login |

Pilot: After Life

2019. 03. 12. 14:50 - Írta: human

19 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Bár rövid az évad, de legalább nem szétvágott filmet szállított Ricky Gervais a Netflixen, hanem egy kőkemény dramedy-t.

A történet középpontjában egy férfi áll, aki nemrég vesztette el a feleségét rákban. Az első két rész után bizony ez a talpraállás elég messze van tőle, sokkal inkább elmerül a gyásza miatt kialakult depressziójában. Igazán jó felütés egy többnyire azért mégis komédiának számító sorozatnak?

Mondjuk az érzései azt is elhozták, hogy mindennapi helyzetben is sokkal szókimondóbb, ami tényleg szül pár sötét komikus pillanatot, de a depresszió ezeket is átjárja. Hiába olt le egy okoskodót a parkban, ha utána ismét otthon ül kiégve, a halálra vágyva.

És ezeket nem negatívumnak soroltam amúgy, mert iszonyat erős az After Life, csak épp nagyon szomorú is. Nyilván a nihilizmus, a “minden mindegy”-helyzetekhez köthető humor feldobja, de közben meg teljesen őszintén belemegy a gyászba is, amit ügyesen át is ad a nézőnek. Szóval ez amolyan figyelmeztetésféle akarna lenni?

Persze Gervais-től megszokhattuk az ilyesmi keménykedést, mindig is ez dobta fel a humorát. És tudom, az eredeti The Office, meg az Extras hatalmas dobások voltak tőle, de azért az After Life elég nagy ugrás a The Invention of Lying című filmjéhez képest. Meg igazából az Extras-tól is eltér, sokkal inkább az emberekről szól, nem csak a sötét humorról. (Legközelebb talán a Derek-hez áll.)

Igazából az előzetes alapján nem volt meglepő, hogy a dráma része is erős lesz a sorozatnak, de valahogy pont emiatt is nem tudom most megnézni. Olyasmiket juttat eszembe, amikre nem akarok annyit gondolni, vagy nem így akarok, mint ahogy ez a sorozat teszi.

Bár lehet, hogy pont ezzel most lebeszéltem pár embert, és talán csak a sötét hangulatom miatt látom szomorúbbnak az After Life-ot, mint amilyen. Mindjárt kiderül a kommentekben, hiszen Gervais miatt sokan belenézhettek. Sima 8/10 az első két része amúgy.

Mivel Netflixes a sorozat, így természetesen már az egész évad rendelkezésre áll. Nem tudom, lesz-e évadkritika (winnie? vendégblogger?), így kommentekben általánosabb véleményeket, vagy pedig SPOILER jelzést kérnénk.

19 hozzászólás Ne habozz!

Eltiron - 2019. 03. 08. 16:36

“What? He is not a fat, hairy, lazy cocksucker.” – ez mehet is a hét dumái közé :)

kinezer - 2019. 03. 09. 13:20

Ricky szavaival: it is a little bit of a downer

Eltiron - 2019. 03. 10. 00:56

Csodás volt, imádtam <3

Gevin - 2019. 03. 11. 11:28

Az eddigi legkonvencionalisabb sorozat Rickytol egy baromi egyszeru formulara es plotra felhuzva. A Derek utan azert picit tobbet vartam, de igy is szerettem.

Mondjuk a plot egy picit lapos volt itt-ott, Ricky 99%-ban onmagat jatssza, es aki koveti a munkassagat, annak sok ujdonsag nem volt az ateizmus, ongyilkossag, allatszeretet es nyers oszintesegb temaiban. Ugyanakkor pont ezek miatt az eddigi legonazonosabb sorozata lett ez, es az tisztan latszott, hogy baromira elvezte a forgatast – mondjuk rendezokent egyelore nem ereztem, hogy megtalalta magat.

Az elozo sorozataibol rengeteg a visszatero, ami sok-sok mosolyt csalt az arcomra. Sajnos Pilkington es Merchant viszont nem teszi tiszteletet.

7/10

Alain Prosztó - 2019. 03. 12. 15:11

A pilot ötödik percében már imádtam. És nem baj, ha sötét (bár annyira vészesen szerintem nem az), hisz nem alapfeltétel, hogy egy sorozat vidám legyen.

Külön jó, hogy az angol helyszín miatt más a hangulata, mint az amerikai sorozatoknak.

Alain Prosztó - 2019. 03. 12. 15:13

“What? He is not a fat, hairy, lazy cocksucker.”

Nem lazy volt, hanem nosy, de egyébként ja. :-)

Csabai - 2019. 03. 12. 15:30

“What?! He is not a fat, hairy, nozy cocksucker.” 😂 Nagyon szeretem Gervais humorát, a hat részt, másfél nap alatt ledaráltam. Én úgy érzem, ez lett az egyik legerősebb munkája, kb. a Paddleton-hoz tudnám hasonlítani, a központi téma majdnem hasonló. Ez sima 8/10 volt. :) Nevettetett és el is érzékenyülsz rajta, de mindez tökéletes keverékben. :)

Jack Bauer - 2019. 03. 12. 16:33

Jó, nagyon. A többi rész is.

eszemix - 2019. 03. 12. 18:00

En ki nem allhatom Ricky Gervaist a sorozataiban vagy pl a David Brent Life on the roadban, viszont a Humanity stand-upjat nagyon birom.
Az After Life ez utobbihoz hasonlit (valahogy szemelyesebbnek erzem, nem idiotaskodik benne, ami amugy irrital). Bejon ez a sotet humor, es meglepoen megrazo is helyenkent.

A tobbi szereplo is nagyon ott van: a temetos buddy Penelope wilton, a nover Ashley Jensen, David Bradley az egysorosaival, na meg az “ujsagiro kollegak”.

Szoval After Life 9/10 nekem.

El-ahrairah - 2019. 03. 12. 18:07

Nagyon jól sikerült, talán a vége lett egy kicsit túl szirupos.

Én nem, éreztem annyira depresszívnek, amellett, hogy a gyászról szól, még a legsötétebb pillanataiban is van benne egyfajta könnyedség ami nagyon jót tesz neki.

clegane - 2019. 03. 12. 18:11

nem spoilernek szánom, mert hát ránézésre is sejthető az irány, hogy a végére mégiscsak arra akar kilyukadni, hogy miként lehet kijönni ebből a depiből, úgyhogy aki amiatt nem nézi meg mert őt mélyen érinti a téma (gondolok itt a cikkíróra), az pont rosszul teszi, hiszen pont a “de mégis”-re próbál rávilágítani, és szerintem jókat mond a sori.

exCat - 2019. 03. 12. 18:19

Nem tudom, mennyire lehet ez vicces. Segít-e, vagy inkább árt egy olyannak, aki ezt tényleg át is élte.

mrguargumi - 2019. 03. 12. 18:36

Ricky Gervais egy zseni, olyan egyedi humora/stílusa van amit ha akarnának sem tudnának utánozni mások. Pont emiatt van aki imádja és van aki utálja, ez ilyen vagy 100%-ig bejön, vagy egyáltalán nem. Az Office-t a mai napig újranézem bármikor, és az a csodálatos a munkásságában, hogy azt a minőséget át tudta menteni (jó, néha kevesebb sikerrel) a többi sorozatába is. Ráadásul mindegyik rendezésében mélyebb gondolatok, érzések vannak elbújtatva, úgy hogy közben nevetett is a maga ironikus módján. Van az az elcsépelt kifejezés, hogy “angol humor”, számomra Ő testesíti meg az új generációs angol humort:)

clegane - 2019. 03. 12. 18:50

exCat: hát, szerintem a sori szándéka pont az lenne, hogy komolyan adjon is valamit annak, aki tényleg át is élte a dolgot, nem csak afféle szórakoztatás. aztán hogy mennyire sikerül ez neki, az alighanem egyénfüggő.

Geza Kovacs - 2019. 03. 12. 18:52

Semmi comedy nincs benne, és simán belefért volna egy 2 órás rendesen elkészített filmbe. A főhős elég iskolás mődon erölteti az ateista propagandát, de egyébként nem rossz, kissé BBC Entertainmentes dumálós, nyelvleckés. A vége némileg tankönyvi.

idioty - 2019. 03. 13. 06:43

Engem tényleg elriaszt a téma. Szerencsére nem éltem át ilyet és remélem nem is fogok. Viszont akkor is riaszt az ilyen sztori, mégha a drámákat szeretem is. Meg a dramedyt is…

Snoopyzit30 - 2019. 05. 01. 21:10

Én nagyon bírtam ezt a sorozatot. Bár Ricky Gervaist alapból bírom, akármit csinál. Végig az volt az érzésem, hogy nem kellett nagyon színészkednie, simán hozta a karaktert. Imádom, hogy ilyen őszinte, szókimondó. A mellékszereplőkről már sajnos nem voltak ennyire jók, eltekintve 1-2 kivételtől.

A 2.évadnál is tuti ott leszek. Bár nem tudom mennyire jó ötlet ezt folytatni.

Narakh - 2019. 08. 18. 00:45

Annyira szerethető és mélyen emberi ez a nyúlfarknyi kis sorozat, hogy még most is keresem a szavakat.

rary - 2019. 09. 17. 07:55

Az alap téma szomorú de amilyen stílusban adja elő megfogott. Mosolyogsz rajta, a szarkazmusa/iróniája nagyon tetszik. Minek élni ha elvesztetted a társad? Úgy gondolod mindenki ellened van, nem találod a helyed. Mindenki ellened van vagy pont fordítva? Nyomasztó és szomorú egyben.
8/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz