login |

4 Blocks: az 1. évad

2019. 03. 02. 14:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Elég sokáig húztam a 4 Blocks bepróbálását, pedig a német sorozat elég régóta ott vigyorgott rám a magyar Amazon Prime kínálatában. Most azonban, hogy a 2. évad is felkerült (a záró harmadik bemutatása előtt nem sokkal), azt mondtam, hogy hadd szóljon.

Ha pedig nem már nekikezdtem, akkor “ha lúd, legyen kövér”-alapon, a szolgáltató magyar kínálatának mindegyik nem amerikai sorozatát elkezdtem nézni (némelyikről már írtam is: Diablo Guardian, Un Extraño Enemigo, The Neighbors – utóbbiról még jön írás), és ezt csak azért emelem ki, mert ezek közül egyértelműen a 4 Blocks lett a kedvencem, a hat rész két délután alatt lement.

4 Blocks Berlin-ben játszódik (azon belül is a Nyóckerben, Neukölln-ben, bár gőzöm nincs, hogy az ottani 8. kerület mennyire hajaz a budapestire), és ahogy arra a cím is utal, elvileg egy pár háztömbös terület van a középpontjában, amit egy arab bűnbanda felügyel és irányít a szokásos módokon, drogkereskedelemmel és védelmi pénzek szedésével (vagy épp játékgépek telepítésével). Szervezettek, de azért nem hatalmas játékosok, viszont családi szálak kötik össze tagjaikat, így eléggé összetartóak.

A pilot elején a rendőrség egy rajtaütés keretében lekapcsolja az egyik fő embert, ami nem kicsit megrázza a famíliát, személyes szinten és meló kapcsán is vannak komoly következményei. Többek között az, hogy a mindennapos irányítást kezében tartó Toni (amúgy Ali) elkezd afelé tendálni, hogy felhagyjon a kvázi gengszter életmóddal és kiszálljon a buliból. Azonban az az Aranyéletből is kiderült már, hogy ez piszkosul nem egyszerű, a bűn világa nem enged egy könnyen, és visszahúzza az embert.

Többek között az is, hogy a konkurencia (Cthulhu motorosai, nem kicsit meglepődtem) is megpróbál betörni az arabok területére, így afféle bandaháború is a küszöbre kerül, valamint a zsaruk is nyomoznak, hiszen számukra nagy siker lenne egy kvázi keresztapa lekapcsolása – a gond csak az, hogy Toni tudja, hogy ha lelép, akkor minden nála sokkal vehemensebb testvére kezébe kerülne, akkor pedig kő kövön nem maradna, ezt pedig nem nagyon kockáztathatja.

Szar ügy, na. A sorozat a kifejezetten szimpatikus családapa drámáját és tragédiáját mutatja be tehát, ahogy próbál lavírozni a két világ között, ahogy mások életéről döntő utasításokat ad ki (vagy olykor sajátkezűleg jár el az ügyekben), illetve ahogy családjával 26 év után végre szeretné megkapni az állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt, ahhoz, hogy legálisan is saját vállalkozást indíthasson.

A 4 Blocks annak ellenére, hogy 55+ perces epizódokkal operálni, mindvégig feszes marad, legalábbis nekem egy résznél sem jutott eszembe, hogy túlzottan el lenne húzva. Nyilván, mivel abszolút átívelős a széria, ezért nincs igazán epizodikus jellege, így a részek végét akár reklámszüneteknek is lehetne tekinteni egy 6 órás filmben, de ennek ellenére simán jelen van a sorozatos dramaturgia, úgyhogy nem érzi az ember, hogy más műfajt nézne.

Mint írtam, a 2. évad nemrég került fel itthon az Amazon-ra, a német TNT csatorna pedig nemrég berendelte a 3. szezont is, és bejelentette, hogy ez fogja jelenteni a lezárást is. Nyilván egy ilyen sztorit bárhogy lehet folytatni, újabb és újabb konfliktusokkal (vagy régiek felmelegítésével), így bár érdekes kérdés, hogy mit tartogatnak a folytatásra, nem ez a legfontosabb, inkább csak arra vagyok kíváncsi, hogy már ma este belekezdek, vagy csak 1-2 év múlva, ahogy tettem más favoritjaimmal (szia, Startup – pedig tényleg imádtam az S1-et!).

A fentiek után nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy az első évad igencsak bejött, nagyon erős lett.

Nem lesz klasszikus, talán kihagyhatatlan sem a 4 Blocks, de aki szereti ezt a gengszteres műfajt, annak mindenképp érdemes bevizsgálnia. Lehet, hogy sok újdonsággal nem fog szolgálni, de ha más nem, az autentikus német környezet kell unikumot jelenthet ennek a sztorinak, ami alatt ezerrel dübörög a német hiphop (a szereplők között is van pár zenész/rapper: Veysel, Massiv, Gringo), bár az is igaz, hogy a végső leszámolás Vivaldi Négy évszakjára zajlik.

3 hozzászólás Ne habozz!

Neel - 2020. 08. 17. 21:43

Jó volt ez, nagyon is, németesek előnyben :)

hamupipacs - 2021. 01. 05. 08:36

Én is nagyon ajánlom. Már mind a három évadot lezavartam. A hasonló német sorozatok közül, mint a Dogs of Berlin, vagy a Skylines ez inkább belülről mutatta meg a dilemmákat.
A német hiphop fenomenális. (Ahogy átveszi, rezonál az eredetileg afroamerikai attitüdre, zenére, az hihetetlen. Mármint amikor először találkoztam vele nagyon meglepődtem.)
Ja, és még valami. A témában nem vagyok otthon, ezért rácsodálkoztam a muszlim temetésre. Hogy a koporsóból kiveszik a testet, majd a sírba teszik és rá a koporsót. Ez valami kompromisszumos megoldás a vallási előírások és az európai szabályok közt?

coligny - 2021. 03. 11. 07:02

Sokkal jobb ez, mint a Dogs of Berlin, pedig az is tetszett. Csak ez a fisfos hip hop ne lenne ebben is, lerohad az agyam tőle.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz