login |

For The People: kezdett a 2. évad

2019. 03. 12. 19:20 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika,

– You got shut out of the swatting case, too, huh?
– I wouldn’t say “shut out.” I’d say strategically deployed on something dramatically less important.

Visszatért az ABC-re a Shondaland dinamikus jogi sorozata, és azt kell, hogy mondjam, ez még mindig piszok szórakoztató, iszonyat jó volt nézni az évadnyitó pörgő dialógusait, adok-kapokjait, hogy utána végül értelemszerűen drámaivá váljon a sztori. És le a kalappal a készítő, Paul William Davies előtt, aki a kaszafenyegetés ellenére is képes volt mindenféle szappan nélkül, csupán a jogi procedúrára és a jogászokra koncentrálva megírni ezt a premiert.

Azt hittem, hogy az epizód egy nagyszabású főszálra fog koncentrálni (kommandósok lelőttek egy szenátort, mert valaki “megszvattolta”/megSWAT-olta), amely során mindkét oldal, az ügyészség és a kirendelt védők is teljes csapattal feszülnek egymásnak, azonban sikerült emellé egy vicces melléksztorit is hozni, így majdnem minden kiemelt karakter kapott lehetőséget (Allison kivételével, talán), hogy megmutassa, miért is szeretjük.

És nem hiszem, hogy a sorozat rá lett volna szorulva egy új kiemelt szereplőre (főleg, hogy Olivia Sandoval ott van háttérképnek redukálva), de mivel zseniális vezették be Charles Michael Davis nyomozóját, az új Ted-et (volt régi is? mindegy, ez a poénötlet nagyon ült) ezért egy pillanatig sem fogok kapálózni a jelenléte ellen. Komolyan mondom, tanítani kéne: csak két jelenetet kapott, de olyan jól (és marha viccesen) illeszkedett a sorozat szövetébe, mintha mindig is ott lett volna a háttérben.

A For The People ismét szánt időt arra, hogy a két oldalt nagyjából egyenlő súllyal ábrázolja, és ennek kapcsán mindig is szerettem azokat a jeleneteket, amik egymásra rímelnek, vagy egymás ellentettjei, és úgy vannak vágva, hogy kiemeljék, hogy itt nincsenek jók vagy rosszak, csupán emberek, akik a munkájukat végzik, és akik hisznek abban, hogy helyesen cselekszenek. (Tudom, hogy némiképp tanmesés két érvet egymásra vágni a két oldalról, rámutatva, hogy mindkettő logikus és mindkettővel egyet fogunk érteni, de ettől még hatásos a megoldás.)

A sorozatot a humora mellett a dinamizmusa viszi előre, ami annak ellenére a karakterekből fakad, hogy különjelenetes karakterizálást nem nagyon látunk – én sokkal jobban szeretem ezt a megközelítést, hogy unalmas személyes sztorik helyett a színészekre hagyják az írók azt, hogy élettel töltsék meg a figuráikat, hogy a jogi párbeszédek során a viselkedésükkel, a manírjaikkal, valamint a hozzáállásukkal mutassák meg nekünk, hogy milyenek is ők valójában.

Szóval remek volt a szezonkezdés, egyszerre határtalanul szórakoztató és elgondolkodtató – és igen, utóbbi mellett kiállok, még akkor is, ha nem leplezetten hegyi beszéd jellegűek voltak a záróbeszédek. A téma ugyanis tényleg valid, a jelenség létezik, és sokan tényleg nem gondolnak bele abba, hogy milyen következménnyel járhat a tettük.

11 hozzászólás Ne habozz!

Piros11 - 2019. 03. 12. 22:05

A cikk minden szavával egyetértek,ez nálam még mindig telitalálat.Tavaly az év újonca volt nálam,és ez a rész is hozta a szintet.A szereplők mindegyike kedvelhető,new Ted is szimpi,bár azért Susannah Flood még mindig viszi a prímet.Az ügy is abszolút mai volt sajnos,és tényeg jó,hogy 2 irányból közelítenek meg mindent,nem az író dönti el,h neked mit kell gondolnod,mi a jó,és sulykolja beléd az ő látásmódját.Emellett a humor is kiváló szerintem,pont amennyi kell.Kár,hogy nagyon kevesekhez jutott el.

Hát rossz belegondolni,hogy a kasza valójában csak idő kérdése,ráadásul valószínű a good girls,htgawm duó is erre a sorra jut,nem beszélve a már kaszált gothamről,hát jól leredukálják a nézős országos sorijaimat,annyi szent.

winnie - 2019. 03. 13. 05:33

“Susannah Flood még mindig viszi a prímet.”

minden pillanata arany:)

Eltiron - 2019. 03. 18. 23:53

Bepróbáltam a pilotot, most már a 3. résznél vagyok és bizony ez nagyon jó, pedig az elején voltak fenntartásaim (kicsit Grey’s Courthouse jellege volt a dolognak :D, na és Brittért sem vagyok elájulva).
Szerintem holnap estére utol is érem a sorit :)

Eltiron - 2019. 03. 23. 18:03

Az első évadra olyan 6.5/10-et tudnék adni, mert volt benne két nagyon gyenge (az 5. és a 9.) epizód. A 2×01 eddig talán a legjobb volt, egyébként megtörtént esetet dolgoz fel ( https://www.origo.hu/techbazis/20171229-swatting-halaleset-usa-kansas-wichita.html ).
A második rész nagyon gyengus lett szerintem, a túlerőltetetten könnycsatorna-támadó migránsügy élvezhetetlenül szájbarágós. Littlejohn tökéletes gyilkosság-ügye érdekes is lehetett volna, csakhát a “volt már” tipikus esete:
https://en.wikipedia.org/wiki/Population_Zero
nekem egyből beugrott, hogy erről bizony már olvastam.

winnie - 2019. 03. 23. 18:49

szoktak írogatni és beszélni az írók arról, hogy próbálnak valós esetekkel foglalkozni.

Eltiron - 2019. 03. 29. 16:20

A 2×03 kimondottan tetszett, csak Jill védőbeszédén csóváltam a fejem, van egy nyilván kikényszerített vallomás és nem arról beszél, hogy 14 óráig étlen-szomjan vallatták a vádlottat, hanem absztrakciókat hoz elő igazságról és hazugságról meg rossz házasságokról… Szóval nem csodálom, hogy nem jött be a dolog.

Eltiron - 2019. 04. 08. 13:56

Szegény Ben Rapaport, szegény Britt Robertson… Úgy látszik ők az új Summer Glau, minden sorozatuk idő előtti kasza (tudom, hogy hivatalosan még nincs bejelentve, de pocsék számokat hoz a FtP).

Eltiron - 2019. 04. 08. 14:35

A 2×05 eddig a legjobb epizód volt, egy nagyon erős 8/10. Susannah Flood hétről-hétre olyan alakítást tesz le az asztalra, hogy le a kalappal – persze ehhez az is kell, hogy egy baromi jó karaktert találtak ki neki. Ez most egyértelműen róla és Sandráról szólt, a két teljesen ellentétes figura baromi dinamikus párost alkot. Egyértelműen ők fognak a legjobban hiányozni, ha suhan a kasza (bár ne úgy lenne).

Eltiron - 2019. 04. 21. 15:15

2×07 – szépen össze volt rakva az egy drámai – egy komikus szál, utóbbi volt kevésé fókuszban, mégis az tetszett jobban, Seth és Jay nagyon aranyosan kitalált karakterek.
A hogyan továbbról egyelőre semmi hír, bár a megmondók nem adnak nagy esélyt a harmadik évadnak :(

Eltiron - 2019. 05. 05. 18:51

A 2×08 karcolta a 10/10-et, rettenetesen odavág. Alison mellett mindenki háttérbeszorult, ami nem baj, mert őt mostanában kissé hanyagolták és nagyon nagy dolgot tett le az asztalra.

Eltiron - 2019. 05. 19. 01:08

Itt a vége, nagyszerű lezárása egy tényleg fantasztikus sorozatnak. 20 rész, ennyivel kellet beérnünk.
https://tvline.com/2019/05/09/for-the-people-cancelled-no-season-3-abc/
Nem kicsit vagyok elérzékenyedett hangulatban, imádtam ezt a sorozatot.
Gondolom, valaki majd ír ide a Sj-ra egy lezáró posztot, én inkább most csak siratom Jill-t, Seth-et, Kate-et és a többieket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz