnhamnek most nem nagyon voltak rossz pillanatai, viszont Yeoh baromi jól hozza a karakterét.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 15. 21:20

jaj, hát ez az epizód…

nekem ez egyszerre volt tök izgi és irtó béna – rájöttem, hogy egyszerűen nem tudnak érzelmeket bemutatni – valahogy nagyon félremegy az egész, erőtlen, rossz ütemű

érzékelem, hogy mit szeretnének elérni, de baromi bénán oldják meg – stamets és a doki amikor rájönnek, hogy nem tud átmenni a falon egy remek érzelmi csúcs lehetett volna, és nem – vagy akár tilly-may búcsúja, de az is erőtlen

a látványt meg bírják csinálni, de a drámával hadi lábon állnak szvsz

Platschu - 2019. 02. 15. 23:03

Várható volt, hogy mire, illetve kire fut ki a történet, de ennek ellenére szépen és ötletesen megoldották. A Stargate óta tudjuk, hogy egy scifiben senki nem hal meg igazán.

Az ide-oda eső stáb is kicsit röhejesnek tűnt, de biztos egy élmény lehetett a színészeknek ezt forgatni.

Az elején és a végén lévő monológ egy kicsit erőltetettnek tűnt, mintha hirtelen a Született feleségeket néztem volna.

Szóval azt kell, hogy mondjam, hogy bár ez tűnt a 2. évad eddigi leggyengébb részének, ennek ellenére ugyancsak magasra tették a lécet.

Yooha - 2019. 02. 17. 12:02

Nekem az a kicsit fura – de lehet ezzel csak én vagyok így- hogy vannak a hídon egy csomóan, de alig ismerjük őket. Amikor jött Pike akkor elsorolták őket, de basszus nem emlékszem a nevükre, pláne hogy mit csinálnak.
Oké, a rasztahajú kormányos csaj lement az all-in vallásos bolygóra, meg az implantált szemű csaj a másik kormányos (miért van kettő?), de ennyi. Van egy kiborg(?) nő, egy fura fogszabályzós, egy fekete fickó. Én szeretném ha ők kapnának több szerepet. Lehet hogy úgy sokan lennének, de pl. a DS9-ban is volt sok mellékszereplő, és nem is szerepelt mindig mindenki, ott is működött.

Brynden - 2019. 02. 17. 20:05

Yooha: ráadásul kevesebb Tilly meg Burnham időnként jót tenne. Simán el tudnék képzelni egy részt amiben Saru akciózik 1-2 mellékszereplővel.

Melkon - 2019. 02. 17. 20:09

KiváncsiFáncsi2019

Jahm, akkor lett volna erős a jelenet, ha amikor rájuk szólnak ott hagyják.
Vagy amikor kézenfogva megpróbálta átvinni magával eltűnhetett volna az egész teste és vége.

Amúgy bírom a dokit, nem bánom hogy visszajött.

Egyébként azt hittem, hogy 1-2 évtizede kiment a divatból, hogy a “lejárt az idő” felszólításra még 10 percet pampogjanak az emberek. Másodperceken belül át kellett volna ugraniuk.

Ezeket leszámítva szerintem ez is jó rész volt, csak azt furcsállom, hogy a Section 31-ről mindenki tud. Emlékeim szerint ez egy szupertitkos társaság akikről gyakorlatilag senkinek nem kéne tudnia.

heidfeld - 2019. 02. 17. 22:23

Holnap bemegyek a piacra, lángosért, azzal fogadnak:” Szia! Itt voltak, a 31-szekciótól. A ügynök magyarosat, a másik káposztás-túrós vitt..De mindjárt jönnek vissza…”
Hát, azt még nem tudjuk, 31-es szekcióról, ki-milyen fogkrémet használ…Fogtam a fejemet, ekkora butaságtól. De Yeoh, minden perce, aranyat ér!
Tilly-szála viszont tetszett. Bár, kicsit ijesztő gondolat, ha meghalok, majd Idegenek rakják újra össze a molekuláimat:D

Platschu - 2019. 02. 17. 22:27

Szerintem az egész hajó és a legénység át fog állni a Section 31-be és ez lesz a magyarázat.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 18. 19:48

@Melkon

szerintem még csak máshogy se kellett volna történnie a dolgoknak – egyszerűen, ahogy megvalósítják, az rém gyenge, rettenetesen erőtlenek az érzelmek – ezt az előző részben azzal magyaráztam, hogy michael csinálta és hát nála ez nem meglepő, de a mostani résznél esett le, hogy nem csak az ő esetében, hanem konkrétan mindenhol gyenge a dráma és az érzelmek, nem találják el a ritmusát a dolgoknak

lehet, néha 2 levegővétellel tovább kitartott csend ütne mint állat, így meg csak egy ehhh a vége

Zombiebie - 2019. 02. 19. 11:02

Ezek a túljátszott pátoszos monológgal övezett mű-érzelmek… Meg kell ütnöm egy medvét, hogy férfinek érezzem magam. Semmi noname vagy redshirt mellékjelenet, vagy egy szerethető nem katonai személyzeti tag, csakis a fix kettő, vagy három szálon zajló történet, ami néha már sok is. Nem azt mondom, hogy tegyenek bele egy Ferengi bárost, de háborúban is vannak civilek, nem hiszem el, hogy nem férne bele valami ilyesmi. A régiekben mindben volt. Nem konkrét filler epizódokra gondolok, hanem csak egy pár vágójelenetre ímmel-ámmal, csak hogy maradjon valami a régi feelingből… És ahogy előttem is írták, a hídon szolgálatot teljesítő személyzetből egy csomót nem is ismerünk még.

A Tachion sugarakból ítélve még a temporális hatóság is felbukkanhat, na az viszont érdekes lenne. Ha már az S31-et így szét szpojlerezték…

Platschu - 2019. 02. 19. 13:04

Az angol feliraton rajta volt az 1. évadban is, hogy kinek mi a neve a hídon amikor megszólaltak, még ha nem is hangzott el direkt párbeszédekben.

citrom - 2019. 02. 19. 18:54

A heti reszek tetszenek, de a Spock kereses/voros angyal szal annyira nem hat meg sajnos :(

Szerintem szep lassan azert megismerjuk a nem foszereplo gardat a hidon.
Igaz, a korabbi sorozatok utan total fura, melyik pozicion ki mit is csinal.

Amit eddig lattunk:

Detmer (a voros csaj) Ö a helms/conn officer, de, a pajzsokat pl nem ô kezeli, hanem kvazi csak a pilota feladatait latja el

Owosekun (raszta csaj) operations officer, O ul a “navigator helyen”de eddig nem navigalt (mivel Detmer csinalja azt is), hanem a pajzsokat kezeli, plusz a hajo allapotaval kapcsolatos mernoki infokat nezi

A kinai srac (Rhyse?) kezeli a fegyverrendszert, mint taktikai tiszt

Airiam (kiborg csaj) pedig a spore driveot kezelo tiszt + repair.

Rajtuk kivul meg van a kommunikacios tiszt helyen, az o nevet nem tudom

…..
Zombiebie, majd jon mondjuk Neelix kaliberu karakter, aztan megbanod, hogy mit kivantal :D

Ace - 2019. 02. 19. 19:25

Szerintem sem hiányzik mégegy comic relief Tilly elég erre.

Nagyjából tudjuk ki mit csinál citrom jól leírta. Valóban használhatnák őket többet de nem nagyon volt még leszálló csapat idén illetve amikor volt akkor Owusekun ment is.

Tachion jelek érdekes. Valószínűleg idő manipulálás lesz de az álcázó is ilyen nyomokat hagy ezt sem lehet kizárni.

jenga - 2019. 02. 19. 20:00

Az elso evadot par resz utan abbahagytam. Nem emlekszem miert. Mostanaban gondolkoztam a folytatason, de amiket itt a kommentekbe irtok(a bejegyzest nem olvastam a spoilerek miatt) … az nekem total kinai, es a fejem is megfajdul tole. Na most ezek utan, mitevo legyek? Folytassam e, vagy a star trek vilag ismerete nelkul folosleges?

cherockee - 2019. 02. 19. 20:30

Őszintén nem tudom hova tenni ezt a részt, az energia megmaradást a lélekre használni, és mindezt egy Star Trek-ben, szerintem rossz színészekkel, röhelyes időkezeléssel (mennünk kell, de még pár idézhető mondatot mondjunk már egymásnak), hát egy élmény volt nézni, csak nem jó.

Nagy Szabolcs - 2019. 02. 19. 23:26

Örülök hogy ilyen Remekül sikerült ez az értékelés valamint a spoileres rész is teljesen egyetértek minden egyes Szóval én is nagyjából így értékelem ezt a sorozatot és ezeket a részeket Egyre inkább tetszik a kezdeti gyengeségek ellenére egyre pozitívabb a véleményem mert ugye Star Trek ezek kezdtem el nézni akármennyire is langyos volt a kezdet de egyre inkább kiforrja magát egyre jobb lesz egyre élvezhetőbb az új Star Trek Discovery köszönöm az összefoglalót és köszönöm az értékelést nagyon korrekt volt

Ace - 2019. 02. 20. 06:47

jenga: Szerintem mindenképpen nézd meg a 2×01-et mert kvázi egy új pilot(re-boot) epizód. Màs az új évad mint az első. Ha a 2×01 sem tetszik akkor hagyd. Amúgy nem kell ismerni a világot(többi sorozatot) a Discovery-hez.

Draco44 - 2019. 02. 20. 22:08

Érdekes rész volt. Továbbra is minden rész tartogat valami újat és mindegyik nagyon más mint az előző.

Valaki azt el tudja magyarázni, hogy miért nem sérült a “mi valóságunkban” hajó, amikor a micélium-hálózatban elvileg elkezdték lebontani? Nekem ez nem igazán volt tiszta, hogy mis történt ott.

Melkon - 2019. 02. 21. 07:06

Draco44:

Culberrel demonstrálták, hogy nem tudnak a spórák átjönni a mi világunkba, így a hajónak csak az ő világukban lévő részét tudták támadni.

Ace - 2019. 02. 21. 08:07

Draco44:

Szerintem a burkolatot megkezdték bontani ami sérült is. Ha jól láttam mikor visszajött a hajó azon fele akkor sérült volt kicsit de gondolom pikpak kijavítják nem volt odaát sokat a hajó.

citrom - 2019. 02. 21. 12:45

Drako,Melkon:

May mondja, hogy az ô faja a szerves anyagokat bontja le/alakitja at.
Azert volt fontos, hogy mennyi idot van a hajo a köztes reszben, mert kiszamoltak, kb mennyi idö alatt ragja at magat May faja a kulso burkolaton. De ezt mondjak is.
A dokit pedig azert nem bontottak le, mert visszatamadott/vedekezett a kereggel.

Szoval, a hajo miceliumban levo resze serult, ami latszik is, amikor kiszabaditjak.

Sporedrive ugras kozben azert nem kezd emesztodni a hajo, mert az relative gyorsan halad (a miceliumban “lako” fajoknak a micelium halozata valos ter-nekunk kvazi masik dimenzio-, ha olyan gyorsan halad benne, nem tudjak “utolerni” es elkezdeni emeszteni)
plusz viszonylag keves idot, max. perceket tolt benn.

Ace - 2019. 02. 21. 14:06

Én is így értelmeztem ;) illetve szerintem még perceket sem töltenek a hálózatban ugráskor csak néhány pillanat az egész kivéve persze mikor a tükör univerzumba ugrottak oda meg vissza de az sem volt jelentős idő szóval nem kezdik el bontani a hajót ilyen rövid idő alatt.

Draco44 - 2019. 02. 21. 19:23

Köszi a válaszokat mindenkinek!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz