login |

Shameless: vége a 9. évadnak

2019. 03. 11. 21:00 - Írta: Necridus

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Tavaly augusztusban jelentette be Emmy Rossum, hogy távozik a Shameless 9. évadját (melyről az írásaim elérhetőek itt, itt és itt is) követően, amit rendesen promóztak is. Csak az a baj, hogy amennyire beharangozták a nagy esemény, annyira csalódást keltő évadzárót kaptunk. 

Úgy tűnik, elszóltam magam, amikor a szezon kétharmadánál az egyik legjobb évadnak tartottam a mostanit, mert onnantól kezdve romlott el valami. A tovább mögött konkrétabban is leírom, hogy mégis mi, de már spoileresen.

Még mindig nem oldódott meg, hogy Carl és Lip egyedül is megállják helyüket, mint karakterek (pedig van bennük annyi!), mert továbbra is a barátnők alakították a sztorijukat. Úgy ugráltak, ahogy azt a cseppet sem izgalmas és talán az egyik legidegesítőbbnek tartott karakter, Tami, vagy a minden bizonnyal unszimpatikusnak megírt Kelly akarta. Bezzeg Frank Ingrid után egy másodpercet sem szenvedett, inkább hozta az újabb dark comedy jeleneteket, amiket tőle már megszokhattunk.

Debbie pedig átvette a távozó Fiona szerepét, családfő lett: aggódott a számlák miatt, nevelte a fiatalabbakat, és közben próbált ismerkedni is, ami nem sült el olyan jól, mert Carl barátnőjére, Kelly-re mozdult rá. Carl-lal szakított a lány, majd Debbie-vel is megszakadt a kapcsolat, így shameless módra bosszút álltak.

Talán az egyik legjobb dinamikává kezdi kinőni magát Carl és Debbie testvérisége, mert akármennyit tudják marni a másikat, mindig összefognak, ha kell, és ebből nem egy humoros vagy büszkeséget megkövetelő jelenet származik.

Tami is egy kiállhatatlan hisztigép volt az egész félévadban, és akármennyire is hozták a komolyabb témákat az ő oldaláról, mint a terhesség, a mellrák vagy az abortusz, egyszerűen nem lehetett vele együtt érezni, mert a hatalmas szívű Lipet kedvére alázta, s mintha szándékosan akartatnák a karaktert megutáltatni velünk. Mindkét barátnő több, mint idegesítő és felesleges, de valahogy – őszintén nem értem, hogy miért – mindegyik a Gallagher-ék házibulijában táncolt, mintha ők is a család részei lennének.

Kev és V pedig elbúcsúzott Santiago-tól, a fogadott fiúktól, s helyette újabb problémába ütköztek, mert kiderült, hogy két gyermeket iskoláztatnak egy áráért, amiért cserébe Kevin Jézusnak öltözve hurcolt magával egy hatalmas fakeresztet. Ja, és Kevin elköttette magát, amiből szintén több humoros jelenet is származott. Akármennyire vannak elszigetelve, a poénok nagyobb részét ők szállítják.

A távozó Fionát pedig rendesen tönkretették – több értelemben is. Sikeres üzletasszony volt, majd lecsúszott a félévadzáróban, aztán alkoholistaként rengeteg shameless dolgot tett, amiknél teljesen olyan érzésem volt, mint az első évadokban – és azért az a Frank-Fiona párosítás is igen emlékezetesre sikeredett. A két színész rendkívül jó, de együtt még jobbak voltak, és minden perce élvezhető volt annak a nem szokványos apa-lánya résznek.

A számomra szívszorító jelenet után, amikor Fionában realizálódik, hogy ennél lejjebb már nem kerülhet, muszáj rendbe hoznia az életét, szépen elkezdték újra felépíteni, majd a semmiből előhozták a régi ingatlanos sztorit, amiből van még neki egy valag pénze. Érzékeltették vele, hogy már nem igazán van szerepe a család mindennapjaiban, így a karakter úgy érezte, ez egy második esély, hogy élje saját életét.

Emiatt hozták vissza Iant is, aki rögtön meggyőzte: menjen, amilyen messze csak tud. Fiona pedig pakolt is a következő percekben, aztán Lip búcsúbulit akart szervezni neki, de a lány  köszönés nélkül elment. Kimondatták a karakterrel, hogy így még véletlenül se gondolja meg magát, de ezzel még jobban a földbe tiporták azt, aki mindent megtesz a családjáért, és aggódik értük folyamatosan.

Egy perc drámát nem kaptunk az egyik legfőbb szereplő búcsúzásával, egyedül Franknek mondta, hogy ő nevelte fel a gyerekeket, és ennyi. Semmi érzelmes búcsúzás, se V-től, se a testvérektől, se a háztól, semmitől. Ráadták az első évados pólóját, meg eljátszották megint a metrónál az eltűnős jelenetet, amik mind aranyosak voltak, de olyan silány búcsút kapott a karakter, aminél sokkal többet érdemelt volna.

Lehetett utálni a karakterét, de valódi volt minden érzelem, amit mutatott: fájdalom, öröm, szenvedés, tanácstalanság. Tűnhetett unalmas hisztigépnek, de reális emberképnek is, hiszen az ő helyzetében szerintem rengetegszer nagyon sokan hasonlóan cselekedtek volna.

És mindezért iszonyat dühös vagyok most a Shameless íróira. Engedik, hogy a főszereplőket eltiporják a zavaró mellékszereplők, s a sorozat lelke elkeserítően gyenge búcsút kapott. Legfeljebb 5/10-re tudom értékelni az évadzárót, az egészet évadot se többnél 7/10-nél, és ezennel ünnepélyesen visszavonom az “egyik legjobb évad” kinyilatkozásomat.

Majd talán a következő évad lesz az, Cameron Monaghan visszatérésével és Emmy Rossum nélkül? Őszintén: kétlem. Kioszthatják Fiona jellemvonásait a többi karakterre (főleg Debbie-re ugye), de minden bizonnyal egy remek karakter és színésznő búcsúzott a sorozattól, s a többieknek innentől még többet kell hozzáadniuk a műsorhoz, mint valaha, hogy kompenzálják Rossum hiányát.

10 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2019. 03. 11. 21:54

Én nem vagyok ennyire szőrösszívű, az évadra megadok egy jó 8-ast, de az évadzáró tényleg nagyon felemás lett. Egyedül Frank és Fiona búcsúja ütött tényleg nagyot. Carl kiakadása (miszerint neki az életben a gyorskajás állás a csúcs) is lehetett volna jó, de sajnos Ethan Cutkosky elég csúnyán elripacskodta, legalábbis szerintem.

Egy picit megsínyli a sorozat, hogy már a 9. évad volt ez, és mindenkivel minden megtörtént már, ami csak megtörténhetett (mikor Lip után Fiona lett alkesz, akkor majdnem hangosan felkiáltottam, hogy “na ne már!)
De néha mintha nem is strapálnák magukat az írók.

Azért én még mindig vártam az új epizódot, de néha eszembe jutottak a korai évadok, és kicsit keserédes nosztalgiával gondoltam rájuk vissza.

LaCRossE - 2019. 03. 11. 22:15

Kelly? Unszimpatikus? Az egyetlen hibája az volt, hogy nem vágta le, hogy Kelly hajt rá, kicsit naiv volt. Egyébként szerintem az évad egyik legjobb adaléka. A finálé legjobb pillanata volt, amikor elrabolta Carlt.

Gevin - 2019. 03. 11. 23:53

Én nagyon szerettem Fiona karakterét, de az elmúlt 2-3 évadban egyre kevésbé tudták, hogy mit is kéne velek kezdeni. És ez az ötlettelenség kicsúcsosodtt a fináléban, ami sajnos olyan gyenge lett, amilyenre kb számítottam, de azért a Frank-Fiona momentum nagyon szépre sikeredett, csak kár, hogy igazából Frank és nem Fiona miatt.

Sokkal érzelmesebb búcsút vártam Liptől, V-től kb el sem búcsúzott, hááát, nem, hanyag volt ez az íróktól szerintem. Ian búcsúja akkor már jobban sikerült, pedig nem ő volt a család szíve-lelke.

Carl és Debbie kapcsolata engem baszottul idegesít már, össze sem hasonlítható Fiona és Lip vagy Lip és Ian kapcsolatával a kezdetektől. Nem beszélve arról, hogy mindkét színész elég limitált, amíg kisebbek voltak ez rendben is volt, de ahogy próbálnak több teret adni nekik, egyre inkább előjön, hogy sajnos egyáltalán nem jó színészek ők, ha picit komolyabbakt kell alakítaniuk.

Ellenben Lip és Frank továbbra is az egyetlen, aki a sorozat dráma szálát még életben tartja. Remélem, hogy amíg menni fog a sorozat Lip soha nem lécel le, mert nélküle nekem nagyon kevés lenne a sorozat.

Amúyg én is minden héten vártam az új részt, és továbbar is imádom Gallagheréket és basszus már 9 évad lement, hihetetlen belegondolni, hogy milyen régóta velünk vannak. Mármint a Jóbarátok ment 10 évig, ugye? Durva, hogy jövőre bizony jön a 10. évad.

UI.: Én nagyon örültem volna ha a gépen, ahogy távolodik a kamera Fiona arcától egyszer csak megláttuk volna Jimmyt (vagy hogy hívták). Klisés lett volna, de ő volt az egyetlen karakter, aki tényleg igazán jelentős volt a 9 év alatt (legalábbis számomra) Fiona életében. Ágyő!

spamdog - 2019. 03. 12. 06:38

Én Fionát már az előző évadban kiírtam volna. Már akkor is antipatikus volt.

heidfeld - 2019. 03. 12. 06:58

8-ast simán adok az évadra. Nagyon szórakoztató volt, és drámából már volt, elég.
Fiona távozása legnagyobb öröm. Igen sokat megtestesít, ami egy nőben idegesítő, elfogadhatatlan számomra… Viszont más utat adtam volna, mondjuk sikeres az vállalkozásában.. Kár volt így leépíteni.
Debbie, Carl alakítói nem nagy színészek, csodát ne várjunk. De tetszett, ahogy a lépcsőn beszélgettek, amit utánna cselekedtek.
Nagy tévedés, Kelly-t idegesítőnek vélni. Amit Carl-al tett,, Az mindent vitt. Teljesen rendben van a karakter.
Lip barátnője viszont időzített bomba. Inkább bevonulnák egy apátságba, örökre, mint vele, fél nap.
Santiago karakterében jóval több volt, és ez az egy pont, ami nagyon nem tetszik a sorozatban. Kisebb szereplők nem kapnak több lehetőséget.
Én Carl miatt nézem, leginkább, de rendben lesz ez, többiekkel is, remélhetőleg! És bármikor felbukkanhatnak Frank, újabb gyerekei, mert ” csak ők lesznek, és a mexikóiak…

kisanna - 2019. 03. 12. 07:03

nekem nem is Fiona távozása volt a csalódás, hanem az egész évad, de mondjuk már az előző is. mintha már nem tudnák úgy kitölteni a részeket, mint régen, túl hosszúak, sokszor vettem észre, hogy elkalandozik a figyelmem, a telefonom nyomogatom, stb.
főleg a Kev-V/Frank-es jeleneteknél, ezek a szálak egyáltalán nem mozgattak meg bennem semmit, mintha már csak díszletnek lennének ott.
és hát kár érte, mert az egyik kedvenc sorozatom volt.

tyler - 2019. 03. 12. 11:36

NE csak Debbiet NE eröltessék pls :S

elfmercina - 2019. 03. 12. 13:11

Valami vérfrissítés igazán jól jönne a sorozatnak, vagy esetleg régebbi szereplőket visszahozni. Például az első évadokból Sheila és a lánya, ők igen meghatározóak voltak, vagy V anyja ismét visszatérhetne. Valami, ami felrázná az egészet.
Rossz húzás volt Monicat is eltüntetni a színről.

harcarabunga - 2019. 03. 12. 21:58

Elég vegyes volt ez az évad. Voltak benne jó pillanatok – ezek főleg Carlhoz köthetőek Kellyvel együtt. Kelly karaktere szerintem teljesen oké, Carlhoz pont egy ilyen típusú csaj való. Kev és V is elég jók voltak, bár kissé izzadtságszagú volt a sztorijuk (az örökbefogadott kiscsávó egy az egyben az elsőévados Ethel koppintása volt kisebb változtatásokkal), de ők legalább néha viccesek. Még Tamivel sincs nekem nagy gondom, annak ellenére hogy egy hülye p*csa, legalább adja a Shameless hangulatot, hiszen régen Karen is milyen unszimpatikus volt, mégis mennyire hozzátartozott a sorozathoz, az az érzésem hogy rá akarnak hajazni. De az, hogy Lipnek, Liamnek és még Debbienek sem tudnak egy valamirevaló történetszálat írni, az szánalmas!
Liamnek konkrétan semmi szerepe nincs a történetben, nyugodtan otthagyhatták volna fekáéknál. Még ki is parodizálták, hogy senkinek nem tűnik fel a hiánya – nagyon helyesen, hiszen tényleg nem. :D
Debbiet borzalmasan elrontották, kifejezetten rosszindulatú lett, akinek nagyon kevés a jó pillanata. Pedig őt azt mondom, még helyre lehetne hozni!
Lip amióta nem próbálja megmenteni az alkeszokat, azóta vegetál. Bezzeg a saját nővérét benne hagyta volna a sz*rban ha az apja nem szól rá! Apropó, mintha Frank is veszített volna régi fényéből.
És akkor Fiona… aki a sorozat szíve-lelke volt. Évadok óta elrontották a sztoriját, valahogy nem állt neki jól a sikeres üzletasszony szerep. Valahogy hiteltelen volt, hogy ennyi sz*rság után még lehet valaki boldog. Ezért, amikor ismét a padlóra került, én örültem kicsit, mert azt hittem, ez életszerűbb lesz… de egyre csak rosszabb lett! És így elmenni… milyen dolog ez már, hogy el sem búcsúzik a szeretett testvéreitől. Mennyivel jobb lett volna, shameless-esebb, ha még utoljára buliznak egy jót! Wahh… Az egyetlen szép pillanat az volt, mikor Frank elköszönt tőle, de ennyi. Jobb lett volna fényévekkel, ha Jimmy/Steve eljön érte, de persze miután Iannel meglépték ezt, nem lehetett ugyanerre számítani.
És Iant akarják visszahozni!! Aki azóta borzalmas karakter, mióta kiderült a bipolaritás.
Imádom a Shamalesst még mindig, a hibái ellenére, de annyira ötlettelenek az alkotók!
És Fiona búcsúját azért igazán megcsinálhatták volna rendesen.

jimmy - 2019. 03. 15. 16:46

Én nagyon imádtam ezt az évadot is. Mivel ahogy írták sok újat már nem tudnak mutatni így kevésbé olyan mint az elején. azaz kevésbé melankolikusabb. Én igazából ennek örülök. Örülök annak is hogy Carl talált célt az életében. A karakterek már annyit szenvedtek, hogy igazán belefér pár lazább évad.

Inkább ilyen goodfeeling sorozat lett és a végére inkább már maradjon is az. a szivem nem bír el többet.:D

Azt, hogy Jimmyt nem hozták vissza..hát a pofám leszakadt. Nagyon mérges voltam a készitőkre. :D Nálam top 3 pár voltak. Nagyon érzelmesre sikeredtek a jeleneteik. Hasonló mint ami a chuckban volt, esetleg a trónok harcában jon és ygritte

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz