login |

Pilot-mustra: Northern Rescue – 1×01

2019. 03. 05. 18:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

A kisvárosba költözős sorozatoknak egy alfaja a gyász után a családdal a kisvárosba költözős, mely kapcsán sokaknak az Everwood ugrana be először, és a sorozattal kapcsolatos rengeteg szép emlék, valamint az, hogy hol vannak manapság az Everwood-hoz hasonló szériák?

Lehet, hogy itt? Pont a CBC és a Netflix múlt pénteki premierje fogja megidézni az akkor még sorozatkészítő Greg Berlanti remekművét, aminek Emily VanCamp mellett Chris Pratt is főszereplője volt?

NORTHERN RESCUE – 1×01 – 4,5/10

Nagyon remélem, hogy akadnak majd olyanok, akik így lesznek a Northern Rescue-val, és már csak ezért is érdemes lehet esélyt adni neki. De az biztos, hogy nekem, bármennyire is bíztam benne, nem sok Everwood-osat adott. Bájt biztos, hogy nem, bár való igaz, hogy családozás és érzelmek bőven akadnak benne. Meg dráma is. Két rész után azonban nekem ez túl mesterkélt volt.

A kanadai szériában egy család (apu, két idősebb tinédzserrel, egy fiúval és egy lánnyal, valamint egy kisebb lánnyal), az anyuka halálát követően Boston-ból egy Turtle Island Bay nevű tengerparti településre költözik az anyuka testvéréhez. A gond csak az, hogy az új környezetbe bizonyos régi gondok is átkerülnek, hiszen egyrészt a gyerekek nehezen szakítják el boston-i gyökereiket, másrészt pedig akadnak az anyához fűződő, elég homályos titkok is.

Nem kell semmi bűnközelire gondolni, de a rejtélyeskedéshez (valamint, hogy egy tipikus, dühös tinivel próbálják elriasztani a nézőt) ennyi is épp elég, a beilleszkedés eleve nem könnyű folyamatát is nehezebbé teszik vele.

Akárcsak az Everwood-ban, itt is kap egy epizodikus motort a sorozat, már-már procedurálissá téve a végeredmény: a William Baldwin (én képtelen voltam ráhangolódni a színészre…) által alakított főhős ugyanis életmentőként dolgozik, és a kisvárosban megkapja az ottani önkéntes csapat irányítását, akiknek a kiképzését követően a részek talán mindegyike hoz egy mentőakciót is.

Család, élet, veszteség, boldogság, bánat, megváltás – klasszikus témák kerülnek elő a sorozatban, azonban mindvégig úgy éreztem, hogy nem kínál többet, mint egy random Hallmark-film, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hallmark-rajongóknak simán bejöhet. Bár az optimizmust igencsak hiányoltam belőle. Lehet, hogy a végére a feloldozás is megérkezik, de ez így túlzottan is pesszimista nekem.

Mint írtam fent, megint abba a csapdába estem, hogy bizonyos elvárásokat támasztottam a sorozattal szemben, és most kvázi azokat kérem számon olyasmitől, ami sosem akart olyan lenni, mint amit elképzeltem. A Northern Rescue esetében, legalábbis a kezdetekben, a báj sokat tehetett volna (oké, a “lakhelyük madarai” talán hangsúlyosabbak lesznek később, és ők orvosolhatják mindezt) a kicsit túltekert és nem túl eredeti drámai szálak kiegyensúlyozása érdekébe, de anélkül nem volt, ami maradásra bírhatott volna.

Bár akadtak röpke fellángolásaik, a karakterek nem tudtak maradásra bírni, az epizodikus jelleg nem nagyon izgatott, a múltbéli titkok végképp nem villanyoztak fel, amikor pedig meghúzták azt a bizonyos csavart a pilot végén (nem is nevezném csavarnak, hanem inkább totál random húzásnak), éreztem, hogy ez nem az én sorozatom lesz. Az 1×02 sem győzött meg az ellenkezőjéről. Kár.

1 hozzászólás Ne habozz!

ghingis - 2019. 03. 02. 18:59

Most “végeztem” vele.. Nem rossz, de nem biztos, hogy ajánlanám megnézésre, a main plot-ot sikerült nagyjából befejezni. De nekem így a végén kicsit inkább olyan érzésem van, mintha végre megkaptuk volna a setup-ot és most akkor kezdődhet a story.

Nagyon zavart, hogy a részek között eltelt időt nagyon nem sikerült sem érzékeltetni, sem kiírni, ettől viszont sokszor érthetetlen volt a karakterek közötti viszonyok változása, ami nagyon sokat rontott az élményen.
Úgy valahogy az 5-7 rész környékén lehetett egy random beszélgetés, amiből lejött, h így eddig kb mennyi idő telt el, ami után a következő kérdés kb az volt bennem, hogy oké és akkor az előző x rész ebben hogy is helyezkedett el, mi, mi után mennyivel történt?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz