login |

Pilot-mustra: Jerk – 1×01

2019. 03. 15. 14:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

– Did you get a job yet?
– You know it’s hard for me to get a job.
– Baby, as the world’s leading internet expert on cerebral palsy, I can tell you categorically that being a pussy is not a symptom.

Vannak sorozatok, amiket remek ötletnek tartok, kíváncsi vagyok rájuk, aztán pedig komoly csalódásként élem meg a végeredményt. Nem azért, mert rosszul sikerülnének vagy élvezhetetlenek lennének, hanem egyszerűen a korábbi elvárásaimtól maradnak el túlságosan. A hiba ilyenkor részben bennem van, de ettől még nem fogok lejjebb adni az elvárásaimból, én igenis szeretek sokat várni valamitől, és inkább kaszálok ezért öt “csak korrekt” sorozatot, mintsem hogy valami közepesen gyengét nézzek csak azért, mert eleve nem vártam sokkal többet tőle.

Azt hiszem, hogy a folytatást mindenki ki tudja találni. Habár…, most komolyan, mekkora narratív csavar lenne részemről, ha most meg azzal folytatnám, hogy az angol Jerk-től nem vártam semmit, vagy, hogy sokat vártam tőle és abszolút be is jött, nem?

JERK – 1×01 – 4/10

Tim Renkow megvan? Ő egy komikus, standupos (vagy sitdownos – ó, ez így nem PC-poén, de ő lenne az első, aki ezt elsütné magáról), akinek cerebral palsy-ja van (magyarul: cerebrális parézis – amolyan idegrendszeri dolog), mint a Speechless főszereplőjének. És hátrányos helyzetű humoristaként nagyon szívesen poénkodik saját helyzetével, és azzal, ahogy viselkednek vele – ld. ezt a szkeccset, vagy ezt a fellépését.

Szóval a Jerk főhőse Renkow, aki saját magát alakítja, illetve nyilván saját, némiképp eltúlzott énjét. Tim grafikus lenne, és az angol vízum megtartásához munkára van szüksége. Nyilván bármit elvállal, és a sorozat is a próbálkozásairól szól többféle állásban.

We are officially Team Tim. The Tim Team.

Ennyi alapján lehetne a Jerk valami felemelő, erőt adó széria is. Értelemszerűen, aki meglátja őt, az menten ítélkezni kezd, hogy aztán általában rosszul ítéljék meg, hiszen a hősünk elég nagy tahó, ld. a címet. És ezt élvezi is. Bármennyire is deficites és gyenge fizikailag, a lelke mélyén igazi seggfej. Amit ki is mutat, főleg idegenek előtt.

A pilot rögtön be is árazza magát egy vicces jelenettel (amit egyébként már 2016-ban leforgattak szkeccsként, szóval nincs új a nap alatt – a YouTube megőrizte), ami definiálja szociopata antihősét (aki nem zavartatja magát, mezítláb és kvázi pizsamában csapatja, fiókba szarik, megúsz olyan dolgokat, amiket más nem) és a darkos humort.

– You’re so emotionally retarded
– Tim. You know we don’t use that word.
– Sorry. You’re not emotional.

Renkow a Jerk-öt is részben arra hegyezte ki, hogy az emberek, ha találkoznak vele, akkor elég kényelmetlenül érzik magukat (hisz nem tudják, hogy reagáljanak rá, hogy viselkedjenek vele, és legtöbbször ebből leereszkedés lesz, olykor szó szerint is), de ez némiképp lejárt lemez a korábbi darabjaiból, szóval most azért olyanokkal is körbeveszi magát, akik jól ismerik őt és tudják kezelni, ld. Sharon Rooney karaktere. (Aki nem is jól kezeli őt, hanem konkrétan kiszolgáltatja magát vele.)

Én komolyan nem értem azokat a véleményeket, akik egy új Larry David-et vagy Curb Your Enthusiasm-ot látnak a Jerk-ben. Igen, a felszínen valóban megvannak a hasonlóságok, mindkét komikus magát alakítja, illetve saját maga f*szfej énjét, de ennyi, a minőségi különbséget zongorázni lehetne. És ez hatalmas csalódás volt, mert tényleg azt hittem, hogy a Jerk szórakoztató komédia lesz, de a nagyobb elvárásaimat olyannyira alulmúlta a minősége, hogy ha még közepes is lett valójában, akkor is csak alacsonyabban tudnám értékelni.

Luft.

1 hozzászólás Ne habozz!

Taz - 2019. 03. 15. 18:07

Az első részt láttam, mert a Fleabag után adták a BBC-n és gondoltam hátha jó lesz. Bár előtte nem hallottam róla, így nem voltak elvárásaim, de mivel szerintem egyáltalán nem volt vicces ezért így is csalódás lett a vége. A második részt már nem is erőltettem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz