login |

The Walking Dead – 9×12: Guardians

2019. 03. 04. 21:10 - Írta: winnie

53 hozzászólás | kategória: kritika,

You’re so stupid.

Henry, te nagyon hülye? Pedig egy kis időre felcsillant a remény a The Walking Dead Carl-pótlékja előtt, de múlt héten végérvényesen eldőlt, hogy a karakter a gyerek Carl nyomdokaiba fog lépni, és jó esetben is még évek kellenek majd ahhoz, hogy elnyerje a nézők szimpátiáját. Ami azért sajnálatos, mert tippre a sorozat továbbra is akar némi hangsúlyt fektetni a gyerekek (Henry, Judith), illetve fiatalok (az eljelentéktelenített Enid?) történeteire.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Szóval: igazából a TWD készítői oda akarnak kilyukadni, hogy ha Henry nem lenne, talán baj sem lenne. Valahol még jó is, hogy nem Carl-t kényszerítették ebbe a szerepbe, de hiszem, hogy vele, mint megalapozott karakterrel jobb eséllyel működne egy ilyen sztori, de PapírmaséTévésTini Henry (te nagyon hülye!) bevonásával egyszerűen nem működik.

A rész fénypontja az volt (vagy lehetett volna?), hogy eljutottunk a Suttogók táborába, hiszen többek között láthattunk valamit a belső szerkezetükből, mindennapi életükből, módszereikből (ahogy Lydia egykedvűen áll, amikor Alfa megölt a nőt…!). Azonban bármennyire is érdekesnek tartom őket, és hatásosnak némelyik jelenetüket, a vándorlásuk során nem bírtam másra gondolni, hogy mennyire röhejesen mozognak, és hogy milyen hihetetlen mód megerőltető lehet ez az egész színház.

A táborban ezt már valamennyire szerencsére feledtem, főleg, hogy Alfa megint kapott egy csillagos ötös jelenetet, viszont a zombis (guardianos?) jelenetekkel nem nagyon tudtam mit kezdeni. Lehet, hogy nem is kell, és a kaja otthagyásába többet akartam látni, mint ami volt benne, de a végén a zombitámadást nem tudtam értelmezni, mint ahogy az utána kitört káoszban sem tudtam eligazodni. X év után is komolyan ott tartunk, hogy éjszaka nyugodtan alvókat támadhatnak meg a teleportáló élőhalottak, vagy ebben a “rajtaütésben” volt valami plusz is?

Múlt héten vagy eggyel korábban kommentben elvitatkozgattunk arról, hogy mennyire tekinti Hilltop ellenségnek a Suttogókat. Akkor azt mondtam, hogy semennyire. Az “élni és élni hagyni”-elv (valamint a józan ész és az emberiség) mentén teljesen logikus volt, hogy nem keresték velük a konfliktust annak ellenére, hogy mindenkit kinyírhattak volna ész nélkül. Nos, most kiderült, hogy Alexandria szerint ők ellenségek, ami miatt lehet, hogy át kell gondolnom a korábbi véleményemet.

You did.

Ha már Alexandria: ha valakit nem fogok sajnálni, hogy távozik a sorozatból, akkor az Michonne. A badass Michonne bármikor jöhet, az a karakter működik. Viszont számomra sokkal több sosem volt benne. Nem bántam a “feleség” Michonne-t, az anyukát sem (Judith-tal a jelenete tipikus volt, mégis működött, tanulságos látni a gyermeki nézőpontot, és azt, hogy ő a voice of reason), de a mostani Michonne kimondottan irritál. Egyszerűen halálra untat a szócséplése, a kvázi hegyibeszédei.

Aláírom: fontos kérdésekről volt szó Michonne révén a részben, erkölcsi dilemmákról, szóval mindenképp örömteli, hogy ilyesmivel foglalkoznak, de ez az az aspektus, ami nagyon nem érdekel (it’s personal, not business, sorry…), mint ahogy Rosita gyereke sem.

Utóbbit lehet, hogy ki akarják futtatni valahova (konfliktusra?), és nem csak random C-szálnak szánják, hogy pár partvonalon lévő karakter kapjon valami szappanosat, vagy rámutassanak arra, hogy még a zombivilágban is jelen vannak a bizonyos mindennapi, esetleg banálisnak mondható problémák, de nem lelkesedem túlságosan érte, főleg, hogy olyan négy karakter köré írták, akik vagy semmilyenek (Siddiq az első része óta nem tényező (ez rém gáz lehet egy színésznek), Rosita meg sosem volt az, max barátnőnek fokozták le olykor), vagy korábban már konkrétan zavartak (Eugene, Gabriel) hosszabb ideig.

Mi volt még? Aaron, a bádogember. Béta, aki egy állat, és érdekes ellenfél lehet (de vajon több, mint egy állat?). És Gracie! Oké, érte jár a pont. A rész? Nem volt rossz, de nem is emelkedett ki, a pozitívumok és negatívumok nagyjából kiegyenlítették egymást.

53 hozzászólás Ne habozz!

Csilla0422 - 2019. 03. 04. 21:55

Michonne, ahogy Winnie is írta, ez nem az Michonne akit anno megismertünk. Eltávolítása még akár jót is jelenthet a sorozatnak. Gabriel, Ezekiel részemről követheti őt.

Rositaval annyira nem tudnak mit kezdeni, hogy történet helyett csak pasikat adnak neki, amit most egy bébivel sikerül tetézni.

Henry – Alpha – Beta jelenetnél kb. ilyen lehet egy kínos találkozó a barátnő/barát szüleivel. :D

A The Whisperers vándorlása furcsa volt. A táboruk viszont nagyon ott volt. Alpha elég hamar rendet rakott. Ahogyan Samantha Morton beszél illetve suttog, na attól kiráz a hideg. Beta is elég jónak tűnik. Remélhetőleg Henryből férfit farag.

A végét nem igazán értem. Arról beszéltek, hogy fiúért biztos eljönnek, meg kell erősíteni a védelmet. Erre a zombik meg beözönlenek oda. Lehet ez Daryl és Connie érdeme volt.

Geza Kovacs - 2019. 03. 04. 22:16

Fura módon több korábbi évadnál is nézhetőbb, de nagyon hiányzik belőle a főszereplő. Eddig a Trónok harcában volt ilyen, de ott is viszonylag gyorsan többen kinőtték magukat, itt viszont éppen mintha visszafelé működne ugyanez. Kár, hogy azt a helikopteres témát hagyták kb. 15 évaddal későbbre :-(

Uatu - 2019. 03. 04. 22:38

A végén a zombitámadás egyértelműen Darylék műve volt, bár ezt kicsit jobban kifejthették volna. Gondolom a kicsit körülményesebben/drágábban megvalósítható jelenetre vagy kreativitás nincs, vagy keret. Inkább tele kell pakolni a játékidőt üres dialógusokkal. (Rosita meg a 3 férfi és egy bébi brancs)

Gergo - 2019. 03. 04. 23:07

Mi volt az amivel Alpha elvagta a csaj nyakat? Azert csontot atvagni nem lehet csak így.

Masik erdekes pont, hogy a beözönlő zombik egybol ramentek a maszk nelkuli whisperesre. Aztan a tobbiek egybol maszkot fel! A maszk miatt tudnak elvegyulni kozottuk? Nemar. Nem a szagukat veszik fel es ugy tudnak veluk vonulni?

Enzo - 2019. 03. 05. 01:14

9×12

A Suttogók vitték a hátukon ezt a részt, a többi szálról nehéz mit írni (azon kívül, hogy Eugene táblázatán meg szövegein besírtam :D). Alphától a hideg futkos a hátamon, SamMorton félelmetes volt ebben a részben is, továbbá nem semmi, hogy mekkora táboruk van, Lydia szép nagyot hazudott. A végén pont időben találtam ki, hogy Darylék is maszkot húztak, és ők küldték rájuk a hordát, de bakker, még a szimpla szereplőknél se lenne hihető, hogy a full feszült csöndben egyszer csak ott terem egy rakat zombi, nemhogy a Suttogóknál, akik _köztük élnek_ egy csomó ideje… -.-

Még 3 dolgot felírtam:
– Negan időleges kiszökésének kicsit kevés visszhangja volt – egyszer meg lett említve Gabriel hanyagsága, és ennyi.
– Felröhögtem, amikor Daryl kutyája visszahozta a nyilat, mondom milyen praktikus (csak sajnos félbetörve, még tanítani kell kicsit), vidám jelenet volt :D
– Uh, a zombimaszk-készítés olyan igazi vacsora mellé való jelenet volt (nem).

#hétidézete Eugene-é, nyilván:
“Rosita is the best thing that’s happened to you since this whole shit storm started, so you’d do well to ponder long and hard about this before tossing the literal baby out with the proverbial bath water.” :D

michonnekatana - 2019. 03. 05. 02:57

Egyre inkább zavar, hogy a készítők hogyan redukálnak le egy-egy érdekesebb szereplőt, és mennyire görcsösen igyekeznek pár marginális szereplőnek valami sztorit kreálni. Nem az a probléma, hogy mellékszereplők (miért pont ugyanazon a pár karakteren legyen mindig a hangsúly? – unalmas lenne). Konkrétan a Rosita/Siddiq/Gabriel hármasra gondolok (Eugene-t csak azért nem veszem bele, mert már hiányzott a baromsága – a táblázatos jelenet nekem bejött. Visszahozta azt a fanyar humort és szürrealitást, ami miatt bírtam ezt a figurát az elejétől fogva). Számomra abszolút érdektelenek (főleg Gabriel). Valószínűleg abban lehet valami, amit winnie pedzegetett a poszt végén, hogy bármilyen apokalipszis van, a túlélés mellett az emberek élik a mindennapi életüket, a szappanos rész emiatt nem is zavarna – főleg, hogy a magánéleti szál mindig is jelen volt a TWD-ben. Csak nem mindegy, milyen karakterekkel. (Rositában szerintem az éppen aktuális barátnő-szerepnél azért valamennyivel több volt, érthetetlen, miért pont vele teszik ezt)

Abszolút egyetértek, Carl karakterével érdekesebb lenne ez az egész, de Henry nekem iszonyatosan súlytalan, hogy az már fáj. És nem is igazából az, hogy hülyeségeket csinál – elvégre kamasz (még zombiapokalipszis esetén is – és a felnőttek is csinálnak hülyeséget, lásd Gabriel, már másodszor), hanem mert a Henryt alakító színész szerintem sem meggyőző. Értem, hogy kell valaki Carl után, de akkor ezerszer inkább Judyth (miért csak ennyi szerepe van?), mint ő. Enidet meg konkrétan elszürkítették.

Az epizód végén a rajtaütésnél Darylék lehet, hogy a két kidobott hullát is felhasználták valahogy, de azt lehetetlennek tartom, hogy egy olyan társaságot, akik évek óta konkrétan együtt élnek a halottakkal, ilyen simán meglepjenek – akár még éjszaka is.

Samantha Morton tényleg csillagos ötös – amilyen erős, új színt hozott a sorozatba, az felbecsülhetetlen.

winnie - 2019. 03. 05. 04:51

“Kár, hogy azt a helikopteres témát hagyták kb. 15 évaddal későbbre :-(”

a helikopteres sztori elvileg lezajlott, szóval a sorozatban nem lesz benne. majd a filmekben. (mondjuk az engem hidegen hagy, de igazi művészet, ahogy behoztak egy szálat és elmaszatolták:)

Sasfioka - 2019. 03. 05. 07:28

Nem értem ezt a Carl mizériát, valakinkifejthetné… mitől lenne érdekesebb az ő karakterével pont ugyan az a jelenet? Más lenne a színész vizuálisan de ennyi. Oké több mindent tudsz róla, de milyen az ő karaktere miért olyan különleges? Semmilyen pont ugyan olyan mint az osszes tobbi karakter. Ráadásul Eniddel járt nem szedték volna őket szét. De igazabol egyik karakter se olyan kulonleges eltudsz rola mondani tulajdonsagokat vagy kedvedeled az adott karaktert foleg a szinesz miatt, vagy nem. De egyik karakter se kulonlegesebb a masiknal. Rick hianyzik belole egyertelmu, de azert mert szerettem masnak viszont nem hianyzik mert nem szerette ennyi. De mivel kulonlegesebb Carl. Pont ugyanugy utálta a megmentőket, pont ugyanúgy jo szívű és pont ugyanúgy tökös. Semmi különbség nincs a kettő közt.

winnie - 2019. 03. 05. 07:41

Sasfioka: mizériát nem láttam, de nem arról van szó, hogy szerinted érdekes lenne – nyilván nem tudja senki, hogy te hogy látod, számodra nem lenne érdekesebb, tiszta sor. annak számára sem, akinek carl egy nulla volt, és henry az egyik kedvence. de aki ilyet ír, az biztosan úgy is gondolja, hogy vele érdekesebb lenne. A sztorihoz a sztori alanya sokat adhat. Mi lenne az érdekesebb, ha Marco és DJ megy el portyázni, vagy ha Eugene és Rosita? Ha Kal vagy Nabila tévedne el egy erdőben és akadna egy idegen táborra, vagy mondjuk Tara? Nem mindenki fogja ugyanazt válaszolni, de a többség felelete tippre megegyezne.

ez nem abszolút dolgokról szól, hanem relatívakról, nem carlról, hanem a carl és a henry közti különbségekről. carl semmiben sem különleges (miért lenne az?), egyszerűen csak ő meg van, illetve meg volt alapozva – jobb karakter. egy carl tudna a személyisége szerint reagálni a történésekre, a történések belőle fakadnának. ha lenne egy szituáció, amiben benne van, akkor azt a karakter alapján szőnék tovább – és nem a történéseket illesztenék hozzá a karakterhez. ez a sorozatkészítés egyszeregye, amikor felteszik a kérdést, hogy az adott szituációban mit cselekedne egy karakter. ilyenkor nem kell agyalnia az íróknak azon, hogy mi legyen a következő lépés, egyszerűen a karakter jelleme alapján gördíti előre a plotot. henry esetében nincs megalapozottság, ő egy fregoli, rugalmasan gyurmázható, nem hozzá fogják igazítani a sztorit, hanem a sztorihoz henry-t. ha szükség van valakire, aki fiatal fiú, akkor beleteszik a szituációba, mivel nagyon kezdetleges karakter (és nem túl logikus), ezért bármilyen irányt meg lehet támogatni vele, senki nem fogja azt mondani, hogy “Henry nem ilyen!”, hogy “Henry nem csinálja ilyesmit.”

Márpedig ebben az esetben a sztorik súlyukat vesztik – egy történetet éppen a benne lévő karakterek emelhetik fel. Arról nem is beszélve, hogy teljesen más a néző viszonya egy olyan karakterhez, aki sok éve jelen van, mint egy olyanhoz, akinek a színészét csak pár rész óta látja.

Sasfioka - 2019. 03. 05. 07:59

Nem értek ezzel egyet. Egyrészt ez egy olyan sorozat ahol a sztori megvan, tehat mindenkepp beleteszik a karaktereket, mert a cselekmeny megvan. Nem lenne masabb ugyanug beszelt volna a cellaban lydiaval ugyanug kivitte volna es ugyanugy utana ment volna, vagy ha igen akkor az nem ez lenne hanem teljesen mas. Es Carl is pont gyerek volt pont azert tettek volna bele mert ide gyerek kell. Enni erovel elmondhatnak azt is, hogy ez a szal jobban mukodne mondjuk carolal mert ot is régebb óta ismered. Ha pedig beveztnek egy karakter az elejen carlra is mondhattad volna hogy o nem igy cselekedne mert nem ismertef az elso evadoknal, nem tudjattad hogy hogy cselekedne. Es utana is hozhat olyan dontest akarmelyik karakter ami nem logikus. Teszem azt Rick felult a megvaltoknak es engedelmeskedett egy darabig, vagy eletben hagyta őket. De a legjobb példa Carl bemegy a megvaltok bazisara, szanaszet lo par embert, meg akarja ölni Negant, majd par nap mulva, mert annyi telt el hiaba eltelt kb 10 resz a sorozatban, ne oljunk meg senkit legyen beke. Na ez minden volt csak nem logikus es pont nem igy kellett volna viselkednie Carlnak. Akarmelyik karakterre ra lehet azt hizni hogy nem igy viselkedne es akarnelyik karakter viselkedhet meglepoen, nem logikusan mivel nem ismered az egesz eletet csak egy kis szeletet és ha ismernéd akkor se tudnad 100 szazalekban hogy adott szituacioban hogyan reagalna.

winnie - 2019. 03. 05. 08:03

“Nem lenne masabb ”

na, ez egyrészt egy hatalmas tévedés – másrészt meg pont ezzel bizonyítod, hogy igazam van. a lényeg, hogy ahány karakter, annyiféleképp zajlik le egy jelenet.

és még csak nem is hiszem, hogy általános tévhit lenne, bár azzal én is tisztában vagyok, hogy sokan nem tartják nagyra az írási folyamatot. de ebbe szerencsére itthonról is elég sok belelátásom van, de anélkül is tudom, hogy működik a sorozatírói agy. egy író alkotni akar (azért, mert író – de ha nem magasztos okok vezérlik, akkor azért, mert állásban akar maradni), nem feladatot letudni. egy író hagyja, hogy a karakter vezesse a tollát, és teljesen más végeredmény születik egy párbeszédből vagy eseménysorból, ha X és más, ha Y kerül az adott helyzetbe.

annak ellenére, hogy itt van egy képregényes alap, még a twd írói sem fognak lemenni kutyába és szolgaian másolni, próbálnak saját ötleteket betolni, illetve nyilván remixelni képregényes motívumokat.

ráadásul pontosan leírtad, hogy mi a gond az egésszel: ha egy történetet valakire írtak (mert szervesen illeszkedik hozzá, jelen esetben a képregényben – anno robert kirkman is a karakterek fejével gondolkodott, az ő szájukon át beszélt), akkor azt sokkal nehezebb mással megoldani. épp azért, mert nincs csereszabatosság. nyilván bőven vannak olyan sorozatok, ahol a párbeszédben egy adott mondatot bármelyik karakter szájába lehet adni, de ez az egyik legnagyobb bűn.

természetesen a twd is sokszor megoldott, sikeresen átalakított szálakat, amit X karakterre írtak, és Y-ra tettek át, de ez nem csak egy mozdulat. itt is próbálkoztak henry alapozásával derekasan, a korábbi történeteit nem azért írták, mert akartak valamit adni neki, hanem azért, hogy élettel teljen meg a karakter, hogy a néző tudja, mire lehet számítani tőle, hogy tudjon a fejével gondolkodni. de ilyenkor mindig vért izzadnak azon, hogy a szálak átalakításához megágyazzanak. a külső, felületes szemlélő biztos, hogy azt fogja hinni, hogy csak átírják a nevet, én például biztos nem fogom észrevenni a ravasz írói fogásokat, hiszen nem vagyok író, de mindenki nagyot nézne, ha elmondanák, hogy mi mindent tettek ennek érdekében. és valahol ezért is hálátlan az írói munka, mert a nézők többsége nem fogja látni, hogy mit lehet kotlani egy random sorozatepizódon több hetet (amíg összerakják az írószobában, és amíg megírják laptopon), de rengeteg meló van benne, és egy szkript minden mozdulata, minden mondata át van rágva, tartalmaz plusz jelentésrétegeket, amik csak akkor tűnnek fel, ha konkrétan elmondják nekünk, egyébként csak feltűnés nélkül leülepedik az agyunkban, és segíti a képsorok értelmezését.

“ez minden volt csak nem logikus”

ezt úgy mondják, hogy te nem láttad a logikát benne. és, ha nem látod, az nem a te hibád, hanem az íróké, mert nem magyarázták el jól (vagy jobban), hogy miért abszolút logikus, amit tesz a karakter. ha leülnél egy íróval, akkor fél kézzel elintézne, és elmondaná lépésről lépésre azt, hogy mit látsz rosszul. de mivel nem tudsz, ezért meg vagy győződve arról, hogy csak igazad lehet.

Quantumleap - 2019. 03. 05. 08:04

Sasfioka: Mikor járt Carl Eniddel? Gyerekbarátság volt köztük, nem több. Enid amúgy is már akkor Hilltopba költözött.

Azt nem értem, hogy ha Connie -mint megtudtuk- tud szájról olvasni, akkor mi szükség van arra, hogy bárki jeleljen neki? Vagy esetleg csak rövidebb, egyszerűbb mondatokat tud leolvasni?

Még mielőtt bárki azon kezdene kiakadni, hogy Darylék hogy nem fertőződnek meg a frissen lenyúzott, kifőzetlen zombibőrtől: Nyilván nem ők nyúzták le, megöltek két suttogót, és leszedték róluk a maszkot.

michonnekatana - 2019. 03. 05. 08:08

Quantumleap: a süketnémák egymás között is jelelnek, pedig tudnak szájról olvasni. Gondolom, a jobb megértés miatt kell. Mi, hallók is gyakran visszakérdezünk, hogy mit mondott a másik, amikor nem értjük. A jelelésnél pedig nincs félreértés, az az üzenet megy át, amit a közlő mondani akar.

Sasfioka - 2019. 03. 05. 08:10

Quantumleap: kapcsolatban voltak nyilvánvaló, a barátokat nem csókolja meg az ember. És Enid nem költözött Hilltopba csak ott volt Maggienek segíteni és együtt indultak oda azt mar nem tudom miert, majd carl levalt a megvaltokat megölni. Es ez az esemeny es Carl halala kozt par nap vagy esetleg par het telhetett el. Ha carl nem hal meg nem is biztos hogy Hilltopban maradt volna, hosz nem ott élt eredetileg, ahogyan Meggie sem, o is csak azert ment oda hogy Negan elott bujkaljon, mert beadtak neki, hogy meghalt ha enlékeim nem csalnak.

Csilla0422 - 2019. 03. 05. 08:20

Matt Lintz annyira nem rossz színész, hiszen volt kitől örökölnie is. Itt viszont elég szerencsétlen helyzetbe került. A szakmai stáb Carl “pótléknak” tekinti, a nézők meg ezt nem akarják elfogadni. Henry karaktere nincs is felépítve, csak csapódik ide-oda. Angela Kang meg csak kapott alapanyagból főzhet, amit eddig nagyon jól tesz.

Kezdetben azért Carltól is többség szabadulni szeretett volna, mert nagyon idegesítő volt.

Judith meg le sem tagadhatja, hogy Lori és Shane gyereke.

Sasfioka - 2019. 03. 05. 08:22

Hat nekem ezt egyik iro sem magyarazna meg es szerintem nagyon sokmindenkinek, hogy bemegyek megolok par embert meg akarom olni Negant is majd 10 nap mulva vissza az egesz legyen beke. A gyulolet nem mulik el ennyi ido alatt.

Quantumleap - 2019. 03. 05. 08:23

michonnekatana: Na jó, de eddig semmi utalás nem volt rá, hogy tud szájról olvasni. Magma meg a többiek is a húgával jeleltettek neki.

Quantumleap - 2019. 03. 05. 08:24

Sasfioka: Lényegtelen, mi miatt mentek oda. Végül mindketten ottragadtak.

michonnekatana - 2019. 03. 05. 08:31

Quantumleap: gondolom, eddig nem volt jelentősége, mert a testvéréék mind tudtak jelelni, a hilltopiak meg nem. Plusz szerintem eddig jegyzetfüzet sem volt nála, most viszont a kommunikáció miatt kell.

Tejberizs - 2019. 03. 05. 09:00

Én már két résszel ezelőtt is leírtam,hogy nem értem,miért működik a maszkos trükk a Suttogóknak,bár,ekkor Emanci Pál írta,hogy mi van,ha már nem olyan jó a szaglása a zombiknak,ez oké,de úgy tűnik,a látásuk jobb,mint valaha,mert sötétben is észrevették,kin van maszk,és kin nincsen.
Amúgy nyilvánvalóan Darylék vezették bele a hordát a táborba;nem csupán azért húzták fel a bőrt,hogy elvegyüljenek,szóval szerintem ez nagyon okos és ötletes húzás volt; a Suttogók ellen fordítani a saját fegyverüket,erre még Chuck Norris is csak hümmögne. :-)

Beta belépője amúgy elég komoly volt,mint a karakter maga is,nagyon kíváncsi leszek a Daryl-Beta összetűzésre,folyni fog a képernyőn a tesztoszteron.

Egyébként ebből a részből már csomó mindenre lehet következtetni,látni,hogy Nagen be fog állni segíteni Alexandriának,azt is,hogy Rosita és legalább egy férfi a hódolói közül meg fog halni,(valamiért úgy érzem,az egyik gyerek is)a Királyság vagy Hilltop elbukik,és két közösség egybe lesz olvasztva.

Connie-t újra megdicsérném,annyira kifejező a mimikája,és annyira résen van…!!

Alfától továbbra sem félek,és ebben a részben már-már azt hittem,válaszokat fogok kapni rá vonatkozóan,de sajnos,nem.Egész egyszerűen ellentmondásos az általa felépített rendszer.Amikor Alfa azt mondja a táborlakóknak,hogy neki köszönhetően vannak életben,még elfogadható magyarázat is lenne a követésére,de rá 10 percre simán letarolja őket a horda…miféle biztonságról van itt szó akkor?Az Őrizők,akiknek őrizni kellett volna a tábort,aludtak?Miért nem teljesítették Alfa parancsát?Ha meg esetleg Darylék nyírták ki őket(bár,ez szinte lehetetlen,főleg,mert úgy lenne értelme az Őrizőket elrendezni,hogy a tábort teljesen körbeérjék)akkor megint ott tartunk,hogy egy könnyen támadható tervet készített a vezető.

Ti mit gondoltok erről?Nagyon kíváncsi vagyok.

winnie - 2019. 03. 05. 09:13

“A gyulolet nem mulik el ennyi ido alatt.”

itt a kulcs a motivációban rejlik. eleve nem gyűlöletről van szó, de ha még az is lenne, fel lehet tenni a kérdést, hogy az mitől alakult ki, mi táplálja – ha csak valami hirtelen jött, valami random dolog által kiváltott impulzusérzelem, és arra ugyanúgy impulzusszerűen reagál az ember, akkor amilyen könnyen jött, olyan könnyen tud menni is. ha csak arra alapozod egy érzelem valódiságát, mert valaki meggondolatlanul vagy ösztönösen cselekszik, akkor annak eltűnését is lazán lehet magyarázni. más lenne, ha éveken át fortyogna benne valami, ami beleeszi magát a velejébe, azt sokkal nehezebben hagyja maga mögött az ember, de azt is táplálnia kellene, mert érdeklődés hiányában kihunyhat.

abszolút valós IRL dolog lehet a megvilágosodás, az, ha valami hatására az ember átértékel dolgokat, vagy elkezd más fényben látni. gőzöm sincs, hogy ez történt-e, de az biztos, hogy ez egy random és működő magyarázat a sok tucatból, mert bőven lehet mással is magyarázni. (és még csak azt sem lehet mondani, hogy mindezt nem alapozták meg. azon már lehet vitatkozni, hogy jól tették-e, elég volt-e alapnak, amit mutattak és mondattak vele, de a célja az íróknak egyértelműen látszott.)

alapvetően ott a kulcs, és azért írom ezt, mert miközben te talán úgy gondolod, hogy megírták, hogy ki akarja őt nyírni – utána meg pálfordultattak vele, mert csak (és ez nem lenne logikus), ők megírták, hogy végül pálfordulni fog, majd ezt követően az ahhoz vezető utat is kirakták, megmutatva az egésznek a folyamatát, a hirtelen jövő haraggal, miközben megpróbáltak megágyazni annak, hogy a pálfordulás hihető legyen. tehát nem valami random döntésről van szó, egy következményről, hanem egy konkrét célról, amit el akartak érni, anélkül, hogy a logikus mellékutakat se kerüljék el, hiszen nem lehet valaki rögtön zen, “szeressükegymástgyerekek”.

michonnekatana - 2019. 03. 05. 09:17

Tejberizs:
szerintem az epizód végi támadás nem Alpha ellentmondásossága miatt volt olyan egyszerű, hanem az írók bénázása miatt. Lehetetlennek tartom, hogy egy, a holtakkal teljes szimbiózisban élő csoportot így meg tudjanak lepni – még akkor is, ha a támadást szerintem is Darylék szervezték, és pár Suttogót is megöltek az őrszemek közül.

“de úgy tűnik,a látásuk jobb,mint valaha,mert sötétben is észrevették,kin van maszk,és kin nincsen.” – mivel Darylék vezették a támadást, és terelték a hordát a Suttogók felé, akkor gondolom nem arra a részre tervezték a rajtaütést, ahol Henry volt. Így csak a maszkosok közül kaphattak el párat. És ez nem mond ellent annak, hogy szerintem bántóan egyszerű volt a rajtaütés és Henry kiszabadítása.

Tejberizs - 2019. 03. 05. 09:25

Michonnekatana:

De a táborban akkor nem csak Henryéken nem volt maszk,egy csomó másik emberen se,sorban kapták fel a fejükre a bőröket,amikor megérkeztek a járkálók.

Sheriff Hood - 2019. 03. 05. 09:29

Szerintem is Darylék vezették a táborba a hordát, ugyanakkor az ilyen sutaságok miatt nem nézettebb a Walking Dead. A hegyibeszédekre meg a rétestésztaként nyújtott konfliktusokra nem sajnálják a játékidőt, de arra igen, hogy két snittben megmutassák, mire készülnek Darylék.

Henry húzását nem éreztem annyira ostobának, mint a többség. Eleve erős igazságérzettel van megáldva, korán elveszítette a testvérét, Hilltopban is kvázi kívülálló, mint amilyennek Lydiát látja a Suttogók között, és melyik kamasz ne csinált volna hülyét magából jópárszor, hogy imponáljon valakinek, aki bejön neki. De érezhette úgy is, hogy végre van valaki, akivel lelki rokonságot érez a kortársai közül.

Rosita szála szerintem az elkerülhetetlen “ki hal meg a végén” fináléra lesz kifuttatva. Ha a várandós Rosita, akkor az egyrészt “shock value”, másrészt 3 férfi marad utána, akik majd saját vérmérsékletük szerint dolgozzák fel a veszteséget (bosszú, önmarcangolás, szemléletváltás, akárhogy is, lehet nyújtani a rétestésztát). Ha valamelyik Rómeó, akkor nyilván súlytalanabb lesz az egész, de próbálják megalapozni valamivel.

michonnekatana - 2019. 03. 05. 09:42

Tejberizs: igen, ezt benéztem, valóban voltak Henryn, Lydián, Alphán kívül is maszk nélkül, viszont akit először kaptak el, és hosszan marcangoltak, az pont egy maszk nélküli, szakállas férfi volt.

Tejberizs - 2019. 03. 05. 09:57

Michonnekatana:

Nem igazán értem ezt most..:-)
Oké,hogy maszk nélküli emberre mentek rá a Suttogók,de én nem is ezt kifogásoltam,hanem,hogy a járkálóknak milyen jó a szeme,mert simán meglátják sötétben is a különbségeket.

michonnekatana - 2019. 03. 05. 10:05

Tejberizs:

“de úgy tűnik,a látásuk jobb,mint valaha,mert sötétben is észrevették,kin van maszk,és kin nincsen” – nekem ez a mondat azt mondatja, hogy a látásuk javulása miatt meg tudják különböztetni a hullákat az élőktől. De eddig is maszk nélküli (értsd: emberre) támadtak, ebből a szempontból szerintem nincs különbség, hiszen, nem maszkos Suttogót öltek.
Azt, hogy mit néztem be, leírtam, hogy már rájöttem én is.

Tejberizs - 2019. 03. 05. 10:18

Michonnekatana:

Bocs,akkor rosszul fogalmaztam,nem így értettem.
Számomra furcsa volt,hogy maszkos embert miért nem támadtak meg,mikor sötét volt.Csak ennyi.

Csilla0422 - 2019. 03. 05. 14:21

Rosita és férfiak helyett jobb lett volna a játékidőt inkább erre a jelenetre fordítani. Bár ha valaki megy a négyesből, akkor így érthető a szerepeltetésük.

Az őrök nem viseltek maszkot, de közvetlenül ők álltak a “kerítés” mellett így közülük kerültek ki az áldozatok. A terelt zombik a neszre még inkább nyomultak. Azt nem láttam, hogy a tábor lakói közül is elkaptak -e valakit. Ha nem, akkor a maszk viselése a zombik ellen felesleges is. Alphat és többit elnézve a szaguk is megteszi a kívánt hatást.

Henrynek érdekes dolgot mondott Beta, tartsd a fejed lehajtva. Ha látásuk nem is 100%-os, de lehet a zaj mellett a mozgást is érzéklik.

Walker12 - 2019. 03. 05. 15:03

Nekem alapvetően tetszett ez a rész, érződik, hogy jó (jobb) kezekben van a sorozat.

Sajnálom, hogy Rosita karakterét ennyire jellegtelenné teszik. Lehet vitatkozni azon, hogy kinek mennyire szimpatikus, de még mindig ő az egyik legkeményebb női karakter a sorozatban, ráadásul viszonylag régóta szerepel már, pontosan emiatt nem értem, miért csak a férfi ügyei miatt kerül előtérbe. (arról nem beszélve, hogy Maggie lelépett, Michonne napjai pedig kérdésesek, értve ez alatt a színészlő tárgyalását a sorozattal)

Gyanítom, hogy Gabriel ebben az évadban búcsúzni fog, amit szintén sajnálok, annak függvényében ha Siddiq marad. Nem igazán értem, mi szükség van ilyen 1-1 jelenetes mellékszereplőkre. Persze értem, hogy orvos, de szerintem 10 nézőből 7-nek fogalma sincs ki is ő, és szerintem a maradék 3 fő is bizonytalan lenne, ha az éterből megkérdezik, mit szól Siddiq karakteréhez. Gabriel legalább valamilyen, nekem speciel tetszik, hogy kiáll maga mellett, vagy a nézete mellett.

Zsinórban 4 karaktert kiírnék, akire semmi szükség sincsen. ( Enid, Enid fickóka – A nevét sem tudom, Siddiq, Jerry,)

Henry karaktere, pedig amolyan tipikus hülye gyerek, értem, hogy szükség van rá a sztori miatt, de akkor legalább valami értelmes dolgot tenne….

A suttogóktól pedig kicsit többet várnék annál, mint hogy egy zombi horda lerohanja őket Daryl vezetésével. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy Alpha kaliberű karakter ne védené be magát ennél jobban, pláne úgy, hogy többször hangsúlyozza, ha Henry itt van jöhetnek többen is, tehát célszerű óvatosnak lenni.

Mindentől függetlenül, engem lekötött ez a rész és nem unatkoztam, de remélem a továbbiakban kicsit előre viszik a történetet :)

Enerienne - 2019. 03. 05. 19:03

A véleményem nagyjából egyezik Winnie-ével, szóval ehhez már nem nagyon füznék semmit.

VISZONT: Egyre jobban idegesit engem valami a sorozat kapcsán, mint egy lappangó betegség, ami majd valamikor elötör és ami a sorozat végét is jelentheti.

Egy másik fórumon már felvetettem a kérdést, hogy észrevették-e a nézök, hogy milyen brutálisan megváltozott a sorozat szereplögárdája az évadok alatt. Olyan karaktereket nyirtak ki a készítök szemerebbenés nélkül, akikben volt potenciál, akiknek fel volt építve a háttérsztorijuk, akik valamelyik közösség szerves részét képezték. Most itt eszembejut a régi farmos gárda, vagy a börtön. Annyi jó karakter volt, hogy már csak miattuk elkezdeném elölröl az egész sorozatot. Itt most nem arról van szó, amikor a színész kilép a sorozatból és ezért valahogy ki kell írni, biztos ilyen is volt, ez bennevan a pakliban. Azt is megértem, hogy régen veszélyesebb volt a helyzet, sajna többen meghaltak, és akik túlélték, azok már biztonságos életre törekednek. De miééért, könyörgöm miért a “selejtet” kell bennehagyni a sorozatban?? Csóri Daryl viszi a hátán az egész sorozatot, mert már nincs más épkézláb, kiemelkedö karakter és ez nagyon bosszantó. Kinyírták Jézust is, mikor már épp érdekes lett. Ha az egész gárdát legyilkolnák alfáék, esküszöm csak Judith meg Daryl halála hatna meg, az összes többi mehet a levesbe tölem. Nem tudom eldönteni, hogy a szinészek ennyire sz*rok, vagy a történet ennyire pocsék, hogy a karakterek neveit sem jegyzem meg, mert olyan szinten érdektelenek.

Nekem ez volt a véleményem -kíváncsi lennék, ti mit gondoltok erröl?

Tzuko - 2019. 03. 05. 19:55

Ezek a suttogók full bénák. Láttuk a táboruk és ? nem láttam 2 szarvasnál több élelmet, víz szállításra alkalmas eszközöket. Most nem azért, de ha mászkálni kell ide oda ennyi embernek annyi élelem és víz kell, hogy kb a fél csoportnak cipelnie kéne valamit….

Oké ne keressük a logikát hogy a holtakkal hogy tudnak mozogni, oké ne keressük a logikát, hogy mennyire életképtelen az egész felépítésük….

De könyörgöm, ami eddig meghatározta az összes közösséget, az nem más mint az eszközök mennyisége és az élelem. Még a gonoszaknak is célja volt kirabolni másokat a felszerelésért, élelemért. Eddig mindig aki mászkált éhezett gyakorlatilag, nem hiszem hogy ez változna egy mozgó beolvadó közösségben….

Sheen - 2019. 03. 05. 21:13

Tzuko, korábban megemlítettem valami olyasmit hogy akármilyen primitív eszközökkel rendelkeznek, ha vannak párszázan akkor már többezres hordákat tudnak nekiterelni hilltopnak vagy akárminek, ami komoly fenyegetés. Lett – volna. Mostanáig. Hiszen a módszerüket már ismerik, sőt használták is, pont ellenük, sikeresen. Alexandria & Hilltop & Kingdom rendelkezik akkora létszámmal hogy ha nekik terelnek egy hordát, unottan maszkot húzva visszatereljék azt. Innentől meg miről beszélünk?

Azon meg hülyét kaptam hogy alfa egy horgászdamillal lefejez valakit. Azt hittem megfojtja, lassan, kíméletlen módon, erre pár apró ujjmozdulattal lekapta a másik fejét. Namost ezt hogy? Nekem is kell olyan madzag. Utoljára william gibson által elkövetett johnny mnemonic-ban volt kicsévélhető, molekuláris szál ami mindent vágott, de az egy cyberpunk novella volt.

Amúgy a Lydiát alakító Cassady McClincy szerintem hatalmasakat alakít, Enid meg a több női karakter a sáros nyomában nincs.

Nézőke - 2019. 03. 05. 21:32

most mi van?
én tisztára úgy vettem le,hogy Guardians felkiáltással beront pár olyan maszkos is,akik nem értenek egyet Alphával, és valami korábbi belviszály miatt az egy másik csoport,és Darylékkel együtt szövetkeztek.

Logikusabb lenne,mintsem egy teleportáló horda a tábor közepére löttyintve..

Dogra is került átmeneti maszk?

Szörnyű amikor azért van egy kényszerített jelenet,hogy az írók továbbgörgethessék a szálat.

Ha egy sima maszk elég arra,hogy elvegyülj,akkor itt már nagyon nagy a baj ötletelés oldalról…

kár érte.

Sheen - 2019. 03. 05. 21:52

“Dogra is került átmeneti maszk?”
Ott a pont. :-/

Sheen - 2019. 03. 05. 22:06

Alfa egyébként úgy, mint kitalált karakter is csalódás volt. Nem a pszichopata szónoklataival, a tömegek fanatizálásával, másokat befolyásolni tudó karakterként láttuk csupán egy idegbeteg nőként aki hiába dumál összevissza, nem megy vele semmire. Az egyetlen erőssége Béta. Ő oldja meg neki a vitás kérdéseket. Nahát ez aztán az igazi karizmatikus, erős jellemvonás. Ha belémkötsz szólok a havernak az majd lerendez. Ez igen. Ettől kell félni? Nyílpuskából egy lövés Béta fejébe, és akkor most hogyvolt, mit mondtál az előbb?

winnie - 2019. 03. 05. 22:16

a karizma abból fakad, hogy béta ennyire tiszteli. hogy a többiek így engedelmeskednek neki. hogy egy biccentésére valaki lemond a gyerekéről. van nyilván pãr éves történetük, nem hiszem, hogy pár percet látva rögtön következtetéseket lehetne levonni róla. persze csak ennyit kaptunk, szóval.

Shred - 2019. 03. 05. 22:17

Szerintem is Darryl-ék szabadították a táborra a zombikat, hogy Henriket meg kiszabadíthassák.

Kedvenc beszólásom a részből Judithé:
“Yeah, obviously” – az az arc:D

Sheen - 2019. 03. 05. 22:23

winnie: jogos amit írsz, de ugyanakkor azt is láttuk hogy megkérdőjelezik a vezetői képességeit, ráadásul nem csak szópárbajban, hanem valódi párbajra hívják ki ami elől kibújik (pont ő, aki folyton elítél mindenféle gyengeséget). És rögtön azután, hogy megkérdőjelezik az alkalmasságát, brutális támadást kapnak ami emberveszteséggel jár. Innentől egy ilyen vezetőnek annyi, hacsak nem bújik el valaki (béta) mögé.

michonnekatana - 2019. 03. 06. 01:39

Sheen:
Gondolj a való életre. Ha minden ilyen sima és egyszerű lenne, nem lennének szektavezérek, vagy diktátorok (neveket nem említek, ez nem az a fórum, általánosságban írom), akik még a saját maguk alkotott szabályokat sem tartják be, illetve kedvük szerint alakítják azt, hogy nekik kényelmes legyen.
Egyetlen diktátor, vagy szektavezér sem egyedül cselekszik, mindegyiknek van legalább egy embere, aki elvégzi helyette a piszkos munkát.

Kihívták Alphát párbajra, amit Beta segítségével rendezett le, majd utána rögtön példát is statuált. Az emberek pedig azonnal napirendre tértek a dolog fölött. Van, aki félelemből, és van, aki a biztonság miatt (az, hogy ez milyen biztonság, hagyjuk, hisz nyilvánvaló), mert az emberek egy jó részének kell egy erőskezű vezető, akire felnézhetnek, vagy félhetnek tőle, de mindenképpen biztonságot ad, megmondja, mit tegyen és mikor.

Igaz, az autoriter rendszerek (pontosan emiatt) magukban hordozzák a bukásukat, és sokszor egy “semmiség” miatt robban ki a lázadás, miközben annál már ezerszer rosszabbat is átéltek már. De sosem akkor (vagy csak ritkán), amikor a vezető felrúgja a szabályokat, vagy esetleg hibázik. Mert még mindig biztonságosabb a falka (és a vezető) nyújtotta védelem, mint a kilátástalanság egyedül. (és ezt nem azért írom, mert egyetértenék ezzel, hanem mert ezer ilyen példát láttunk már erre a történelemből – sajnos)

Quantumleap - 2019. 03. 06. 08:42

Amiken itt páran leakadtok, azok olyan szintű bakik, amik az első 3 évadban is símán megvoltak.

Tejberizs - 2019. 03. 06. 09:27

Enerienne:

Szerintem is meg kellett volna hagyni néhány karaktert;Carlt,Glennt például.
De nekem Rick is nagyon hiányzik. (Bár,ő ugye elvileg életben van)

winnie - 2019. 03. 06. 10:26

carlban a sztorit látták, de glenn teljesen kifulladt, legalábbis az utolsó évadjaiban többen (nem biztos, hogy a többség) is írtak arról, hogy mennyire haszontalan karakter lett.

winnie - 2019. 03. 06. 10:28

“én tisztára úgy vettem le,hogy Guardians felkiáltással beront pár olyan maszkos is,akik nem értenek egyet Alphával”

ezért írtam azt, amit a kritikában is, mert fura volt az egész, illetve arra is gondoltam, hogy ezek valami fejlettebb zombik, akiktől félni kell, vagy ők vannak beépülve konkrétan közéjük, és mindenféle abszurd dolog.

viszont szerintem csak ők nevezik a zombikat guardiansnek.

de akárhogy is, érthetetlen, hogy ilyen támadásra lehetőség nyílt.

Mate815 - 2019. 03. 06. 11:00

Glennt biztos nem kellett volna megtartani, öröm volt nézni ahogy Negan szétverte a fejét. Egy az egyben a képregény volt.

Nézőke - 2019. 03. 06. 12:14

Quantumleap: igen, akkor is voltak bakik,de ez már a 9.etap, és a fáradt néző már várná,hogy megoldják az olyan írói melléfogásokat, mint teleportáló walkerek a semmiből, vagy egy ösztönlény tigris: ember könnyű préda alvás közben=nem kaja, csúnyánnéző ember harc közben=kaja szintű válogatása, 7-9 év után kiválóan működő duracellek, nem elpárolgó benzin, valamint a legfőbb: 9 év túlélés és napi rutin döntések után IDIÓTÁN viselkedő karakterek.

A továbbra sem növő dzsungel és rovarvilágról, fertőző vizekről, sebekről meg ne ejtsünk szót,valahogy elfogadtuk ezt a steril világvégét,de azért vannak nonszensz dolgok ami miatt mintha az első részt néznénk,emiatt azért érthető a zúgolódás.

winnie - 2019. 03. 06. 12:24

“valahogy elfogadtuk ezt a steril világvégét,”

nem erről van szó, hanem arról, hogy amivel nem mesélsz történetet, ami mellékes, arra nem kell időt, energiát, pénzt fordítani. ők arra fordítanak, hogy a zombik legyenek némiképp leharcoltabbak. múltkor írtam, hogy a írói alapszabályként: emotional truth > dramatic truth > logistical truth > literal truth. sok mindent meg lehetne tenni, ha nőne a dzsungel, azzal a világon semmit nem érnének, max annyit, hogy egyszer pár százaléknyi néző csettintene. ennyi. a flóra és a fauna legtöbbször nem ad semmit a sztorihoz, ergó lényegtelen.

Sniper - 2019. 03. 06. 18:43

Negan kellene a suttogók ellen…

winnie - 2019. 03. 06. 18:48

szerintem nem kellene senki, mármint erősebbnek tűnik hilltop is, de egyelőre még nincs “ellen”, hiszen alexandriának nincs konfliktusa, negan meg ott van, plusz nem hiszem, hogy kiengednék őt a sittről. majd akkor, ha lesz nyílt konfliktus, gondolom, bevetik.

michonnekatana - 2019. 03. 06. 19:36

Szerintem a természet térnyerése (dzsungel burjánzása, épületek amortizálódása posztapok esetén) akkor lenne érdekes, ha a történet egy városban (kis- vagy nagyvárosban) játszódna. Így, hogy a történet 3-4 kisebb, emberlakta településen játszódik, ráadásul az ott lakók gazdálkodnak, termesztenek, rendben tartják a környezetet, ebből a szempontból irreleváns, mi történik a világ többi részén.

A sebesülésekről meg többször beszéltetek már itt. Ha minden logikus lenne, nem lenne sorozat. A túlélők nagy része az első tavaszi influenzajárvány után meghalna (nyilván az erősebb immunrendszerűek nem, és lassan kifejlődne a szervezetükben az ellenállóképesség, de az sem egy generáció alatt menne végbe).

pearl - 2019. 03. 06. 20:42

“Henry te nagyon hülye” :) Komolyan felidegesít a srác. A kiscsajt hagyni kellett volna a fenébe, hátha szétkapják. Nem jobb, mint az anyja. A táborra nyilván Darylék engedték a zombikat. Én a rész alatt azon gondolkodtam, hogy Alpha hogy ijesztőbb, maszkkal vagy anélkül. Mindenképp hidegráz tőle. Bétára kiváncsi vagyok, hogy néz ki. Michonnet már nagyon nem bírom. Judith viszont most is klassz volt. Neganra meg szükség lesz az biztos a suttogók ellen és igenis barátja Judithnak.
Mindenesetre örülök, hogy mostanában újra várom a hétfőket.

Sheen - 2019. 03. 07. 16:07

Engem a sztori nem érdekel. Viszont beharangozták hogy a suttogók megjelenésével jön majd az igazi horror. What? A farkasok is keményebbek voltak náluk, a governort inkább hagyjuk is… ja, mégsem. Ő vágta le valaki (Hershel) fejét sok-sok csapással, erre alfa egy foszladozó madzaggal egy mozdulattal lefejezget. Nem érzem az ellenséget, nem érzek fenyegetést amikor nézem a sorozatot, csak balfasz embereket látok akik 9 évnyi túlélés után nem képesek három perc alatt porrá égetni bárkit.,

Mate4182 - 2019. 03. 09. 18:09

bar alphatol a hideg kiraz, nevetsegesnek tartom hogy fel tole mindenki… az a csavo aki meg vegignezte mozdulatlanul hogy a nojenek levagjak a fejet az meg meg is erdemli hogy egy ilyen alak vezesse …

viszont Lydia az uj eyecandykedvencem szoval most egy ideig maradok erre a marhasagra (amugy valszeg ismet elkaszalnam iden par evre ahogy anno a 3. evad felenel is tettem es cask a 6.tol szalltam vissza)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz