login |

Pilot-mustra: Alien News Desk – 1×01

2019. 03. 10. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Igazából nem is tudom, hogy miért néztem meg a Syfy új komédiájának a pilotját, hiszen két olyan műfajt hoznak össze benne, amiket nagyon szeretek: az animációt és a vicces híreket.

Nem tudom, talán azért írok, mert abban bíztam, hogy rajtam kívül más is látja, és esetleg pozitív a véleménye róla, és esetleg kommentben ezt jelzi is, és esetleg ezzel segít felfedezni még egy-két embernek a sorozatot, akinek bejönne. Mert az én véleményem biztos, hogy nem ezt fogja elősegíteni.

ALIEN NEWS DESK – 1×01 – 2,5/10

Mármint nyilván az eredeti koncepcióra a műfaj(ok) kedvelői felkaphatják a fejüket, de ahhoz nem kell kritika, hiszen az előzetesnél leírtuk, hogy mi is az az Alien News Desk. Egy híradó. Egy fiktív híradó. Egy fiktív animált híradó. Egy fiktív animált híradó földönkívüliekkel. Egy fiktív animált híradó földönkívüliekkel – földönkívülieknek. Egy fiktív animált híradó földönkívüliekkel földönkívülieknek – a földlakókról.

Szóval olyasmiről van szó, mint a Saturday Night Live-os Weekend Update (talán nem véletlen, hogy Lorne Michaels az egyik executive producer, és a két hírolvasó hangja Will Forte és Heidi Gardner), vagy más kamuhíres, fake news (ejj, azok a szép idők, amikor ennek még nem negatív színezete volt…!) komédiák, csak ezt nyakon öntik azzal a csavarral, hogy olyanok szemüvegén keresztül látjuk magunkat, akik nem tudnak sokat az emberekről, és sokszor totálisan félreértik bizonyos cselekedeteinket – ez a humor fő forrása.

Alapvetően szkeccs-sorozatnak is lehet nevezni az Alien News Desk-et, hiszen minden percben vagy második percben nulláról indítanak, új hírt mondanak, amihez olykor kiküldött tudósító is csatlakozik. A témák pedig változatosak, aktuálpolitikától kezdve bulváron át egészen a sportig és az időjárásig, sőt, ezeket tálalása is változatos, mert különféle hírprezentálási stílusokat vetnek be (nem csak sima hírfelolvasást, pl. körkérdést, felmérést, stb.), ami mindig kiszámíthatatlanságot hordoz magában.

Tudom, hogy itthon is jelen volt és talán jelen is van a műfaj (és nem csak a Maksa-híradóra gondolok), de ezt szerintem piszok nehéz magas szinten művelni sokáig. És itt a “sokáig” alatt nem azt értem, hogy éveken át heti rendszerességgel, hanem azt, hogy 10 percig. Oké, az Alien News Desk-et nyilván nem 2-3 ember írja, hanem legalább egy tucat, de még ők sem tudnak az ellen tenni, hogy ne legyen hullámzó a végeredmény.

Nyilván minden egyes hírben ott az ötlet, a poén, azonban azok (ahogy azt már a műfajban megszokhattuk) sokszor tényleg nem többek, mint ötlet, pár másodpercig ható humor (vagy humorfuvallat), amire nem elég, hogy csak nehezen lehetne felhúzni egy 2-3 perces szegmenst, de még 20-30 másodperc is sok neki. Még akkor is, ha nagyon széles a témák tárháza.

Egy ilyen hírparódiát leginkább a hírolvasók tudnak eladni, sokak számára már az is elég volt, hogy az SNL-ben Jimmy Fallon és Tina Fey, Seth Meyers és Amy Piehler, vagy Michael Che és Colin Jost olvassa fel a híreket. Azonban itt két animált figura, egy földönkívüli és egy robot teszi ezt, akiknek számomra egyáltalán nem jött át a “személyisége”, a stílusa. Nyilván főleg azért, mert annyira immúnis vagyok az animált karakterekre (BoJack Horseman kivételével), ezért az Alien News Desk-et is inkább csak az animációk kedvelőinek ajánlanám, és nem azoknak, akik kíváncsi pár, a Weekend Update stábjába be nem jutott, esetleg oda ezzel a sorozattal felvételiző író saját hangjára.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz