login |

Star Trek: Discovery – 2×08: If Memory Serves – írta Ace

2019. 03. 12. 21:00 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Túl vagyunk az évad felén és ahogy arra számítani lehetett a készítők elindultak egy végkifejlet felé a fő rejtéllyel kapcsolatba.

Az új epizódban végre több választ is kapunk a kirakóshoz, konkrétan többet mint amennyit az évad első felében összesen találunk. Az évad elején lévő epizodikus részekről már egyértelműen átkerült a hangsúly az átívelő szálakra, és igen, az eddig szerteágazó szálak egyértelműen kezdenek egy pont felé fordulni, bár persze rejtélyből még mindig van bőven.

Ezek mellett egy kis nosztalgiával megöntözött, szórakoztató és a rejtélyek kis szeletére rávilágító részt kaptunk, amit úgy tudnék jellemezni az egészet, mint mikor egy sötét szobában ülünk, s nagyjából sejtjük csak, hogy mi történik körülöttünk de hirtelen valaki egy pillanatra felkapcsolja a lámpát, majd azonnal le.

Ami a nosztalgiát illeti kellemes csalódásként értem meg, hogy a Discovery készítői nem takargatják, honnan is indult a Star Trek, és be merték lazán mutatni, mi is történt Pike kapitánnyal és Spock-kal az 55 évvel ezelőtt forgatott, de csak a 80-as években bemutatott The Cage című epizódban. Persze csak egy rövid „ez történt korábban”-betekintést kapunk, de a rajongók biztos örültek ennek.

Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Még sorolhatnám mennyi, utalást tettek a The Cage-re (igen, a “Burnham mosolyogva játszik az éneklő virággal” is ilyen volt), de minek, mert az új nézőknek ez például semmit nem mond, viszont nekik sem kell megijedni, a rész nem csak a régi rajongókra alapoz, mindent elmondanak, amit a régi epizódról tudni kell, hiszen Burnham is frissen kerül a Talos 4-re, és a néző ugye az ő szemszögéből kapja a történéseket. (És amúgy nem is igazán fontos, mi történt régen, ez egy háttértörténet Pike-éknak, bár az biztos, hogy igen erős szövetségeseket nyertek maguknak a talos-i kalandjuk során.

Azért fontos lehet megjegyezni, hogy Pike kapitány sorsával azért csak sikerült a Discovery készítőinek egy olyan részt találni a Star Trek-történelemben ami eddig elég nagy űr volt a rajongók számára, hiszen az eredeti sorozatban végül mégsem ő lett az Enterprise kapitánya, hanem Kirk.

Még mi is történt?

Spock ugye komoly bajban van, hiszen gond van az elméjével, nem lineárisan látja az időt. Vele együtt Burnham is pácba került, hiszen együtt menekültek el a 31-es szekció és Leland elől. Segítség kell Spock részéről, logikus lépés, hogy egy régi, az elmével kapcsolatban nagy hatalommal bíró ismerősökhöz forduljon és a talos-iak segítségét kérje.

Szeretném megemlíteni, hogy a látvány ismét pazar volt, a rész elején a kornak megfelelően ábrázolt fekete lyuk rendkívül látványosra sikerült, a maszkmesterek pedig a talos-iak megjelenésével csillogtathatták meg tudásukat.

Kaptunk egy „új” bolygót is helyszínnek, ami sajnos kopár a jellegzetes virágokon kívül, de ez érthető, mivel a talosi-ak gyakorlatilag kiirtották egymást, és már csak akkor kaptak észbe, mikor kihaló faj lettek.

Rajtuk kívül még megismerjük Vinát, aki lezuhant a Talos 4-en, és korábban találkozott Spock-kal és Pike-kkal – a kapitány bele is szeretett, sőt, meg is akarta menteni a bolygóról, de a nő végül nem akart távozni, mikor megmutatta valódi énjét a férfinak.

Na de kanyarodjunk vissza a részhez: a talos-iak hajlandók segíteni a vulkánin, de Burnham emlékeit kérték, mégpedig azt, amiért elfordult mostohatestvérétől. Ez megint kicsit kényelmes megoldás volt az íróktól, hogy így tárták fel nekünk az egyik rejtélyt, hogy miért is szakította meg a kapcsolatot Spock és Burnham. A másik rejtélyre is sikerül egy pillanatra rávilágítaniuk, mégpedig, hogy a Vörös angyal valamiért segítséget kér Spock-tól, és a vörös jelzések valójában kapcsolat felvételi kísérletek.

Az egyik ilyen jelzésnél Spock-nak sikerült vulkáni agyegyesítést megkísérelnie az Angyallal, de csak villanásokat kapott egy lehetséges jövőről, ahol egy hatalmas erő 500 évvel később elpusztítja a Föderációs bolygókat. Tehát a tét nem kicsi, és az, hogy ki a rejtélyes segítségkérő, és miért éppen ebben az időben, és miért Spock és Burnham segítsége kell neki, az továbbra is rejtély.

Továbbá megerősítést kaptunk, hogy Spock valóban nem végzett a három csillagflotta tiszttel, természetesen a híres kábító fogást használta – továbbra is úgy érzem, hogy Ethan Peck-nek azért fel van adva a lecke, mivel Leonard Nimoy és Zachary Quinto is elég magasra tette azt a bizonyos lécet Spock-kal kapcsolatban. Egy biztos, a jellegzetes szemöldök felhúzást kellő ideig gyakorolta és elsajátította.

A másik szálon Leland és a 31-es szekció tétlenségre utasítja Pike kapitányt és a Discovery legénységét. Szerencsére a kapitányt más fából faragták és ismét megmutatta, hogy miért is tisztelik annyira a beosztottjai, és miért jó vezető. Tehát esze ágában sincs parkoló pályán maradni, még a 31-es előtt meg akarja találni az eltűnt beosztottait.

Közben a titkosszolgálatról is derülnek ki információk, ahol úgy tűnik, az irányítást egy elemző mesterséges intelligencia végzi. És egyre inkább az látszik, hogy Leland nem egy potens vezető, mivel képtelen Georgiou-t kordában tartani, aki másodszor szúrja hátba a hatalmi harcban.

Továbbá ide kapcsolható még, hogy az előző részben „meghekkelt” Ariam parancsnok ténykedik és képes szabotálni a Discovery-t, ha kell. Ráadásul könnyű dolga van mivel nem nehéz bűnbakot találni maga helyett az egykori Klingon imposztor Tyler személyében. (Apropó Tyler. Megtörtént végre a találkozás közte és Culber doki között, s ahogy várható volt, elszabadulnak az indulatok. Tetszett mikor rájöttek, hogy hasonló identitás problémákkal küzdenek. Aztán itt van még Saru is, ugyanis nincs elfelejtve, mi történt vele, mekkora változáson ment keresztül, és talán még maga sem vette észre, hogy ő már nem az, aki egykor volt.)

Rengeteg mindent sikerült ismét belezsúfolniuk a készítőknek az epizódba, de valahogy ezt a sok mindent ismét szórakoztatóan tálaltákm. Ráadásul észrevettem, hogy vesznek ugyan innen-onnan ötleteket, megvalósításokat, de mindez jól illeszkedik a történetbe.

A nosztalgia inkább a rajongóknak szólt, de sikerült eltalálniuk az arányokat, hogy az új nézők se csak a fejüket vakargassák, bár biztos van, aki kényelmes, és kalapból előhúzott megoldásnak találja a látszólag szupererővel bíró szövetséges talos-iakat, pedig erről szó sincs, az ő sorsuk összefonódik ugyan Pike-éval, de nem lesznek mindig előrángatva, ha kényes helyzetbe jutnak hőseink ez szinte biztos.

Az átívelés, ahogy már említettem, egyre erősebb és úgy érzem, elindultunk az évad végén összefutó szálak irányába. Egyre nehezebb kivárni hétről hétre e történéseket. És a következő részt ismét Jonathan Frakes rendezte, szóval úgy érzem, a megvalósítással nem lesz gond.

19 hozzászólás Ne habozz!

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 09. 00:30

váá, tetszett :)

megapacsi a kezdésért, ahogy bejött a ismerős csilingelős theme, majd az oldschool betűtípus, egy pillanatra lefagytam, hogy mit nézek én most, meg a ááá, az nem lehet, és benyomták az original képsorokat, óriásvigyor a fejemen :) tudnak itt a kreativok, ha akarnak :)

persze, a gyerekkori emlékek okozta érzelmi dráma megint félrement, de itt ez annyira nem volt szembetűnő, vina és pike simán átvették ezt a dolgot és náluk többé-kevésbé működött is

mondjuk ebben a részben is látszott, hogy szegény michael-t még az android csaj is lejátssza a képernyőről – tilly pocakja meg már nagyon nagy lehet, folyamatosan valahogy kitakarják neki épp valamivel

történet továbbra is tetszik, látvány is, pike, saru és spock rendben van (sztem), a többi meg kibírja az ember :)

bár van egy fura vizuális megoldás, amitől kezdek kikészülni – ha egy jelenetben látszódnak a szoba vagy helyiség vízszintes vonalai, akkor ferdén tartják a kamerát, és meg kezdek tengeri beteg lenni ettől

Tyberius06 - 2019. 03. 09. 12:00

Nem nagyon rémlett mi volt Pike-kal a The Cage-ben illetve az azt feldolgozó duplarészben később, de jó volt viszont látni a régi részleteket az elején.
Szerintem Michael kivételesen nem volt gáz, viszon Spock jó volt, mint ahogy Saru is adja ezzel az evolúciójával. Egyre inkább azt érzem, hogy a dokit kár volt visszahozni. Hacsak nem lesz valami extra jelentősége az ő visszatérésének (szerintem lesznek gondok vele). Oké Stemets-cel nem tudtak mit kezdeni az évad elején, de most se jobb sokkal a helyzet. Nekem az a vonal most nem jön át annyira. Viszont a rész többi részlete jó volt. Van egy olyan érzésem, hogy ez valahogy kapcsolódni fog az Enterprise temporális háborújához, ami sose lett normálisan lezárva, illetve valahogy a Calypso-t is kapcsolni fogják gondolom a sztorihoz. Nem lepne meg ha a jövőbeni ellenség a Xindi lenne, bár már ködösek az emlékeim az Enterprise-ról, de ott is voltak ehhez hasonló bolygópusztító fegyverek.
Jó rész volt, az első évaddal ellentétben itt többet vannak használva/megnevezve a karakterek a hídon, ami jó, de az olyan rövidebb részekben mint az előző is volt simán elférne, hogy jobban bemutassák őket.

Platschu - 2019. 03. 09. 21:29

Egy közel tökéletes Discovery epizód, ahol minden a helyén volt. A legeleje tökéletes tisztelgés a TOS előtt. Nem is hittem volna, hogy ilyen szinten cross-overt fognak összehozni.

Simán jelölném az operatőri munkáért Emmy díjra is, mert nekem nagyon tetszett a szokásostól eltérő imbolygás és nézőpont váltás. Az is nagyszerű ötlet volt, hogy a gyerekek vitáját a visszaemlékezés során már a felnőttek mondják tovább.

A sikló is érdekes, valahogy még mindig a Csillagkapu : Atlantisz sorozatban látott ugró jut róla eszembe, ahogy hasonlóan parkolnak le vele, ahogy nyílik az ajtaja, ahogy a szereplők elől matatnak a konzoloknál. Szép emlék.

Tetszett a Tyler vs. Hugh összecsapás is, pláne ahogy felismerték a végén, hogy mennyire hasonló cipőben járnak.

Szóval azt kell, hogy mondjam, hogy számomra ez talán a sorozat eddigi legjobb része volt a kb. 25 epizód közül. Végig lekötött, iszonyú látványos és szórakoztató.

punyapapa - 2019. 03. 12. 11:18

Nagyon tetszett rész a 8 rész, én semmi kifogást nem találtam. Viszont beugrott valami az idegen szondát elnézve, ami Pike-kat megtámadta az időörvényben. Szerintem az a szonda 8472-es fajé, ami a Voyager 3 évad végén bukkant fel.

Ace - 2019. 03. 12. 11:27

punyapapa:
Nem hinném ,hogy a 8472-es faj csinálta a szondát mivel arra a fajra a biológiai technika a jellemző a hajóik is inkább élőlények(biohajó) itt szerintem mással van dolgunk.

punyapapa - 2019. 03. 12. 11:49

A jövőből jönnek az biztos. Mi van, ha a Voyagerrel való találkozás óta fejlődtek?

Ace - 2019. 03. 12. 14:31

Az Enterprise-ban látott jövőbeli temporális hidegháború lehetséges kapcsolódási pont lehet.

És mit szóltok ahhoz ,hogy a 31-es szekció Control-ja egy mesterséges intelligencia? Még az is lehet ,hogy ez a rendszer keveri a jövőben a dolgokat? Lehet ,hogy Ariam végig a 31-esnek kémkedett? Vagy csak a szonda hekkelés óta szabotál?

Melkon - 2019. 03. 12. 14:58

Ace

Ez az AI-s ötlet kicsit Travelersös. :)
Ariamot számomra egyértelműen a szonda hackelte meg, ezt a sorozat is eléggé kihangsúlyozta.

Egyébként remélem hogy nem ilyen temporális háborús sztori lesz, szeretem az időutazós történeteket, de inkább csak epizódikusan, főszálnak túl buta. Szerintem az Enterpriseban sem volt jó szál.

Ha kicsit is a realitások talaján maradunk az nyer aki előbb megy vissza, a másik oldal már nem tud honnan visszaküldeni valakit. Kivéve persze, ha a visszaküldés új idősíkot hoz létre, akkor viszont semmi oka a másik félnek is visszaküldeni valakit, hisz rájuk nincs semmilyen hatása.

Szindbad - 2019. 03. 12. 22:16

Az ellenállás hasztalan.

zolij - 2019. 03. 12. 23:07

Melkon: Nero időutazása is új idősíkot hozott létre (Kelvin timeline), attól még az eredeti idősík érintetlen, hiszen abban játszódik a leendő Picard sorozat (meg elvileg a Discovery is, bár itt még a fő elágazás – Vulcan pusztulása – előtt járunk).

zirmi - 2019. 03. 13. 00:43

szerintem is a 8472 lesz az

Ace - 2019. 03. 13. 08:41

Melkon:

Igen értettem ,hogy a szonda hekkelte Ariamot.
Ami furcsa ,hogy miért segíti a 31-est azzal hogy a Discovery Spora hajtóművét szabotálja ezzel azt érve el ,hogy a Leland-ék esetleg elöbb találják meg Spock-ot de persze az is benne van ,hogy semmi köze a 31-eshez csak ennyit tudott tenni ,hogy késleltesse a Discoveryt ezt meg is tette Lelandékkel úgy sem tudott volna mit csinálni.

Szerintem is mást találtak ki nem az Ent-es hidegháborút folytatják. Amúgy ha változtatsz valamit egy ponton mindíg új idősíkot hozol létre szóval ha meg akarod akadájozni az új idősíkot mindíg az elágazás elé kell ugranod az időben.

Sunsetjoy - 2019. 03. 13. 09:11

Tyberius06: A xindi faj miért lenne jövőbeli ellenség a Xindi-Föld háború lezárása UTÁN kb. 100 évvel?
Plusz az időháborús “lezárásban” említi a jövőbeli fazon, hogy a xindi tagja is lesz a föderációnak az ő idejében.

Én nem hiszem, hogy az ENT alatt ismertetett temporális háború térne vissza valamilyen formában.

Melkon - 2019. 03. 13. 09:47

Ace

Ha új idősíkot hozol létre, akkor a tiédre semmilyen hatása nincs a változásnak –> fölösleges visszaugrani megakadályozni.

Nekem a spóra hajtómű egy random szabotálásnak tűnik, de lehet, hogy tévedek.

Ace - 2019. 03. 13. 10:16

Melkon: Ha nem tudsz idősíkot váltani vagy nem maradsz a megváltoztatott idő vonalon akkor valóban igazad van. De valószínüleg a Vörös angyal új idősíkot akar létrehozni mert a jelenlegi az ő jövöje felé tart.

Isaac - 2019. 03. 13. 10:53

Ahogy elnéztem a szondát,onnan jött ahol pusztul a Naprendszer, legalábbis nekem úgy tűnt azoknak fegyvereknek a kistesója ránézésre. A 31eseket meg azért segíti,mivel tudtukon kívül az ő javukra játszanak azzal,hogy azt aki tudja mi vár rájuk, ki akarják vonni az egyenletből,így tulajdonképpen segítve annak bekövetkeztét. Ha a szonda volt a terminator, akkor a Vörös Angyal Kyle Reese ;)

Ace - 2019. 03. 14. 10:06

Isaac:
A 31-esel kapcsolatban valószínüleg ez volt a helyzet.
Az előzetes alapján Ariam-ból lesz Terminátor :)

emuroland - 2019. 03. 14. 13:26

A fekete lyuk amúgy egy az egyben az interstellar-bol volt átemelve. De tényleg jól nézett ki.

zolij - 2019. 03. 15. 13:54

Elég gyorsan feloldották hogy ki is az ellenség. Sajnos túl hirtelen kezdtek el karakterizálni, így szinte kézenfekvő volt hogy mi fog történni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz