login |

Pilot-mustra: The Enemy Within – 1×01

2019. 02. 26. 18:10 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

The FBI estimates there are 100,000 foreign spies working within The United States today.

Amikor elkezdődött az NBC midseason újonca, a The Enemy Within, akkor ugyanazt éreztem, mint az FBI őszi startja esetében: biztos, hogy erre van mostanság szüksége a tévénézőknek? Mindkét sorozatban ugyanis azonnal kinyírnak több, mint egy tucat embert. Itt például egy férfit gyorsan kivégeztek az utcán, egy családanyát a száguldó kocsijában lőttek le, majd pedig a biztonság kedvéért egy szintnyi irodát is a levegőbe röpítettek. Erőszak, erőszak, erőszak.

Nyugi, ez nem prüdéria (az Into The Badlands-nél nem sok erőszakosabb sorozat van mostanság, és az a kedvencem), csak szöget ütött a fejembe, hogy ki miért néz tévét, és nem vagyok abban biztos, hogy ezzel lehet berántani a nézőt. Amikor persze már megvagyunk, akkor sokkal rugalmasabban a reagálunk a tévés erőszakra is. És a The Enemy Within beránthatja a nézőt. De csakis akkor, ha hisz Jennifer Carpenter-nek.

THE ENEMY WITHIN – 6,5/10

Mindez nem újdonság, sok sorozat támaszkodik komolyan a főszereplőjére, itt viszont azt érzem, hogy nem fognak a nézők egyöntetűen állást foglalni a főhős hitelessége kapcsán. Carpenter-nek ugyanis piszok nehéz dolga van, annyira eltérő karaktertípusokat kell hitelesen hoznia: az egyik pillanatban jéghideg pszichopatának tűnik, a másikban pedig kicsorduló érzelmekkel van tele. És nekünk muszáj mindkettőt elhinni neki. Nekem úgy ahogy, de ment.

Carpenter egyébként a nemzet ellenségének, az ország leggyűlöltebb emberének titulált zseni CIA-ügynököt alakítja, akit 3 éve hazaárulásért csuktak le, és azóta a lehető legszigorúbb körülmények között őrzik. Azonban a fent említett gyilkosságok miatt az FBI segítséget kér tőle, mellécsapnak egy ügynököt is, aki személyes okok miatt még inkább rühelli a nőt.

Szóval a haverzsarus felállás, a romantika és egymás játékos húzása egyelőre ki van zárva, bár nyilván idővel, ahogy megtudunk információkat az árulásról, másképp fogjuk látni a főhőst. Azt a főhőst, akiről kintléte során elég sok mindent megtudhatunk, például, hogy mennyire jó megfigyelő (ezzel szuperül pár expozíciós lépést is megúsznak a készítők), de legfőképp azt, hogy kivételesen jól tud az ellenség fejével gondolkodni.

Az akció során arról is tudomást szerzünk, hogy egy FőGonosz mozgatja a háttérből a szálakat, akinek a lefülelése lesz az idei kiemelt feladat – az ő elkapása motiválja egyébként Erica Shepherd-öt, valamint egy érzelmi szál is, amit pár rövid flashback során kibontanak, és bár ez kifejezetten bejött nekem, menten aggasztani is kezdett, hogy vajon mihez fognak kezdeni vele hosszabb távon, mert a kötelezően behozott, de érdektelen melléksztorikkal nagyon le fogják lassítani az epizódokat. Remélem, jól megoldják.

Mondom, a sorozat megítélése Jennifer Carpenter-en, illetve a hozzá való nézői hozzáálláson áll vagy bukik. Nekem elsőre bejött, amit láttam, bár ebben a felfedezés is sokat jelentett (ezért szeretek pilotokat nézni), az, ahogy hántották le a főhősről a rétegeket. A karaktere, a viselkedése kifejezetten izgalmasnak tűnik, bár (egyelőre) háttér nélkül kell elfogadnunk, hogy ennyire ősprofi és magabiztos.

Ha mi lehántjuk a rétegeket a sorozatról, akkor alapvetően egy heti kémes motorja lesz a jelek szerint, amiben nem nyomokat fognak olvasni, hanem inkább pszichikai oldalról fogják megközelíteni a rosszfiúkat, hogy utána akciózzanak egy kicsit. Erre itt is sor került, de egyelőre nem úgy néz ki, hogy az eksön lesz a sorozat fénypontja.

Szóval nem véletlen, hogy némiképp a The Blacklist juthat eszünkbe róla, és talán ebben az átívelő szál nem lesz annyira szappanos és az érdektelenségig húzott, tippre az első évad végére lezárós. Majd meglátjuk, hogy lesz-e ebben is legalább hat évad.

18 hozzászólás Ne habozz!

energy - 2019. 02. 26. 18:32

Blacklistre emlékeztetett engem is, de gyengébb. Nem is értem, miért olyan fontos a nő, miért nélkülözhetetlen.

DarkEagle - 2019. 02. 26. 19:32

Egyelőre várok szerintem mert a színésznőt nagyon szeretem de ha olyan mint a Black List akkor lehet nem kezdek bele. Az se fogott meg.

winnie - 2019. 02. 26. 20:05

azért olyan, mert egy notórius rosszfiú segít rosszfiúkat elkapni az fbi-nak. ez csak koncepció.

DarkEagle - 2019. 02. 26. 20:51

Igen ezt értem én csak maga az alapfelállást nem érzem elég erősnek mert idővel úgyis ő lesz a jófiú, jócsaj. :D Persze ez csak tipp. Meg igazából az hogy nézem-e sokban függ attól hogy milyen nézettséget produkál. Ott van pl az ABC-s Rachel Bilson sori amit 1 évad után kaszáltak. Miatta néztem volna de éreztem hogy kasza lesz és ahogy azt már tudod nem szokásom belevágni olyan sorikba amik nem élnek meg több évadot. :D Viszont a Whiskey Cavalier kivétel lesz szerintem mert az más stílus ahogy olvastam és esélyesebb a jó nézettségre.

Ahogy láttam egyébként az Enemy nem kezdett rosszul és mivel mid-season így talán több esélye is van a túlélésre de 1.2-ről már nem igen eshet sokat.

Whiskey ratinget meg egyelőre még nem is látok de remélem jól nyitott.

winnie - 2019. 02. 26. 21:28

az majd szerdai premier lesz hivatalosan. ejfeli ratingek nem tudom, mennyire vannak.

cyberdog - 2019. 02. 26. 23:04

Az FBI megint egy inkompetens banda…. vagy impotens. Kinek, hogy tetszik.
Jön egy sorozatgyilkos, vagy egy bűnöző zseni és egyből külső segítséghez folyamodik.

Hol egy illuzionistához, hol egy tolvajhoz, vagy csalókhoz, médiumokhoz, tisztánlátókhoz vagy a t*köm sem tudja kikhez. S általában a legtöbb ügyet elég triviálisan oldják, miközben egy kis nyomozó munkával csodákra lett volna képes. Itt legalább egy CIA ügynököt vonnak be, még ha vér pszichopata is az illető.

De egye fene, hisz megtanulhattuk már, hogy ez az FBI még egy homokozóban sem találná meg a kislapátot.

Missy Peregrym FBI-ja legalább csinál is valamit.

winnie - 2019. 02. 27. 05:06

ez pont annyira erőltetett kifogás, mint az én ellenérveim.

egy. a tévé a tévéfbi-ról szól
kettő nyilván van (értsd: nincs), aki szerint érdekesebb lenne egy sorozat koncepciója akkor, ha arról szólna, hogy az fbi nyomoz és kész – és lenne 10 ugyanolyan koncepció, de az, hogy valaki segítséget kér (én is ezt teszem a blognál sok esetben) semmi inkompetenciát nem jelent.

ha valaki rohadt jó a munkájában és van lehetősége, hogy még jobb legyen, akkor logikusan megragadja a lehetőséget, nem?

eleve egy fbi erről szól, azért vesznek fel minden évben több száz külsőst (értsd: az újoncokat), hogy még jobbak legyenek velük. itt meg főleg nem hiszem, hogy bármilyen leértékelést jelentene az, hogy a cia egyik elit emberét átveszik magukhoz.

“Missy Peregrym FBI-ja legalább csinál is valamit.”

á, igen. a tévé okozta fals kép.

az csak illúzió. megoldanak heti egy esetet, és mivel azt mutatják, ezt gondolod, miközben ott a heti 6-8 eset, amit nem tudnak megoldani, mert mondjuk nem vesznek igénybe plusz segítséget – vagy mert azokat ez az FBI csapat oldja meg. csak mivel a megoldatlan eseteket nem mutatják, azt gondolhatjuk, hogy azok nem léteznek – itt pedig nem mutatják azt a több tucat esetet, amit megoldanak külső segítség nélkül.

cyberdog - 2019. 02. 27. 12:28

@winnie.. persze egyértelmű. Torz kép mindegyik. Ezt sokszor elmondták valódi ügynökök is, nyomozók is mikor interjút készítettek velük, vagy dokumentumfilmet forgattak róluk, hogy amit a TV-ben látni az közel sem fedi a valót. Egy New York-i gyilkossági nyomozó még a viszonylag nyugodt kerületben is egyszerre 20-30 ügyet is vihet.

Los Angeles-i rendőrség 77. gyilkossági csoportja amely legnagyobb gyilkossági arányokat felmutató kerületben működik, csak a tavalyi évben 549 gyilkossági üggyel foglalkozott és ez egy kerület csak, amiből jelenleg 250 még nyitott ügynek számít, na most ehhez hozzájönnek még az újabb ügyek is.
Csak a 77. egység nyomozói minden évben 60-70%-ot oldanak meg a nyitott ügyekből. Ez irdatlan munka, majdnem lehetetlen, de megcsinálják.

Három volt vezető FBI-s (ma már nyugdíjazottak) Jerri Williams, Joe Navarro és Chris Voss nyilatkozott arról nemrégiben, hogy milyen károkat okozott számukra Hollywood kliséi. Mondván, hogy bizonyos klisék miatt nemegyszer megnehezítették a dolgukat, hogy helyi rendőri szervekkel együttműködhessenek, mert azok megvoltak győződve arról, hogy az FBI olyan amit a sorozatokban láttak.
1) Az FBI olyan ügyekben ami nem tartozik közvetlen a hatáskörébe, munkacsoportot hoz létre és még hi-tech eszközöket is biztosít a rendőri szerveknek, akik nem engedhetik meg azokat.
2) Az FBI ügynökök nem merev bürokraták, ahogy azt sok sorozatban ábrázolják őket. Valós döntéseket kell hozniuk. Sok esetben kreatívaknak, előrelátóaknak kell lenniük, kezdeményezőknek. Nem pedig a szabálykönyvet követőknek szóról-szóra.
3) Nem minden ügynök, küzd sorozatgyilkosokkal. Ez inkább a popkultúra sorozatgyilkosok utáni lelkesedésének köszönhető ez a sztereotípia elterjedése.
4) Újoncokat nem dobnak a mély vízbe.Lásd.: Bárányok hallgatnak. Clarice-t kiemelik Quantico-ból. Voss szerint ez soha nem történhetne meg. Nevetséges is. Senki mást nem találnak az ügyre? Pláne, hogy egy egész egység veterán ügynökökből rendelkezésre áll?
5) Akció dús klisé: A valóságban hihetetlenül sok a papírmunka. Voss megérti, hogy senki nem kíváncsi a TV nézők közül arra, hogy egy FBI ügynök ül az asztalnál és ír.
6) Az FBI ügynökök lelkileg sérültek, elkeseredett emberek: Na ezt a három ügynök cáfolta. Ez hülyeség a legtöbb ügynök családos ember, és munkahelyén kívül él. Nem a munkája az élete. Nem beszélve arról, hogy szakembereket biztosít az ügynökség, a dolgozóinak akiket valami lelki nyavalya gyötör.

Sok más mítoszt is és sztereotípiát is lerombol a három volt vezető ügynök. Igaz interjújukban többször is megemlítik a a Bárányok hallgatnak c. filmet vagy a Quantico vagy a The Americans sorozatot mint hivatkozási alapot. De azt elismerik, hogy e három alkotás bizonyos aspektusai meglepően pontosak.

Dick Wolf-nk nem titkolt szándéka volt (Missy Peregrym) FBI sorozattal, hogy valamelyest realizálja az FBI-ról kialakult képet s, hogy lebontson jó néhány sztereotípiát. Jó azt nem emelte bele, hogy az ügynökök papírhegyeket kénytelenek gyártani egy-egy ügy kapcsán, mert hát egy unalmasan körmölgető ügynök, a nézőnek is unalmas.

Tyberius06 - 2019. 03. 02. 13:13

Nem volt rossz. Egy aprócska panasz. Nekem túl gyorsan el lett lőve ez a mégse vagyok áruló, mert a családdal zsarolt szarság. Kivéve ha kamu. Azt is el tudom képzelni. Az igazi királyság ha a végére az ügynök lenne rákényszerítve a fordulásra. Kihagyhatatlan ziccer… Jah de.
Pár részig maradok, hogy lássam mennyire próbálják megtekerni a sztorit.

bullseye - 2019. 03. 02. 21:21

Csak én vagyok hihetetlenül megkeseredett cinikus mocsok, vagy más is mérföldekkel előre látta a részzáró húdefordulatot?

Persze aki nem látott már 30 hasonló sorozatot, annak lehet, hogy ez új és meglepő volt, de ha nem lesz minimum gyanús a következetlenség Debrának a következő részben, akkor én léptem.

winnie - 2019. 03. 02. 21:43

melyikre gondolsz? nem volt semmi extra egyik se, mármint a belső embert is említették (gondoltam azonnal a csajra, de az autós jelenetnél, amikor fogoly volt, azt mondtam, mégsem ő, mert akkor mást csináltak volna vele, így a főnököt választotta, mert a whiskey cavalierben is nem állandó szereplő volt a főnök, aki…), meg azt is lehetett sejteni, hogy nem áruló (igazából a plakát vagy valamelyik reklámszöveg ellövi az anyaságot)

bullseye - 2019. 03. 04. 00:24

A belső emberre. Elég kiugró volt, hogy mindenkit meg akartak ölni (nála még 10 további áldozat belefért, végtére is terrorista a csávó), de azt valahogy megúszta, erre rögtön elfogták, és nem ölték meg még órákig. Persze lehet, hogy lesz majd érdekes magyarázkodás belőle később. Meg az is fura volt, hogy az első részben igazolják is az erős sejtést. (Biztos csak mert usákok ily buták, bezzeg én… vagy majd ezt is megcsavarják a móka kedvéért, hogy belső ügyosztályos, mert más az áruló, mittomén). Meg ugye ha elkezdem végiggondolni, hogy az volt a terv, hogy Debra pont ott van, vagy valaki más éppen rájön a régi orosz módszerre, ezért odamennek, megölik az embereit és kiszabadítják a nőt (persze pont a főhős, aki rögtön sérült madár szindrómát is kap, vagy mit.) Tudom, gonosz terrorista, mindenkit beáldoz, de akkor is elég sok random dolog kellett hozzá, miközben elég lett volna a robbanást megúsznia a téglának.

Az, hogy Debra nem szívtelen mocskos aljas gyilkos az kb. abból nyilvánvaló volt, hogy ő a főszereplő :), meg már az elején is volt gyerek flashbackban, ami alapján max. bosszú lehetett volna a motiváció, ha mondjuk a többiek okozták. De aztán kiderült, hogy él a gyerek, ami szintén jópofa, kissé Szikla lopás és enyhén facepalm megoldás volt.

Ha nem bírnám Debrát, meg Rosie-t is, ennyi kérdőjel miatt tuti leléptem volna. De hátha kimagyarázzák ennek a nagyját.

winnie - 2019. 03. 05. 09:37

1×02: háhá, ezt tanítani kéne, hogy biztató kezdés után miként kell ráállni a lejtőre szabadesésben.

pedig nem indult érdektelenül, de minden, ami utána történt, mind az egyediség, mind pedig az érdekesség szikrájától mentes volt. klisék, némi hajkurászás, a végén, amikor pufogtattak, már muszáj volt mást elővennem, annyira unalmas volt a lövölde. az, hogy az érdekes főhőst a rész feléig bilincsben tartják nyilván reális, de kiheréli őt, nincs miért nézni a sorozatot. egy másik ügynök kikérdezése miatt nem fogom. shepherd aztán később sem lett sokkal érdekesebb, az ügy sem, amihez pluszban jöttek a kiegészítő fejlemények a lánnyal és a belső emberrel. totális ásítás.

egyedül két apró momentum volt, ami tetszett, a cipők a flashbackben, és a baseball sapka – utóbbinál azt hittem, hogy valami ősbéna átívelést indítanak be az üzenettel, ami révén kiderül, hogy mégiscsak “rossz” a főhős, de így, hogy semmi kétség nincs, hogy egyértelmű, hogy ő kicsoda, így nem több a sorozat, mint egy random, “kapjuk el a heti rosszfiút” akciózás, amit kiszámítható belső szabotálással mixelnek. ezerszer látott formula.

3/10, de csak jó indulattal.

Tyberius06 - 2019. 03. 05. 17:45

1×02

Ez nem volt acélos. Van egy mítikus gonosz meg az ő random csákói/női, akik rosszalkodnak. Az anya-lánya momentum nagyjából hihetö volt, de a vége meg eléggé hülyeség. Nemton mit csinált Erica a papírlapokkal, amiket kitépett. Nah de hogy sapkának ilyen szerep jutott:) :)

winnie - 2019. 03. 12. 10:34

1×03: ezzel már nem volt akkora gondom, még akár a 6/10-et is megszavazom, de elég tipikus a végeredmény, még akkor is, ha nem volt annyira kiszámítható az események lefolyása, így nem tartom meg. erica és a feleség jelenetei mondjuk jók voltak a kikérdezés meg a tanácsok, de ennyi.

a főhős le lett fokozva egy psych-szerű megfigyelővé (ami gimmick, mert felesleges a dolog, inkább csak színesít a dolog), erőltetetten hozzák be, a tégla szál semmit nem ad, a több karakter full érdektelen. ja, és behoztak még egy állandó szereplőt, ráadásul pont az, akiről meg sem mondtam volna, hogy eddig szerepelt a sorozatban:) erica lánya sem érdekes eddig, nyilván fognak vele kezdeni valamit, de egyelőre csak töltelék.

Tyberius06 - 2019. 03. 13. 18:52

1×03

Nálam itt a vége. Baromi érdektelen. Lassúnak is találom, a főszereplőnek nem látok semmi funkciót. Nemtom mennyire ismert a főgonosz arca, de azon röhögnék a a férj lenne az a bizonyos Tal.
Szóval én ezt elengedem.

Tyberius06 - 2019. 03. 15. 00:20

Még annyit kiegészítésként, hogy ugyan végig néztem a részt, de kb az első jelenetnél elveszítettek. Értem én, hogy standard protokol minden rendőrön meg ügynökön a mellény meg testpáncél, de ugyan mi a lófasznak, ha simán csípőből lelövik őket mellényen keresztül. Ezt a fajta lusta írást már kevésbé tudom megbocsájtani. Oké lehet kevésbé gore és jobban beadható a korhatár bizottságnak, mint a konstans head-shotok, de ugyanakkor baromi hihetetlen, hogy vagy minden utolsó gengszter páncéltörő lövedékekkel rohangál vagy egyszerűen ennyire semmit nem érnek a páncélok, közben meg következő jelenetben a főhőst simán megvédi (most nem csak erre a sorozatra értem, hanem általában). Viszont az is eléggé gyér volt, hogy ennyire felkészületlenül érte az ügynököket a támadás az elején… Szóval ezek mind ilyen lusta (reprezentatív) írások, amiknek semmi céljuk nincs. Ennél az sokkal jobb lett volna, ha nem is látjuk a jelenetet csak a képeket, mint ahogy a másik 3 támadásról is.
Nah de mindegy is mert már kaszáltam…

DnZ - 2019. 03. 15. 18:39

Ez 1 harmatgyenge klisékkel telirakott akármi. Első rész után kukáztam. Kb mint a Blindspot. Egy kaptafa mind. Tucatsorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz