login |

Második blikk: The Enemy Within

2019. 03. 06. 14:52 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika,

Oké, ez gyors volt.

Komolyan mondom, tanítani kéne, hogy biztató kezdés után miként kell ráállni a lejtőre szabadesésben. Nem mondom, hogy túl nagy illúzióim lettek volna, túl jól ismerem ahhoz a műfajt és főleg az országos sorozatokat, de szerintem az 1×02 vaskos aránytévesztés volt, a készítőknek jobban oda kellett volna figyelniük arra, hogy mi volt a pilot erőssége.

Jó, persze, az egy dolog, hogy nekem mi tetszett az első részben, de szerintem a The Enemy Within Jennifer Carpenter karakteréről szól elsősorban. Arról, hogy mennyire profi. Hogy mennyire fifikás. Hogy mennyire számító. Mindez a pilotban remekül tetten érhető. Ebben a részben viszont 20 percen át bilincsben van Erica Shepherd, és később is inkább csak passzívan asszisztál, folyton jelezve azt, hogy ő szövetséges.

Mindez persze abszolút reális, nyilván nem fogják pikkpakk barátként kezelni Amerika nagy ellenségét, idő kell ehhez, némi átmenet, míg egy haverzsarus szcenáriót kapunk az FBI és a CIA egy-egy ügynöke révén, de itt szerintem felül kellett volna írni a “szabályokat”, én hibának érzem a szórakoztatást feláldozni a valóságalap oltárán. Legyünk unalmasak és csökkenjen a nézettség, de legalább nem éri szó a ház elejét?

Pedig nem indult érdektelenül az epizód (egy vonaton egy ügynöktől ellopnak egy laptopot), de minden, ami utána történt, mind az egyediség, mind pedig az érdekesség legapróbb szikrájától mentes volt. Klisék, némi kikérdezés, némi hajkurászás, a végén pedig pár perc agyatlan lövölde, ami számomra legtöbbször dögunalom (épp ezért értékelem az érdekesebb pisztolyos akciókat, mint például amik a SWAT-ban szoktak lenni).

Ami bosszantóbb, hogy Shepherd aztán később sem lett sokkal érdekesebb, nem sokat mutatott (bár azt legalább megmagyarázták, miért volt szükség rá: az áldozat anno neki dolgozott), az ügy sem volt semmi extra, s bár kaptunk kiegészítő fejleményeket a lánnyal és a belső emberrel, de az ásítozáson mindez nem segített. (Az meg döbbenetes, hogy a többi FBI-os mennyire nonfaktor egyelőre.)

Megvallom, én azt hittem, hogy valami azért el fogja mozdítani a főhőst a jó/gonosz-skálán a most sugallthoz képest másik irányba és megmarad a karakter a szürke zónában, de a jelek szerint erre (még) nem fog sor kerülni. Azonban így, hogy semmi kétség nincs, melyik oldalon áll, a sorozat sem lehet több, mint egy random, “kapjuk el a heti rosszfiút” akciózásnál, amit kiszámítható belső szabotálással mixelnek. Ez pedig ezerszer látott formula – de legalább a krimiknél van némi rejtélykomponens, itt viszont még az sem.

Két apró momentum volt a részben, ami tetszett, a cipők a flashback-ben és a baseball sapkás húzás, aminek mondjuk nem sok értelme volt (azt hittem, hogy valami ősbéna átívelést indítanak be vele), a rész pedig 3/10 volt nálam, de csak jó indulattal. Az 1×03-nak nagyot kell szólnia, hogy megtartsam a sorozatot.

16 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2019. 03. 05. 17:45

Ez nem volt acélos. Van egy mítikus gonosz meg az ő random csákói/női, akik rosszalkodnak. Az anya-lánya momentum nagyjából hihetö volt, de a vége meg eléggé hülyeség. Nemton mit csinált Erica a papírlapokkal, amiket kitépett. Nah de hogy sapkának ilyen szerep jutott:) :)

Tyberius06 - 2019. 03. 06. 15:28

Még némi kiegészítés. Eddig mobilra voltam kárhoztatva (nyaraltam vagy mi). Szóval sokkal jobban örülnék, ha a karaktert nem próbálnák beerőszakolni a jó oldalra. Voltak apro momentumok, még néhány sejtelmes nézés, de ez mind kevés volt. A pilotban ezek jobban működtek. A gyereknél értem, hogy mozgató rugó (egyébként annyira mondják, hogy a főgenya bárkit képes beszervezni), azon jót röhögnék, ha a végére kiderülne, hogy idő közben a lányát is beszervezte és így akarja tönkre vágni a nőt. Mégiscsak hajkurászta a nő évekig előtte…
Nálam is az 1×03 lesz a döntő…

winnie - 2019. 03. 06. 15:42

igen, én is erre utaltam, csak nem akartam spoilereseben írni, de eddig tényleg semmi sötét nincs így benne, ha pedig fehér lovag, akkor nem sokat ér. persze lehet, hogy az ötödik részben elindul valami konspiráció, hogy megkapja a lányát.

nem mellesleg: a férje kapcsán eléggé kerülte a válaszolást. lehet, hogy ott lesz valami?

sebien - 2019. 03. 06. 18:46

kb három fő problémám van a sorozattal:

1. egy olyan országban, ahol szinte hetente (szándékos túlzás) lövöldöznek iskolában, vagy lőnek le rendőrök ártatlan embereket, ott vajon hogy lesz valakiből az ország ellensége csak azért, mert az “árulásának” hála megöltek négy cia ügynököt. lehet, hogy csak én nem érzem a dolog súlyát, de egy ilyen világban ez kb a vállrándítás kategóriája lenne nálam.

2. vajon még hányszor akarják megmutatni nekünk, amikor végigvezetik az irodán a csajt, hogy hú de mennyire utálják őt. annyira bénák azok a jelenetek. legalább ne közelítenének rá az arcokra. de nem, nekik meg kell mutatni, hogy mennyire közutálatnak örvend a “főhősnő”.

3. bármi rossz dolog történik: hú, hát azt biztosan Tal tette. annyira unalmas már hallani ezt a nevet. pedig még csak a második résznél vagyunk.

nálam is úgy áll, hogy nagyot kell gurítania a harmadik résznek, hogy maradjak.

winnie - 2019. 03. 06. 18:50

sebien: van benne valami. mondjuk én nem tudom átérezni, de szerintem a HAZAárulás az nagyon komoly náluk, ahol a patriotizmus elég erős hívószó. de tény, hogy felfújtnak tűnik.

sebien - 2019. 03. 06. 19:13

winnie: abban igazad van, hogy a patriotizmusra nem is gondoltam. viszont nem tudom, hogy a filmekben, sorozatokban ábrázoltak miatt az átlag (tv néző) ember vajon hogy viszonyulhat a hárombetűs szervezetek embereihez? mennyire befolyásolhatja negatívan a megítélésüket? mert általában nem éppen pozitív szerepben mutatják be őket. pl: berobognak a helyszínre és nagyképűen kijelentik a népszerű helyi rendőrfőnöknek, hogy mostantól ők parancsolnak. nem osztanak meg semmit a helyiekkel, de elvárják, hogy nekik minden infót a rendelkezésükre bocsássanak, stb…

Tyberius06 - 2019. 03. 06. 20:11

Nekem azért ezzel a hurrá patriotizmussal vannak problémáim. Talán leginkább a Snowden botrány kapcsán gondolkodtam el ezen. Egyszerűen durva, hogy szerencsétlen csávó lett meghurcolva, mert lerántotta a leplett arról, hogy a kormány turkál az emberek magánszférájában, és az agyatlan tömeg megzabálta a lejáratást… Persze más volt az a szitu meg más a sorozatban vázolt helyzet. Talán az egyik legnagyobb hiányérzetem azzal kapcsolatban van, hogy a nő ki van kiáltva árulónak és mindenki utálja, de igazából senki sem tudta az indokait a motivációit. Mert hogy itt elmondta az ügynöknek (akár kamu, akár nem), de bizonyára kényelmes lehet úgy utálni valakit, hogy fingunk nincs arról mit miért tett… Én legalábbis nem tudnék.
Eleve nem értem ezt a filozófiát az amerikai filmekben/társadalomban. Miért kéne a családomat, a szeretteimet feláldozni akármiért is, és miért én vagyok a kötsög, ha mégse áldozom fel őket, hanem feláldozok vmi mást. Mindezt úgy, hogy 100-ból 90 másik hasonlóképpen cselekedne…
Ez már a 24-ben is zavart…

Captain Phillips - 2019. 03. 06. 20:22

Magyarazza mar meg valaki, hogyan hagyhat jova egy csatorna egy sorozatot, aminek pont ugyanaz a sztorija, mint a Blacklist-nek? Egyaltalan minek vallalta ezt be Jennifer Carpenter? Megannyi kerdes, csak vakarom a fejem :-o

winnie - 2019. 03. 06. 20:36

engem is meglepett, de egyrészt munka, másrészt neki színészként nagyon jó lehetőség, harmadrészt, bármennyire is Blacklistezek én is, azért sok mindenben más is, mint ahogy a Blacklist is hasonlít erre-arra.

de ha a motort lehántjuk, akkor itt nagyon mások a dinamikák, mint a fő karakterek, mind a főhős és a heti ügyek, mind pedig a főhős és az átívelő szál kapcsán.

meg ugye a színészek nem nagyon néznek tévét, de ha valami hasonlít valami sikeresre, akkor az vonzó lehet.

sunny - 2019. 03. 06. 23:44

Engem ez a sorozat annyira lázba hozott, hogy miután meg néztem az első rész el is feledkeztem róla :D Ha most nem írtok róla eszembe se jut :DDD

Nekem már az is túlzás volt benne, hogy miért egy üveg kockába volt elzárva?? mintha hanibal lecter lett volna és meg akart volna mindenkit enni… pfff

Meg bírom, hogy mennek elkapni a terroristákat, és kb ha láttam 2-3 swat-ost meg az ügynököket rohangálni. Ez vicces aki esetleg látott már egy cops v egy ‘first 48 hour” vagy bármi más hasonló valóság műsort, és egy sima drogos baromért akit esetleg tudják, hogy erőszakos fegyverkezve lehet mennek vagy 8-10 minimum és azok rontanak be és csak utána az ügynökök. És akkor még csak nem is terroristákról beszélünk.

sunny - 2019. 03. 06. 23:46

Anno a helyszínelőket is ezért kezdtem megutálni mert abszolút messze volt a valóságtól, egy helyszínelő ki megy interjuztatni szemtanukat meg lövöldöznek utána a laborba vannak éjszakákat…://

winnie - 2019. 03. 07. 04:45

“Nekem már az is túlzás volt benne, hogy miért egy üveg kockába volt elzárva?? ”

nem azért, mert a látogatásra készültek fel így?

mindenesetre ez az az aspektus, amit azért nem tudok megkérdőjelezni jogosan, mert nem tudom, hogy odakint használnak-e ilyen eszközt bizonyos alkalmakra, és ha igen, akkor mikor?

sunny - 2019. 03. 07. 08:29

Az elején a kihallgatásnál mondta a nyomozó is is hogy mert egy “üveg kockában élsz” stb… szóval gondolom akkor nem csak a kihallgatásra volt ott.
Meg mintha a csaj is utalt volna rá később..

sunny - 2019. 03. 07. 08:31

pár újra fogalmazás után benne maradt az “is is”…sorry

bullseye - 2019. 03. 07. 14:00

Mondjuk az kissé kevésbé volt valóságalap, hogy a tégla halál lazán SMS-ezget az irodából, meg amit utána művelt, az sem fog nyilván feltűnni senkinek…

winnie - 2019. 03. 07. 20:00

egyébként eszembe jutott, mi itt a baj, a stáblistán megláttam a covert affairs két showrunnerjét, és eszembe jutott, hogy ők becsatlakoztak a keszito mellé showrunnernek nyáron. szóval rájuk fogom, eddig mindent utãltam, amit ők csináltak…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz