login |

Pilot-mustra: El Embarcadero / The Pier / A móló – 1×01

2019. 03. 09. 14:50 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

A tavalyi, elég hype-os spanyol sorozat (Movistar+, naná!) március elején került fel itthon az HBO GO-ra (a magyar címe: A móló), így mi sem volt természetesebb, hogy az ugyanazon a hétvégén debütáló The Widow, Acht Tage / Eight Days (erről jövő héten), valamint Northern Rescue mellett jó junkie módjára ez is bepróbáltam. És bár vannak apró fenntartásaim, de egyelőre meg is maradt.

Annak ellenére (vagy talán épp azért), hogy a thrilleres történet azért elég ismerős, pont a fent említett The Widow is tartalmaz pár hasonló motívumot (a főhős itt is egy özvegy), de a műfaj karakterközpontú megközelítése mindig is a gyengéim közé tartozott. Arról nem is beszélve, hogy legalább nem spanyolosan 70, hanem 45-50 perces epizódjai voltak, ami nagy pozitívum!

EL EMBARCADERO / THE PIER – 1×01 – 7/10

A történet főhőse egy sikeres építész nő, akit egy éjszaka azzal hívnak, hogy vidéken rátaláltak a papíron üzleti úton lévő férje holttestére, és el kell utaznia, hogy azonosítsa. A férfi a jelek szerint öngyilkos lett, azonban ez erősen ellentmond annak, hogy pár órával korábban telefonon még a jövőjüket tervezgették. Akkor vajon mi történhetett? És mit keresett Frankfurt helyett az Albufera vidékén Valencia közelében?

A gyászoló nőt nem olyan fából faragták, hogy beletörődjön ezekbe a nyugtalanító kérdésekbe, és mondanom sem kell, hogy elkezd nyomozni, és rájön (mivel elég hamar sor kerül rá, ezért talán nem akkora spoiler), hogy nem ő volt az egyetlen nő a férfi életébe, aki kvázi kettős életet élt. Na de ilyen hosszú ideig? És hogy nem vette észre? És vajon mindez miért vezetett a halálához? Alexandra úgy próbál választ találni, hogy kilétét titkolva összeismerkedik a férje szeretőjével.

A történet tipikusan olyan sztori, amivel manapság egyre több regény jelentkezik, bőven ad lehetőséget a rejtély megalapozására és kibontására, valamint a szappanos történetszövésre is. Az El Embarcadero az érzelmi alapokat (NEM HISZEM EL!) flashback-ek alkalmazásával próbálja megteremteni, hiszen fokozatosan a halott férfi mindkét kapcsolatának történetét megismerhetjük.

Természetesen mindezt nem csak afféle botcsinálta krónikaként kell elképzelni, hogy ‘ez meg az’ történt, fokozatosan hántják le a rétegeket a kapcsolatokról, mi pedig egyre-másra fedezzük fel az újabb és újabb információkat, amik újra meg újra más megvilágításba helyezik a történet, valamint a szereplőket – és talán a mi szimpátiánk előjelét is olykor módosítgatják.

A sztori mellett a körítés lehet az El Embarcadero esetében nagyon vonzó. Bár a sorozat nagyvárosi történetnek indul, hamar kiderül, hogy az egyik fő helyszín a valencia-i partvidék és az Albufera lesz. A kontinentális Spanyolországban sosem voltam (csak a gyönyörű Arcachon-ig jutottam el francia oldalról, ami a legközelebbi, a másik oldalról pedig Tenerife-be és Estoril-ba), szóval lövésem sem volt arról, hogy ilyen lenyűgöző táj vár rám, és bizony a sorozat fényképezése nem is fukarkodik a remek felvételekkel.

Összességében kíváncsian maradok a folytatásra (amiről nemsokára jön az évadkritika is – nem tőlem), bár ezeknél a sorozatoknál mindig bennem van a félsz, hogy a fő rejtély valami túlságosan banális megoldást fog kapni. Azonban, ha sikerül egy random konfliktusnál, mondjuk egy sima haragszomrádnál összetettebb képet felrajzolni, és közben a jelen eseményeit is izgalmasan tálalják, akkor biztos, hogy nem fogom bánni azt, hogy bizalmat szavaztam A móló-nak.

17 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2019. 03. 09. 16:57

Én látatlanul is bizalmat szavazok ennek a sorozatnak, pusztán azért, mert spanyol. Szeretem az egyedi látásmódjukat és azt, ahogyan az egyszerű történeteket is élettel töltik meg. A főszereplőik mindig hús-vér emberek, akik nem tökéletesek, mert senki sem az. (Szemben mondjuk a legtöbb amerikai alkotás által sugallt képpel, ahol minden művi és tökéletes, a szereplőknek minden hajszála a helyén van, mintha ez lenne a realitás.)

heidfeld - 2019. 03. 09. 18:11

Semmi gond, 60-70 perces részekkel. El Ministerio del Tiempo esetében is tökéletesen működött, többnyire.
Sokszor drámaibbak a helyzetek, spanyol sorozatoknál. Jobb a casting, vagy valóságosabbak a karakterek? Nem tudom.
Érdekes lehet, ez is.
Egyébként erőt vettem magamon, és ismét többet próbálok nézni. Erre is sort kerítek, hamarosan.

mondo - 2019. 03. 09. 18:39

A finálé van hátra. Okosan beszúrtak olyan kis adalékokat, ami megkülönbözteti egy brazil szappantól, így kitartottam mellette. Kifejezetten kerülöm a szinkronizált tartalmakat, de ez egész jól sikerült, így az első feliratos epizód után magyarul néztem.

winnie - 2019. 03. 09. 19:04

heidfeld: kezdeném azzal, hogy még sosem néztem olyan sorozatot, szóval ennyi a különbség, kábé, hogy látom-e, vagy sosem fogom nézni. nem mindegy:) ha az embernek 40 perce van, akkor elég nagy gond. egy tíz részes szezonnál 5 óra játékidő-kûlönbség több hetet jelenthet a végignézês kapcsán.

perelli - 2019. 03. 09. 19:38

Elfogult vagyok a spanyol sorozatokkal, elég sokat molyoltam velük, de nálam kifejezetten működik a hosszabb epizód. Kár, hogy elvesztettük a legjobb fordítót.
Persze ezt is le fogom darálni nemsokára.

heidfeld - 2019. 03. 09. 21:22

A tartalom dönti el, hogy mihez jó, 20-30- 42- 60-70 perc..
Más kérdés, mire van idő, vagy lelki erő, hogy nézzem.. Lehet, sok jóról lemarad, akit elriaszt, 60-70 perces epizód.
Én nem nézek olyan sorozatokat, aminek következő évada, más történetet mesél el, többségében új szereplőkkel. Tudom, sok jóról maradok le, de ez már így marad.

winnie - 2019. 03. 10. 08:19

heidfeld: tartalom? ugyan már. mindenhez jó a 70 perc, ha az ember valamiből megnéz 70 percet. leülsz, és addig nézed a részeket, míg el nem érsz 70 percig. ez főleg a streaming korszakban tök mindegy, hiszen megjegyzi a netflix/hbo go/amazon hol tartasz. addig nézed, míg van időd. az 500 perces évadot annyi szeletben nézed meg, amennyiben akarod.

a kérdés mindig az, hogy az ember egy rész akar megnézni, egy évadot akar valameddig megnézni, vagy csak a sorozatot akarja nézni. én, ha leülök egy részt megnézni, akkor nem fogok olyan hosszút megnézni. ha csak nézni akarom a sorozatot, akkor lehet egy rész 127 perces is.

perelli - 2019. 03. 10. 08:43

Nyilván tartalomfüggő, de azért a spanyol sorozatok elég korlátozott számban és tematikában “világszínvonalúak”. Néhány kosztümös, dráma, thriller és krimi. Szóval akkor pontosítva a megfogalmazáson, akkor amelyeket láttam, azoknál nem volt zavaró, amelyek meg nem voltak jók, nem ezért nem.

Borly - 2019. 03. 10. 11:37

Hű erről még nem is hallottam. Már csak az El Professor miatt is biztos bepróbálom :)

Dawnie - 2019. 03. 10. 18:31

Nekem két rész után nagyon bejön. A banális megoldástól ugyan én is tartok, de reméljük a legjobbakat.

speranza - 2019. 03. 13. 21:54

Már a pilot is nagyon tetszett, de a második rész elején (úgy a 7. perc környékén) a tanzániai dal, amit Angelique Kidjo énekel (Malaika) végképp levett a lábamról. Az a pár perc elképesztően hangulatos volt. :)
Ami a rejtély megoldását illeti, támadt egy kósza gondolatom a hamvak szétszórása közben… :)

Szalai Gyöngyi - 2019. 03. 14. 14:24

Engem a történet odaszegezett a TV elé. Nagyon tetszik, hogy nem egy mindennapos történet átlag szereplőkkel. Ahogy kibontakozik a történet, mindkét fél oldaláról ismerve az eseményeket, nem tudom eldönteni, ki a jó és ki a rossz. Mindkét női szereplő szimpatikus a maga nemében, de nem tudom megmondani, hogy melyik mellé állnék. Ez nagyon érdekes és minden résznél nagyon várom a következőt. Végül is a férfi is szimpatikus, annak ellenére, hogy a feleségét becsapta, mert néha az ő szemszögéből értem a történetet, hogy mindkét hölgyet nagyon szerette és nem tudott egyik mellett sem dönteni. Megpróbálta mindkettőnek megadni amit lehetett, talán ez is vezetett a tragédiájához. Az életben, ha meghallok egy ilyen történetet a feleség oldalára állok. A film rávilágít arra, hogy ismerni kell a körülményeket, mielőtt állást foglal az ember. Kíváncsi leszek a végére.

Lorka - 2019. 03. 15. 23:11

Én végignéztem de lemaradtam a végkifejlet megoldásáról ez lehetséges?

Edit - 2019. 03. 16. 20:41

Én megnéztem mind a 8 részt. Most lesz folytatása, vagy így lett vége???

Dawnie - 2019. 03. 18. 21:25

Én is azt vártam, hogy lezárt lesz a vége. Tud valaki második évadról?

winnie - 2019. 03. 18. 21:45

majd jön valamikor idén, hozzánk meg gondolom, jövőre,

Snoopyzit30 - 2020. 04. 13. 21:06

Az 1. évad 7,5/10, a 2. évad sajnos csak 2/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz