login |

Ez már tényleg a csúcs?

2019. 03. 11. 16:50 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: fun

A PeakTV 2017-ben nem volt annyira Peak, hogy 2018 ne tudja lekörözni. Íme pár grafikon az AMERIKAI sorozatos jóságok mennyiségéről, amikben tavaly volt részünk. Mindegyik platform alapján csoportosítja a sorozatokat, a kék a kábeles, a zöld az országos csatornás, a piros a fizető csatornás, míg az egyre duzzadó lila a streaming platformokat jelzi.

Ilyen kínálat mellett tökéletesen érthető, ha valaki csak minden tizediket vagy huszadikat nézi vagy próbálja be, és nem is kacsintgat Európa felé, de éppen azért, mert még a legaktívabbak merítése sem lehet teljes, fura olvasni azt, hogy valaki szerint minőségét tekintve gyenge volt a kínálat. Nyilván én sok mindent bepróbálok, és az ízlésem végképp nem számít origónak, de tényleg minden héten találok egy vagy két vagy több kötelező néznivalót.

Értelemszerűen, aki kevesebb sorozatot próbál be, az sokkal kevesebb alapján tud ítéletet mondani, és csakis azokról, amiket néz. Mert ki tudja, hogy a nem nézett sorozatai között mennyi kincs van. És basszus, ez a legnehezebb ebben, rátalálni a kincsekre a sok korrekt és csak “jó” darab között.

11 hozzászólás Ne habozz!

Marcos - 2019. 03. 11. 17:52

Vajon melyik lesz az első év, amikor csökkenés lesz? Ez a durva növekedés elsősorban a streaming platformoknak köszönhető. Nem nagyon látom, hogy a közeljövőben lassítanának. Sőt folyamatosan jönnek az új szereplők. Az Apple is berendelt egy rakat sorozatot.

legtornasz - 2019. 03. 11. 20:46

Én nem tudom, lehet, hogy én vagyok finnyás, de 2018-ban vagy nem voltak nagy dobások, vagy keveset próbáltam, vagy egyszerűen ráuntam a sorozatokra.
Az egyetlen új, ami igazán emlékezetes volt:

The Kominsky Method

Ez igen, úgy foglalkozni a halálos betegséggel és a halállal, valamint a szeretett elvesztésével, hogy empatikus legyen, de mellette humorral teli, nagyon nehéz, de megcsinálták.

winnie - 2019. 03. 11. 20:54

az nagyon jó volt, de szerintem ott a kulcs, hogy ki hány sorozatnak ad esélyt, ki mekkorát merít (mint írtam, sokan csak kevés új sorozatot kezdenek el) – és ami még fontosabb, hogy mi alapján merít. hogy mondjuk elkezd-e valaki úgy egy sorozatot, hogy csak annyit tud róla, hogy egy boltban játszódó komédia. ez így nem túl “splashy”, de lehet zseniálisan jó. és ez a peaktv fő hozadéka, hogy ki kell emelkedni valamivel a zajból. ha szereplőkkel vagy sztorival nem sikerül, akkor nincs egyszerű dolga a sorozatnak.

az első mondatommal nem azt mondom, hogy ha x helyet 2*x-et próbálnál be, találnál több jót, de az esély nőne. (nyilván az sem jelent semmit, hogy én irtó sok nézősre tettem szert, mert ahány ember, annyi ízlésvilág.)

winnie - 2019. 03. 11. 20:58

ja, az viszont biztos, hogy a ráunás nálam nem következhet be – azt annál érzem valószínűbbnek, aki sokáig,, hosszú évekig nézi ugyanazt a 6-8 sorozatot. akkor lehet fásulni, főleg, ha azok színvonala nem 10/10-es, és sokan szokták írni, hogy ezt vagy azt megszokásból nézik, illetve olvasok olyat, hogy egy sorozat évek óta gyenge, amiből az derül ki, hogy az illető évek óta gyengét néz, nekem meg az a filozófiám, hogy 2-3 közepes/gyenge epizód után kuka.

a lényeg esetemben (és ez megint emberfüggő nyilván), hogy folyton újdonságokat is látok, miközben nézem a régieket is, és komolyan mondom, hogy nincs annál jobb, amikor valami frisset próbálhatok be. eleve tök jó felfedezni, hogy miről szól valami (ezt általában nem tudom), ha pedig valami bejön, akkor marha jó utána indítani a második részt.

szóval akkora a változatosság, hogy nem nagyon lehetne ráunni szerintem. a filmekre vagy a könyvekre is nehéz, mert minden attól függ, milyen filmet vagy könyvet nézünk/olvasunk.

winnie - 2019. 03. 11. 20:59

még egy:) csak eszembe jutott, hogy fásultságra az amerikai sorozatokat nézőknek az európai, nem angol nyelvű kínálatot szoktam ajánlani. azok annyira mások, és az elmúlt hónapokban remek skandináv, török, horvát, spanyol, lengyel, olasz sorozatok kerültek bemutatásra, ezek java pedig afféle friss fuvallat.

Thomas - 2019. 03. 12. 12:46

Ebben csak az az érdekes, hogy a basic cable elkezdett csökkenni, csak annak köszönhető, hogy lassult a növekedési folyamat. Tudom, hogy volt itt is szó róla, hogy több csatorna is abbahagyja a sorozatozást, csak nem gondoltam volna, hogy az így meg fog látszani, vagy másik is csökkentették a kvótát, nem tudom. Talán az országos is tovább fog csökkenni a FOX miatt, a stream viszont még mindig durván növekszik, szóval nem hiszem, hogy egyelőre meg fog állni.

totoro - 2019. 03. 12. 21:21

Hát, nem tudom, lehet nálam van magasan a léc, de most pl. egyetlen olyan sorozatot sem nézek, amire azt mondanám, hogy nagyon jó, egyszerűen nem találok olyat ami lekötne, amiket bepróbáltam, és akár itt is agyon van dicsérve nekem sokszor nézhetetlenek. Az utolsó tényleg jó sorozat számomra a brilliáns barátnőm volt, azóta semmi. Pár napja a Derry girls lecsúszott, de az se volt egy nagy eresztés, Doom patrol két rész után kasza. Szóval, hiába a sok száz sorozat, ha tényleg jót alig lehet négyet-ötöt összemazsolázni egy évben.

winnie - 2019. 03. 13. 05:25

totoro: szerintem ennyi sorozat mellett mindenkinél magas a léc. nekem például nagyon magas, hiszen folyton régi kedvenceket dobálok ki.

két kulcs van. az egyik: hány új sorozatot néztél idén. van, aki 1-et. van, aki 10-et. más pedig 51-et. kinek van esélye jó sorozatokra találni?

a másik a kulcs meg ebben a mondatban van:

“amiket bepróbáltam, és akár itt is agyon van dicsérve nekem sokszor nézhetetlenek. ”

meg ebben:

“Pár napja a Derry girls lecsúszott, de az se volt egy nagy eresztés, ”

NEM.

egyrészt: nem mások nagy kedvencei lesznek a te kedvenceid. saját kedvenceket kell találni. ami nehéz, tudom, de én is tele vagyok olyan kedvencekkel, amikről más nem is beszél.

másrészt: az nem magas léc, ha valami nem eresztés és nézed. épp az lenne a lényeg, hogy ne nézz olyat, ami nem nagy eresztés. pont akkor jön elő “nincsenek jó sorozatok”, ha az ember elkezd nem nagy eresztéseket nézni, akkor kedvetlenedik el az ember.

hidd el, ha piszok jó sorozatokat nézel, akkor meg sem fordul az ember fejében fásulás, csak a folyamatos “vóóóó, ez milyen jó műfaj”.

” Szóval, hiába a sok száz sorozat, ha tényleg jót alig lehet négyet-ötöt összemazsolázni egy évben.”

still, és ez rám is igaz. van több száz sorozat, de még a legfanatikusabb is csak 200-nak tud esélyt adni. és akkor ott van a többi 300.

winnie - 2019. 03. 13. 05:27

nyilván az esély mindig megvan arra, hogy valaki 500 sorozat után is 5-6-ra mondja, hogy remek, de ez nem ízlési magas szint, hanem ízlési beállítottság kérdése. mármint arra célzok, hogy amit remeknek tartasz, lehet, hogy nekem felejtős, de nem azért, mert a te szintednél az én szintem magasabb. csak másabb.

ha általánosítani akarok: én nem mindig húzok például a kritikusok felé, de ők, mint kényes ízlésűek is bőven találnak rajonganivalót (számomra olykor fogyaszthatatlan darabokban), és ugyanez a helyzet a tömegekkel, amik megint csak egy csomó kommersz cuccot imádnak. például csak a hónapban olyan rajongói kedvencek folytatódnak, mint az american gods, a gomorra, a billions, az on my block – én mondjuk legjobban az all time listámra fellépő into the badlandset várom, meg nekem az is bőven elég, hogy végre visszatért a for the people, a white gold és a fleabag, jön nemsokára a piszok jó veep/barry duó. és akkor jön még a the oa, ami az egyik legnagyobb enigma ma a sorozatozásban, érdekes élmény, de nem mondanám kitűnőnek.

winnie - 2019. 03. 13. 05:29

megjegyzem, az, hogy idén láttam 50-60 újoncot, az nem idei sorozatokat jelent, hanem folyamatosan hozom fel magam régi alapvetésekkel is, szóval amellett, hogy végre elkezdtem a manhuntot és egy csomó európai sorozatot is, a breaking bad, a goliath, a good fight, a green wing, a delivery man, a mad men is idén lett nézős.

Silver - 2019. 03. 27. 00:29

Nekem ez így nem megy, hogy mindent és bármit, mindig. Nálam a “fiatal felnőttes, természetfeletti elemeket tartalmazó” sorozatok olyan generic cuccok, hogy bármikor hangulattól és érzelmektől függetlenül tudom nézni, mert nem valami szuper-sub téma köré épülnek, mint pl. pornóipar a 70-es évek amerikájában, hanem puszta hétköznapi emberi problémák (megspékelve egy kis supernaturallal, ami egyáltalán nem zavaró). Hiába jó sorozat a Handmaid’s Tail, ha annyira speciális hangulatban kell lennem, hogy egy alternatív világban élő nők keserűségét akarjam nézni. Sokszor nekifutottam, hogy na mostantól mindent nézni fogok (a legnépszerűbb sorozatok közül), de csak az adott sorozatot szúrom el magamnak, ha nem “kívánom”, és valószínűleg egy kasza után soha többé nem fogom elővenni a rossz élmény miatt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz