login |

A Million Little Things: vége az 1. évadnak

2019. 03. 05. 15:00 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

I feel like every time we go searching for answers, all we get are more questions. And right now, I… I can’t… I can’t handle any more questions.

Az A Million Little Things tényleg szállította a válaszokat a szezon végére, vagy legalábbis “szállított válaszokat”, és persze kaptunk “na, most mi fog történni?”-momentumot is, valamit egy olyan kérdést, amire mindenki sejteni véli a választ, de valamiért rejtélynek állítják be a készítők. De ettől függetlenül szerintem a rajongók mind a szezonnal, mind pedig a zárással elégedettek lehetnek. Maximum Ashley kurta-furcsa elintézése kapcsán lehet szemöldököt felvonni.

Az ABC szappanos drámája elég sok mindent jól csinál, ügyesen pengeti az érzelmek húrjait, jól építgeti a karakterjeit, és még a nézőket is profin húzza a rejtéllyel, ami ugyan lehet, hogy csak lufi, de legalább fenntart némi feszültséget. (Más kérdés, hogy a tudatos félrevezetéseket, és azt, amikor az írók túl okosnak hiszik magukat, nagyon nem szeretem, az könnyen visszanyalhat…)

Nekem azonban egyes apróságai tetszenek leginkább. Bár továbbra sem vagyok oda az összes karakterért (Katherine már a legelején elásta magát, de Rome-ék is nagy kontrasztot jelentenek egy Gary/Maggie-duóhoz képest), azt el kell ismernem, hogy a színészeknek köszönhetően nagyon élnek ezek a figurák, amit az írók olykor piszok jó közös jelenetekkel és dialógokkal támogatnak meg.

Ahogy kezdődött a finálé, azokon a párbeszédeken és karakterreakciókon minden látszott, semmi mesterkéltség nem volt bennük, csak a totális életszag. A legjobb színészek és szkriptek olykor nagyon ügyesen tudnak apró gesztusokkal vagy félmondatokkal élőbbé tenni egyébként papírízű megnyilvánulásokat. Az A Million Little Things ezekben az apróságokban nagyon ott van a szeren.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ahogy olvasom, nem mindenki volt elégedett a nagy 9/11-es válasszal, de nekem (oké, nem fogom a ‘jópofa’ jelzőt használni, mert hülyén venné ki magát, de) teljesen rendben lévőnek tűnt, főleg, hogy ez a túlélő bűntudatos PTSD-vonal nem csak Jon-ra lehet igaz, hanem a többiekre is, hiszen Rome és Maggie is érezhet hasonlót, hogy mások haltak meg “helyettük”.

Oké. Ezen túlléphetünk, mint ahogy azon is, hogy jó eséllyel tehát nem egy konkrét eset jelentette az utolsó cseppet a pohárban, hanem sok minden, millió kis/nagy dolog összessége. Maggie (és Gary) fellélegezhetett, Rome csalódhatott, Delilah pedig felkészül a szülésre, mert naná, hogy a fináléra jön a baba – ehhez képest csak elindult, de nem érkezett meg.

A 2. évad kapcsán a PJ-féle szálat vezették fel Ed-ék beszélgetése mellett, de nekem ez valahogy közel sem tűnik érdekesnek. Nyilván nem csak arról lesz szó, hogy ő Jon gyereke, de akkor vajon mit akarnak kezdeni vele? Gőzöm sincs. Persze attól, hogy nekem nincsenek ötleteim, és nem tudom elképzelni, hogy valami érdekesre kifuttatható a dolog, az íróknak még összejöhet.

A nagy kérdés ezzel kapcsolatban, hogy mindenképp szükségünk van (erőltetett) rejtélyekre? Muszáj csak azért tovább vinni gondolati szinten a sorozat motorját, átmenteni a folytatásra az első évad szerkezetét, mert az egyszer már bevált? Oké, a How To Get Away with Murder 5, a Revenge pedig 4 évadot ért meg, szóval nem mindenki gondolkodik így, de én mindkettőből kiszálltam a 2. évad közepén/végén, talán részben a muszájdolgoknak is köszönhetően. Lenne ilyen nézői elvárás? Rejtély nélkül ők is kiszállnának?

Én speciel azt érzem, hogy ezek az emberek vannak olyan érdekesek a nézők számára, hogy mindenféle mesterséges katalizátor nélkül is működhetnek. Azt aláírom, hogy a szimpla egymás mellett élést übereli az egymás mellett élés valami rejtéllyel vagy konfliktussal felöntve, de jobb lenne, ha nem (csak) az lenne a középpontban, mert a néző, bármennyire is szereti, ha húzzák, egy idő után bele fog unni.

Ha már feljebb írtam az apróságokat, akkor megemlíteném a két kedvencemet: a Sophie név telitalálat volt (az a jó rejtély, amiről az ember nem is tudja, hogy rejtély?), valamint a flashback a flashback-ben húzásnak is lazán bedőltem az árulkodó jelek és a jelenet furcsasága ellenére.

ui: Ki miben fogad velem Ashley nagy visszatérésére?

7 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2019. 03. 05. 19:52

Én úgy tudom, hogy Ashley visszatérése már meg is lett erősítve, de javíts(atok) ki, ha tévedek.

Egyébként imádtam az első évadot. Annyira élveztem elmerülni ezeknek a karaktereknek az életében, ráadásul imádtam, hogy apró pillanatokkal is meg tudott hatni (pl. Maggie maratonja, amikor bekísérik a célba), amelyek korántsem olyan erőltetettek, mint a TIU nagy pillanatai. 8/10, még csak gyengébben sikerült rész se nagyon volt egy-két filleresebb epizódot leszámítva.

winnie - 2019. 03. 05. 20:10

akkor nem vagyok nagy jós:) de nem követem, csak azt olvastam, hogy a keszito azt mondta par hete, hogy valakitol bucsuzni fogunk, es mindenki maggie varhato halalara gondolt, pedig csak ashley-re celzott.

bara - 2019. 03. 05. 20:29

A rejtély szállal szerintem a hangsúly volt a valódi gond: ha a rejtélyt választják fókusznak, nagyobbat kellett volna dobni, így pedig, hogy az emberi kapcsolatok voltak a középpontban, pont nem kellett volna nyomozós-rejtélyesbe elmenni, furcsa volt, hogy a társadalmi méreteket öltött, ismert és feltárt terrortrauma volt kvázi a pasas halála mögött. Amúgy is klisé a megfejtés, de a kémfilmes hangulatkeltéstől csak még snasszabb az egész.

Maga a család/baráti kör központú karakterdráma nekem bejött, bár nem tökéletes, van benne lélek. A következő szezonig lehet, hogy elévül az érdeklődésem, nekem is a Gary-Maggie pár volt a telitalálat, de egyedül talán kevés lesz. Azért cuki volt ez, na. És tökéletlen.

Eny - 2019. 03. 08. 22:33

Imádom. Gary- Maggie párost, de még Katherine és Eddie vívódásai is tetszenek( mármint olyan életszagú az egész…Ashley háttértörténete is érdekelne.
Az egész baráti társaság közös jelenetei is nagyon jók.
Amúgy tényleg az egyik legszívszorítóbb jelenet számomra a Maggie maratonja volt, a legfeelgoodabb pedig amikor Gary és ő spontán karaokéztak egy bárban/étkezdében ..

Marcsi - 2019. 05. 29. 10:58

Sziasztok!
Nem tudtok arról valamit, hogy fogja-e valamelyik magyar csatorna adni a sorozatot szinkronosan a közeljövőben?

winnie - 2019. 05. 29. 12:05

egyelőre nem, de amint kiderül, hogy jön, a premiernaptárunkban ott lesz: http://www.sorozatjunkie.hu/2019/01/22/2019-es-hazai-sorozatos-premiernaptar/

Marcsi - 2019. 05. 29. 14:51

Rendben, köszi

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz