login |

Counterpart: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is.

2019. 02. 27. 18:40 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Bár még van halvány remény arra, hogy a Starz párhuzamos világos kémsorozatát megmentik, előlegezzük meg, hogy véget ért. Nekik nem számított az, hogy az idei JAws-on a legjobb újoncok között harcolt a Counterpart, mint ahogy JK Simmons is ott volt a főszereplők között.

Kár érte, mert bár ismét viszonylag lezártnak mondható szezont kaptunk (így nem lesz akkora hiányérzetünk a kaszával), még lett volna bőven lehetőség és fantázia a folytatásban is. És bár bőven akadt benne konspiratív manipuláció, nekem legjobban egyes karaktermomentumok jöttek be, és maradtak meg bennem, nyilván főleg a “másikokkal” való találkozások sikerültek emlékezetesre.

Annak ellenére, hogy tetszett a Counterpart (végignéztem, ugyebár, ami manapság nagyon beszédes), összességében mégis azt éreztem, hogy a legmagasabb szinttől azért elmarad. És először ezt a hullámzásra akartam fogni, de valójában így visszagondolva, inkább volt egyenletes a színvonal (néhány kiugrással, mint a flashbackes 2×06, ami az egész sorozat eredetsztorija volt – mi lett volna, ha ezzel kezdenek?), és talán a komótosabb tempója miatt éreztem azt, hogy nem mindig lebilincselő, vagy hogy olykor másképp lebilincselő.

Az idei szezon megítélését nálam például eléggé meghatározta az, hogy vagy Howard lett háttérbe szorítva, vagy pedig a többieket hozták jobban előtérbe – akárhogy is, az első évados status quo némiképp felborult, és nálam hiányérzetet okozott, főleg az, hogy a fő Howard-ot ennyire lekorlátozták. Persze próbáltak bőven anyagot adni JK Simmons-nak, de valahogy nem éreztem annyira jelentősnek a jelenlétét.

Amikor viszont fókuszba került, akkor…, ajajj! A Howard/Emily-kapcsolatot, akármelyik oldalon, akármelyik permutációban szerettem, annyira mély és többrétegű volt annak köszönhetően, hogy egyrészt nagyon őszinte volt, másrészt pedig totálisan hazugságokra épült. Ennek a kibontása, valamint a végjáték a párhuzamos világos koncepció miatt is több szinten vitt be gyomrost a nézőnek.

Az előtérbe tolt többiek egy részének, főleg a jó pár új karakternek pedig idő kellett, hogy beérjen, bár olyanok is voltak, akik végig papírvékonyak maradtak (és olyanok is, mint Ian, akit valamiért annak ellenére erőltettek, hogy rég jelentőségét vesztette, és nem is értettem, hogy miért van még a képben). Csalódást mindössze az okozott, ahogy az évadzáróban némelyik problémát egyszerűen a másik lelkére beszélésével, szavakkal oldottak meg, kissé leegyszerűsítve a konfliktusokat.

A 2. évados kezdés kapcsán azt írtam, hogy némiképp el voltam veszve a motivációk kapcsán. Idővel ebből a szempontból tisztult számomra a kép, de a folytatásban némelyik első évadban bedobott név, vagy a hozzájuk tartozó karakter elhelyezése okozott gondot, és bosszantó volt, hogy csak a részben elhangzó expozícióra tudok támaszkodni, mert annyira homályosak voltak a tavalyi emlékeim – ez nem hiszem, hogy a sok nézett sorozat átka, egyszerűen vannak olyan nézők, akik már egy év alatt is sokat felejtenek.

Ettől még a Counterpart maradt olyan, amilyen korábban volt, egy nagyon izgalmas koncepciót stílusosan kibontó sorozat, ami képes volt távol tartani magát a manapság divatos trendektől, és végig látszott rajta, hogy egy konkrét készítői vízió mentén hozzák létre, odafigyelve az apró részletekre. De ami a legjobban tetszett benne, az a sok izgalmas kérdés, amin lehetett agyalni akkor is, amikor némiképp visszavettek a tempóból.

13 hozzászólás Ne habozz!

hummel - 2019. 02. 17. 12:00

Remek évad volt.

Mira karakterét jól összerakták. Az apját elvesztett kislányból könyörtelen terrorista vezér. És hogy a tervébe a személyes bosszúját is belevonta … A lezárt átjáróval arról is gondoskodott, hogy a vírus ne üssön vissza a saját világára. Ki tudja, milyen tervei lettek volna még, illetve a megmaradó sejtek milyen utasításokat kaptak már tőle.

noinipo - 2019. 02. 18. 12:05

Ajándékot hoztam is meg nem is…kapott szép lezárást, de a vészkijárat nyitva maradt, ha mégis lenne jelentkező.

Én szerettem a sorozatot, alap ötlet is jó, és a megvalósítás is bejött, sajnálom, hogy nem volt nézettsége, és lelőtték. Én még elnéztem volna 1-2 évadot.

Howard - 2019. 02. 18. 17:05

Remélem valamilyen formában folytatják (én akár egy könyvet is el tudnék képzelni).
Nem is tudok hirtelen mit mondani, annyira egyedi volt ez a sorozat (vagy tud valaki egy másik sci-fi-kém-drámát ajánlani?) és annyira jó szereplőkkel, hogy szép csendben az utóbbi évek egyik legjobb sorozatává vált.

Geza Kovacs - 2019. 02. 18. 23:18

Nagyon tetszett, szépen lezárták. Ha nem folytatják, így is tisztességes teljesen.

cherockee - 2019. 02. 27. 18:59

Legyen a cikk és a kommentek is ajánlók neked, ki ezt olvasod, ez egy nagyszerű sorozat, ami többet érdemelt volna, de így is kerek lezárást kapott.

Tényleg nagyon jó volt, és egyedi sok tekintetben, nagyon jó képi világgal, színészekkel és zenével.

Karalábé - 2019. 02. 27. 19:04

Kedvenc sorozatom volt. Remélem megmentik.

sunny - 2019. 02. 27. 20:49

Nekem is nagyon tetszett a főszereplő öreg JK Simmons abszolút nem érdekelt és idegesített más szerepbe lehet jobban elviseltem volna. Az egyik oldalon egy szánalmas öregember volt a másikon meg a kemény ügynök ami nekem valahogy nem jött át egy.Nem tehetek róla de akárhányszor meglátom egy óriás teknős feje jut eszembe :DDD

cherockee - 2019. 02. 27. 21:42

@sunny: Pont az volt a lényeg Peter Quayle történetében, gondolom még lett is volna részletesen kifejtve másokra is, hogy mennyire el tud térni egy kis különbség miatt ugyan annak az embernek a fejlődése. A hirtelen felindulásból elkövetett emberölések nagyrésze előre nem látható, “alamuszi” emberek műve, ami nagyon nagy eséllyel nem történt volna meg, ha nem lett volna egy bizonyos esemény. És egy ilyen esemény után merőben más viselkedése tud lenni egy embernek.

cherockee - 2019. 02. 27. 21:43

@sunny: Amúgy az első mondatodból így, hogy hiányzik egy írásjel eléggé félreérthető, mint ez:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Reginam_occidere

bvr - 2019. 02. 27. 22:17

Szerettem ezt az évadot is nézni hétről hétre, de számomra az első volt az igazi csúcsminőség. Mégpedig azért mert számomra a legfontosabb és legeredetibb a saját “másik”okkal való találkozás, beszélgetések, szembesülések voltak. Persze ilyen volt most is, jók is, de az igazi újdonság az első évadban volt (és az igazán fajsúlyos szembesülések is megtörténtek már akkor)
A kém-szál is érdekes volt persze, de ott meg az igazán fajsúlyos játékosokat (Pope, Aldridge) kiiktatták az első évad végére, és ez itt nagyon hiányzott. A világ mitológiája meg összeállt a sorozat közepére, onnantól amit történetnek szántak ez a (mondjuk ki) snassz terroristás fogócskázás, azért ez legfeljebb is ha korrekt volt.
Szóval (főleg az első évad) egy szuperjó sorozat volt, mindenképpen ott az all time toplistámon, de nincs bennem hiányérzet hogy nem folytatódik.

panav3 - 2019. 03. 03. 12:06

Nagyon tetszett, de szerintem nincs benne nagyon több. Ha már sci-fi-kém-dráma akkor Altered Carbon, aki még nem látta, bár nem kémes… :)
Berlinhez viszont kedvet csinált, pedig annyira nem vonzott soha.

annaaa2 - 2019. 03. 16. 13:11

Berlin …
Két dolog jutott az eszembe: James Cromwell (Yanek, az öregember) vajon párhuzamosan forgatott a Berlin Station-ban is?
(És akkor már jöhetne egy jó kis crossover: Counterpart – Berlin Station (- és a Homeland 5 is nemrég ment le magyarul, már keverednek a berlini helyszínek …)

Mate4182 - 2019. 04. 02. 17:58

na en cask most fejeztem be a masodik evadot… wow

az elso evadot elkezdtem anno mikor kijott de 5 resz utan felbehagytam vmi mas miatt es mennyire jol tettem. most volt lehetosegem 15 reszben megnezni az egesz sztorit.

pozitivumokbol sokkal tobb van mint negativumbol szerencsere szoval mindenkepp egy remek sorozat volt

baromira birtam benne a szineszi alakitasokat

J K Simmons brillirozott meg a felesege is (sajnalom most lusta vok rakeresni a nevere a szinesznonek) de az en kedvencem Peter Quayle volt! baromira birtam az o alakitasait.
Es Claire szemelyeben uj toplistasom is lett az idei Jawsra ! :D

ami kicsit negativum:
jo par kerddes maradt nyitva, gondolom mikor forgattak meg nem volt meg a kasza, de pl Spencer utalgat Peternek arra hogy kerdezzen ra mi lett az o kepmasaval es nem derul ki. kivancsi lennek mi zajlik most a masik oldalon akik ugye nem is tudnak semmit arrol hogy most a masik oldalon van e virus vagy nincs

es hat persze a virus ami … na szoval ertitek (nem akarok spoilerezni hatha vki meg nem fejezte be)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz