login |

American Gods: kezdett a 2. évad

2019. 03. 15. 19:10 - Írta: Qedrák

31 hozzászólás | kategória: kritika,

Nehéz lenne olyan sorozatot találni a mai felhozatalból, amelyet ilyen nagy felhajtás övezett, és amelynek egyúttal ennyi nehézséggel kellett szembenéznie. Showrunnerök jöttek-mentek, és színészek is, hiszen például Gillian Andresont sem fogjuk már látni ebben a szezonban. Mindenféle megpróbáltatás ellenére a második évad megszületett, és a történet folytatódott.

Manapság egyáltalán nem számít rendkívülinek, hogy egy-egy sorozat két évadja között két esztendő teljen el. A nagyobb produkciók esetén általában ezt a gyártási szempontok indokolják, ám van egy nehezen figyelmen kívül hagyható szempont, még pedig a nézők feledékenysége. A mai sorozatos kínálatban szinte képtelenség olyan erős tartalmat biztosítani, amely lehetővé teszi azt, hogy még két év múlva is emlékezzünk a fordulataira.

Azt hiszem, ennek tudható be, hogy az American Gods új évadának első része nem vállalt semmilyen kockázatot és egyetlen komolyabb fordulatot sem. Ellenkezőleg, inkább számba vette azokat a szereplőket, akik eddig megfordultak az első évadban, és az istenek közötti konfliktus pályájára terelte a várható cselekményt. Minden mást pedig a látvánnyal igyekezett megoldani. Ez elsülhet jól is, de most egy kicsit azt a benyomást erősítette bennem, hogy a látványelemekkel csak elfedni akarják a hiányzó történeti összetevőket.

Vélhetően a szereplők és a legfontosabb konfliktus áttekintése érdekében áldozták fel azt a könyvből átemelt korábbi szerkezetet. Ez ugye alapvetően úgy szólt, hogy bemutatta az Újvilág földjére érkezőket, és háttértörténetet kínált a cselekményben felbukkanó isteneknek. Ennek, legalábbis az első részben, nyoma sem maradt. Ha úgy tetszik, akkor hol isteni mivoltukban ragyoghattak, hol pedig visszatértek a társadalom perifériájára, ahol addig tartózkodtak.

A szereplők közül is azok kaptak több játékidőt, akik a visszajelzések alapján népszerűnek bizonyultak a korábbi részekben. Így Mr. Nancy (Orlando Jones) nagyjából annyit szerepelt, mint eddig összesen, bár a megszólalásai kissé fáradtabbra sikerültek a korábbiaknál. De láthattuk Csernabogot és a többieket is.

Ha az első részt amolyan felhozónak szánták, akkor annak kétségtelenül megfelelt, de bevallom, hogy ha a folytatás ezen a színvonalon mozog majd, akkor kissé erőtlen lesz ahhoz, hogy a képernyőhöz ragasszon. Kisebb spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Szóval nagyjából úgy foglalható össze a rész cselekménye, hogy Mr. Wednesday, vagy Odin (Ian McShane) összecsődített mindenkit, akit csak tudott, miután az előző szezon végén az Easternnél történt vendégeskedése összecsapásba torkollott.

Erre a kis gyűlésre nemcsak Shadow Moon (Ricky Whittle) kíséri el, hanem majdnem mindenki, akivel az első évadban találkoztunk. Közöttük is Shadow halott felesége, Laura (Emily Browning), aki azonban egy hibás elem Wednesday egyenletében, amire nem számított. Az istenek gyűlését egy lövöldözés zavarja meg, hisz Mr. World (Crispin Glover) továbbra is aktívan készülődik a végső háborúra. Körülbelül így foglalható össze a rész, amelyet természetesen feldobtak némi humorral, és tripgyanús látvánnyal.

Bár régen olvastam a könyvet, az epizód eseményei nem rémlenek belőle, úgyhogy gondolom, a továbbiakban is arra számíthatunk, hogy elszakadnak a könyves alapanyagtól. Az első évadban egyébként az extra szereplők és részek szerintem kiválóan egészítették ki az alaptörténetet, de hogy ez a folytatásban miként működik majd, arról még sejtésünk sem igen lehet. (Az, hogy a hozzátoldások szervesen illeszkedtek az Amerikai istenek világához, vélhetően annak is köszönhető, hogy Neil Gaiman is részt vett a produkcióban).

A humor visszacsempészése működhetett volna jobban is, az első évadban Mad Sweeney (Pablo Schreiber) és Laura között repkedtek az egysorosok, most viszont mintha egy kicsit elfáradtak volna a kettejük beszélgetésére épített viccek.

Az is látszott, hogy kicsit több szerepet akartak adni Shadow Moonnak, mint az eddigiekben, ahol kissé réveteg tekintettel csodálkozott rá az őt ért dolgokra. Hogy ez mennyire jó ötlet, majd kiderül, mindenesetre a merénylő lebirkózását leszámítva sem tűnt egy kompetens és a saját sorsát alakítani képes személynek, inkább “utazott” a vele történő eseményekkel. (Tegyük hozzá, hogy a könyvben sem sokkal jobb a szerepe, nem egy hálás feladat megformálni a karaktert, Ian McShane-nek azért sokkal könnyebb dolga van).

Igazából ezzel nagyjából ki is fogyott a mondanivaló az első részről. Az American Gods-nak vizuálisan van egy elég jól meghatározható stílusa, nem véletlenül építkeznek erre, és ez az, amit ki lehet emelni egy rész után. A történet távolodik az adaptációjellegtől, de hogy merre tart, azt még nehéz lenne megmondani. A további részekből remélhetőleg több derül ki, mint az eddig látottakból.

És egy kérdés a végére: vajon honnan vették a magyar Halálistennőt?

31 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2019. 03. 15. 22:02

“A Hungarian goddess of death” – nem semmi tipp volt Lauraval kapcsolatban :-)

Teljesen beteg a sorozat, de valóban, ennyi idő után már nem éreztem olyan frissnek, mint az első évadot. A több év kihagyás általában egyik sorozatnak se tesz jót. Amit nyernek esetleg a több időn az átgondoltság/kidolgozottság tekintetében, azt elveszítik a hangulat lecsillapodásával, illetve az emlékek fakulásával.

pracsa - 2019. 03. 15. 23:14

Magyarul mikor várható?
Hány részes az évad?
Befejezik e most a storyt vagy lesz 3+ évad?

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 15. 23:37

2 éve nagyon lelkesen vetettem bele magamat, számomra tök ismeretlen történet volt

pechükre akkor jött ki a Legion S01 is, az meg mindent vitt a látvány+beteg dolgok párosával, így elég fakóra sikeredett – főleg, a legvégső csavar, azaz mr. wednesday az maga odin

emlékszem néztem, és ennyit mondtam, ok, ő odin, és? most ettől kell hasra esni?

baromi látványos volt, volt egy rohadt jó hangulata, atmoszférája az egésznek, de kb. itt ki is fújt nálam

ez a felhozó rész nem adott semmi többet nekem, sőt

nem szeretem, amikor csak a puszta látvánnyal akarnak nekem valamit eladni, mert hiába a szép képek, ha valójában még fakóbb a dolog, mint korábban – egyelőre hangulatot se adott, csak lassú képeket

talán majd S02E02 jobb lesz

Never - 2019. 03. 16. 02:28

engem az erdekelne hogy mi a sorozat lenyege? Hova tartunk? Istenek hatalmat akarnak (emberek felett?), oke ezt ertem de ki az ellenfel es hogyan kuzdenek meg? Vagy rosszul ertem es az egesz tortenet csak egy tukor a mai modern tarsadalomnak?

winnie - 2019. 03. 16. 07:35

“Magyarul mikor várható?”

meg szoktuk írni, amikor kiderül. az amazonra felkerült itthon, de nincs felirat hozzá.

“Hány részes az évad?”

nyolc.

“Befejezik e most a storyt vagy lesz 3+ évad?”

lesz 3. évad

CrashBoostZoom - 2019. 03. 16. 09:51

@Never

Röviden: A sorozat egyik alaptétele, hogy amiben az emberek hisznek az valóság. Vannak a régi istenek amerikába (ez nagyon fontos részlet) pl. Odin, Chernobog, és más mítikus lények akik régen kerültek oda a bevándorlók hitvilága által. Csak hát az idő haladt előre és elfeledték őket és az új “isteneket” kezdték imádni mint a Média, Technológia stb.

Most a régi istenek összegyűlnek, legyőzzék az újakat, visszaszerezzék az emberek imádaták és helyüket a világban. (Ez persze nem ilyen egyszerű mert van és lesz is pár csavar benne)

És ennek a közepébe csöppen bele a könyv és a sorozat fő karaktere Shadow Moon.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 16. 12:40

lesz kibeszélő? :)

winnie - 2019. 03. 16. 13:48

ez az, de heti nem hiszem, ha arra gondolsz, de persze nem rajtam múlik.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 16. 15:15

@winnie: igaiziból csak egy linkre gondoltam a jobb oldali sávban :)

Blobov - 2019. 03. 19. 14:40

Na, S02E02: ez már végre egy rendes rész volt. Ismét a régi párossal, szívatással, poénokkal, a végén ugyan indokolatlan de pont a sorozat miatt mégis indokolt brutális képekkel, humorral. Ütött, ShadowMoon háttere meg nagyon szép volt, remekül megkoreografálva, jó képekkel, jelenetekkel.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 19. 22:18

S02E02: fakó… de shadow flashbackjei feldobták

abban azért bízom, hogy nem arra akarják kifuttatni, hogy ő valójában mr. wednesday junior

awexco - 2019. 03. 20. 05:44
Blobov - 2019. 03. 20. 09:31

@KiváncsiFáncsi2019

Pedig van esély rá, Baldr (Baldyr, Baldur) pont a fény, a nap sugárzás istene…

CrashBoostZoom - 2019. 03. 21. 19:10

@KiváncsiFáncsi2019 @Blobov

Jó teóriák :D Eddig megálltam, hogy ne lőjek le semmilyen fordulatot, ezután is így lesz.

Találgasson nyugodtan mindenki aki nem olvasta a könyvet. :D

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 27. 20:54

S02E03

hát… úgy látszik mostanában már csak fanyalgó kommentjeim vannak is SJ-n…

ez egyre semmilyenebb, még a poénok se ülnek (najó, a Laura cipelésnél azért felröhögtem :) )

kb. olyannak érzem ezt az egészet, mint amikor Laura bámulja Shadow fényét a távolban – nagy szürkeség közepén valami pislogó fény távolodik tőlem nagyon nagy sebességgel messzire – kb. ilyenek ezek a részek eddig nekem

CrashBoostZoom - 2019. 03. 28. 13:16

Szerintem mérföldekkel jobb mint az első évad most, hogy fel van építve a mitológia és minden el lett mondva. Lehet nyugodtan ábrázolni az összes elborult dolgot és előrébb vinni a sztorit rendesen.

Geza Kovacs - 2019. 04. 01. 23:08

Furcsa, mert a látványt, sőt bizonyos mellékvágányos tartalmakat is igyekeznek kidolgozni, komoly(nak szánt) párbeszédek vannak benne akár rohadtul bele nem illő témákban, de az egész történetről nem derül ki semmi, nem halad sehova. Nem látom, hogy lenne így jövője, de majd kiderül.

winnie - 2019. 04. 02. 05:09

az egyik kritika évad előtt arról szólt, hogy egy érdekes és egyedi sorozatból szimpla “szuperhősös” cucc lett, ami identitását vesztette. ebben van valami?

CrashBoostZoom - 2019. 04. 02. 12:31

@Geza Kovacs
Minden elmondott mondatnak jelentősége van. És az említett “témáknak” szerintem nagyobb jelentősége van manapság mint amikor a könyv íródott. A történetről pedig rengeteg dolog derült ki főképp ha veszed a fáradtságot és visszagondolsz dolgokra amikor új információt kapsz a szereplőktől. A második évad első része egy hatalmas info-dump volt. Ha valaki azok után nem tudja, hogy mi merre hány méter a sorozatban azt szerintem nem is érdekli, hogy mi megy a képernyőn és kár néznie.

@winnie
Nem igaz mert Shadow Moon továbbra is egyszerű ember aki az istenségek játszmájába keveredett. Vannak benne természetfeletti dolgok amiket a már említett istenségek művelnek (hol nyíltan, hol elfedve azt) de a sorozat köszönő viszonyban sincs a “szuperhősös cuccokkal” amik a tv-ben futnak.

Mistress - 2019. 04. 03. 23:36

@KiváncsiFáncsi2019

Kérdésedre a válasz az Amerikai istenek könyv 576. oldalán van, ha érdekel. De eléggé eltértek már a könyvtől, úgyhogy bármi előfordulhat meg az ellentéte is.

Mad Sweeneynek, Salimnak meg a Djinn-nek például jóval kisebb szerepe van a könyvben emlékeim szerint, Lokinak meg Easternek pedig nagyobb.

Golyo - 2019. 04. 05. 00:08

Jó kis cameo volt ‘J. F. Sebastien’-től ez a könyvelő szerep.

grew - 2019. 04. 20. 07:45

Az a baj, hogy a regénytől eltérően megpróbálják, szimpatikusnak beállítani a szereplőket, nem kevés polkorrekt mázzal leöntve. Az istenek, legjobb esetben is önzőnek tűntek, de mind valójában potenciális megalomán sorozatgyilkos(ez legszembetűnőbb bilquisnél). Ahogy odin mondta a hit nem ér semmit vér nélkül, erre egy jó vs gonosz összecsapássá akarják csinálni a dolgokat. Ráadásul még egy évadot akarnak. Kettő bőven elég lett volna. Nagy csalódás.

CrashBoostZoom - 2019. 04. 21. 17:34

@gres
Én semmi jó vs. gonosz elkülönítést nem látok. Mindkét oldal ugyanúgy az emberek hitét akarja, bármi áron. És ahogyan te is írtad mind potenciális sorozatgyilkos, csak egyesek jobban leplezik mint mások.

Szerintem a sorozat elég jól adaptálja a könyvet.

nade - 2019. 04. 28. 18:16

2×7
F**King Sweeney a legnagyobb király!
A hülye hippy nevü ShadowMoon meg Wednesday csak másod hegedűs az ő meg deadwife sztorijai mellett.

Ezután minek 3. évad, azt nem tudom…

Blobov - 2019. 05. 02. 17:36

Hát, ez évadzárónak kevés volt… mint GoT s08e03-ban a fény és az értelem.

Nem volt rossz, meg hú, de nagy reveláció is megvolt, amit eddig is nagyon lehetett sejteni, de a vége wtf valahogy jobban is megmagyarázható lett volna. Az egész évad olyan fura volt, nehéz volt bele kapaszkodni, valahogy azt éreztem, hogy jó, jó, meg érdekes, de nem halálosan érdekes, nem fog meg annyira, mint az első évad.

Ha valakinek mond valamit, ugyanakkor ilyen az, amikor a Mage-ben a Technokrácia (azon belül is a New World Order) ledarál valakit :)

adathor - 2019. 05. 05. 18:58

Mi a xar volt az utolsó rész???

a_n_d_r_e_w - 2019. 05. 06. 00:56

Huhh, eleg gyatra volt ez a 2. evad, ezek utan reszemrol nem lesz 3. Volt 1-2 ertekelheto resz, de osszessegeben pocsek szerintem… Jol tudom, hogy showrunner valtas volt? Az kb magyarazna, mert eg es fold a ket evad kozott a kulonbseg. Az elsoert meg rajongtam…

CrashBoostZoom - 2019. 05. 08. 14:09

Vicces, hogy mindenki szidja az évadott holott most jött csak át igazán, hogy milyen jó is a könyv mert Neil Gaiman volt a showrunner.

Ez az évad sokkal jobb adaptáció volt mint az előző.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 05. 15. 23:11

volt egy kis lemaradásom ezzel a sorozattal is… én szenvedek ezzel, rettenetesen – baromi magasztosnak tűnő talány mondatok baromi lassan elregélve, ahogy az első évadban, itt is rohadtul el akarnak mondani valamit, csak nem jön át, de nagyon

súlytalan fontosnak szánt súlypontok, baromi látványos jelenetek és színpadok, de mégis erőtlen az egész és céltalannak látszik az egész

ez lehet, hogy a regényben jól működik és lehet, hogy jól hoznak át dolgokat a regényből, de én nem olvastam a regényt, én csak ezzel tudok “dolgozni”, amit látok és nekem ez így nagyon nem kerek

Sawyer - 2019. 08. 06. 10:35

Ha jól emlékszem, a 8 részes első évad 2 vagy 3 része volt filler epizód, pedig a cselekmény sem akart igazán beindulni. Megvan a maga erőssége egy sorozatnak, ami gyorsan tart valahová vagy csak egy helyben áll és karaktercentrikus, de ez a két ló közé esünk esete. Látvány nagyon jó volt, de önmagában kevés….

Enzo - 2019. 09. 10. 18:01

2×01 (pótlás ~3 héttel ezelőttről)

Visszatért A Sorozat, Ami Nagyon Lassan Halad, De Legalább Nem Érted. Na jó, reméljük a Falling Water és a Mr.Robot mintájára itt is lesz egy érthetőbb évad. Mondjuk az nem segített a dolgon, hogy vidámparkban történő jövendőmondás és LSD trippel felérő körhintás jelenettel felvezetett istenmegbeszélés is volt rögtön az első részben.

Darabkák:
– Tetszett a térkép, ami mutatta, hogy merre kocsikáznak tovább + ez a House on the Rock is bejött, mint helyszín.
– Czernobog furcsán néz ki így kiöltözve.
– Na, azért elég sokan eljöttek Wednesday hívására, ennél rosszabbul nézett ki a helyzet az első évadban.
– Ez a “hungarian goddess of death” tipp ez mi volt már?
– Az arckifejezések a Bilquis-Laura csók közben/után, zseniálisak voltak (Sweeney-é meg Lauráé) :D
– Jé, Mama-Ji színésze az Christopher ügynök a Timelessből :O
– Isteneket csak így le lehet lõni? RIP Zorya :'( Shadow-t meg elrabolták…
– Király volt a végén a zene (Paul Cauthen – Everybody Walkin’ This Land), tiszta Johnny Cash feeling.

#hétidézete:
“Apparently, the houses in this area were built by some skinny white motherfucker named Frank Lloyd Wright. Some say his evil twin brother built this one: Frank Lloyd Wrong. Another skinny white motherfucker.” :D /Mr.Nancy/

2×02 (pótlás ~2 héttel ezelőttről)

Szétvált a csapat és mindenki elindult külön utakra, Sweeney és Laura párosa még mindig szórakoztató, de hát ebben az évadban is rendkívül lassan haladunk, pláne hogy most éppen Shadow kínzásával előhozott flashbackekkel volt tarkítva az epizód (amik amúgy nem voltak rosszak végülis).

Darabkák:
– Az “állatok az úton a kocsi előtt” rovatunk mostani részében: tehén.
– Apropó visszatérő dolgok, remélem ezt a “came to America” rovatot abbahagyták végre.
– Bilquis egyelőre úgy tűnik, elég egyértelműen a két oldal között játszik, nem kettős ügynököt, hanem egyfajta “szürke Jedit”.
– Sweeney rejtekhelye, amin átperdültek Laurával, elég menő cucc :O
– Odin most feláldozott egy autót, jól értettem?
– A gore-faktort eléggé feltekerték a részben :D

#hétidézetei:
“You brought the fight to my doorstep. I have no choice but to resume the lopping of heads, drinking of blood, and liberating of souls. That is, if I can swap my weekend shift with Arjun.” :DDD /Mama-Ji/

“-You gonna fold that or fuck it?
-I’m gonna fuck it.” :DD (Wednesday és Nancy, miután utóbbi ott szarakodott a térképpel :D)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz