login |

Második blikk: Alvilág

2019. 02. 27. 14:50 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Kis elefánt született a budapesti állatkertben.

Ehh, annyira lelomboz az Alvilág. Ebben a sorozatban (mind a koncepcióban, mind a történetben, mind a színészekben, mind a megvalósításban) lenne fantázia, lenne lehetőség, erre a készítők úgy döntöttek, hogy nem tesznek bele semmilyen saját gondolatot, mondván a koncepció egyszer már bevált, szóval önműködő. Csak arról feledkeztek meg, hogy ez 2010-ban vált be, most meg 2019-et írunk! Muszáj lenne finomhangolni.

Nagyon negatív leszek, ami mellett hülyén fogja kivenni magát, hogy megint legalább 4-5/10-re értékelem a részt, de épp ez a legbosszantóbb benne, hogy teljesen korrekt a végeredmény, még akkor is, ha nincs benne egy deka ambíció sem a készítők részéről. A színészek hiába teszik oda magukat (egy-két kivétellel), így nem csoda, ha nem lesz évekre egy jól fizető állásuk az Alvilág stábjában.

Írhatnék a történetről bármit, de azzal csak egy régi sorozat sztoriszövésére reflektálnék, aminek nincs sok értelme. Az előző rész után azonnal induló promóban jó érzékkel ellőtték, mi várható, de szerencsére talán épp ezért volt, aki mégis meglepődött a történteken, és az 1×02 végére nagyjából kikristályosodott az, hogy mi lesz a sorozat iránya: Anyu átveszi a drogbizniszt.

És eskü, nagyon érdekel, hogy Balsai Móni mit hoz ki ebből a nem egyszerű szerepből, de nem hiszem, hogy maradok, és nem csak azért, mert hasonló történetet manapság évente látni 2-3-at (pedig Fekete Ernő is érdekelne főgengszterként…). Ugyanis a magyarsága miatt protekciós lenne, a sorozat, de megint csak lejött bizonyos fokú mesterkéltség a jeleneteknél (utólag, látva az eredetit, ki is derült, hogy miért…), a természetesség hiánya, komolyan úgy éreztem, hogy bizonyos mondatok, gesztusok egyszerűen nem a karakterekből fakadnak, hanem azért olyanok amilyenek, mert meg lett mondva, hogy ilyeneknek kell lenniük.

Tudom, hogy feldolgozásról van szó, de mint írtam a pilotnál is, ez nem volt le semmit az értékéből. Egyrészt láttuk az Aranyéletet, ami megmutatta, hogy a remake nem feltétlenül klónozás, másrészt én direkt szeretem a műfajt, ld. amellett, hogy az egyik all time kedvencem a Forbrydelsen amerikai újrája, a The Killing, pár éve egymás után néztem meg az ØyevitneEyewitnessValea Muta-triptichon-t, vagyis ugyanannak a történetnek a norvég, az amerikai és a román változatát, hogy lássam, milyen srófra járt a készítők agya. (És, hogy ismételjem magam, aki sorozatokkal akar foglalkozni kreatív szempontból, az csekkolja ezeket, mert rengeteget lehet tanulni belőlük.)

Tényleg nem tudom, hogy csak és kizárólag a készítő, Bodzsár Márk a ludas-e (vagy a ‘vezető író’ Köbli Norbert), hanem a rendező is azzal készítette fel magát a rész forgatására, hogy megnézte a holland változatot vonatkozó epizódját, de ilyen szkriptet csak és kizárólag akkor lehet írni, ha az ember konkrétan fordítja az eredetit, vagy nézi párhuzamosan a gépeléssel. Másképp lehetetlen lenne, hogy a kellékek és a színészgesztusok is egy az egyben megegyezzenek azzal, amit 2010-ben egyszer már leforgattak.

Nyilván disclaimerként úgy korrekt, hogy ideírjam, hogy meglehet, hogy az Endemol kikötötte, hogy muszáj ennyire követni az eredetit (de akkor miért hagyták ki a pincércsaj újabb jelenetét az idősebb fiúval?) és meg voltak lőve a készítők, de ha elvenni nem is lehet, hozzárakni csak szabad, vagy legalább variálni, és legfőképp, frissíteni, mert ami 2010-ben hatásos volt, az ma már nem biztos, hogy az.

Az Alvilág így sajnos nem X vagy Y magyar filmes sorozata. Ez (legalábbis 2 epizód alapján) csak egy másolata más ember sorozatának, más írók és rendezők gondolatainak szolgai visszaböfögése. Favágás. A filmes kreativitás halála. Lehet, hogy pár rész múlva saját vágányra állítják a sorozatot, de van egy olyan érzésem, hogy addigra már késő lesz.

21 hozzászólás Ne habozz!

citrom - 2019. 02. 27. 15:32

Èn untam. Olvasgattam, vasaltam közben, nem is sokra emlèkszem belôle…

Key - 2019. 02. 27. 15:54

Eddig hezitáltam, hogy bepróbáljam e, de most, hogy az egyik képkockán látom, hogy Szabó Győző is szerepel benne, biztosan nem fogom. Egyszerűen taszít az ürge, tökmindegy, mekkora szerepe van.

krissz - 2019. 02. 27. 16:44

Amikor ezt a Szabó Győzőt meglátom egy sorozatban, meghallom a hangját, szó szerint kiráz a hideg. Rosszul vagyok. Legrosszabb színész akit valaha láttam. Nem értem, hogyan kaphat szerepet.

Mordekai - 2019. 02. 27. 19:25

Régi fordítási betegség, mikor életszerűtlenül beszélnek a szereplők. Plusz itt még egyfajta minimál szűkszavúsággal is párosul a dolog. A fordító legvégső feladata az kellene legyen, hogy szépen átülteti az egészet természetes magyar beszédbe, a rendező meg gesztusokba. Simán meg lehetne csinálni tartalmi sérülés nélkül. Nem lenne ennyire steril és idegen hatású az egész. De ehhez több bátorság és munka kellene. És még ez sem az a kreativitás lenne, amiről írtál, winnie.

A gyászt letudtuk (nem volt rövid), megvan a pendrive, haladhat a történet, még egy rész esélyt adok neki. Szabó Győzőnek én sem örülök, túl ismert arc, sose fogom benne a gengsztert látni. A nagypapa (Bezerédy zoltán) is ilyen.

Pribi Máté - 2019. 02. 27. 19:48

Számomra izgalmas volt a tegnapi rész, én még próbálkozom vele.

Deny - 2019. 02. 27. 19:51

Valamivel jobb volt, mint a pilot, de ez nekem továbbra is iszonyú vontatott :(

winnie - 2019. 02. 27. 21:04

lassan fognak kibomlani a dolgok, de ahogy a tovabbi szereplok felkerulnek, “be fog indulni”. ami erdekes lesz, hogy a mellekszalakat mennyire tudjak erdekesse tenni.

Nina - 2019. 02. 28. 09:08

A borzalom teteje. Vagy alja.

pracsa - 2019. 03. 01. 00:52

Fura, nekem bejött. Hány részes az évad?
Azért bosszantó, mert tényleg van benne potencia, ami nincs kiaknázva

winnie - 2019. 03. 01. 04:50

pracsa: egyáltalán nem fura:)

elvileg 8 részes.

Aleysa - 2019. 03. 31. 21:11

Kicsit gagyi, kicsit tele van közhelyekkel, de a miénk…
Igazából Balsai Móni miatt nézem szerintem , meg a két fiú is jó. Viszont a lányát igazán megölhetné már valaki. Lehet h ez színészeként teljesítmény, de elképesztően irritáló.
Néha röhögnöm kell, de nem azért mert vicces, hanem pl. Operát hallgató nagy maffiózó, vagy a “menstruáció” rész egyszerűen akkora ordas közhely. Vagy hogy a rendőrök tényleg ekkora balfaszok.
Azért kitartok, mert főzés meg házimunka mellé háttérzajnak megfelelő.

leslieb - 2019. 04. 03. 07:50

Kezdi magát összakapni a sorozat, erősödik a színvonal. A 7. rész már nagyon tetszett. A színészi játék kíváló, főleg a Balsai Móni és a Fekete Ernő remekelt, de a nagyobb játékidőhöz jutó Pálmai Anna is jó volt.

evildevil - 2019. 04. 03. 20:35

jó volt a 7ik rész, nálam bejött, és a végén azért elég durva dolgok voltak, kicsit felpörgették a dolgokat :)

demerzel - 2019. 04. 05. 07:34

Balsai Móni ebben is szuper. Rajkai is. Az elején tényleg totál sablonos, ráadásul meglehetősen hiteltelen volt az egész, de így a végére javulni látszik. Én szurkolok neki, hogy összeálljon.

Katey - 2019. 04. 10. 00:02

Csak ez az 1 évad lesz? Ez az utsó rész elég lezárás szagú volt, pedig a végére nagyon megtetszett.

winnie - 2019. 04. 10. 04:37

az eredeti is vagy 4 évadon át ment, minden további nélkül lehet folytatni. sőt, mivel a hollandot ennyire követi, így akit érdekel a sztori, azt is nézheti esetleg. ha nem lesz folytatás. nem siker, de nem olvastam, hogy ennyi lett volna.

Bence - 2019. 04. 10. 09:05

A végére eléggé beindult ez a sorozat, nekem összességében teszett, főleg a színészi alakítások: Balsai Móni, Rajkai Zoltán, Pelsőczy Réka mind brillíroztak, mellettük a gyerekek is jók voltak, illetve kiemelném Molnár Levente alakítását is.

winnie - 2019. 04. 10. 09:30

én mondtam, hogy a végén elégedett lesz az ember, sajnálom, hogy addig képtelen voltam eljutni.

viszont.

annyiban nem rossz a dolog, hogy elég lezárt, és aki akarja folytatni, az csekkolhatja a holland második évadot, ha esetleg kaszálná az rtl.

winnie - 2019. 04. 10. 09:30

ja, egyébként épp ezért, ha valakinek lenne kedve évadkritikát írni, akkor nagyon megköszönöm, mert szerintem simán bejönne másoknak is.

Quantumleap - 2019. 04. 10. 22:27

winnie: De a hollandhoz nem készült végig magyar szinkron.

winnie - 2019. 04. 11. 05:05

ezért írtam egyrészt, hogy csekkolhatja a 2. évadot – de aki akarja, az a későbbi szezonokat is lehet, hogy nézheti.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz