login |

Pilot: Curfew

2019. 02. 27. 21:31 - Írta: human

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Az utóbbi évek egyik legfurcsább high concept sorozata? Éjszakai autóversenyzés a Sky One-on, ami közben azt is kritizálják, ahova tart Anglia. Mármint a megfigyeléssel, a pornó szűrővel, nem a Brexittel, legalábbis az eddig látottak alapján.

Amúgy ha tegnap azzal jöttem, hogy a Whiskey Cavalier micsoda alapozó pilot, akkor azt meg lehet szorozni kettővel, hiszen míg az mutatta legalább, hogy milyen akció várható, addig itt minden csak az előkészítés volt, a karakterek egy helyszínre hozása.

A Curfew egy illegális autóversenyről szól, aminek a győztese egy szigetre (The Island?) költözhet a családjával. Hogy miért vágynak oda sokan? Mert a kormány teljes ellenőrzése alatt tartja a lakosok életét, és éjjel kijárási tilalom van. Mondjuk utóbbira van okuk, hiszen a sötétben zombik mászkálnak az utcákon. Komolyan, ez egy olyan wWTF-szintű bekeverése volt szegény sétáló halottaknak, hogy csak pislogtam.

Az alapozás kijelentést teljesen komolyan lehet venni, a rész végén dördül el a startpisztoly. Persze ez egyben jó is, mert így legalább tényleg érdekelhet minket némelyik versenyző sorsa. Mondjuk egyelőre nem győztek meg, de legalább próbálkoztak vele. A probléma inkább a megvalósításban rejlik. Konkrétan egy flashforwarddal kezd a pilot, de nem tudom megérteni, hogy miért, mert nem izgalmat hoz előre, hogy felpörögjön a néző. És még több ilyen megoldãs van a premierben, amikor érthetetlen volt számomra, hogy mi áll a készítők döntései mögött.

A kidolgozás? Hát, egyelőreegy autós jelenet volt, az eléggé hadilábon állt a fizikával, szóval a látvány legjobb esetben is csak elmegy. Ez pedig úgy igazából az egészre illik. Persze van pár korrekten fényképezett jelenet, de semmi kiugró. A szereplőgárda szintén, az előzetesnél felsoroltuk a színészeket, és sajnos már rögtön az első részben akad egy meglepetés onnan, valaki húzott egy Tűzparancsot, tippeljétek meg a nézése közben, hogy ki lehet.

Konkrétan nem tudom, hogy ez a sorozat kinek szól. Zombis, véres autóversenyes, de egyben túl komolyan is vett, drámai. Nem illenek össze a hangulatok, akkor már inkább előveszem a Blood Drive-ot. Vagy az ennél sokkal jobb, de sajnos korai kaszát megélt sima Drive-ot. 6/10? Nemtom, mit gondoltok?

11 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2019. 02. 27. 22:56

Gugliztam, de nem találom, csak nem Sean Bean már az első részben meghalt?

human - 2019. 02. 28. 01:31

meg kell nézni, h kiderüljön!

Ace - 2019. 02. 28. 08:00

Vajon ki húzza a tűzparancsot? Van egy sejtésem :D

sebien - 2019. 03. 02. 22:44

“eléggé hadilábon állt a fizikával”

8 percnél tartok, amikor a kék autó “leesik” a felüljáróról. előtte is volt már egy-két meredek jelenet, de ez? nagyon-nagyon finom fogalmazás az idézett mondat. egy autóversenyes sorozat, amiben ennyire bénák az autós jelenetek? nekem ennyi volt. szerintem a leggyorsabb kaszám, amit valaha kiosztottam…

(a tűzparancsra kíváncsi vagyok, ezért a részt még végignézem)

sebien - 2019. 03. 02. 23:35

hát ezért kár volt végignéznem a pilotot. ebben tényleg semmi jót nem találtam. egy szereplő sem szimpatikus. tényleg túlzás nélkül állítom, hogy két percenként fogtam a fejem, hogy valaki éppen mit mond, mit csinál, hogyan reagál valamire, vagy éppen mi történik. 3/10! nem tudom miért három (mondjuk elosztottam a hatot kettővel). lehetett volna kettő, vagy négy is. teljesen mindegy, nagyon rossz.

Mara - 2019. 05. 24. 13:57

Engem a monitor elé szögezett, szerintem szuper sorozat. Izgalmas, jók a szereplők, ha egyedül néztem volna szerintem egy éjaszaka alatt ledarálom, így eltartott pár napig. Tuti újra nézem majd valamikor.

Enzo - 2020. 07. 08. 01:37

1×01 (pótlás)

Na elkezdtem ezt is pótolni. Alapvetően az Ágyúgolyó futamos tematika fogott meg benne leginkább, úgyhogy nagyon remélem, hogy rendesen megismerjük a többi versenyzőt is idővel, mert eddig csak 3 került képbe. Persze oké, kellett alapozni.

A jó:
Konkrétan vagy nem tudtam, vagy elfelejtettem, hogy zombik is vannak ebben a sorozatban, úgyhogy kissé meglepődtem, amikor apukát egy balról beeső zombi hirtelen ledöntötte a lábáról, már-már jumpscare-szerűen. A Sweet Dreams-es kezdés bejött, a versenyhez hozzáférést biztosító mini táblagép-doboz-izé is érdekes, meg váratlan húzás volt számomra az is, hogy a két szökevény ilyen jól ismeri a mentős csajt (Kaye), valahogy nem hittem volna, hogy hozzá kötik be ezt a szálat, de aztán ki lett fejtve ez a szál szépen.

A rossz:
Atyaúristen, évek óta nem láttam szerintem sorozatban ilyen rettenetes CGI-t, mint amit itt a kék sportkocsi driftelésénél és baleseténél lenyomtak. Ha ez ilyen lesz a továbbiakban is, az lehet, hogy elveszi a kedvemet. Továbbá ami szemet szúrt, hogy Kaye szinte faarccal reagált le egy olyan eseménysorozatot, amitől sokkal jobban ki kellett volna borulnia: fegyveresek törtek be hozzá, szétdúlták a lakást és lelőtték a beteg anyját, majd a volt páciense/exe lelőtte a fegyvereseket…
Még egy kérdés: a kutyás fekete család hogy jutott el a kezdés helyszínére? A mentőt átengedték a checkpointon, az oké, de a többiek?

És a csúf minden más:
– A főcímbe nem kéne a névkiírás, stílusilag amúgy jó lenne.
– Nyilván a verseny rajtjánál hagyják abba, nagy francok ezek, erre lehetett is számítani – így az egész epizód egy nagy flashback volt, amiből flashbackeltek még korábbra… egyelőre nem értem, mi köze van Michael lábának a vírushoz, de talán majd megtudjuk.

1×02 (pótlás)

Jó volt más nézőpontból (vagy tovább) látni ugyanazokat a jeleneteket, mint az előző rész végén – a flashback már kevésbé kötött le, legalábbis akkor még biztosan nem, amikor a rajtra vártam. A rajt… hát az egy nagy káosz lett, de mit várunk egy kör alakú arénától, aminek egy kijárata van, és a legkülönbözőbb féle járművek találkoznak össze benne :D

Egyelőre szép lassan haladunk. Egyrészt a versenyzők megismerése terén: ez a Roadkill becenevű csávó fura forma, de nem sokáig boldogította a nézőket, valahogy éreztem, hogy belefut valamibe, ezen kívül kb annyi újdonságot tudtunk meg, hogy a VW lakókocsisok végtelenül random hülyék :D Másfelől magára a távra is igaz ez: bakker, Észak-Skóciánál van a cél, és a 2.epizód végére még a kezdő városból se jutottunk ki, helyette az első hídnál szarakodunk rengeteget :D Na jó, a várost körbevevő fal érdekes adaléknak tűnik.

Néha meglepően retardok tudnak lenni a szereplők:
– Sean Bean karaktere, ahogy a “May the best man win”-t félreértette
– Anyuka a “jé, nem előzünk meg senkit, mégis egyre előrébb kerülünk” jelenetben (nyilván mert az elején halnak meg a többiek…)
– Kaye figyelmeztet mindenkit a hídnál lévő rendfenntartókra (ő nem nyerni akar?)

Igazából a bazookás jelenetben (lásd idézet) jöttem rá igazán, hogy nem érdemes komolyan venni a sorozatot, mert a sorozat sem veszi komolyan magát. :D

#hétidézete:
“-Have you used one of those before?
-Sure, Mum.
-He started taking bazooka classes right after he gave up tap.” :DD

Enzo - 2020. 07. 21. 01:46

1×03 (pótlás múlt szerdáról)

Úgy néz ki, minden részben más kap flashbacket, most a terhes csajon volt a sor (Rose Williams egyébként egy low budget Emilia Clarke-nak simán elmegy). A bébiszitterkedős visszatekintés elég beteg lett, pláne hogy így ismerkedtek meg Sean Bean karakterével (Errol bazeg, Errol, hát ilyen hülye nevet), hogy az anyuka, akinek a gyerekei bezombultak, fejbelőtte magát, és az ő férje a fickó… hogy jöttek össze ezek után??
Meg az is szürreális, hogy esküdözik a csajnak, hogy “megóvjuk a babát”…, ja, csak közben elmentek egy életveszélyes autóversenyre 8 és fél hónapos terhesen, gratulálok :D Mondjuk a checkpointnál jó húzás volt előbújni, és békében át is jutottak volna, ha Se…oké, Errol nem kezd el megint indokolatlanul túlreagálni random mondatokat. A terhes csaj szanaszét lő mindenkit, és kedvesét is lelövi, amin annak ellenére megütköztem, hogy azért mégiscsak Sean Bean-ről beszélünk, nehogymá’ életben maradjon a feléig. :D
Mi volt még?
Mérsékelten izgalmas zombizás az alagútban, egy szerelmi háromszög boncolgatása, ami nagyon nem hiányzik a sorozatból, anyuka behúzott egy zombiharapást, a család behúzta Rubyt a helyére, a VW-kisbuszosok meg behúzták anyukát. Oookéé… :D

1×04

Billy Zane pszichológuskodós flashbacken a sor, ami csak annyiból volt érdekes, hogy a páciensének komoly köze van a vírus kezdeti megfékezésére alkalmazni próbált tömeggyilkosságokhoz (what?), úgy egyébként leginkább fárasztó volt. A jelenbeli történések viszont, te jó isten, Team Awesome végtelenül elborult és szórakoztató :D Anyukát bedrogozzák, a másik két jómadár azt se tudja, melyik a fék, meg bekötött szemmel vezet, végül kirakják a nőt egy kerekes szörfdeszkán. Mi történik itt :DD

Pozitívumok:
– A zenés snittek jófélék voltak a részben: Plastic Bertrand – Ca plane pour moi az elején, meg a Who’s gonna drive you home? is tetszett.
– Újabb versenyzők kerülnek képbe (a Lou Collins nevű szőke hölgy, akik egy sportkocsit vontatnak – WTF), ezt remélhetőleg fenntartják.
– Pont akartam írni, hogy Kaye anyjával meg Michaellel a flashbacket kéne folytatni, mert a vírus szempontjából fontos, és így is tettek.

Negatívumok:
– Anyucinál amúgy nem kellett volna beütnie a rengeteg drognak? Vagy kihányta és kész?
– A terminátor-rendőrnek miért nincs annyi esze, hogy a mentőautó kerekeire lőjön? (Ha már egyszer ugyanebben a részben Faith ezt csinálta…)

#hétidézete:
“-And, Roman, it doesn’t matter if you’re gay. It doesn’t make me love you any less.
-Wait a minute, Mum. I’m not gay.
-Love you, too, Mum.” :DD

Enzo - 2020. 08. 05. 18:06

1×05 (pótlás múlt keddről)

1. Jé, flashbackes kékhajú Ruby valahogy kevésbé trashy, mint a mostani, de legalábbis testre biztosan jól néz ki. Aranyos volt a reggeli montázs, ahogy szép lassan összejönnek Michaellel.
2. Egy enyhe 180°-os keresztbefordulástól hogy sérültek meg az emberek ÉS a kocsi ennyire?? (mármint Romanéknál)
3. Most kapóra jön Lou Collins-éknál a sportkocsi, de látom, nem fogják megmagyarázni, hogy minek volt vontatva / miért nem azzal mentek alapból (persze, pont ilyen esetekre)…
4. Mondom én, hogy nem fog beleférni rendesen a táv az évadba ennyi egy helyben szenvedéssel: Warwickshire környékén vannak, ami az út kb 1/8-a ránézésre, és ez már az 5.rész a 8-ból…
5. De legalább a végcéllal kapcsolatban annyit megtudtunk, hogy Lou szerelme (Sue) a szigeten mérnök.
6. Szegény farmosokkal jól kicsesztek főhőseink, oda az egész család…
7. Szopóroller a vége is: Rubyt megharapták (RIP, de amúgy Kaye arcán már megint semmi érzelem nem látszik), meg az orkfejű rendőr(vagy mi) elkapta Michaelt…

#hétidézete:
“-So, what’s the problem now?
-I don’t know, Mum. I’m not a mechanic.
-Well, you’re good with computers. They’re machines.
-They’re not…you know, I’m not even gonna answer that.” :DD /Roman/

Enzo - 2020. 09. 21. 01:16

1×06 (pótlás)

Gyorsan elrepült a rész, pedig jó sok marhasággal volt tele. Eleve ez nem túl reális, hogy Lou felkér minden csapatot, hogy segítsen kiszabadítani Michaelt, a bazookával hadonászás még mindig nevetséges, és a végén a (túl)sokszereplős standoff is szürreálisra sikerült. Lou felajánlja a gyárat, aztán mesterlövész kiscsaj for the rescue! A Michael-flashback legalább OK volt.

Darabkák:
– Legalább Sean Bean karaktere (Errol) konzisztensen idióta: eldobtam az agyamat, hogy a bankrablós flashbackben a “bless you”-t is képes volt úgy értelmezni, hogy sértésnek hozza ki :D
– A tudós fickótól (Darby) ez az influenzás magyarázat, hogy Michael miért volt immunis, csak nekem tűnt légbőlkapottnak kissé?
– A VW-sek még mindig hülyék, jól van :D felröhögtem a táncos-zenés betétjükön, meg mikor végül bemászott az egyikük a terhes csajhoz :D

1×07 (pótlás)

Értem én, hogy most kellett a flashback, hogy végre összeálljon a nagy járvány kitörésének a sztorija, de egyrészt ez így baromi darabosan lett kezelve, hogy összevissza időpillanatokba mentünk vissza az egyes epizódokban, bizonyos dolgokat kétszer is láttunk ugyanúgy (minek??), másrészt meg a jelenbeli főszál nem tud haladni normálisan. Illetve marhanagy ugrásokkal csak, most például hirtelen átértek Skóciába, amikor 2 résszel ezelőtt még Birmingham környékén jártak…

Maga a flashback egyébként ettől eltekintve nem volt rossz, hozott némi horrorfaktort a stílusba. A főszálon meg igazából csak egyféle dolog történt a rész végén: hirtelen megsorozták a nézőt rengeteg WTF megválaszolandó kérdéssel. Miért halt meg Zane? Miért van ott a benzinkúton minden csapat? Vagyis pontosabban…miért csak az ismerős csapatok? (#belterjesség) Mi van a kiscsajjal, miért beteg? És főleg mi a tököt keres ott a fickó, aki az egész versenyt szervezi??

Enzo - 2020. 10. 13. 01:12

1×08

Hú, hol is kezdjem. Értékelem, hogy végre láttuk az élen haladókat is, meg hogy a befutó környékére legalább azért kaptunk egy kis rendes versenyt is, amiből eddig eléggé hiány volt a sorozatban (az alapsztori ellenére is). De hogy úgy egyébként minden vagy annyira szürreálisra sikerült, hogy csak röhögni lehet rajta (a benzinkutas indokolatlan standoff, a csirkejelmezben rohangálással zombielcsalás, vagy épp a fegyverrel kikényszerített szülés-levezetés), vagy egyszerűen súlytalanra. A tulaj fickó (Larssen) is most hirtelen megjelent bratyizni velük, mond valami blablát a titokzatos sziget létrehozásáról, de igazából nem tudjuk meg, hogy miért vesz részt ő maga is a versenyben… Meg és Zane meghal a standoff során, az élen álló fura motoros fickót is elkapja valami zombi, meg Lou is halálos sebet kap, de az ember leginkább csak széttárja a kezét, hogy “hát jóvan, ez nagy marhaság volt”. Arról nem is beszélve, hogy a végén Faith odaadja a frissen szült kisbabáját Roman anyukájának, hogy legalább amaz szép körülmények között nőjön fel. What? Ez megint olyan, hogy csak mereszti a szemét a néző, hogy ezt így hogy. Larssen is csak ott téblábol a csapatok között a végén a vigaszdíjakkal, de semmi súlya nincs magának a célba érkezésnek, valahogy nem működik az egész. Kaye és Michael is kvázi vállat von, és visszaindul a Kiloran-ba ellenszert gyártani. Jóvanakkor :D

Darabkák:
– Anyucinak a szemével mi történt? Mintha ő is a standoff közben sérült volna meg, de nem hinném, hogy úgy lőtték szemen, hogy nem halt bele :D
– A legvégén még random csapatok beértek a célba némi késéssel (valami öreg néni, meg monster truck-os punkok), amit nem értek, mert az elején azt mondták, hogy még 8 autó van versenyben. Na most: motoros, tulaj, terhes csajék, Team Awesome, Romanék, Lou-ék, mentő, ez eddig 7, akkor most ez hogy jön ki?
– Legalább a CGI nem volt olyan rossz, mint az első részben (ami fura, általában fordítva szokott lenni, hogy a pilotra költik el a CGI-pénzt :D)

A végén ez a WTF táncolós befejezés az elrepülő helikopterrel a háttérben erre a furcsa portugál (vagyis brazil) zenére… egyrészt kulturálisan hogy jön ide egy portugál nyelvű szám, másrészt maga a zene is pont olyan szürreális volt, mint maga a sorozat :D Juca Chaves – Take Me Back To Piauí egyébként a címe, ha valakit érdekel.

Hát szóval egy érdekes élmény volt ez a Curfew. Abszolút nem azt hozta, amire számítottam tőle, az A pontból B-be versenyzés szinte eltörpült a mondvacsinált problémák miatti megállások meg a rengeteg flashback mellett, és a versenyzőket se ismertük meg annyira, mint azt szerettem volna. Igazából az egész történetnek, amit meg akartak mutatni a készítők, mérhetetlenül kevés ez a 8 rész: egy Londontól Skóciáig tartó többszáz kilométeres út, 25 csapattal (akikből illene úgy a kétharmadát kicsit, egyharmadát meg jobban bemutatni), minden fontosabb szereplőről flashbackekkel (beleértve a vírus eredetének feltárását), két epizódonként majdnem egy teljes részre valami baleset vagy egyéb marhaság miatt megállással, nyakonöntve még a zombiveszéllyel – ez mind nem tudom hány részbe férne bele, de alsó hangon egy 22 részes évadot mondanék rá. A Curfew talán kicsit sokat markolt és keveset fogott, és hát kevés olyan aspektust tudnék mondani, ami megmenthette: a humor mondjuk a helyén volt, a színészi képességek maximum 1-2 mellékszereplőnél eredményeztek élvezhető karaktert (Cheese, esetleg Faith, és a kötelezően meghaló Sean Bean), de például Phoebe Fox (Kaye szerepében) hát hogyismondjam… ha már nekem is szemet szúr, hogy valaki mennyire rosszul játszik, az sokat elmond.
És mindezek ellenére a legfurcsább, hogy valahogy így is jó élmény volt nézni a sorozatot! Főleg miután úgy a 2.rész környékén rájöttem, hogy egy percig se szabad komolyan venni :D De tényleg nem értem magamat: a fentebb megfogalmazott jópár negatívummal együtt is úgy érzem, hogy az összhatás szórakoztató lett, nem voltam úgy vele, hogy “minek nézem ezt”… más sorozatoknál meg pont az ellenkezője történt idén: nem is igazán tudtam megmondani, hogy mi nem jó, de nem élveztem ennyire. Szóval na, egy ilyen kis nyolc részes baromkodásnak elment :D

#hétidézete:
“Feels like I’m trying to shit out a fucking football.” :DD /Faith/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz