login |

The Walking Dead – 9×14: Scars

2019. 03. 18. 21:25 - Írta: winnie

50 hozzászólás | kategória: kritika,

Akkor itt az epizód, amiről mindenki beszélni fog?

Tudom, hogy már írtam hasonlót a 9. évadban többször is, de azt hiszem, hogy ez jó jel. Nyilván nem arról van szó, hogy a The Walking Dead ismét top50-es sorozat lett (hasra ütöttem, nem számoltam utána, de azért a futók közül csak akad 50 jobb), viszont idén biztos elkezdődött valami, hogy ez már legalább a negyedik olyan epizód, amit utólag emlegetni lehet.

Igen, megérkezett a flashback-rész, amiben kiderült, hogy mi történt abban a hat évben, amiről lemaradtunk a 9×05 és a 9×06 között. Vagyis pontosabban: egy eseményről értesülünk, ami elég komolyan meghatározta Alexandria jelenlegi pozícióját és hozzáállását.

Persze a fentiek jelentősége eltörpül a tény mellett, hogy megjelent Winnie a The Walking Dead-ben – azt nem lövöm el, hogy csúnya véget ér-e, vagy hepiendet kap, de igazi mérföldkőről van szó, bár nem hiszem, hogy nagyon azonosítani fogom magam a karakterrel. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ain’t gonna stop looking. Not ever.

Kezdjük Daryl-lel, aki szerintem sok rajongója szívét fogja megdobogtatni azzal a hozzáállással, amit Rick iránt tanúsít. Nem vagyok érzelgős, és tudom, hogy ő inkább vándormadár, nem fog cirokot kapálni és hintaszékben pöfékelni, de akkor is szipp.

Folytassuk Michonne-nal, akinek a vicchez hasonlóan mindenről ugyanaz jutott eszébe a rész során: egy flashback. Az a flashback, ami annak ellenére, hogy túl sok helyen sántított, azért így is emlékezetes fog maradni, minden bizonnyal a gyerekek miatt. (Mert ugye a virágnézős epizódnál, a The Grove-nál is sokat nyomott a latban az átlagéletkor. Nem véletlen, hogy A legyek ura vagy a Valahol Európában is ennyire ütős.)

Az epizód közben már megint elkezdték a valójában viszonylag rövid visszaemlékezős sztori belebegtetését (“nem tudsz mindent” és társai), amivel ismét csak nagyobb jelentőséget tulajdonítottak annak a viszonylag szimpla végső tanulságnak, hogy “Alexandria az alexandriaiaké”.

A legfőbb gondom az összecsapottság mellett egyrészt az volt, hogy a motivációk annyira nem voltak tiszták (oké, lopnak, mert gonoszak, de nem ölik meg őket?), másrészt amit láttunk, az inkább tűnt szadizmusnak, mint indokoltnak (a billogozás – vagy volt mögötte valami más is a halálra való megjelölésen kívül, ami elment mellettem?).

De attól még, hogy ennyire döcögött az archív történet, azért kemény volt, itt-ott elgondolkodtatta az embert, főleg, ha a szituáció mögé gondolt, és arra, hogy a gyerekek tényleg milyen jól “idomíthatók”, hiszen a nevelés számukra minden, az értékrendjüket a világ és az őket nevelők határozzák meg, és mivel más normákat nem ismernek, nem is fogják megkérdőjelezni a beléjük programozottakat.

És éppen ezért éreztem neccesnek a lecsengést, amikor Michonne puszta kérésére Winnie (ő volt az, ugye jól emlékszem?) kikapcsolta a vérszomjot és elszelelt. Nyilván lehet magyarázni, hogy ő még közel sem volt annyira idomítva, mint azok, akik konkrétan meg is támadták Rick özvegyét, de ettől még kicsit kurta-furcsa volt a dolog. Még úgy is, hogy a gyerekek nem voltak annyira ijesztőek, de talán ez volt bennük az ijesztő.

Alapvetően a jelen történései nem voltak túl érdekesek, Judith továbbra is tünemény karakter, remek jelenetei vannak, a viselkedése viszont még mindig erőltetett kicsit, Michonne pedig megtért, minden bizonnyal azért, hogy jól megbánja, és örökre bezárkózzon a Vásárt követően. (Ja, és célzott Lydia-nak is arra, hogy nem lenne rossz, ha lelépne és csak a saját életét kockáztatná – ravasz.)

A 9×14 egyáltalán nem lett annyira ütős, mint vártam, de csalódnom sem kellett nagyon, voltak remek pillanatai, és még évek múlva is emlékezni fogunk a részre. Én legalábbis biztosan.

50 hozzászólás Ne habozz!

Levi - 2019. 03. 18. 21:42

Azért az elmúlt 3 vagy 4 évadban sok mindent lehetett mondani a walking deadre, voltak nagyon jó részek és kifejezetten gyengék is sajnos. Ebben az évadban már párszor én is éreztem, hogy bőven jobb volt az átlagnál, de mindig ott volt az a “De…”, viszont erre szerintem nyugodtan lehet 10/10-et írni. Szerintem nem véletlen, hogy ez a rész a 14. lett, mint anno a Grove, biztos szándékosan alakították így. Sok mindent nem is lehet írni, de most nem az ötlettelenség vagy az eseménytelenség miatt, hanem mert magáért beszélt az egész rész, nagyon jól összerakták. És ugye megint előjön a kérdés, Winniet nyilván nem lett volna okos dolog Alexandriaba vinni, de Michonne jól tette, hogy csak úgy ott hagyta? Bár őszies időnek tűnt és nem voltak virágok, de azért na… Egyik sem jó lehetőség, bár inkább a Carolos megoldás emberibb, bármilyen fájó és morbid is ilyet írni… Egyedül az zavart, hogy igazából nem derült ki a Hilltop-Alexandria konfliktus. Oké, érthető valahol. Elzarkoztak, nem beszéltek, nem uzleteltek…de a Maggie-Michonne konfliktus nem lett kibontva pontosabban. Azt hiszem a 11. rész elején volt a Királyság – Jesus&Tara társalgás, ami szintén azt sugallta, hogy az elzárózáson kívül is történt valami, és ez már régen nem a Negan lemez.
De egy szó is 100, maga a rész végre olyan volt amilyennek lennie kellett, ÉS CSINÁLTAK EGY 10/10-ES RÉSZT🙏 Ez az, így tovább.

Csilla0422 - 2019. 03. 18. 21:52

Winnie, gondoltam, hogy ez a rész bejön neked legalább egy dolog miatt. :)

Érdekes epizód volt, de fillernek semmi esetre sem mondanám. Így már teljesen érthető, hogy Michonne gyökérsége miből fakad. Szerintem sokan így jártak volna el.

A gyerekeket sajátos módon nevelték, mivel ők más normát nem ismertek, ezt fogadták el helyesnek és követendőnek. Michonne havernője is jó eséllyel indulna az elborult elme szavazáson.

Tetszett a Michonne – Negan és a Michonne – Judith beszélgetés. Végre helyükre kerültek a dolgok.

Henry – Lydia páros még mindig aranyos. Remélem, hogy nem Lydia lesz a sorozat manipulátora.

Kíváncsian várom a maradék két részt.

Enzo - 2019. 03. 18. 23:09

9×14

Évad 14.része és gyerekek. Erős kombó megint, a 4×14 után. (Nem hittem volna, hogy már az első hsz-ben észreveszi valaki ezt a párhuzamot, a Winnie név megjelenése meg egyértelmű volt, hogy említést kap a posztban ;))

Szóval ja, egyrészt elég beteg rész volt, rendesen elborult creepy egy bagázs Jocelyn meg a gyerekbandája (a “így nem lesznek gyengék” dumánál csak nekem ugrott be párhuzam a Suttogókkal?), másrészt hasznos volt a flashback, megkaptuk a titokzatos X alakú sebhelyek eredetét többek között. Mondjuk a Hilltopos viszály témakörét is megmagyarázhatták volna, azt hittem ez a két dolog egybetartozik.

Darabkák:
– Michonne még terhesen és sebesülten is remek kardforgató! A gyerekgyilkolást meg legalább nem premier plánban mutatták, így is elég megrázóra sikerült… (hmm, kéne keresni YouTube-on reakcióvideókat :))
– A Negan × Michonne beszélgetés is nagyon tetszett, eléggé betalált az öreg, mintha Michonne élő lelkiismereteként szólalt volna meg.
– Fura vágás volt a megbillogozás után, hogy Mich+Daryl egyszer csak már szabadul kifelé…hogyan? Mintha kimaradt volna egy fél jelenet.
– Mennyire menő már a végén ez a kocsikaszniból csinált hintó!

Jacques - 2019. 03. 19. 00:14

Ez a rész nagyon jó lett. Olyan lassan indult, mint más filler rész, de jó volt nézni Judithot, ahogy Daryllel beszélget. Remek húzás volt ez az időugrás, jót tett a sorozatnak, hogy behozták Judithot és a kislány is remek a szerepben. Nagyon jó a kontakt, bárkivel legyen együtt képernyőn. Mire odaért a kritikus pillanathoz a rész már rendesen lélegzet-visszafogva néztem. Még több ilyet. Top 5-be simán benne van az álleejtős részeknek.

Enzo! Daryl és Michonne szabadulása előtt, mikor Michonne magához tért egy pillanatra mutatták, hogy felnéz Daryl kezére és mozgatja. Szerintem kiakasztotta a hüvelykujját és úgy tudott kiszabadulni.

Sasfioka - 2019. 03. 19. 00:54

Winnie akkor te lány vagy ? Xd

Egyébként picit túlzás ez hogy szerinted épp befér a top 50-be… simán bent van. Masreszt ez olyan hogy osszehasonlitod a kiflit a kenyeret meg a szemlet. Pekaru mindketto de teljesen mas, ahogy egy nyomozos sorozat is sorozat de teljesen mas.

A resz jo volt, en azt varom mar hog az deruljon ki miert haragudtak a hilltopiak michonera.

winnie - 2019. 03. 19. 00:55

Sasfioka: nem vagyok az, de ez a jó az uniszex nevekben

(ha egy sorozatot nem lehetne sorozathoz hasonlítani, ha nem tudnám megmondani, hogy két sorozat közül melyik a jobb, akkor megette a fene:) eléd raknak kettőt, akkor megmondod, hogy melyiket néznéd. (az 50 nem túlzás, de nyilván nem a te 50-edre céloztam, hanem a sajátomra. és csak tipp, de van szerintem az 100 is, ami nem feltétlenül a twd kapcsán beszédes, hanem annak kapcsán, hogy mennyi a jó és remek sorozat. most gyorsan végigfutottam a heti nézettségi posztokat az elmúlt héten, és pont 30 olyan sorozatot találtam, amit a twd elé sorolnék. és ezek csak a most futó amerikaiak. a pihenőket (elég nagy nevek nincsenek most adásban) és az európaiakat nem néztem, és tippre csak streaming platformon még 50-et lazán találhatnék, úgyhogy nem érzem jelenleg top100-asnak, de ha ilyen részeket fog hozni, akkor simán ott lesz a legjobb 100-ban.)

Evelyn - 2019. 03. 19. 01:20

Sziasztok.

Ez a rész volt eddig a legjobb. Volt itt borzongás, sírás… Michonne barátnője első ránézésre látszott, hogy valami nem stimmel vele valami. Arra leszek kíváncsi, hogy Judith mikor, hogyan és kitől tudja meg, hogy spoiler alert nem Rick gyereke. Mi lesz a reakciója. Mert egyszer ennek is kikell derülnie. Nem volt semmi, hogy Michonne és Daryl szerezte a sebeket. Jó lenne, ha Rick vagy nem gondoltam, hogy ilyet írok Maggie visszatérne a sorozatba.

michonnekatana - 2019. 03. 19. 04:02

Feljövőben van a sorozat. Igaz, azt hiszem, teljes feltámadás már nem lesz (bár azt is kizártnak tartottam, hogy a régi hangulat visszatér), viszont jó újra olyan részeket látni, amik legalább hajaznak a régiekre.

Nekem is egyből a The Grove-párhuzam jutott eszembe, amelyik az egyik kedvenc epizódom (már ha lehet egy olyan kegyetlen részre ilyet mondani). Noha annak színvonaláig nem érhetett fel, de legalább a drámázás nem volt erőltetett, mint az utolsó két évadban.

Az Aleyandria-Hilltop ellentét valóban nem derült ki (eddig én is azt hittem, hogy az X alakú sebhelyeknek köze van hozzá). Mert az addig érthető, hogy Michonne a gyerekei majdnem-elvesztése után bezárkózik, ide ne jöjjön senki, senkiben nem bízunk – de ez a Michonne-Maggie (Alexandria-Hilltop) ellentétre (Negan életben hagyása mellett) nem adott kellő magyarázatot.

(Levi: igen, én is úgy emlékszem, hogy volt egy beszélgetés, ami azt sugallta, hogy történt itt még valami, és nemcsak elzárkózás. Bár az is lehet, hogy most csak erre a szálra koncentráltak, az ellentét másik okát máskor bontják ki. Vagy nem. De ez így nekem sem kerek egyelőre)

De a lényeg, hogy ez a rész – minden döcögősség ellenére – végre nagyon rendben volt.

michonnekatana - 2019. 03. 19. 04:10

winnie:

“A legfőbb gondom az összecsapottság mellett egyrészt az volt, hogy a motivációk annyira nem voltak tiszták (oké, lopnak, mert gonoszak, de nem ölik meg őket?), másrészt amit láttunk, az inkább tűnt szadizmusnak, mint indokoltnak (a billogozás – vagy volt mögötte valami más is a halálra való megjelölésen kívül, ami elment mellettem?).”

Én ezt szimplán csak a gyerekek idomításának egyik fázisának tudtam be – nem véletlenül velük végeztette el Jocelyn. A beteg elméje valószínűleg úgy vélte, hogy ez (is) elengedhetetlen az erősítésük és képzésük érdekében. Az, hogy ez öncélú szadizmus volt (a szereplők részéről, nem a sorozat részéről), abban természetesen maximálisan egyetértek.

Quantumleap - 2019. 03. 19. 04:22

Arra csakugyan nem kaptunk választ, hogy mi okozta az Alexandria-Hilltop ellentétet. Ami még szintén kérdés, hogy mi történt a Megváltók zömével. Ezekről vajon szintén lesz majd valamikor flashback?

Evelyn: Nem feltétlenül kell, hogy megtudja. Rickre emlékszik apjaként, ezen semmi nem változtatna. Mindazonáltal már csak Carol és Daryl (meg esetleg Maggie) maradtak, akik konkrétan mesélni tudnának Shane-ről.

Totti - 2019. 03. 19. 04:50

nem értettem. a befogadott fekete csaj Michonne rokona volt? és miért fordította ellene a gyerekeket?

winnie - 2019. 03. 19. 05:03

totti: barátja, inkább – előzmények nélkül, gondolom korábban nem szerepelt. és szerintem nem ellene fordította – mármint olyan szempontból, hogy nem konkrétan, ez számára nem személyes volt, hanem “üzlet”, ezt szokták csinálni.

winnie - 2019. 03. 19. 05:06

Quantumleap: megváltók? egy részük asszimilálódott, másik részük elszivárgott – túlél valahol vagy elhullott. nem érzem, hogy bármi értelme lenne foglalkozni velük. az írók sem tudnak többet róluk. nyilván ki lehetne ezt-azt találni, de jelenleg nonfaktorok, nincs szükség már a sztorijaikra, nem is nagyon lehetne kiről mesélni.

Quantumleap - 2019. 03. 19. 08:02

winnie: Egy nagy rakás kérdés van még a Rick eltűnése előtti és utáni közvetlen dolgokról. Hisz akkor épp egy konfliktus alakult ki a Megváltók és a többiek között. Mi zajlott le konkrétan? Végül hogyan ürült ki a Menedék? És ahogy már írtam, én kíváncsi lennék rá, hogy Laura mivel érdemelte ki a bizalmat, hogy alexandriai lakos legyen? Hogy nem féltek attól, hogy mondjuk kiengedi Negant? Hisz ő a leghűségesebb és legmegbízhatóbb emberei egyike volt, Dwightot is ő buktatta le.
Vannak itt még kérdések, amik megválaszolást érdemelnének. Ehhez nem kellene többepizódig tartó storyline-okat indítani.

winnie - 2019. 03. 19. 08:18

ezek a mostani részek kapcsán szerintem teljesen jelentéktelen kérdések, olyanok, amikre a jelen status quo alapján válaszolni lehet.

“Végül hogyan ürült ki a Menedék?”

elmentek belőle. volt róla szó, hogy nem élhető hely, csak zsákmányok révén maradt fenn.

“Laura mivel érdemelte ki a bizalmat, hogy alexandriai lakos legyen?”

úgy, ahogy a többi 27 megváltó, aki alexandriában, a 16 megváltó, aki hilltopban van – felajánlotta nekik rick az “amnesztiát”, aki akart, csatlakozott, aki nem, ment a saját útjára, és volt, akik maradtak a környéken fosztogatni, de ők felmorzsolódtak idővel.

” Ehhez nem kellene többepizódig tartó storyline-okat indítani.”

valóban nem, de erre mondom, hogy a mostani történethez nem kapcsolódna, ezért nincs értelme terhelni azt.

ha akarnának az írók, kitalálhatnának válasznak valamit, de ahhoz előbb akarat kell. vagy ötlet, hogy valaki el akarjon közülük mesélni egy sztorit, ami kapcsolódik valami mostani szálhoz. simán lehet, hogy valakit megihlet a dolog, de nem hiszem, hogy ilyesmin agyalnának.

jelenleg az a helyzet, hogy az én hipotetikus válaszom fönt épp olyan valid, mint bármi más, hiszen az írók sem tudják, mi történt, még nem találták ki, és tippre nem is fogják. (nem ismerem a képregényt, nem tudom, hogy abban van-e valami. ha van, akkor nyilván nagyobb az esély, hogy foglalkoznak ezzel.)

Quantumleap - 2019. 03. 19. 08:19

Mindazonáltal én mindig is hiányoltam a sorozatból egy olyan történést, hogy valaki összetalálkozik valakivel, akit még a járványkitörés előtt ismert. Persze nem egészen ilyenre gondoltam.
Amúgy amikor Michonne Darylnek hitetlenkedett, hogy a csaj a barátja volt, hogy változhatott így meg, akkor Daryl esetleg megjegyezhette volna: “Rick és Shane is barátok voltak azelőtt.” :)

Quantumleap - 2019. 03. 19. 08:26

winnie: Laurát a 6 éves időugrás utántól kezdve látjuk Alexandriában. Előtte még a Megváltókkal volt, a háború vége után a Menedékben maradt.

winnie - 2019. 03. 19. 08:38

ahogy még sok társa is, de aztán jó páran átmentek. ennyi. nincs benne sztori. ha lenne (ha majd kitalálnak valamit), elmesélnék. ha valamit nem mesélnek el, valaminek az elmesélésére nem törekszenek, akkor azon nincs mit elmesélniük.

Quantumleap - 2019. 03. 19. 08:48

winnie: Mert rajta kívül melyik ex-megváltó lakik még Alexandriában?

dexike3 - 2019. 03. 19. 08:55

szerintem a Hilltop-Alexandria “szembenállásának” kulcsa Negan. az előző évad végén láttunk egy szövetkezést Rick ellen. szerintem a halála után ki akarták végeztetni Negant, de Michonne nem engedte. más komolyabb mozgatórugót nem látok egyenlőre. de cáfoljanak rá az írók.

eandre - 2019. 03. 19. 09:08

Szerintem a Grove azért jóval erősebb volt mint ez. Azért is, mert jóval több érdemi játékidőt kaptak előtte a gyerekek.

winnie - 2019. 03. 19. 09:46

“winnie: Mert rajta kívül melyik ex-megváltó lakik még Alexandriában?”

john, jim, barabara, carlos, a másik carlos, phil – rajta kívül hány megváltót ismersz?:) sok olyan, akiket nem ismerünk. főleg elnyomottak jöttek a sanctuaryból, gondolom, mert őket befogadták, de jöttek elnyomók is. ő is. nyilván bőven voltak, akik hozzá hasonlóak gondolkodtak.

winnie - 2019. 03. 19. 09:47

dexike3: logikus, lehet, hogy ők is erre gondolnak, azért nem piszkálták.

Bálint - 2019. 03. 19. 10:43

Teljesen egyetértek a leírtakkal, egy ideje rutinból nézem, de most szinte izgultam, hogy mi lesz, holott lehetett sejteni. Bevallom volt olyan pont, amikor adtam 1% esélyt annak, hogy valahogy eljutnak Rick-hez és az ottani társaság kiveszi a veséjüket, azért a heg. Illetve mikor Judith megszökött, kb szurkoltam, hogy kiengedjék Neegant, hogy ő keresse meg. Szóval legtöbbször maradtak a biztos megoldásnál, de azért a gyerekek lemészárlása némileg meglepő volt, de teljesen igaz, hogy a motivációt nem tisztázták. Vagy legalábbis újrahasználták alpha indokát, hogy meg kell keményíteni az embereket, hogy túléljék. Az évad dögunalmas pár részéhez képest nekem fura, hogy 6 évet így belehúztak egy fél résznyi flashbackbe, talán nagyobbat ütött volna, ha akár egész évadon át megy a flashback arrow stílusban, megismerjük a szereplőket, stb. A lényeg, hogy jó rész volt

Isaac - 2019. 03. 19. 11:50

Michonne barátnőjét játszó színésznő a True blood-ban is hasonlóan labilis karaktert játszott,lehet benne a rendezők ezt látják. Daryl szerintem a kötél mozgatással,dörzsöléssel annak gyengítését próbálta,habár egy teljesen sima csövön nem tudom meddig kellene csiszatolni :D Sajnos ha gyerekek vadulnak késsel vagy egyéb gyilkos eszközzel egyáltalán nem lesz kevésbé veszélyes,csak mert gyerekek. Ráadásul lehet beljebb a házban voltak nem látott rajzok,amik ugyanúgy mutatták az emberi test gyenge,támadható pontjait ,mint nyulas képek. Harcra képzett 10 éves gyerek már potenciális veszélyforrás,főleg ha mivolta miatt nem igazán akarod bántani vagy nem is feltételezed a támadást, aztán már késő ( inak elvágása, verőér stb ). Hilltop vs Alexandria simán lehet még passzív viselkedés miatt is. Azt értem alatta Michonne ezután ugye elsők a mieink hozzáállása miatt,mikor bajba kerül a másik két hely (maradék Megmentők esetleg ),nem avatkozik bele a konfliktusba … tehát rosszat nem tesznek,de a cserbenhagyás sem egy jó barátság alapja.

Quantumleap - 2019. 03. 19. 13:11

winnie: Nem hiszem amúgy, hogy a Menedéket csak úgy elhagyták volna pusztán azért, mert nem élhető. Elvégre Negan a 9×09-ben ott találta bezombulva pár néhai emberét. Valami konfliktus kellett, hogy történjen.
Amúgy meg, ha a mostani epizódot nézzük, Laura az itteni múltbeli idővonalon sem volt még látható Alexandriában, én legalábbis nem vettem észre. És az igenis egy jogos kérdés szerintem, hogy hogy a fenébe nem féltek attól, hogy odafogadott ex-megváltók esetleg kiengedik majd Negant.

Nézőke - 2019. 03. 19. 16:00

Negant azért nem engedték ki “hű” katonái,mert a felkínált életmód sokkal jobb nekik,mint amit Negan bármikor ajánlani tudott.

Bár ez paradoxon,mert a maszkosoknak is bizonyára tetszene a földműves lét,de őket meg nem mozgatják az írók ebbe az irányba.

A rész lelkileg nem viselt meg (nem úgy,mint a virágos rész, pláne a Sofiás döbbenet), mert a gyerekeket nem ismertük meg.
Az meg,hogy egy részben pár percet építkeznek noname karakterekkel, hogy a végén megdöbbenjünk,a Lost-on kívül még egyik sorinak sem sikerült.

Biztosak lehettek benne,hogy a bilog + nyúzási teendők, az utalás arra,hogy a felnőttek “they’re broken” valamint a beszólás a végső fightban,hogy “a bilogos prédát megölni a dolgunk” = kannibál gyerekek voltak.
Mely csapatot egy terhes nő,hasbavágva és négyszer deszkával leütve kiiktatott.
..miért nem Neganba futottak bele korábban..?

Emanci Pál - 2019. 03. 19. 16:00

Ez az epizód számomra annyira nem volt ütős, mint az eddigiek. Persze a történet-orientációt jobban értékeltem, mint az előző rész akciódússágát és egyébként tényleg voltak kemény és emlékezetes pillanatok (a billogozás gyerekek által, az ekkor összeálló állatnyúzás rajzok, de én például a megtért Negan jeleneteit is nagyon bírom idáig), viszont kiemelkedőnek mégsem mondható ez a rész. Nyilván nem is lehet az mindegyik, gondolom.
Továbbra is csak mantrázni tudom a mondatot, én egy éve komolyan nem gondoltam volna, hogy a The Walking Dead-ből még valaha is egy valamirevaló sorozat lehet. És ha a világot nem is váltja meg, mint sorozat, de azt el kell ismerni, hogy lényegesen előrelépett, kilépett önmaga árnyékából, ami a hosszú évek zuhanórepülése után örvendetes.
Viszont egy kis szálka a végére. Meg lesznek mondva Alfának?.. Ebben az esetben a kevesebb (néma sejtetés) több lett volna, azt gondolom.

winnie - 2019. 03. 19. 16:35

“A rész lelkileg nem viselt meg (nem úgy,mint a virágos rész, pláne a Sofiás döbbenet), mert a gyerekeket nem ismertük meg.”

itt gyerekek irrelevánsak, nem is szorultak többre (és ha megismerjük őket, akkor sem sajnáltuk volna vagy ilyesmi), a hangsúly a jelenségen, és főleg azon volt, hogy mit kellett tennie michonne-nak. az ügyből őt sem a hátán lévő sebhely viselte meg. az csak fizikai mementó.

Mate - 2019. 03. 19. 17:23

Én ezután a rész után csak annyit mondanék : “Dat ass!!”

jensen1213 - 2019. 03. 19. 18:36

Nem teljesen tiszta nekem hogy akkor mi történt judith kisöccsével.Meghalt? Hogyan?

michonnekatana - 2019. 03. 19. 20:00

jensen1213:

Milyen kisöccsével? Akkor volt terhes Michonne, amikor a flashback játszódik. A jelenkori történeseknél (vacsora pl.) ott ült az asztalnál.

Vagy én kavarodtam össze?

Sheen - 2019. 03. 19. 20:36

Emanci Pál, ez a megmondjuk alfának nálam már csak azért sem működik, mert a suttogókban semmiféle fenyegetést nem látok. Oké, neki tudnak terelni párezer zombit hilltopnak, na és. Már ismerik a trükköt, maszkot fel terelés vissza. A suttogóknak is tele lenne a gatya ha a zombik között rogyadozva odasúgnák a másiknak hogy “hrrr most végük lesz” a másik maszkos meg odabicskázna azzal a szöveggel hogy “hrr ez egy hilltopi üdvözlet”.

Enzo - 2019. 03. 19. 20:49

@Jacques: jaa, köszi, azt hittem ott a kezén levő tetkó/rajz-szerűség a lényeg :O

@Quantumleap: az tényleg nem semmi, hogy Laura Saviorből nemhogy befogadott személy lett, hanem egyenesen a tanács tagja.

@Quantumleap:
“Amúgy amikor Michonne Darylnek hitetlenkedett, hogy a csaj a barátja volt, hogy változhatott így meg, akkor Daryl esetleg megjegyezhette volna: “Rick és Shane is barátok voltak azelőtt.” :)”
->
Ööö, Michonne már pont nem ismerte Shane-t amúgy. ;)

@winnie:
“john, jim, barabara, carlos, a másik carlos, phil” -> ezt így fejből…vagy hasból? :DD

winnie - 2019. 03. 19. 21:18

szigorúan has, de az én változatom éppolyan súllyal bír, mint a nem létező írói, szóval:)

jensen1213 - 2019. 03. 19. 21:49

michonnekatana

Engem az kavart meg hogy a rész végén volt egy jelenet egy sirnál,judith és michonne között.

Quantumleap - 2019. 03. 20. 00:18

Enzo: De Rick mesélt neki róla. És azt is tudja róla, hogy ő volt Judith igazi apja.

Enzo - 2019. 03. 20. 01:24

@winnie: na azért, már megijedtem, hogy ilyen sok emberre nem emlékszem, ez még kiguglizva is erős lett volna :D (de mondjuk logikus, hogy nem csak egyszál Laura maradt [meg Alden is amúgy ex-Savior])

@Quantumleap: jó, végülis igaz.

@jensen1213: az Carl sírja volt.

Jacques - 2019. 03. 20. 11:57

Quantumleap – soha senki nem mondta ki a sorozatban, még Lori sem, hogy Judith Shane lánya. Nem tudjuk, hogy tényleg ő az e. Rick utolsó jeleneteiben, amikor elájult, akkor az álmában kimondja Rick, hogy a Shane lánya, vagyis benne van a tudatalattijában, hogy talán mégsem az ő gyermeke, de ez akkor is csak egy álom volt.

Amikor lement ez a rész, akkor én is örültem neki, hogy végre kimondták, de közben rájöttem, hogy ez csak egy álom/ábránd, így még ez sem lehet tökéletes bizonyíték.

És ez már csak valahogy úgy derülhet ki, ha egy orvos a vérmintájuk alapján kideríti, hogy egyezik-e a vércsoportjuk. De mivel Rick most eltűnt nem is fog egy darabig visszajönni, így ez a kérdés továbbra is megválaszolatlan marad.

(amúgy a képregénybeli Judith wiki oldalán is az áll Rick és Shane neve mellett, a családi állapotnál, hogy “lehetséges apa”, úgyhogy ezt a választ egyedül csak Kirkman tudja.)

Jacques - 2019. 03. 20. 12:06

Mondjuk ugyanezen wiki oldalon a tv sorozat részében Shane van feltüntetve apának, Rick pedig fogadott apának, ami azért furcsa, mert tényleg senki nem mondta még ki a sorozatban, hogy Shane az igazi apa. :S

Jacques - 2019. 03. 20. 12:07

Igaz, ez is olyan wiki, hogy bárki szerkesztheti.

Quantumleap - 2019. 03. 20. 13:26

Jacques: A 7×04-ben (miután Neganék eltávoztak Alexandriából, az első adóbeszedés után) mondja Rick Michonne-nak, hogy tudja jól, hogy Judith nem az ő lánya, Shane az igazi apja. De ezt az azóta eltelt időben már vagy ötödjére írom le valakinek emlékeztetőül. Ezért nem kéne tekergetve, még félig odafigyelve nézni a sorozatot.

Emanci Pál - 2019. 03. 20. 18:37

Sheen: Nálam működnek a suttogók, mint kiszámíthatatlan, emberalatti és ezért bármire képes erő, bár az tény, hogy minél többet mutatnak belőlük, annál inkább vesztik el az ismeretlenségükből fakadó potenciáljukat.
A másik oldal pedig szerintem, hogy amikor konkrétan meg lettek mutatva, az sem történt a legjobb módon. A táboruk nem egy rátermett, edzett horda, hanem egy olyan közepes méretű tábor benyomását keltette, akiket simán meg lehet lepni a lassan toposszá érő teleportáló zombikkal, ez pedig egy kisebbfajta üllős kalapáccsal hajlamos rombolni az élményt.
Mivel ennek az évadnak minden bizonnyal a suttogók maradnak a főellenségeik, ezért feltételezem a készítők nagyobb hangsúlyt szerettek volna adni nekik, de ez eddig csak részben sikerült. Alfa működik, az ismeretlenségből fakadó rejtély nálam korábban nagyon működött, de a csoport direkt bemutatása néhol kezdi karcolni azt a képet, ami a temetőnél, vagy a túszcserénél még erősen állt róluk. Ebben persze benne lehet a költségvetés korlátja, de nem gondolom, hogy csak erről lenne szó.

Quantumleap - 2019. 03. 20. 23:58

Amúgy hívták már őket Suttogóknak, amióta megjelentek? Vagy ők magukat? :)

Emanci Pál - 2019. 03. 21. 12:41

Szerintem ők magukat szinte biztos nem így hívják. De igazából lehet azok ottnak, vagy szimplán őknek is nevezni a csoportosulásukat.

dani154 - 2019. 03. 24. 12:52

Tudom bugyuta kérdés lehet. De kiderült már valamikor hogy mitől alakult ki ez a virus ? Hol a katonaság ? Vagy ezekre majd az utolsó részben egyszer választ adnak ?

Enzo - 2019. 03. 24. 14:14

@dani154: Nem derült ki, de a sorozat alapjául szolgáló képregény készítője, Robert Kirkman explicit kijelentette, hogy nem is célja ezt megválaszolni, nem ilyen irányba viszi el a történetet. A FearTWD és a TWD első évada a legtöbb, amit kaphatunk a témában.

dani154 - 2019. 03. 24. 16:47

@enzo: Hát kb az első két évad volt az értékelhető. Azóta hanyatlik a sorozat. Körülbelül a Negános évad volt még jó. De ez a beszélő zombik hu már a tipikus jele,hogy nem tudnak már mit kitalálni . Bár ahogy az egyik szereplő mondja az élőhalott zombikat is lehetetlenségnek gondoltuk…:D

winnie - 2019. 03. 24. 17:03

“Vagy ezekre majd az utolsó részben egyszer választ adnak?”

nem fognak ilyesmire választ adni, igazából ezért is más a sorozat, mint sok zombis film. ez nem azokról szól, akik keresik a megoldást (aminek nem is kell lennie), hanem az emberek 99,9%-ról, akik nem.

a katonaság vagy ilyesmi, pedig, ha nincs semmilyen központosított hatalom, akkor nem lenne értelme, hogy létezzen, az emberek nem valamit fognak szolgálni az anarchiában, hanem mennek a szeretteikhez.

“Azóta hanyatlik a sorozat. Körülbelül a Negános évad volt még jó. ”

a sorozat hullámzik, nem hanyatlik, de általános vélemény szerint egyáltalán nem az első 2 évad volt a jó (anno talán volt is ilyen körkérdésünk), hanem a 3-4-5. környékén. de az, hogy írod, hogy szerinted a neganos volt a jó, az pont azt jelzi, hogy mindenki másképp látja a kérdést. a nézettség negan megjelenésétől kezdve elkezdett iszonyúan apadni, nálam is ott jött el a mélypont. jött egy érdekes főgonosz, akiből pojácát csináltak és elviselhetetlen volt, amikor képernyőn volt.

“De ez a beszélő zombik hu már a tipikus jele,hogy nem tudnak már mit kitalálni.”

egyrészt nincsenek semmilyen beszélő zombik, másrészt ez a a logika, amit nem értek: ha kitalálnak valamit, abból hogy következik, hogy nem tudnak semmit kitalálni? mármint, ha nem találtak volna ki semmit, azaz konkrétan nem tudtak volna (vagy akartak volna) kitalálni valamit, akkor arra nem ugyanazt mondanád? ergó, ha kitalálnak valamit, ha nem, ugyanazt mondod. sapka, nincs sapka.

winnie - 2019. 03. 24. 17:06

egyébként ennek kapcsán két dolgot kell rendbe tenni:

– az egyik, hogy ott van negan, aki jó évadot hozott nálad. erre ugyanúgy lehetne mondani, hogy nem tudnak semmit kitalálni, hiszen hoztak a kormányzó után meg egy Big Bad-et, ami közhelyes megoldás, egy csomó film dolgozik főgonoszokkal, lejárt lemez. de ha jó volt, akkor azért, mert a lényeg, hogy nem egy dolog jelzi az ötletet, hanem az, ami mögötte van. a mögé felhúzott történet. az ötlet itt is a suttogók sztorijában van.

– a másik, hogy egy képregény a sorozat alapja, amit évekkel ezelőtt megírtak. negan 7 éve tűnt fel, a suttogók 5 éve. és a képregény ekkor ért el a kreatív csúcsára, és a legtöbbet is nagyjából ekkor adták el belőle, vagyis nagyon jól fogadták az olvasók ezeket a húzásokat. hogy miért? mert pont, hogy ötletesek voltak, máshol nem nagyon látott dolgok. nem az ötlettel volt baj, maximum a sorozat rontotta el őket, ha nem jól sikerültek.

a walking dead épp azért más, mert nem arról szól, hogy valakik harcosok akarnak lenni, meg ellenszert akarnak találni. hanem arról, hogy le akarnak telepedni és kapálni szeretnének egész életükben. naná, hogy ez nem lesz mindenkinek érdekes, de legalább azt senki nem mondhatja a sorozatra, hogy olyan, mint a többi film vagy sorozat, amiben ellenszert hajkurásznak, vagy mennek, mendegélnek és gyaknak. ahogy a 3-4-5. évadban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz