login |

The Widow: az 1. évad

2019. 03. 05. 21:20 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– Ignorance is a bliss.
– No. Ignorance is just fucking ignorance.

Az hiszem, hogy Harry és Jack Williams szép lassan fellépett a kedvenc sorozatkészítőim közé. Anno a The Missing című átívelős krimivel durrantottak nagyot bemutatkozásképp (a különálló 2. évadja is remek lett), majd pedig tavalyelőtt az egyszerre és két csatorna által egymás ellen indított Liar és Rellik lett zseniális tőlük. Pár hete indult el a The Missing spinoffja, a Baptiste, amire az Amazon ráindította pénteken a The Widow-t, és míg előbbit még nem láttam, utóbbi megint nagyon jó lett.

A vicc az egészben, hogy nem is tudtam, hogy a Kate Beckinsale főszereplésével készített dzsungelthrillert Williams-ék jegyzik. Akárhogy is, az első két rész után még csak azt mondtam, hogy a sorozat az átívelős bűnügyi műfaj kedvelőinek simán nézős lesz, a többieket pedig eleve nem is fogja érdekelni, de ahogy haladt előre, a vártnál is jobban bejött.

A The Widow főhőse egy (na?) özvegy, aki a világtól elzárkózva él Wakes-ben, és aki egyszercsak a tévében felfedezni véli élete pár éve repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt szerelmét. El is dob magától menten mindent, és a Kongói Demokratikus Köztársaságba utazik nyomozni, ahol természetesen gyanús jelekre bukkan, szövetségesekre és ellenségekre, és bármennyire akadályozni próbálják egyesek, természetesen a szezon végére kideríti a titkolt igazságot.

Azonban nem csak az ő történetét ismerjük meg, hiszen már a sorozat elején külön szálon kiemelésre kerül egy afrikai gyerekkatona kislány, valamint egy vak, izlandi férfi, aki Rotterdam-ban, Hollandiában vár szemműtétjére, ahol is megismerkedik egy sorstársával. Persze ez a két sztori végig mellékvágányon marad, míg be nem kapcsolódik a fősodorban, szóval nem kell attól tartani, hogy a lényeget elnyomnák.

A The Widow-n abszolút látni a két Williams kézjegyeit, és lehet, hogy az is közrejátszott abban, hogy ennyire bejött, hogy ezt a szerkezetet mesterinek találom. A készítők a korábbi sorozataikat is nagyon akkurátusan építették fel, hoztak kapcsolatban mindent és mindenkit, és amikor megvolt a tervrajz, akkor álltak neki az epizódok írásának, a történet szövésének. Ezúttal is ugyanez lehetett a helyzet, mert öröm nézni, ahogy egyes dolgok idővel egybe érnek, vagy meglepően, de logikusan csavarodnak.

Nekem marhára bejött, ahogy nem csak a főhős és a férje korábbi életére tekintünk vissza, hanem majdnem minden szereplő megkapja a maga kis flashback-jét, konkrétan az összes  epizód egy karakterre összpontosuló visszaemlékezéssel indít (vagyis jelen van a sorozatos szerkesztés, nem csak egy hosszú filmet látunk), ami révén nyert új információkat gyönyörűen építik bele az aktuális epizód felfedezéseibe.

Nyilván a meglehetősen komor sorozat Kate Beckinsale vállain nyugszik, akinek a karaktere, Georgia a gyászában vergődik, majd a nemtudás kezdi el zavarni, ő az, aki imponálóan elszántan tör előre, hogy kiderítse az igazságot, és idővel, ha kell, badass-be is átvált. Azonban sajnos közel sem annyira izgalmas, hogy sok lehetőséget biztosítson neki, de a szimpátiámat azért hamar elnyerte.

Főleg azért, mert mi is vele együtt sötétben tapogatózunk sokáig, és találgathatjuk, hogy magánkonfliktusok váltották ki az eseményeket, politikai, esetleg anyagi haszonszerzés, vagy puszta emberi gyarlóság. Egyet előre sejteni lehetett: a válasz nem fog boldogságot hozni a főhősnek, hiszen ha életben is van a férje, oka van annak, hogy nem tért vissza.

A megvalósítás kapcsán az afrikai hangulat a zenével remekül átjött, és a helyszíni forgatásoknak köszönhetően a vizuális megvalósítás is pazar, némely jelenetek nem semmi előkészületet igényeltek, az 1×07-es utcai zavargás, valamint az 1×08 gyártósoros kezdése pedig egyenesen zseniális lett. (Az meg külön bónusz, hogy aki nem járatos bizonyos feldobott témákban, az tanulhat is a látottakból, lerí a sorozatról, hogy nagyon alaposan kutatták a feldolgozott témákat.)

A The Widow ahol kellett rejtélyes volt, ahol kellett izgalmas, ahol kellett, ott pedig felkavaró (helyenként durvultak is) – az 1×07-re nagyjából minden ki is derül, hogy aztán egy lecsengetést lássunk a fináléban, ami megvallom, számomra némiképp gyengébben sült el, túlzásnak éreztem az afrikai zárást, és a “Nigel-flashback”-ről még mindig nem tudom eldönteni, hogy miképp vélekedjek.

Még egyszer hangsúlyoznám, hogy a The Widow leginkább a műfaj kedvelőinek készült, aki a nüanszokra kevésbé fogékony, annak ez a sorozat is csak olyan lesz, mint bármelyik másik hasonló – példának okáért pár hónapja John Simm főszereplésével lett bemutatva a Strangers (alias White Dragon – lehet tippelni, ki van ott a készítők között!) , ahol a férj utazik a felesége után Hongkongba. Pedig nagyon sokban különböznek annak ellenére, hogy mindben ártatlan kívülállók csöppennek bele valami disznóságba.

Az efféle sorozatok a profi néző számára ott némiképp elcsúszhatnak, hogy mivel nincs olyan sok szereplő, ezért szinte mindenkiről feltételezni lehet, hogy esetleg nem mond igazat, mint ahogy egy eltűnés vagy gyilkosság okai is véges számúak. Azonban a műfajt azok művelik jól, akik nem a csavarok és WTF-húzások ütősségében reménykednek, vagy a karakterek valós jellemében, hanem tényleg a történetmesélést tartják kiemeltnek, valamint az érzelmi kötelék megteremtését a nézővel. Ez pedig a The Widow-nak nálam maradéktalanul sikerült.

Tök jó látni, hogy Anglia nem csak felfedezi Afrikát, hanem egyre gyakrabban rándul át oda, a Black Earth Rising és a The Widow csak a kezdet volt. De milyen erős kezdet!

11 hozzászólás Ne habozz!

noinipo - 2019. 03. 04. 13:44

teljesen rendben van, semmi extra, van egy jó alap sztori, aztán szépen jönnek elő a csontvázak, darálni tökéletes. nekem kicsit lassú volt a vége, de ez egy elég jól felépített történet, és igényes kivitelezés (Charles Dance-t bírom, akár gonosz, akár nem)

speranza - 2019. 03. 05. 21:53

Én is Charles Dance-re kaptam fel a fejem. :)
Miatta biztosan belenézek.

Neoprimitiv - 2019. 03. 05. 22:34

Beckinsale és Dance miatt néztem és bár összességében jó volt, voltak benne nekem nagyon nem-bejövős dolgok.

Nekem sok volt az idősíkok közti ugrálás. Rendszeresen előfordult, hogy felépítettek egy helyzetet, megvolt a feszültség, aztán hopp, egy flashback és mire visszatértünk már keresgélnem kellett, hogy miért is izgultam az előbb?

A másik zavaró elem Georgia plot armor butasága volt. Adott egy egyébként nem ostoba főszereplő, akit még akkor sem igazán foglalkoztatja az, hogy miért tűnt el így a férje, amikor már elkezdenek hullani körülötte az emberek.

A befejező rész “naaa, légysziii” megoldása is elég deus ex machina volt, de ez már a posztban is szerepelt.

Ezzel együtt, vagy mindezek dacára nem bántam meg, hogy megnéztem. A szereplők nagyon jók (a gyerekszereplők is), Charles Dance-nek olyan “jelenléte” van, hogy bármikor ellopja a showt. Beckinsale nem volt alárendelt mellette, ráadásul gondolom örült, hogy végre nem kellett fűzőt viselnie :)

Csilla0422 - 2019. 03. 05. 23:24

Kate Beckinsale hoki meccsen promózta a sorozatot. Kíváncsivá tett, meg amúgy is ő az egyik kedvencem.

Neoprimitiv - 2019. 03. 05. 23:36

Csilla0422: szerintem Beckinsale teljesen jó a szerepben. Kicsit amúgy is amorf a felállás, dacára a sok fegyvernek a jók nem golyózáporban szereznek érvényt az igazságnak, így végre neki sem ugrabugrálnia kell, hanem játszani. Jó lenne, ha a nem csak drámákban vagy végzet asszonya szerepekben gondolnának rá, a Love and Friendship pl. üdítő kivétel volt.

Jesustomer - 2019. 03. 06. 08:43

Lannister papa benne van? És Kate is? Akkor belenézek.

barátfüle - 2019. 03. 07. 23:18

Nekem nagyon tetszett! Természetesen daráltam, mert nem bírtam abbahagyni.
A gyártósoros jelenetre én is felkaptam a fejem. Azért azon el lehet gondolkodni…
Kate Beckinsale-t nem nagyon láttam még normális filmben/sorozatban (azt tudtam, hogy jócsaj!), de teljesen pozitív csalódás volt.

kytexxx - 2019. 03. 11. 21:44

Tywin Lannister hozta a formáját, jók voltak a flashbackek és a betekintés afrika különleges világába. Tetszettek az apró kis “feature”-ök a mesélésben, jó volt ez összességében.

Kate Beckinsale még mindig rendkívül gyönyörű, magával ragadó, igazi nő. Ha más miatt nem is, de miatta megérte ledarálni.

Anni - 2019. 03. 15. 21:52

Hú de jó ez a sorozat, dara lett belőle. Izgalmas és végig érdekes, a színészek is nagyon jók voltak.

Az afrikai hangulatot nagyon jól átadták. Kicsit ilyen Véres gyémánt és Lost keverék ugrott be róla.

Nekem bejött a lezárás is, korrekt és kerek volt, nem hiszem, hogy kellene belőle 2. évad.

Snoopyzit30 - 2021. 02. 07. 15:29

Nem tudom, de úgy érzem a végére elfáradt a sorozat és nem tartott ki a lendület a legvégéig. Az a bizonyos telefonhívás volt a csúcspont, aztán a 7. rész volt a magyarázkodós rész és 8. rész pedig csak a kötelező kör, ami nekem borzasztóan unalmas volt.

Ha csak az első 6 részt kellene értékelni, akkor egy 7/10-re belőném, de így csak egy 6/10-re tudom értékelni.

Nikolka - 2021. 02. 09. 01:25

@Snoopyzit30

Valahogy így érzek én is.
A 6.rész végéig nagyon tetszett a sorozat. De utána mintha valami mást néztem volna. A 7-8. rész egyáltalán nem tetszettek.

Az első 6 rész viszont nagyon jó volt. Hihetetlenül tetszett ennek a teljesen más világnak a bemutatása. Itt még az önkéntes orvosok is mások, reálisabbak voltak, mint más sorozatban.

Minden flashback nagyon tetszett. Még az olyanok is amiknek csak közvetett köze volt a történethez (Judith Grey és a másik nő szála. Jaj Siobhan Finneran de jó volt!).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz