login |

How To Get Away With Murder: vége az 5. évadnak

2019. 03. 03. 21:23 - Írta: Necridus

10 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Még novemberben azt reméltem, hogy az írók visszahozzák a How To Get Away With Murder-fílinget, vagy legalább gyártanak valami újabb dinamikát, amitől felpörög az eléggé lapos első félévadot követő második… Nem így lett.

A félévadzáró rengeteg kérdést vetett fel, kimondottan jó sztorit lehetett volna kihozni szinte minden cliffhangerből, de valahogy egyik folytatása se volt annyira kiemelkedően jó, hogy lenyűgözzön a évad második fele.

Elmaradtak az ikonikus Annalise-jelenetek, a tárgyalóterembe is egyszer mentünk csak vissza, akkor is Oliver volt jelen, és a félévad nagyobbik fele az egyébként silány Caplain & Gold-nál, Annalise, Bonnie, valamint a srácok lakásaiban játszódott a mostanra már megszokott társalgós jelenetekkel.

Nem kaptunk flashforwardot sem, ami miatt minden rész végén sokkolnak és izgulunk a jövő hétig, cserébe az FBI üldözte a csapatot, miközben Gabriel és története viszonylag eljelentéktelenedett, Tegan pedig több szerephez jutott végre.

A tovább mögött viszont már spoileresen folytatom.

És úgy tűnik, ha egy karakter előtérbe kerül végre 4 év után, akkor az összes többi a háttérbe kerül, mert Nate (végre-valahára?) kiemelt szerepet kapott, eközben a srácok vagy Bonnie igazából végig otthon voltak, és míg az egyetemisták csak a tévét nézték egy csomó jelenetben, addig Bonnie otthon zokogott.

Ami mondjuk érthető, elvégre a szerelmét meg kellett ölnie, utána pedig azzal szembesülnie, hogy valójában egy gyilkos volt a kerületi ügyész. Franket pedig kiherélték, mert idén nem tett semmit a kedvenc elvetemült sorozatgyilkosunk azon kívül, hogy mindenki lelki támasza volt.

A zárás pedig nem akart zárás lenni annak ellenére, hogy nem áll túl jól a sorozat szénája a nézettséget tekintve. Kiderült, hogy a kormányzó áll Nate apjának halála mögött – és most már feltehetőleg Emmet-é mögött is -, aki a Castillo családdal dolgozik együtt.

Laurel családja ugyanis híres arról, hogy a kerületi ügyészeket a lefizeti és bábként használja, de most már arról is, hogy saját családtagjaikat is előszeretettel bántják, hiszen Laurelt és fiát, Christophert elrabolták, édesanyját pedig megölték.

Visszatérek a hatodik évadra, ha valami csoda folytán berendelik, de az remélem, már záróévad lesz, mert ezen a szezonon már érződött, hogy a tavalyi zárás lett volna az igazi.

A kérdés, hogy inkább a mennyiségre megy az ABC, mint a minőségre? Vagy azt gondolják, hogy a HTGAWM még mindig olyan jó, mint volt? Mert míg az első szezont imádtam, és 9/10 volt, addig a mostani évad maximum 5,5/10 pontot érdemelt nálam.

10 hozzászólás Ne habozz!

Col-Lector - 2019. 03. 03. 21:47

Nem értek egyet azzal, hogy ez a szezon gyenge volt. Szerintem baromi fordulatos lett, főleg az évad második fele. A heti ügyek igaz nagyjából eltűntek, és a konfliktus és annak feloldása, illetve ahelyett annak még durvább megcsavarása volt a központi vonulat, letérések nélkül. Az utolsó 3 részen csak kapkodtam a levegőt, egyik fordulat után a másik, egy percre se hagytak unatkozni az írók. A színészek is nagyon szép munkát végeztek, talán csak Nate arzenálja maradt továbbra is borzasztó szegényes :)
Amirah Vann (Tegan) jelentősebb szerephez jutása üde színfoltot hozott a szezonba, Oliver esküvői dalra fakadása csúcs volt, és a szezonvégi kavarások nagyon megalapoztak egy jó utolsó évadnak, amennyiben lesz.
Nagyon bánnám, amennyiben ennyi lett volna a HTGAWM, bízom egy akár rövidített 6. etapban, hátha. Mivel Viola Davis produceri kredittel is bír, hátha ki tud lobbizni egy lezárást.
Tulajdonképp még mindig megmaradt kedvenc sorozatomnak.

winnie - 2019. 03. 03. 22:08

” Mivel Viola Davis produceri kredittel is bír, hátha ki tud lobbizni egy lezárást.”

a producer annyit jelent, hogy beleszólása van a sztori alakításába, szóval az az egyik legalacsonyabb rangú íróstáb-tag (a tévés producer más, mint a filmes), színészként sokkal többet jelenthet, de szerintem ő annak örül jobban (bármennyire is szereti a szerepet), ha új feladatokat kaphat.

(egyébként, ha már szóba került, mai szemmel nagyon meglepő, hogy csak producer rangja van, és nem executive producer, manapság országos sorozatoknál a kiemelt főszereplők ki tudják maguknak bulizni az EP-pozíciót.)

Col-Lector - 2019. 03. 03. 22:31

Akkor ezt a produceri dolgot benéztem, pedig amolyan utolsó esélyként tekintettem rá, látva a siralmas ratingeket.. :)

Ravagedseducer - 2019. 03. 03. 23:13

Az évad második felében sosem szokott flash-forward lenni, ezt a 10.rész előtt eddig mindig feloldották szóval nem értem a kritika miért említi ezt, mert az első 8 részben bőven volt…

Frank pedig éppen hogy az évadzáróra ‘tért vissza’, azért elég durván megzsarolta a rendőrnőt és fojtogatta is. Nyilván idő kellett hozzá de tutira nem ‘herélték ki.’

Én nagyon élveztem az évadot; még mindig olyan fordulatokat hoz hogy csak nézek. Persze nem az első évad minősége de még mindig rendkívül élvezhető és nem fulladt ki ellenben más agyonhype-olt sorozatokkal.

Anni - 2019. 03. 03. 23:29

Nekem tetszett a félévadzáróig de az, hogy megint Laurel családja a fő ellenség ez nagyon lehúzta a végére.

Bonnie Nate Frank trió nagyon unalmas volt az egész üggyel.

A fiatalok közül Michaela a kedvencem de Gabriel annyira idegesít, hogy lerontotta őt is.
Az első évados Connor meg nagyon hiányzik egy punnyadt férjecske lett. :D
Asher és Oliver jók voltak.

Annalise mellett Tegan hozta a jó jeleneteket örülök, hogy állandó lett.

Remélem lesz még egy évad mert ennél jobb lezárást érdemelne a sorozat, akkor már tényleg inkább az előző évad vége lehetett volna a lezárás.

Ravagedseducer - 2019. 03. 04. 03:29

Nem tudok sokat arról mi alapján döntenek a gyenge nézettségű sorozatok sorsáról (pl mi az ami megmentheti) de merem remélni hogy akkor már a HTGAWM is kap egy ‘the final season’ jelzővel ellátott évadot, mint a Scandal. Elvégre ex-tgit és Shondaland. Az abc-nek is kicsit kínos lehetne ha a sztori ennyire nyitva maradna, ha már annyira agyon promózták (egykor?). Mindegy, mondom nem vagyok szakértő de remélem még egy évadot kap. Legalább. Ezzel az “Operation Bonfire” dologgal sztem a végjátékot kezdték el mondjuk.

winnie - 2019. 03. 04. 05:01

Ravagedseducer: az sosem biztató, ha 3 bekezdés egyikében sem a sorozatot dicséred, hanem kettőben a kritikát, egyben meg más sorozatokat kritizálsz. egy külső szemlélőnek (pl. én, aki már szerencsére rég kiszállt az első két (vagyis másfél) remek évad után) akkor az jön le, hogy akkor nem lehet mi jót írni, és téged zavar, ha más mást gondol.

taktikai tanács: 1-2-3-4 dicsérő vagy konkrétan a sorozatot véleményező bekezdés, és utána a többi, akár a kritika. sokkal jobban veszi ki magát, ha az ember előtt megalapozza a saját véleményét – ezzel jobban meg tudod győzni az inputra vágyó olvasót, aki nem tudja, hogy érdemes-e belevágnia a szezon második felébe.

viszont a kérdéseidre, azokra a válasz egyértelmű még kívülállóként is: azért említi, hogy nem volt flashforward, mert nem volt. ez tájékoztatás, a sok szubjektív dolog között hasznos objektív.

(nem írhatja, hogy volt, mert az nem lenne igaz. és attól, hogy nem szokott lenni, még lehetne (nincs kőbe vésve), sőt, érdemes említeni, főleg, ha az ember rá akar világítani arra, hogy miért nem tartotta annyira jónak a szezon második felét, mint az elsőt. nem gondoltam bele, de lehet, hogy a 2. évad második fele, aminél azt éreztem, hogy kezd a közepes fele tendálni a sorozat, talán pont ezért tetszett nekem is kevésbé – megyek, visszaolvasom a régi kritikámat, biztosan kitértem rá.)

frank kapcsán, meg gondolom épp az volt a gond, hogy csak a fináléra tért vissza, addig ki volt herélve. de ez megint nem meglepő, a korábbi szezonokban is akadtak teljesen háttérbe szorított szereplők, mint ahogy előtérbe toltak is. sokan vannak, nem tehetnek más, de a tény ettől még tény marad, és ha egy karakterben potenciál van, akkor nagy csalódás, ha csak tengeni és lengeni látjuk. (a korábbi évadok nate-je esetében ez nem volt csalódás, hiszen nem sokan vélték úgy, hogy potenciál lenne benne, de frank “elvesztése” sokkal fájóbb. nyilván az írók is tudták ezt, ezért írtak neki valami anyagot a végére, nagyon helyesen.)

winnie - 2019. 03. 04. 05:04

“Nem tudok sokat arról mi alapján döntenek a gyenge nézettségű sorozatok sorsáról (pl mi az ami megmentheti)”

igazából az alternatív nézési lehetőségek, valamint a készítővel/gyártó stúdióval való jó viszony ápolása, kapcsolat megtartása lehet fontos tényező.

a sorozat például globálisan fent van netflixen, de nem tudjuk, hogy ez mi pluszt jelent. viszont a készítővel és a gyártóval most már az abc-nek nem érdeke jó viszonyt ápolnia, hiszen már nincs a kötelékükben, már nem kell a shondaland kegyeit keresnie.

akár azt is lehet mondani, hogy az előző évadban történt meg az, hogy megmentették a sorozatot, most kisebb rá az esély. bár 50%-nál kevesebb lenne a papírforma, én mégis hajlok arra, hogy folytatni fogják, mert a többi sorozat sem brillírozik, főleg nem este. és, ha a whiskey cavalier nem lesz siker, akkor egy belső vetélytárs is eltűnik.

Sanna - 2019. 03. 04. 07:53

hát bevallom őszintén én csak megszokásból néztem az idei évadot, nekem nem nagyon jött be

nem szerettem, hogy szerintem a leggyengébb karakter-Nate (lehet a színész miatt…) kapott ekkora szerepet ebben az évadban, és az ő sztorija

Bonnie-t nem tudom sajnálni, már nem is tudom hány embert tett el láb alól közvetlenül (2?), a legjobb dolog Ron volt vele, figyelembe véve az egész életét, és erre megfojtja, hát ehhez csak gratulálni tudok, feltételezem az igazság Ronról kiderül, és akkor lehet Bonnie elviszi az egész balhét a csapat miatt, hogy bűnhődjön..nem tudom, de szerintem Ron-t sokkal többre is használhatták volna akár a kormányzó elleni harcban is meg a Castillo-k ellen is..

nem tudom, hogy miért hozták be Gabriell-t is, szinte csak kolonc volt végig az évadban, és idegesítő

ami tetszett: Tegan, Annalise mama szereplése (mint mindig)

remélem, hogy lesz egy évad még ahol elvarják a szálakat, de lássuk be a sorozat megfáradt, de bízok még egy szép lezárásban, és ha lesz új évad, akkor biztosan ott leszek a kezdésnél most már

Necridus - 2019. 03. 04. 11:56

Ravagedseducer: ténymegállapítás volt, hogy nincs flashforward (attól egyébként, hogy nem szokott lenni a második félévadokban, még nem törvényszerű, hogy anélkül is nagyon jónak kéne gondolni a sorozat azon részeit), és emiatt nem éreztem akkora hűhát, mint korábban, számomra leeresztett emiatt (és még a fentebb említettek miatt) a sorozat ezen része.

Frank pedig igen, potenciállal teli, és – igazad van – az utolsó részben cselekedett…, DE csak ott, és ez a probléma. Egy nagyon jó karakter, de kihasználatlan volt szinte(!!!) végig.

A kommentedet egyébként elolvastam, és elfogadtam, hogy más embernek más véleménye van, ezzel semmi problémám. Ezért kibeszélő, megbeszéljük, érveljünk, stb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz