login |

The Good Fight: kezdett a 3. évad – írta Zsanna

2019. 03. 20. 14:50 - Írta: vendegblogger

36 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem szeretem a magyar címet. Az előzmény-sorozat magyar címét sem szerettem. Szóval nem vagyok hajlandó Diane védelmében-ként hivatkozni rá. (De azért annak örülök, hogy a világpremierrel egy időben itthon is nézhetjük az HBO GO-nak köszönhetően.)

Na, de a kis közjátékot követően, csapjunk is bele. A The Good Fight mindig ügyel arra, hogy a fontos, napi, közvéleményt formáló témákra reflektáljon, ezeket valahogyan megjelenítse a sorozatban, és elég karakán véleményt nyilvánítson az egyik oldal mellett. Teszi mindezt szórakoztatóan.

A 3. szezon kezdésében sem volt ez másként. Nem a King házaspár lett volna a készítő, ha kihagyta volna a Weinstein-ziccert, ami azért valljuk be, ennyi idő (cikk, riport, dokumentumfilm, kampány) után, kicsit lerágott csont. Pláne, hogy az előző évadban volt már két rész is, ami erre a témára épített.

A sorozat ettől még a szokásos színvonalat hozta a kezdésben, még mindig leköt és a képernyő elé szegez minden perce, és ahhoz képest, hogy egy jogi drámáról van szó, lendületesnek mondanám. Ez a kezdés is legalább 7/10 volt, mint a második évadnál. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Szóval az öreg Reddick hajkurászta a csajokat. A korábbi névadó partner, Liz apja, akit a múlt szezonban temettünk el, egy szexuális ragadozó volt. Ez mikor máskor derülne ki, mint akkor amikor egy szuper imázs filmet forgatnak a cég új honlapjához?

Persze a felmerült dolgot csak és kizárólag Diane segítségével lehet megoldani, ezért Adrian azonnal visszarángatja őt a második (vagy inkább sokadik?) mézeshetéről, amit otthon töltenek Kurttel. Eközben Maia is hátrányt szenved, mert őt meg lehagyják az új honlapról az alkalmazottak közül a neve és a családjának múltja miatt. A lány ezért bizonyítani igyekszik, hogy mégsem az a megkerülhető figura, mint aminek hiszik.

Nem mondanám, hogy ez egy szokványos rész lett volna. Az ügy ezúttal maga a cég volt, és ezzel kicsit megbolygatták a szokásos felállást. Marissa és Jay remek páros, megvan köztük a dinamika, és szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki Marissát csípi a legjobban a csapatból. Annyira jó lenne, ha az apja is feltűnne pár rész erejéig.

A kezdő részben ezúttal mindenkit (Lucius, Lucca, Adrian, Liz, Diane, Kurt, Maia, Marissa, Jay, Naomi, Lucca gyermeke, Lucca anyósa, Carl Reddick stb.) megmutattak, így nem is volt annyira idő rendesen foglalkozni velük. Egy-egy snitt erejéig felbukkant minden alap és mellékszereplő, ezért nekem kicsit zsúfoltnak is tűnt a 3×01. Főként Maia sztorija volt erőltetett, és nem is annyira illett bele a történetbe az eddigi szezonok alapján az ő cég általi megtagadása/titkolása.

Volt egy érdekes részlet, amikor egy rajzfilmmel és hozzá írt bugyutácska dallal mutatták be, hogy mi is az a titoktartási nyilatkozat. Nem emlékszem, hogy korábban lett volna ilyen kis kitekintés a néző felé, de szóljatok, ha mégis.

Diane a teljes őrület felé masírozik. Az elmúlt évadban felhagyott a drogokkal, de ez nem változtatott a képzelgésein, amelyek időről-időre bearanyozzák a napjait /meg a miénket is/. Azt kell mondjam, egyre durvább formát öltve. Az, hogy most Kurt zúzódása beszélt hozzá Trump formában, már elég elvetemült megoldás volt, és esküszöm, nem értem, hova akarnak kilyukadni ezzel. Mármint ezekkel a teljes megborulásokkal. Milyen célt szolgálnak a képzelődések? Mit akarnak ezzel a tudtunkra adni? Tényleg csak elvakultság és rögeszme kivetülései, vagy valódi pszichotikus tünetek?

Tudom, hogy Diane hithű demokrata, lelkes Clinton-támogató volt, de ez a rögeszmés Trump és republikánus-párti gyűlölet kezd egyre nagyobb méreteket ölteni, és rettentően kíváncsi vagyok, hova fog kifutni. Mibe fog beállni Diane, hogy a lelke megnyugodjon, hogy az igazságérzete helyreálljon? Pedig tavaly majdnem megütötte a bokáját a rendszerellenes kezdeményezéseivel, mégsem bír leállni.

Lucca édesanya lett, és visszatért dolgozni. Nem nagyon érintett meg a bontóperekhez történő áthelyezése, de gondolom, kerekedik ebből még majd valamilyen szép történet, aminek most csak megágyaztak Kingék, ahogy szoktak.

A sorozat húzó embere még mindig Diane, aki az ultimate főhős. S ugyan Maia és Lucca is nagyobb szerephez jutnak a többiek mellett, mégis csak felejthetően asszisztálnak Christine Baranski mellett. Ahogy fentebb is írtam, kitűnik karakterében és tehetségében a Marissát alakító Sarah Steele is.

Alapvetően ez a sorozat nem csak megugrotta az előzmény széria által felállított szintet, de valahol túl is szárnyalja, mert sokkal merészebb, szókimondóbb és kényesebb témákkal is mer foglalkozni. Nekem nagyon tetszik, hogy politikailag ennyire bevállalósak. Nem akarok nagy szavakat írni, de nekem ez a sorozat maga a szabad véleménynyilvánítás szimbóluma. Kíváncsian várom, idén miket mernek meglépni.

36 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2019. 03. 14. 16:07

Jól indult az évad. Már hiányzott!

Tyberius06 - 2019. 03. 14. 20:27

Oh de hiányzott ez már! Elég sok hangosan felröhögős rész volt benne, a zenés betét meg külön meglepett (jó értelemben, sőt amikor meghallottam hangosan fel is röhögtem), asszem ilyesmi a Braindeadre (ugyanezek a készítők, ugye) volt jellemző és ott is tök vicces volt. Fix heti program lesz ismételten…

tulipán - 2019. 03. 15. 07:26

jó kezdés volt, de nem a legjobb TGF rész, remélem jobban fölpörögnek. valahogy minden felvetett témát túl sekélyesen kezeltek – halvány SPOILER veszély:
pl. az áldozatokat nagyon gázul kezelték: ott kiderült h. polgárjogk ide, fekete ügyvédek oda, ők ügyvédek, partnerek, csak a pénz részét értik. realista, persze, lehet, h. ez volt a cél? attól még nem érdekes megoldás (nekem, aki meg a zug-néző). ennél kicsit kreatívabbak szoktak lenni. a Diane-Trump beszélgetés sztm kifejezetten gáz volt. de az nda-s betét tényleg vicces volt.
Marissának kell h. a következő spin-offot megírják, esetleg Maiaval, de inkább Elsbeth-tel :)

JKJ - 2019. 03. 20. 15:33

tulipán. Sztem nem lehet minden rész a legjobb rész. Ez tvárni, gyakorlatilag egyenlő a biztos csalódással.

Caeiro - 2019. 03. 20. 18:49

Szerinem Diane az elmúlt évben egész jól kifejtette, hogy amíg a mikrokörnyezete jól működik, addig van remény arra, hogy a rendszer ne temesse maga alá. A szezonzáróban láthattuk, hogy ez már nem elég, hisz majd “otthagyta a fogát”. Nincs azzal semmi baj, hogy leesett neki a tantusz, ezután nem lehet passzív szemlélője az eseményeknek, ha kell kiborítja a bilit (tippre az abortuszos üggyel). A képzelgésről (a trumpos zúzódásról) annyit, hogy a hétköznapi ember is szokott filózni, örlődni, itt csak a megjelenítés miatt furcsa a dolog – egy monológ nem jelentett volna sokat a nézőnek. (nagyon remélem, hogy nem csavarodik be a főszereplőnk, mint anno pl. House)
Rajzfilmes betét…valami hasonló volt a második évadban a 7. részben.

Jonathan Coulton – Nobody’s Above the Law (The Good Fight Season 2 Episode 7)
https://www.youtube.com/watch?v=eTT3RXCxJYs

És még mintha lett volna valami dalocska is arról, hogy “ügyvédek is rendes emberek ne lőjjük le őket”. NA azon is szakadtam. Nagyon jók ezek a betétek, de azért remélem nem viszik túlzásba.

Zsanna - 2019. 03. 20. 21:45

@Caeiro

OMG! Én ezekre nem is emlékszem. Ez most ütött. Teljes döbbenettel néztem azt az egy percet, de a végén annyira kellett nevetnem, hogy még a könnyem is kicsordult. És nem azért, mert annyira vicces lett volna, hanem azért, mert ez most komoly?

Egyébként máskor is voltak olyan wtf részek vagy részletek a sorozatban, amik ugyanezt váltották ki belőlem. Pl.: mikor kiderült, hogy Jay nigériai (asszem jól emlékszem, de lehet más afrikai országról van szó) és ki fogják toloncolni. Na az a rész folyamatosan meglepetéseket okozott, amit elhűlve néztem, aztán meg kacagtam.

Nincs másik sorozat, ami ezt kiváltja belőlem ebben a konstellációban.

heidfeld - 2019. 03. 20. 21:49

Hogyne lett volna ilyen kitekintés, nézők felé. Egyik epizód végén, dalban figyelmeztették az elnököt.
Nagy csalódás volt a kezdés. Lucca nem érdekel, Diane szét van csúszva, Marissa Girl- powerje még menő lett volna – ’90-es évek végén, most bunkó rib.., bocs, nő, és határozottan rémisztő..
Teljesen hiteltelenül kezelték az áldozatokat, és ez a túlzásba vitt, politikai egyoldalúság..Érdekes ügyektől, karakterektől veszi el az időt..
Maia megoldása viszont remek volt.
4/10. Megy is heti csalódásba.

spamdog - 2019. 03. 20. 23:32

Nekem nagyon bejött az NDA magyarázó animáció.
https://www.youtube.com/watch?v=5MCKCFU77Wk

pudlinudli - 2019. 03. 21. 07:24

Nekem nem tetszett. Szeretem a sorozatot de ez az irány nem tetszik.

Nina - 2019. 03. 21. 08:32

Továbbra is nagyon szeretem, Diane szála viszont valóban furcsa… neki sokkal jobban áll, ha erős, határozott és nem féltékenykedik.De nem lesz ezzel gond, éééérzem. ;)

adam - 2019. 03. 21. 12:16

a 3×02 már sokkal pörgösebb volt számomra, élveztem minden pillanatát :)

Barbi - 2019. 03. 21. 21:59

Volt már a korábbi részekben is ilyen “bugyuta animáció”, pl amikor a kongresszus működését mutatták be. Szeretem az ilyen részeket. A Twitteren fent vannak ezek a részek.

Tyberius06 - 2019. 03. 22. 01:32

3×02

Ééés ismét kaptunk animációt. :D :D Nálam mindig a Braindead rémlik fel ezektől. Fura rész volt, mármint nekem kicsit olyan semmiből jött Maia ügye, viszont jó volt látni picit többet a képernyőn. Érdekes ez az átalakulás, amin keresztül megy, hasonló volt Alicia-val is The Good Wife-ban a végére.
Azért elég elborult ez az új ügyvéd figura, viszont cserébe gusztustalanul szórakoztató volt minden pillanata a képernyőn… :D

eszemix - 2019. 03. 22. 12:05

És a dojo-s “forget about George Soros” jelenet? Csak nekem kerekedett ki a szemem?

Tyberius06 - 2019. 03. 22. 12:59

Valóban az sírva röhögős volt, de nem is George Soros, sokkal inkább a jewish conspiracy szöveg miatt :D :D

“Ookey” :D

tonks - 2019. 03. 23. 14:31

eszemix: anno a The Newsroom-ban is bedobták egy beszélgetésben a nevét, Amerikában sem ismeretlen.

Volt már pár elborult ügyvéd, bíró a the good wife-ban is, de Martin Sheen karaktere… hát még nem döntöttem el, hogy túl sok-e. A színész mindenesetre lubickol a szerepben, ez egyelőre elég volt. Az mindenesetre tetszik, hogy Maia ügyvéddé válása van továbbra is terítéken, anno Alicia szárnypróbálgatásait is nagyon szerettem. Csak kapjon jó ügyeket!
Eddig Kurt szála tetszett a legjobban, remélem most már állandó marad a karaktere, nem lesz újabb szétmenés Diane-el.

Marissa nagy közönség kedvenc, ahogy nézem az új nézők körében is, akik nem nézték a the good wife-ot. Már csak ezért is nagyon menő lenne, ha Alan Cumming-et rá lehetne venni akár csak egy epizódra is, Eli Gold-ot a népnek!

tonks - 2019. 03. 23. 14:33

Hopp, nyilván Michael Sheenre gondoltam, csak épp Grace&Frankie nézés is van :D

JKJ - 2019. 03. 27. 10:21

Michael Sheen zseniális.

eszemix - 2019. 03. 28. 21:22

3×03
Ómájgád… teljesen elgurult a gyógyszer :D

Két zenei betét egy részben! Az animációs még hagyján, de a második!

Ismét over the top alakítás Michael Sheentől, Maia hmmm karakterfejlődése, na és Diane és a “Do something” agytröszt csoport ügyködései. Az új NSA-s csávók már csak hab a tortán.

Aaron Tveit meg a cherry on top.

Annyira kemény szatírába ment át ez a sorozat, hogy nem is tudom mihez hasonlítani. Mindenesetre minden részt tűkön ülve várok és élvezettel nézek.

m.m. - 2019. 03. 29. 06:02

Fantasztikus! Élvezet minden másodperce…nem gondoltam volna…

Eltiron - 2019. 03. 29. 12:14

Imádtam eddig ezt a sorozatot, de ez a szakállas bolond nekem -10/10. Tipikusan az a karakter, amilyenek miatt már nem egy sorozatot abbahagytam – Gob az AD-ből, Chang a Communityből, stb. a primitív, harsány “humor” megjelenítője. Ha betolták volna 1-2 alkalommal egy-egy jelenetre, akkor oké, comic relief, de így, hogy gyakorlatilag két egymás utáni rész szinte csak róla szól, ez már gáz.

mizie - 2019. 03. 29. 23:56

Egyrészt szerintem egyre jobb és jobb a sorozat, baromi okos és tök jól dolgoz fel témákat. Egyrészről persze teljesen világossá teszi a világnézetét, de másrészről ki is röhögi a liberális egyoldalúságot és mitudjukjobbant. Nekem simán odafér a House of Cards mellé.

heidfeld - 2019. 03. 31. 20:54

Évad legjobb része volt, bár nem volt magasan a léc..
Hiába egy óra a rész, ha unalmas karakterekre, ügyekre pazarolják..
Maia, meg a dalok jók, és szőrmók barátunk is Marissa-szála ígéretes lehet.

tonks - 2019. 04. 01. 20:44

NSA, yeeey!

Tyberius06 - 2019. 04. 05. 00:42

3×04

Uh… ez is egy eléggé elborult rész volt. A kezdés Lucaval, belegondolok, hogy ilyen esetleg tényleg megtörténhet, elfog az érzés, hogy tényleg megértünk a kihalásra.
Az emberek idióták és egyre több van belőlük a Földön.
Maia életében újabb fordulat jött el, és ismét volt kis oktató animáció.
Nekem eddig ez az évad eléggé bejön.

Eltiron - 2019. 04. 05. 12:04

Na, ez tényleg nagyon jó epizód volt (3×04).
Szegény Rose Leslie-t megint kinyírták :)
Izgalmas lenne egy olyan szál, hogy dühből átmegy a “másik oldalra” :)

heidfeld - 2019. 04. 06. 06:45

Nagyon jó volt. Tököm se dolgozna, ilyen cégnek, történtek után… Viszont az a minimum, hogy a nyomozót kirúgnám, ezek után.
Marissa-szála is régi fényében mutatta.
8/10

Bekka - 2019. 04. 07. 11:54

Nekem egyaltalan nem tetszik a 3. evad. Utalom a kis betetdalocskakat. Utalom amilyen iranyba elviszik a sorozatot. Azt hiszem nem nezem tovabb. Kar erte. Az elso ket evad nagyon tetszett.

Tyberius06 - 2019. 04. 11. 22:20

3×05

Ez nagyon kész volt megint. Ez a Blum karakter baromi beteg, szerintem ezzel is üzennek a készítők, mert egészen hihetetlen :D Maia meg totál meg van zuhanva, ami valahol teljesen érthető. Nagyon kibasztak vele. Nekem nagyon bejön az évad, felkavaró bizonyos szinten, de ugyanakkor szórakoztat is…

Szula - 2019. 04. 14. 08:56

Blum karaktere tényleg jó de szerintem meg jóval gyengébb ez az évad mint az előző kettő. Túl sok már ez a politizálás benne és kevés benne a tárgyaló termi rész.

heidfeld - 2019. 04. 15. 11:40

Évad legjobb része volt. Szegény Maia, màr nagyon mélyen van…
Nyomozó cégnél maradàsàt sehogy nem értem. A szakàllas bohóc meg óriàsi figura.
Ilyen részeként szeretem a sorozatot.

tonks - 2019. 04. 16. 21:05

Blum karaktere te jó ég…. :DD Kár, hogy Maia miatt nem fricskázott oda Dianék orra alá, ha már az ő cucca volt…

Tyberius06 - 2019. 04. 19. 01:30

3×06

Maia-t szabira küldték úgy néz ki – határozatlan időre. Egyébként kár érte, mert ebben az évadban végre kezdett kis egyénisége lenni, viszont Blummal meg kaputnk egy elég karizmatikus karaktert. (sokan utálják gondolom)
Ez a rész nekem kevésbé jött be. Egyrészt nekem a “könyv klubos” részek nem adják, kettő valóban sokkal inkább politikai, mint jogi lett a sorozat és kicsit mást várnék tőle. Ugyanakkor meg még mindig szórakoztat karakter szinten. Kíváncsi vagyok merre tovább. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy Blum simán egy elterelés, hogy haza vágja a céget, de majd kiderül.

tonks - 2019. 04. 19. 22:01

3×06
Hát ez most egyáltalán nem tetszett, semelyik része. Lucca titokzatos ügyfele érdekesen indult, de a végén a szótlan biztonsági a lámpaoltással és pohár rakosgatással, hát nevetséges :D ugyanígy Blum, aki hoz egy – gyakorlatilag csak fél – ügyfelet, és minden józan ész nélkül beveszik a buliba??
Maia meg teljesen félresöpörve, elfelejtve, szomorú vagyok. Már múltkor is említettem, hogy csoda hogy Blum nem mondott semmit a drogról, vagy majd ezután akarnak kellemetlenkedni az írók, hogy “tönkretették az egyik legjobb ügyvédeteket az én drogom miatt, balfékek?” vagy csak az én igazságérzetem bántja az egész ügy?
Marissa kibeszélése a nézőnek is furcsa volt, nem illett be oda.

heidfeld - 2019. 04. 20. 11:51

3×06

Borzalmas, kínos, érdektelen. Csak az időt húzzák. Részek mennek a kukába.
Lucca nagyobb teret kapva elviselhetetlen, Jumbo meg egyszerűen rossz színésznő.
Maia nélkül nem sokáig maradunk. Pedig ez kevés sorozatok egyike, amit barátnőmmel együtt néztünk.

ender1112 - 2019. 04. 20. 13:18

Egyetértek az előttem szólókkal, pocsék irányba halad a sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz