login |

Pilot-mustra: Diggstown – 1×01 Hogy lehet a jó sorozatokat megtalálni? Leírás alapján biztosan nem.

2019. 03. 18. 14:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Ha egy üzlet egyszer beindul…! És most arra gondolok, hogy megnéztem pár friss pilotot, amit ebben a brutális kínálatban biztos, hogy nagyon kevesen tettek meg, és fogyasztóbarát bloggerként most mindről le is írom a véleményemet. Mert nyilván az fog érdekelni mindenkit.

Mindezt azért teszem, mert az ember nem tudhatja, hol bukkan remekbe szabott szériákra. Mert sokszor szimpla szinopszisból nem derül ki, hogy piszok jó vagy közepes egy sorozat – az ablakkereskedős White Gold kapcsán írtam ezt nemrég. Van olyan ember, aki azt mondaná pár ablakkereskedő (vagy mondjuk hat jó barát) köré írt komédiára, hogy “IGEN! Ez tuti nézős lesz!”? Tippre még az előzetesét sem indítja el, ha nem kap valami másféle impulzust.

Ugyanez a helyzet a klasszikus műfajt képviselő drámákkal. Mondjuk a krimikkel. Az ma már nem izgalmas, hogy egy nyomozó a főhős, aki nyomoz. Mégis hogy lehetne ilyesmit eladni bárkinek is? (Oké, sidebar, Anglia ért hozzá. Náluk még megy az XY Nyomozó című műfaj, mint az Inspector Morse. Az Endeavour. A Vera. Vagy a helyszínesek, mint a Grantchester, a Shetland vagy a Broadchurch. De ezeket is inkább akkor nézi az ember, ha jókat hall róluk, nem?)

Ha pedig a sima “rendőrök nyomoznak” koncepció felejtős, akkor jön a képben vagy a “fura rendőr nyomoz”, vagy a külső segítő. Egy agorafóbiás zsaru? Jöhet. Egy zsaru, aki ágyhoz van láncolva? Jöhet. Egy renitens zsaru? Talán jöhet. Illetőleg egy zsaru egy bűvésszel/mentalistával/csontszakértővel/hárfással/traktorvezetővel – naná, hogy mind jöhet. És igenis, ha jönne egy sorozat, amiben egy traktoros gazda segítene be a rendőrségnek, arra tuti, hogy többen beneveznének, mintha ez a traktoros gazda nem segítene nekik. Nem? Na ugye.

Hasonló a szituáció a kórházas sorozatokkal. Meg a jogi drámákkal. Főleg, ha azok nem bűnügyekkel foglalkoznak, hanem polgárjogi dolgokkal, vagyis a rejtélyfaktort is kiveszik belőlük. Akkor leírás alapján mégis ki bólintana egy általános jogi sorozatra? Senki. Ekkor marad a név. A készítőé. Vagy a színészé. Vagy megint valami, szóban is érdekesnek tűnő főkarakter ránthatja be az ember, de egy Proven Innocent-et sem kezdenék el azért, mert egy egykori elítélt a jogász, a Conviction-t sem nézném, mert egykori celeb ment meg benne embereket.

Azzal gondolom tehát más is egyetért, hogy átlagos (és unalmas) leírás is fedhet jó vagy zseniális sorozatot. Na, de hogy találhat rá ezekre a jó sorozatokra az ember? Piszok nehéz dolga van a #PeakTv korában a készítőknek áttörni az érdeklődés falát, ezért meg sem próbálkoznak ilyen koncepcióval, hiába lenne nagyon jó a végeredmény, muszáj némileg extrémmé tenni a saját, földhöz ragadtabb koncepciójukat.

Tényleg érdekelne, hogy ki mit gondol a fentiekről, bár félek, hogy mivel kritikának álcáztam a gondolataimat, idáig már el sem jutottak sokan. (Ha pedig ez megtörténik, előre röhögni fogok, ahogy valaki az oldalra téved, és meglátja, hogy egy totál ismeretlen sorozat pilotkritikája nem nullkommentes, hanem mondjuk 5 vagy 10 vagy még több.)

Ja, hogy a Diggstown? Á, nem. Totál érdektelen, felejtős. Sokak számára fontos lesz és mérföldkő, de ez Kanada határain kívül teljesen hatástalan. Én sem a Nova Scotia-s környéktől (Halifax) nem esek hasra, sem annak a kulturális jelentőségétől, hogy korábban még egy kanadai széria főszereplője sem volt fekete nő, és még a jogi sorozatok tömkelegében még az a fő motívum sem fog meg, hogy az ügyvédek kis emberek kisebb volumenű ügyeiben járnak közre.

DIGGSTOWN – 1×01 – 3/10

Persze ettől még az ügyek lehetnének érdekesek – de nem azok. A karakterek lehetnének érdekesek – de nem azok. A múltbeli dráma (rejtély? magam sem tudom) lehetne érdekes – de nem az. Akkor mire jó a Diggtown? Nem sokra. Ma már nem sokra. Pár jó ember tenni próbál valami jót. Ami a nézőt is jó érzéssel tölthetné el. És lehet, hogy csak én vagyok ennyire cinikus (amúgy nem), de ha valami nem túl érdekes, akkor azzal nem tudok sok mindent kezdeni.

És a Diggstown pilotja nem volt túl érdekes. Olyannyira nem, hogy utána a második részre sem nagyon fogom tudni rávenni magam, pedig az ügyvédi irodában vannak még olyanok, akik nem foglalkoztak üggyel, és a folytatásban nyilván ők is fognak kapni valamit. Ehh…, úgy tűnik manapság valami bombasztikus kell megvalósítás terén, átlagossal már nem lehet kitűnni a masszából. És amikor a semmi extra, nézhető a közepes, akkor az átlagos már gyenge.

Arról nem is beszélve, hogy a CBC-nek jogi sorozatból ott van a Burden of Truth vagy a Street Legal feltámasztása, és mindkettő jobban sikerült. Vagyis…, érdekesebben.

4 hozzászólás Ne habozz!

Balumedve - 2019. 03. 18. 18:06

Jól körbeírtad azokat a műfajokat, amelyek egyáltalán nem érdekelnek. Kivétel talán a krimi, azt azért még nézek, de az is legyen átívelős és igényesen elkészített. És engem se a leírások vonzanak be, hanem inkább az igényesség és a hangulat. Bepróbálás előtt néha többet nyom a latba a kritikába bevágott kép, mint maga a kritika.

toxigen - 2019. 03. 18. 18:39

Azért jövök ide nap mint nap, hogy Ti megtaláljátok a számomra jó és érdekes sorozatokat :).
Mivel nekem nem fontos /és nem mondhatom félig-meddig a munkámnak sem/, hogy minden egyes sorozattal napi szinten képben legyek, bőven elég pár rész, vagy akár évad végén szembesülni egy-egy sorozattal.
Még annyit, hogy a hozzászólások száma engem nem befolyásol.

Örök hála a Deed Like Me és a Shadow Line – ért!

Hulp - 2019. 03. 19. 10:36

Minden nap olvasom az oldalt, és az itteni kritikák alapján próbálok be egy-egy sorozatot. Vagy felírom, hogy majd bepróbálom. Persze ezen belül sok olyan van, ami itt jó kritikát kap, de ennek ellenére nem kezdek bele, mert a bővebb bemutató után sem érdekel. Meg úgyis van egy csomó sorozat, amit nézni kéne, akkor ami már elsőre se érdekel, azt inkább hanyagolom. Esetleg még Index Kultrovat és Comment.com játszik, de ott általában csak olyan sorozatokról van szó, amiről itt már olvastam korábban.

Szóval nagy köszönet a munkátokért, nekem nagyon sokat segít az eligazodásban és a jó sorozatok megtalálásában.

PLarge - 2019. 03. 19. 18:53

Én is innen veszem az ötleteket (meg néha a comment:com-ról). Ha találok valamit, ami felkelti az érdeklődésemet a leírás alapján, egyből bkövetem a sorozatfigyelőn, aztán majd valamikor megnézem az első pár részét. Utána kaszálom (vagy nem).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz