login |

Pilot-mustra: Tourist Trap – 1×01

2019. 03. 14. 14:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Az egyik kedvenc tévésorozatos műfajom az áldokus komédia (mockumentary). Ez az a stílus, amit annak idején talán a The Office és a Trailer Park Boys honosított meg a tévében (a mozikban pedig a Christopher Guest-film, a This Is Spinal Tap-től a Waiting for Guffman-en át, a Best in Show-ig és az A Mighty Wind-ig), amiben a főszereplők sokszor kamerába beszélve közlik velünk gondolataikat, illetve kommentálnak eseményeket, és amiben mindent mondhatni kukucskálva látunk, sokszor azzal a színezettel, hogy akiket látunk, azok nincsenek tisztában azzal, hogy filmezik őket.

Erre a műfajra a fenti aspektus miatt elég gyakran a kínos humor jellemző, ami hatására a néző érzi kényelmetlenül magát, sokszor azért, mert a karakterek lejáratják magukat, ciki módon viselkednek, ami hatására legszívesebben eltakarnánk a szemünket, azonban az ujjaink között kikémlelve mégis látni akarjuk azt a vonatszerencsétlenséget.

TOURIST TRAP – 1×01 – 5/10

Mondanom sem kell, hogy a fenti stílust képviselő, egyébként wales-i idegenforgalmi tematikájú Tourist Trap is a várós sorozatok közé tartozott részemről, főleg, mert úgy tűnik, hogy a Borderline nem nagyon akar visszatérni egy 3. évadra.

Azonban, mint a fenti pontszámból is kiderül nem mind arany, ami fénylik. Egy munkahelyi (szia, The Office!) komédiáról van szó, ami egy wales-i turisztikai hivatalban játszódik, a Wow!-ban (Wonder of Wales), amely Wales látványosságait hivatott eladni, turistákat útba igazítani, miegymás, a lényeg Wales megfelelő marketingje. Ez az iroda kap egy új vezetőt, aki annak ellenére vallja wales-inek magát, hogy élete 99%-át Angliában élte le, bár valóban helyi születésű.

Szokás szerint kapunk a munkájukat ugyan lelkesedéssel, de szakértelem nélkül végző embereket, akik a marhaságaikat vagy a kamerába magyarázva nekünk próbálják igazolni (vagyis a nagyvilágnak), vagy pedig a munkatársaikat próbálják meggyőzni arról, hogy értik a dolgukat és nem totálisan hülyék.

Ezeket a (sokszor) karikatúrának számító karaktereket általában könnyű megalapozni, azonban itt szinte senki sem volt érdekes első nekifutásra. Az unottság és a hozzá nem értés ugyan megvolt, de a Veep-ben is emlékezetes Sally Phillips-en kívül (aki eleve a főszereplő) nem nagyon maradt meg bennem senki, ez pedig már csak a sorozat humorára nézve sem jelent sok jót. Igen, pár klasszikus áldokus poént elsütnek, de nem nagyon erőltették meg magukat.

Annak ellenére, hogy nem volt rossz a Tourist Trap kezdése, még elég nagy csalódást okozott nekem, egyszerűen egy ilyen témától sokkal lehengerlőbb tálalást vártam volna, de ennek így nem volt se íze, se bűze. Nyilván voltak remek elkapott pillanatok benne és humoros megnyilvánulások is, de összességében édeskevés ahhoz, hogy a műfajtársai közül kiemelkedjen, vagy legalább ugyanazt a szintet produkálja.

És ez valahol számomra is megnyugtató, még nem alakult ki bennem az automatizmus, hogy minden áldokus sorozatra azonnal ráizguljak, még mindig meg tudom ítélni, hogy melyik jön be nekem, és nem csak azért nézem azokat, amiket nézek, mert egy bizonyos műfajt képviselnek.

2 hozzászólás Ne habozz!

galocza - 2018. 11. 17. 09:27

van benne sok zöld, jó kis harákolós keltuka nyelv, smackthepony-s néni, mókásnak tűnő karakterek vicces téma és alaphelyzet.
ezzel együtt 8 és fél perc után kasza, mert rosszul vagyok az áldokumentarista stíltől.

FrankLuck - 2018. 12. 09. 14:50

Nekem az áldokumentarista stílus inkább előny, a gond, hogy arányaiban túl kevés a poén és túl sok a tömény unalom (vagy az olyan jelenet, amit viccesnek szánnak, de nem az). Belepörgettem a második részbe is – néhány osztály/szereplő szála egész jó lenne (pl. service center), de többen vannak olyanok, akik totál bénák, stabilan nulla poénnal. 5 jó percért meg elég nagy luxus lenne 30-at végignézni (főleg úgy, hogy az az 5 se kihagyhatatlan).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz