login |

The Gifted: vége a 2. évadnak

2019. 02. 28. 21:40 - Írta: Necridus

13 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Hajaj, mindig mekkora bajban vagyok ezzel a Marvel-sorozattal!

Egyszerűen akkora hullámvölgy az egész, hogy szerintem ennyire gyakran sorozatot még nem kaszáltam és tértem vissza hozzá (ráadásul csak két évadja van!). superpityu kollégának bejött egyébként a második évados kezdés, ígéretesnek tartotta, de sajnos az én elvárásaimat nem sikerült végül maradéktalanul beváltania a The Gifted-nek..

Hogy mi romlott el a második szezonban, és milyen is volt a finálé, azt a tovább mögött kifejtem spoileresen.

Mondanám, hogy próbálkoztak a készítők, de még az se érződött a második évadon, mert olyan szinten üres volt ez a 16 rész, amennyire csak lehet. Fel se tudnám eleveníteni, mik történtek… mert nem történt semmi! Az Inner Circle végig tréningeket tartott és gonoszul mormogott, hogy milyen durva tervük van, miközben a másik csapat csak rejtőzködött, menekült, meg néha kimerészkedett.

Míg az S1-ben kaptunk valami hatalmas üldöző sereget, akik elpusztították a bunkert, és jöttek a Frost nővérek, akik rettentő ígéretes voltak, addig itt semmi nem volt. Hiányzott a nagy bumm, amitől emlékezetes lehetett volna az idei etap.

Volt ugyan itt pár jó történet vagy jelenet, amire nem feltétlen számíthattunk, mint például Andy barátnőjének esete, Lorna gyermekének sztorija, az apa képessége és következményei, a Frostok múltja (na, az mondjuk nagyon sokkoló volt!), vagy Blink halála.

De mindez kevés volt, mert ezek a 16 részben csak elvétve voltak jelen, s azokon kívül szinte semmire nem tudták használni a karaktereket. Az apuka képessége is nagyon jó katalizátor lehetett volna egy új, izgalmas szál felépítésében, de semmi, ahogy a Van Strucker testvérek is csak néha álmukban beszélgettek, amúgy meg elvoltak a saját környezetükben lévőkkel.

Talán Blink volt az egyetlen, aki kapott valamilyen karakterfejlődést, hiszen más nézeteket vallott, mint társai, és elhagyta a csapatot a Mutant Underground-ért, ami szintén ígéretesnek tűnt, de ugyanúgy kihasználatlan maradt.

És mindemellett kiszámítható is volt az évad, mert valószínű mindenki sejtette, hogy Lorna és Andy visszatérnek a családjaikhoz, a Frostok közül valamelyik majd ellenszegül, a kopasz katona srác pedig mindent túlél, mert úgy tűnik, ő a mutánsok legnagyobb ellensége.

A nevetséges visítozó nőn és a gyenge színészi játékon (szinte mindenkitől) túl azért még rengeteg kiábrándító momentuma volt az évadnak, ezek közül a fináléban történő a “személyes kedvencem”, ahol kiakadnak, hogy ártatlanokat fog Reeva megölni, majd Andy, Lauren és az apjuk is lerombolnak egy épületet illetve felrobbantanak egy másikat, ártatlanok halnak meg, és mégis mindenki hősnek tartja őket.

És úgy tűnt, hogy a mentőövet a készítők a képregényhűségben látták, mert próbáltak a karaktereknek képregénybeli külsőt adni, amik viszont abszolút indokolatlanok voltak, mint Lorna zöld koronája, vagy Thunderbird hirtelen a semmiből előkerülő maszkja.

Ez édeskevés ahhoz, hogy azt mondjam, jó évadot kaptunk! Azonban mégis ott az évadzáró utolsó pár perce, ami azt sugallja, hogy egy esetleges folytatás jó irányt vehet. Blink ugyanis mégsem halt meg, és egy portálon keresztül meglátogatta a többieket, majd annyit mondott, történt valami, kövessék, és véget ért. Múlt? Alternatív univerzum? Megrendezett halál? 

Nem tudom. Az viszont biztos, hogy a The Gifted második évadja az indokolatlanul durcizó karaktereken túl semmit nem mutatott fel, ami emlékezetessé tette volt. Maximum 4/10-re értékelem, és jövőre tényleg már csak a premier és az időbeosztás dönt arról, hogy folytatom-e – ha egyáltalán lesz jövője a sorozatnak.

13 hozzászólás Ne habozz!

cato - 2019. 02. 28. 22:03

Khm, khm… Nem Blink akart lenni az a Polaris? Két helyen is. :D

polovcev - 2019. 02. 28. 23:33

Bevallom, én ezt az évadot csak az eyecandy faktor miatt néztem végig és mert nem hittem, hogy az íróknak ennyire nincs elképzelésük az irányról.

Mindenesetre kiszálltam, még egy Falling Skies-t nem fogok húzni.

mSO - 2019. 03. 01. 03:35

Polaris a zöld mágneserős csajszi. Blink a portálnyitogatós.

Szerintem rettenetes volt az évad. Remek alapanyagból meríthetnének, a színészek sem teljesen csapnivalóak, de 16 része át alig történt valami görcsös/önkínzó erőlködésen meg gagyi CGI puffogtatáson kívül. Amit mondanivalónak szántak volna (monológok érzelmes-nyál zene alatt), az is inkább zavaros, mint tanító.

Mintha egy depressziós akarna meggyőzni egy egészségest, hogy legyen ő is depis, mert a világ sötét és önmagukon uralkodni nem tudó szörnyetegekkel van tele.

A zárómondat meg…
– There’s something you need to see.
– Ezek után kösz, inkább nem. :D

Necridus - 2019. 03. 01. 04:02

Basszus, beneztem, koszi a jelzest!

FP Jones - 2019. 03. 01. 06:40

remélem a Disney+-ra ha jön X-Men sorozat, sokkal jobb lesz. (az MCU-s biztosan jobb lenne)

Ninaa - 2019. 03. 09. 11:29

Én egyben néztem meg az összes részt, a végére értem el oda, hogy várnom kellett. Voltak unalmasabb részek, meg lehetett volna több mutáns a mutáns ellen harc vagy nagyobb összefogás. Zavar, hogy Turnert nem nyírták ki, a végén Reed önfeláldozó tette sztem jó ötlet volt. Polaris hatalmas ereje, mint az általában be volt harangozva, hogy na majd vele sokkal jobb lesz és győznek… megint nem jelentkezett. Reeva ereje vicces 😃 Remélem tényleg meghalt. Blink visszatérésének viszont nagyon örültem a végén, emiatt is remélem, hogy nem kaszálják a sorozatot. Ki lehetne hozni jobbat belőle. Remélem még adnak neki egy esélyt.

Peti - 2019. 04. 02. 07:12

Nem tudom hogy miért “sz@rozza” mindenki idézőjelben … az egész második évadot egyben néztem meg és minden történet szál egybe vágot valamit az elején kezdtek el de a végére vált világossá… sztem ebben az évadban is volt minden volt érzelem volt depi menekülés harc rombolás kudarc és stb sorolhatnám max annyi hogy mind ez az első évadban jobban volt ki osztva eljátszva meg csinálva! A végén szinte könnyeztem 3 résznél is egy a Reed halála miatt egy meg a gyerek és apja első találkozásánál és a búcsúzásánál is … ha 10 szer látnám a két évadot is meg siratna és nem unnám meg a két évad egyben meg nézése után nagyonn brutál hogy hozzá lehetett szokni a karakterekhez és ki ki melyik karakternek a szerepébe tudná gondolni magát .. engem meg fogot remélem lessz harmadik évad abba meg pláne hogy a sorozat le szinkronizáló munkásai nem ülnek a seggükön és le lessz minden szépen forditva mert azért magyar szinkronosan újra meg nézném késöbb egybe a 3 évadot ha lesz ha nem akor a kettőt egybe ;)

Csenge - 2020. 06. 17. 22:53

Nekem nagyon tetszett ez a sorozat nem értem másnak miért nem.Én nagyon élveztem minden egyes részt és mikor Reed meghalt majdnem elsírtam magam.Remélem a 3.évad részei is ilyen jók lesznek!!

winnie - 2020. 06. 17. 23:17

ilyenek a jó sorozatok, amik ilyesmit hoznak elő az emberből, de ez úgy megy, hogy neked is van sorozat, ami nem jön be, pedig annak is vannak fanatikus rajongói.

viszont nem lesz 3. évad, meg lett szüntetve: https://www.sorozatjunkie.hu/2019/04/18/hircsutortok-342/

sire - 2021. 03. 03. 18:10

Most kezdtem el nézni a sorozatot – eddig valahogy kimaradt – és kezdem érteni miért nem lett sikeres.
Ez is – mint a Batwoman – a forgatókönyvírókon vérzik el. Van az a rész, ahol anyuka nekivágna a nagyvilágnak, hogy valami ismerősön keresztül rendezze le a mutánskérdést. Már ez is elég gáz a körülményeket ismerve. -> A két lángész gyerek bejeleneti, hogy akkor most elkísérnék anyut, hogy megvédjék a rendőröktől. -> Az egyik még alig uralja a képességét, meg különben is őket keresik. Itt már kezdek kiakadni. -> De itt jött a ráadás. Anyuka reakciója. -> Rendben!!!!!!???? Itt kész lettem. A forgatókönyvírók nem tudták, hogy melyik sorozatot írják vagy mi? Erre nincs más magyarázat.

winnie - 2021. 03. 03. 20:22

érthető a probléma, de hiszem, hogy az írók pontosan el tudnák mondani, hogy mi miért volt. gondolj bele, csak egy jeleneten órákat agyal 10-15 ember, egy részt napi 10-12 órában, 8 napon át raknakmössze jelenetről jelenetre, és csak utána adják ki megírásra a szkriptet.

sire - 2021. 03. 03. 23:11

winnie:
Lehet.
Csak szerintem pont az a baj, hogy rossz emberek töltöttek sok időt a forgatókönyvvel.
Az valahol tetszik, hogy ezek a mutánsok esendők. Vannak korlátaik. Némelyiknek. A mozis univerzumban ez nem igazán sikerült. De ez a jelenet akkoris nagyon béna volt. És nem ez volt az egyetlen.

sire - 2021. 03. 10. 15:12

Most hogy pár résszel előrébb vagyok kezdem sajnálni ezt a sorozatot. Lenne benne potenciál a hibái ellenére is.

Tetszik, hogy próbál realistább lenni, még ha sok esetben nem is sikerül. Nagy bátorság volt foglalkozni a mutánsüldözéssel. Tényleg életszagúbb a sorozat mint az X-men filmek vagy akár a képregény.
A képregényekben a mutánsüldözés kb. egyenlő az X-men utálattal.
A filmekben meg legfeljebb kapargatták a felszínt. Azt is bénán. Eleinte úgy tűnt, alig van pár mutáns. Aztán kiderül, hogy annyian vannak, hogy városszerte gyűléseket tartanak?! Aztán meg kiderül, hogy több millióan vannak. Az X-menek meg letudják a mutánsok megmentését egy iskolával. Kicsit kevésnek tűnik nem?

A sorozatban ez sokkal jobban be van mutatva, bár ez is tele van hibával.
Pl: A Morlokok már a képregényekben is röhejesek voltak, de itt még jobban. A szabad mutáns társadalom, akik büszkék rá hogy mutánsok. Ezért rejtőznek a csatornában mint a patkányok! Ez aztán a szabad élet! De a legrosszabb: Vagdossuk össze azok arcát, akiken nem látszik, hogy mutáns. Sebhely = mutáció? Meg azok mennek fel lopni a felszínre, akiken nem látszik, hogy mutánsok. -> Összevagdosott arccal. Ez így elég nagy öngól nem?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz