login |

The Walking Dead – 9×13: Béta

2019. 03. 11. 19:30 - Írta: winnie

40 hozzászólás | kategória: kritika,

It never ends, does it?

Igen, ez már kiderült két hete. Újabb héten, és így újabb TWD-epizódon vagyunk túl. Egy újabb olyan részen, amit nem fogunk gyakran emlegetni – se pozitív, sem pedig negatív előjellel.

Most a magvas gondolatok és erkölcsi kérdések (ez nem irónia!) helyett inkább az akció volt előtérben, és jó látni, hogy az írók nem elégedtek meg azzal, hogy a félévadban csak a múlt heti részben vessék be a teleportáló zombikat. Amiket kezdem azt hinni, hogy már-már toposzi jelleggel használnak, összekacsintva a nézőkkel (tudjuk, hogy tudjátok…). Mert csak nem annyira fantáziátlanok, hogy mindig hozzájuk nyúljanak, ha megakadnak.

Az akciósabb részekre pedig az jellemző, hogy nem nagyon lehet mit kibeszélni rajtuk. Azt mondjuk le tudom írni, hogy tetszett a környezet (függönyharc!), amibe illesztették az eksönt, bár sosem voltam a rajongója annak a dizájnnak, amiben a karakterek mozgása, a taktika nem követhető 100%-ban, mert ott mindig helye lehet a random megmozdulásoknak. (A több szereplős harcokról nem is beszélve, amikor egyesekről “megfeledkeznek”.)

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Nincs sok spoiler, maximum el lehet lamentálni Béta kiszámítható nemhalálán – valahol sajnálom, hogy ilyesmivel anullálnak egyes kúl megmozdulásokat, mint most Daryl-ét.

Nyilván nem lepett meg, hogy nem halt meg, sőt, egy horrortól ilyesmit el is vár az ember, ha nem mutatják a holttestet (sőt, még akkor is, ha mutatják), de engem inkább az izgat, hogy Daryl miért nem lőtte le őt?

Mármint nem fotelrambóként kérdezem, hiszen tudom, hogy ki akarta őt csinálni. Mert nem azért nem tette, mert messze volt. Akkor nem vette őt észre, vagy legalábbis nem tudta, hogy őt kell észrevenni? De mintha még biccentett is volna felé. Akkor marad az, hogy fair harcban akarta lenyomni. De… ezt sem hiszem, mert szép dolog a lovagiasság, de csak nem fogja a többiek életét kockáztatni. Akkor meg?

Ezékiel, Carol és a több Királyságos is szerepelt a részben, de nem kavartak említésre méltó vizet, már el is feledkeztem arról, hogy volt egy encounter-jük (ami lehet, hogy visszanyal?), inkább azon gondolkodtam el, hogy az évad első felében érkezett karakterek is beállnak-e a “one and done”-szereplők közé, vagyis csak beetetésnek használták-e őket?

Igen, most jut idő Connie-ra, és tudom, hogy az írók nagyon szeretik, hogy megmutathatják, hogy egy ilyen karakter miképp állja meg a helyét a TWD világának körülményei között, de a többiek…? Oké, nem Yumiko-ra gondolok (megint csak az jut eszembe, hogy mennyire lehet egy színész számára kielégítő az, hogy a képernyőn van, de totálisan nonfaktor? vagy ilyenkor türelmes az ember, mert úgyis eljön az ideje?), de Magna is sokkal biztatóbban indult, és rohadtul remélem, hogy nem egy szerelmi háromszögre kárhoztatják őt Tara-val…

Ennyi. Haladunk a vásár felé. És affelé, hogy kiderüljön, miért is a nagy haragszomrád.

40 hozzászólás Ne habozz!

Mate815 - 2019. 03. 11. 20:14

A rövid hajú fekete az fiú vagy lány? :D

Csilla0422 - 2019. 03. 11. 20:26

Most jöttem rá, hogy benéztem a múlt heti rész végét… :)

Annak ellenére, hogy Daryl nem a kedvencem az ő szála elég szórakoztató mostanság. Connie kifejezetten jót tesz neki.

Daryl – Beta harc sokkal jobb volt, mint anno Rick – Negan. Tiszta sor, hogy Darylt Connie helyismerete mentette meg. Beta így is szétrúgta a seggét.

Biztos sokan nem értenek velem egyet, de én örülök ennek a tini románcnak, Lydia és Henry aranyos együtt. Az erőszak mellett jó ilyent is látni.

Ezekiel és a királysága még mindig nem részemről.

Winnie, Tara – Magna – Yumiko trió kapcsán én is ettől tartok. De talán Angela Kang nem tesz ilyent.

A kedvenc részem:
– Connie’s gonna be okay, all right? She’s with Daryl.
– Yeah. More like Daryl’s gonna be okay… He’s with Connie.

lynx - 2019. 03. 11. 21:32

A rövid hajú feketét Angel Theory-nak hívják, egyébként remekül táncol és valóban hallássérült.

De hogy fiú vagy lány, azt nem sikerült bizonyossággal megtudnom.

Kissur - 2019. 03. 11. 21:33

Már nem nézem a sorozatot, de mondjátok, hogy az a tigris csak egy szobor és nem CGI.

winnie - 2019. 03. 11. 21:33

múlt részben kiderült, hogy lãny.

Mate815 - 2019. 03. 11. 21:40

Ez az info elment mellettem. Részek óta nem tudtam megállapítani, gondoltam, hogy lány de nem voltam benne teljesen biztos…:D

lynx - 2019. 03. 11. 21:40

Na a kutatómunka eredménye. 19 éves lány.
Mondjuk én eddig 13 éves fiúnak néztem…

Energiavampir - 2019. 03. 11. 21:49

lynx:
akkor jobb ha figyelsz az életben, mert ha ezt fordítva benézed, cikis helyzetben leszel :)))

ADMG - 2019. 03. 11. 21:54

szegény süketnéma lány .mi lesz ha elfogy a papir amire ír. amugy a rész nem volt rossz sőt.

Necridus - 2019. 03. 11. 22:27

Na jó, hangosan felnevettem, hogy a kommentek nagy része arról szól, vajon fiú-e vagy lány, utána meg elolvasom ADMG hozzászólását a csaj és a fogyóban lévő papír esetéről :DD És ez egész jól leírja, hogy milyen is a sorozat. nem a történésekről, az esetleges wtf jelenetről beszélgetünk, mert egyszerűen nincsenek, és emiatt nincs semmi, ami elvonja a figyelmet az amúgy totál jelentéktelennek számító dolgokról, elvégre nem azért nézzük, hogy megtudjuk, milyen nemű a színész, hanem hogy a zombis apokalipszises sorozat szerepéhez hűen szórakoztasson. Csak ez megint nem jön össze neki… Rick távozása és az utána lévő pár rész egész jó volt, de ez a mostani annyira nem tudott lekötni. Az a pár perc, amíg Beta Darylt támadta, az bejött, amúgy Henryéknél már egyből a fejem fogom, ahogy Ezékiel királykodásánál is.

Nézőke - 2019. 03. 11. 22:32

..sztem winnie tökéletes megfogalmazta azt,hogy
MI A RÁKÉRT NEM LŐTTE mondjuk lábon a bétát amikor közeledtek,a többit meg elvégzi a termászet. Az hogy ki ő, Lydia simán megmutathatta volna,aztán ennyi. Ja,hogy lezuhan 15 métert egy olyan liftre,amin pont nincs ütköző és keresztmerevítés vagy drótkötélsodrony a tetején,mert a liftek ilyen simák felül. És túléli. Aha. ÉS Daryl nem dob utána egy fémszekrényt, vagy pár walkert, a bizonyosság kedvéért. De pár 5 kilós betonkocka is megtette volna.
Daryl nem tesz ilyet. Daryl már 9 éve túlél,és ennél cifrábbat is látott már. Daryl tudja,hogy legyakták az összes “élőt” a holtak közül, de sietni kell,mert… mert miért is?

Kevés, nagyon kevés az ötlet,hogy egy random maszkkal császkálok,és a dögzabálók nem ismerik fel a hússzagot.

Apropó.. most is kaptunk teleportot, méghozzá a szekeres harcnál, ami egyébként egy hatalmas nevetség volt már megint. Komolyan, ebbe valaki még beleélte magát,és izgult a noname karakterekért?

A Haramiák meg…mintha jóllakottak lennének,de hol voltak 6 évig? nem találkoztak soha egyikükkel sem? naaa ,egy kicsi kis neganmaradékkal sem,amit láthattunk a Henryt megtámadó részben? Sehol, senki?
A vezetőjük mondjuk elég szimpi…már látom a Tarával való összeborulást.

semmilyen volt a rész.

Chris - 2019. 03. 11. 23:40

Daryl meg azon vergődik, hogy baj lesz abból ha Lydia velük marad? Abból nem lesz baj, hogy éppen legyilkolni készülnek egy csapat maszkos havert köztük az egyik fő emberükkel? :D

Evelyn - 2019. 03. 12. 00:28

Sziasztok.

Én egy dolgot nem értek. Senki ne vegye személyeskedésnek, amit most írok.

Miért kell Darylt most Connieval shippelni?

o'quinn - 2019. 03. 12. 01:53

@Kissur:

Csak egy szobor :-D

Quantumleap - 2019. 03. 12. 07:18

Evelyn: Azért, hogy legyen mit kérdezned. Mit lehetne erre válaszolni szerinted?

winnie - 2019. 03. 12. 07:19

én csak a kérdést nem értettem. arra célzol, hogy van, aki shippeli őket, hogy hajrá daryl és connie, vagy arra, hogy lehet, hogy a készítők egy irányba akarják terelni őket? akárhogy is, az első esetben nincs azzal semmi baj, ha valaki ezt szeretné látni, a második eset pedig fel sem merült bennem, egyelőre csak az gondolhat erre, aki erre akar gondolni.

Quantumleap - 2019. 03. 12. 07:20

Amit én nem értek: Eddig nem arról volt szó, hogy a zombik között álcázva járkálva zombi hangon suttogva kell kommunikálni egymással? Mert különben felismernek, hogy nem vagy zombi, és jön a csócsa? Ehhez képest most Beta normál hangon beszélt.

michonnekatana - 2019. 03. 12. 07:55

Én azt nem értem, hogy Tara azt mondja az epizód végén, amikor Carol megkérdezi, hol van Henry, hogy “Még nincs itt? És Daryl? Itt kellene találkoznunk velük”. Mikor? Tara nem volt ott Hilltopban, amikor Daryl elindult Connie-val Henryt megmenteni? Rendben, hogy Carol visszakérdez, hogy “Hova mentek?”, de azt kizártnak tartom, hogy Tara úgy gondolta, hogy Darylék ennyi idő alatt végeznek (bármennyire is leegyszerűsített volt a kiszabadítási akció az előző epizód végén)
Lehet, hogy csak Carolt nem akarta idegesíteni, de akkor viszont szarul oldották meg, mert én Tara arcán inkább megdöbbenést, mintsem zavart láttam egy esetleges kegyes hazugság miatt.

dexike3 - 2019. 03. 12. 08:06

minden egyes résszel érezhető, hogy teljesen más irányba viszik a sorozatot a készítők, mint az eddigi évadokban. vagy ha hasonlóak a történések (tini románc, ellenségek, stb.) a tálalás mindenképpen kiforrottabb szerintem.
amikor megláttam Tuckert (Angus Sampson) vártam mikor fut be Elise is és tesz rendet a “szellemvilágban” ;)
érdekes ez a cowboyosdi, de nem tudom tényleg olyan sokat és a mozi, hogy a sarcról valaki lemondjon. de majd kiderül a folytatásban.

Quantumleap - 2019. 03. 12. 08:22

winnie: Szerintem símán lehet, hogy Connie és Daryl között bro viszony lesz. Azt remélem, hogy Connie-t nem fogják kinyírni, hogy aztán Darylnek ez legyen a személyes bosszúmotivációja a Suttogók ellen.

Evelyn - 2019. 03. 12. 10:26

Sziasztok.

Köszönöm a válaszokat. Winnie az előbbi. Eddig Connie a 3. nő, aki shippelve van Daryllel. Láttam videókat, Facebookon is ezt nyomatják. A másik, amit nem értek, hogy azért, mert Connie Daryl után ment nem biztos, hogy tetszik neki. Szimpla emberségből is segíthet neki. De mondom ne vegyétek személyeskedésnek, amit írtam. Csak nem értettem ezt a shipet.

Evelyn - 2019. 03. 12. 10:33

Sziasztok.

Ismételten elnézést kérek, ha valakit megbántottam.

Csilla0422 - 2019. 03. 12. 11:42

Evelyn, remélem nem én kavartalak meg. Darylnek anno jót tett Carol és Beth is, ahogy most Connie is. Ő tipikus magányos farkas, akinek néha nem árt, ha egy kicsit felrázzák a nők. Ami nem párkapcsolatként, hanem sokkal inkább barátságként értendő részemről. Nyilván Andrew Lincoln távozása is közrejátszik abban, hogy Darly nem csak morog, hanem beszél is. Ami szintén a karakter előnyére vált.

Nem Beta lenne az első, aki törés nélkül túlél több emeletnyi zuhanást. Daryl ugyan nem mászott le hozzá életfunkciókat ellenőrizi, hanem csak lenézett az aknába. Sokkal érdekesebb, hogy miért nem iktatta ki, amikor lett volna rá lehetősége.

Irgum, hol vagy?

Evelyn - 2019. 03. 12. 12:38

Csilla, nem. :)

De így már mindent értek. Köszönöm, hogy elmagyaráztad. :)

Derelye vágó - 2019. 03. 12. 13:50

De rossz rész volt.
Nézőke le is írta előttem, hogy miért.

Enzo - 2019. 03. 12. 17:07

9×13 (pótlás tegnapról)

Na, írok én is, dobok fel észrevételeket, hogy ne csak a Daryl-Connie shippingről (hivatalos FB oldal adott nekik Donnie shipnevet, wtf) meg Kelly(?) neméről legyen szó. :D

Alapvetően nekem nem volt bajom a résszel elsőre, persze azt meg kell hagyni, hogy a fentebb @Nézőke által írt logikátlanságok teljesen jogosak. A Haramiák behozása engem meglepett, nemtom hogy került ide egy ilyen csapat (térkép eléggé kéne az egész környékről amúgy), de a Nightflyers-es Rowan a vezetőjük :D
Pluszpont helyszínekért: próbabábuk között elbújó Haramiák ; lepedős harchelyszín
Pluszpont egyéb jelenetekért: a 4 közösség molinója az elején ; Daryl és Connie írásban veszekedése (szürreális, de érdekes kommunikációs fajta) ; Carol “mikor filmeztetek utoljára?” kérdése, amivel elvette az élét a standoff-nak ; Tammy néni zombigyakós jelenete ; és még Daryléktól 2 ötlet: olyan akadály építése, amin csak a Suttogók tudnak átmászni, a sima zombik nem, meg a végén a titkos rekeszbe elbújás. Mondjuk utóbbinál azért nem túl hihető, hogy nesztelenül ki tudott mászni onnan…
Ja és Jerryéket meg csak így offscreen támadták meg a Haramiák? Ez is azért elég fura.

#hétidézete nálam is ez:
“-Connie’s gonna be okay, all right? She’s with Daryl.
–Yeah. More like Daryl’s gonna be okay… He’s with Connie.” :DD

gatling - 2019. 03. 12. 18:44

Milyen szerencséjük volt ezeknek a maszkos fiúknak/lányoknak, hogy egy olyan csapatot kellett becserkészniük, ahol íjász-botos-csúzlis fiúk/lányok álltak szemben velük, és még csak véletlenül sem volt náluk elfekvőben egy Glock. Igaz, akkor az ő száluk három perc alatt kifutott volna…

KovTamás - 2019. 03. 12. 19:38

Egyre rövidebbek az epizódok, a mostani éppen csak ütötte a 40 percet …
Jó lenne ha a kommunikáció D és a csajszi között kicsit kiforrottabb lenne, vagy D tanuljon meg süketnémául vagy a csajszi tanuljon megbeszélni mert ez az ír mutat reagál, majd visszaír megmutat elolvas körmöl mutat olvas reagál maratonizálás kicsit már unalmas, legalábbis számomra.

Evelyn - 2019. 03. 12. 23:09

Közben megnéztem a részt. Nekem tetszett. Amúgy a Conniet alakító színésznő a valóságban is süket. Sajnos. Kíváncsi vagyok erre a nagy vásárra, de szerintem más lesz belőle. :S

Shred - 2019. 03. 13. 08:51

Nekem alapvetően tetszett az epizód, leszámítva Béta sérthetetlenségét. Oké, kemény csávó, meg ez nem egy dokusorozat, de ha saccra két emelet magasból lezuhan valaki, akkor minimum annyira összetöri magát, hogy mozogni alig tud, nem hogy felállni:( Ezt nagyon rondán oldották meg.

A másik: Tarának láthatóan volt egy mellplasztiákája valamikor, Enid egyre jobban belejön az orvosszakmába:D

https://youtu.be/OqM2E6AI7HM?t=31

Shred - 2019. 03. 13. 08:55

Az megvolt, amikor a Highwaymen kilétéről való töprengésnél Carol határozottan kijelenti, hogy biztos nem Jed maradék bandájából álltak össze? Azt már nem teszi hozzá, hogy Jedéket ő égette halálra ÁLMUKBAN,:DD

Itt nagyon nevettem:)

Csilla0422 - 2019. 03. 13. 09:27

Shred, Alanna Masterson pár éve szült. A kicsik általában elég jól meg tudják dobni az ikrek méretét. Nem szükséges a plasztika.

A Tara és csapatát megtámadó zombik nem teleportáltak. Régebben is elhangzott, hogy az erdőkben is vannak. Taraék viszonylag hosszabb ideig voltak egy helyen, ahol zajt csaptak.

KovTamás, amit írtál ugye azt te sem gondolod komolyan?

Isaac - 2019. 03. 13. 12:24

Lehet egyedül leszek a véleményemmel,de nekem tetszett a rész. Igen vannak nagy számmal logikai bakik ( az amcsik már Vietnám óta vágják,hogy a tiszteket lövik le előbb, Béta meg kb a bokáig érő bőrkabátban a laza majd 2 méterével kicsit sem feltűnő ;) ) ,viszont volt akció,humor ( igen Carol beszólása a mozi vagy Jed csapat hiányáról ) tiniszerelem ( nekem az a félén összemosolygás is aranyos volt ) . Nekem nem kell mindig az a depresszív minden-mindegy hozzáállás a szereplők részéről,mert akkor Alpha lenne mindenki ;)

Quantumleap - 2019. 03. 13. 13:16

Shred: Ha google-ban rákeresel, találsz eseteket, hogy valaki komolyabb sérülés nélkül megúszott többemeletnyi zuhanást. Még régen olyan esetre is emlékszem, hogy szilveszteri buliban, részegen zuhant ki valaki a járdára, majd egyszerűen felállt, és visszament folytatni a bulizást. Lehetnek szerencsés véletlenek.

Quantumleap - 2019. 03. 13. 13:19

Carol szerintem arra célzott, hogy vannak még életben ex-megváltók, akiket anno Jed maga mellé lázított, nyilván nem magukra az elégetett személyekre gondolt.

Tejberizs - 2019. 03. 13. 16:05

Isaac:

Nem vagy egyedül,nekem is tetszett a rész,még jobban is,mint az előző,viszont a “lezuhanás a liftaknába” részt szerintem is elrontották.Ha valaki így a hátára zuhan (nem mutatták ugyan,hogy Beta így esett le,viszont a hátán feküdt,mikor észhez tért),kizárt,hogy egyetlen csigolyája sem szenved sérülést.

Valaki fentebb írta,hogy Darylnek meg kellett volna bizonyosodni Beta haláláról,így igaz…majd másodjára meg fog bizonyosodni. :-)

Akit most kiemelnék,az Lydia.Figyeltem a belépésétől fogva,és azt hiszem,ő nagyon kifejezően,nagyon hitelesen játszik.Azt látom rajta,nagyon komolyan veszi,amit csinál,és gyönyörűen formálta meg a karakterét.

Nem tetszett viszont,hogy Lydia és Henry csókolózásába így beleavatkozott Daryl.Karakteridegennek éreztem,és nem értem,miért nem tudott várni fél pillanatot,azt hitte,ha nem szól be,akkor nekiállnak szeretkezni is? :-)

Útonállók.WTF?!Azt hiszem,ők nem voltak abban a helyzetben,hogy bármit is követelhessenek a Királyságtól,hisz negyedannyian se voltak.Az meg a másik,hogy mikor jön végre egy olyan közösség,aki ha rátalál valamelyik kommunára,akkor csak szerényen bekopogtat az ajtón,és megkérdi,csatlakozhat-e?

Emanci Pál - 2019. 03. 15. 09:56

Nekem az akcionális mivolta miatt nem feltétlenül tetszett annyira ez az epizód, mint az előző, de nem volt rossz. Ebben a tekintetben talán a Királyságos mellékküldetés volt a leggyengébb része talán, ahol egy Scorsese filmmel kenyerezték le végül az útonálló banditákat. Ebből a szempontból a talán két epizóddal korábbi Királyság mellékszál jobban működött.
Az persze látszott előre, hogy Béta egy jó kiállású fiatalember, de azt nem gondoltam volna, hogy egy az egyben így lenyomja majd Daryl-t. Persze Daryl ügyesebb volt és lelökte az üresen álló liftaknába (aminek egyébként kicsit ellenmondott az, hogy nem ellenőrizte le lelökés után, hogy él-e még Béta, vagy sem). A kamerakapkodós, zárt térben harcolós jelenetekről szerintem nem nagyon lehet semmit mondani, talán annyit, hogy magukhoz képest rendben voltak.
Egyenlőre a suttogók számbeli mértéke nem igazán képes megjelenni, ahogy érdekes módon a táborban sem mutatkozott meg, de persze ezt be lehet tudni általában a költségvetés hiányának, ebben az epizódban pedig a cselekmény megkötésének.
Lydia karakterében pedig tényleg van valami. Ilyen szempontból Henry és Lydia jól kiegészítik egymást, mint a mosóporreklámokban szereplő színészsrác és a tehetséges színészlány. Azt nem lehet mondani, hogy körülöttük forr a levegő, inkább csak Lydia körül forr, néha pedig a mi Henry-nk is ott van.

Mate4182 - 2019. 03. 15. 17:27

9 ev kellett, de vegre van eyecandy a walking deadben!! :D

<3 Lydia mar most behuzhat egy voksot tolem az evvegi eyecandy szavazason :D

amugy megy logikatlan baromsag cask vegre nem kell neznunk a grimes csalad 8 evesre huzodo menstruacios ciklusat !

az en kedvenc logikai bakim az volt aMIKOR Lydiat az anyjanak csufolt ndk-s transzi uszomester ,,kiszabaditja" Darylektol es mennek az erdoben

a kiscsajon se maszk, se belek, se buz se semi az egyetlen dolog amiben zombikent viselkedett az a sebessege, de ez meg kb cask a Halali hullak hajnalaban mukodott jol ..

Beta tulelese pedig boritekolhato volt. interjut csinaltak egy hete a csavovl itt a junkien olvastam a hiret. akivel interjut csinalnak azt nem olik megy egy cameo utan :D

Enzo - 2019. 03. 15. 21:35

@Mate: Akartam kérdezni, hogy ennyi évad alatt nem találtál eyecandyt, aztán jobban belegondolva…az átlagnál valóban kevesebb volt, mert mindenki vagy meghalt, vagy aki sokáig húzta és női karakter, az nem tipikus szépség (Carol, Michonne).
Alig tudnék pár jelöltet összeszedni, aki értelmes mennyiségűt szerepelt: Beth, Enid, esetleg Maggie vagy Rosita.

Mate4182 - 2019. 03. 16. 17:43

Enzo: oszinte leszek a 3. evad vegen kaszaltam es az 5.. evad vegen tertem vissza

ha kozben volt valaki, nem tudom, nem neztem

azokbol amit lattam nalam egyedul Lydia uti meg a mercet, de o egybol at is tori a plafont :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz