login |

Pilot: Item – írta LasDen

2019. 03. 11. 14:50 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

A misztikum és természetfeletti azok közé a témakörök közé tartozik, amikkel engem mindig be lehet húzni ilyen vagy olyan módon. Ezúttal egy februárban indult koreai nyomozós sorozat kereteiben eredünk bizonyos eszközök nyomába, amik különös képességekkel vannak megáldva.

Karkötő, polaroid fényképező, öngyújtó, vagy egy fotóalbum. Ilyen és ehhez hasonló hétköznapi tárgyak bukkannak fel a semmiből. Van amelyikkel szuper erőre lehet szert tenni, egy másikkal pedig a közeljövőbe látni. Túl sokat még nem lehet tudni róluk, hogy honnan jöttek és miért képesek ezekre a dolgokra. De ne rohanjunk előre.

Történetünk hőse Kang Gon, szöuli ügyész, aki 3 éves “száműzetése” után tér vissza az ügyészséghez, miután kikezdett a nagy erejű Jo Se-Hwanggal. Aki mellesleg a sorozat antagonistája. És jelenleg ő tudja a legtöbbet, miután ezekből a tárgyakból sok a tulajdonában van.

Gon szép lassan belekeveredik a bajba, és személyes indíttatásból a tárgyak felkutatására indul. A szöuli rendőrség bűnügyi profilozója, Shin So-Young lesz segítségére.

Kang rövid időn belül két gyilkossági ügyet is kap, amik elég nagy hasonlóságokat mutatnak, és még a természetfeletti is bejátszhat az elkövetés módjába, mivel vannak megmagyarázhatatlan dolgok benne. Persze So-Young is ezeken az ügyeken dolgozik, így gyorsan egymásra találnak. Arról nem is beszélve, hogy ezzel meg is van a romantikus szála is a sorozatnak.

Azt nem tudom, hogy egy ügyésznek meddig terjed a hatásköre ami egy ilyen ügy felderítését illeti, de annak kapcsán kissé szkeptikus vagyok, hogy az itteni már-már nyomozóként tevékenykedik. Mondjuk ezt azzal magyarázzák, hogy nem hétköznapi a megközelítési módja.

A másik amiben kételkedem, az a profilozós csaj. Néha csak úgy a levegőből előkapja a megállapításait, amik nagy százalékban még igazak is. Értem én hogy ez így “látványos”, hogy ránézésre kitalálja ki milyen karakter, de nekem ez jön le: lusták voltak rendes nyomozást írni az esetek köré.

A történet mozgatórugója a gyilkosság-sorozat mellett, ami összefügg a tárgyakkal, Se-Hwang, aki fel akar kutatni minden ilyen erővel rendelkező eszközt. Tipikus rossz arc, aki mindenkit eltakarít az útjából. A saját embereit is, mert ugye hibázni nem lehet nála. De nagyon a határon mozog, így csak utálni való, mintsem igazán idegesítő.

A természetfeletti elég meghatározónak tűnik jelenleg, az Item-ben, így várhatóan a 32 rész (fél órás epizódok) alatt megtudunk róluk mindent. Örülnék ha egy kicsit túllépne a hétköznapi nyomozáson és a tárgyakkal együtt lenne hadakozás. Igazán látványos és egyedi dolgokat lehet kihozni belőlük, ha bevállalja a sorozat. A potenciál erre még ott van.

Az írás eddig biztató, hisz a karakterek némelyik nyomozót kivéve racionálisan viselkednek. Kang szinte minden fejleményt elmond So-Youngnak, amikkel találkozik nyomozása során. Az első találkozásuk? Kang elmondja, hogy látta álmában lelépni egy épület tetejéről. So-Young azt gyanítja, hogy valami nem természetes is közre játszhatott a halálban. Kang mesél neki a karkötőről és annak erejéről. Nincs felesleges titkolózás, ami nem vezet sehova csak félreértésekhez.

A kezdése után nem sokkal az Item egy szórakoztató popcorn sorozat képét festi, amiben nincs új a nap alatt. De erre nincs is akkora szükség, ugyanis a karakterek és remélhetőleg a történet is el fogja vinni a hátán. Az április másodikai utolsó részek pedig már nincsenek is olyan messze. Így tempójában sem kell lassú építkezésre számítani. Bátran ajánlom mindenkinek, aki akar egy kis különlegességet a néznivalói közé.

5 hozzászólás Ne habozz!

Energiavampir - 2019. 03. 11. 17:49

Csak nekem hajaz – Az elveszett szoba – sorozatra kicsit?

_Allen - 2019. 03. 11. 17:55

Nekem is ez volt az első gondolatom.

LasDen - 2019. 03. 11. 18:04

Nekem is beugrott és tényleg sok hasonlóság van, viszont egyszer sem éreztem, hogy kényelmetlenül sok lenne az egybeesés.

energy - 2019. 03. 11. 20:00

Először 13 raktárra gondoltam, de most talán elveszett szoba… Féluton tartok a sorozatnál, egyfolytában más irányt vált a történet, mintha az írók nem tudnának megegyezni, hogy mit akarnak! Semmi értelme nincs.

dragon1986 - 2019. 03. 12. 12:59

Ilyen The Librarians és warehouse 13 keverék 😁akkor jöhet 😉

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz