login |

Pilot-mustra: Pretty Little Liars: The Perfectionists – 1×01

2019. 03. 21. 19:40 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Is it okay to murder a murderer?

Nem kertelek: kíváncsian vártam a Pretty Little Liars második spinoffját (az első ugyebár a balsorsú Ravenswood volt – ki emlékszik már rá…?), főleg, mert ez is Sarah Shepard könyvére épül, így nem csak I. Marlene King vagy Oliver Goldstick fejéből pattant ki, akik hihetetlen mélységbe húzták le a PLL-t. És az sem titok, hogy kifejezetten szerettem a Pretty Little Liars első szezonját, még a második is korrekt lett – igaz az S3-ból elég gyorsan kiszálltam.

Nyilván bíztam abban, hogy ismét a PLL első szezonjának a szellemiségét fogják megidézni a Freeform sorozatában (itthon az HBO GO-n volt világpremier), az fel sem merült bennem, hogy inkább a 6-7. évados posványt akarják erőltetni. Azt hittem, hogy akkor csak a küszködés mozgatta az írók kezeit, az erőltetett ötletek, de ebből a kezdésből nekem nagyon úgy tűnik, hogy erről szó sincs, minden tudatos koncepció volt King részéről.

PRETTY LITTLE LIARS: THE PERFECTIONISTS – 1×01 – 3/10

A helyszín ezúttal Beacon Heights, ahova Allison megérkezik, mert tanári állást kap a helyi egyetemen – és itt fut össze egy kedves ismerősével, bizonyos Mona Vanderwaal-lal. Nyilván kezdés gyanánt előbbi van a középpontban, de azért látszik, hogy négy diákot emelnek ki, akik nagyon keményen próbálnak feljebb jutni és sikereket elérni, azonban valami vagy valaki vissza fogja őket, és a nagy teperésnek, ahogy azt a flashforward is jelzi nekünk, haláleset lesz a vége.

Ennyi, nem egy nagy alapsztori, ha a pilot végét is hozzávenném, akkor sokkal inkább el lehetne adni a sorozatot, de nem akarok spoilerezni. A lényeg, hogy nem véletlenül került a sorozat a Pretty Little Liars világába, bőven találhatunk majd párhuzamot a négy lány történetével, akik anno társuk eltűnésének ügyében lettek gyanúsak. Azt viszont sajnálatos, hogy Rosewood hangulata még nyomokban sincs meg itt, főleg a puccos jelenetek jelentettek nagy kontrasztot.

I know a little bit about manipulation.

Sajnos minden szempontból csalódás volt a pilot. Az első pár perc még rendben volt, a Pokerface és a narráció hangulatba hozott, de utána kifejezetten unalmas alapozást és expozíciót kaptunk. Persze ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy mivel a PLL-ből 2,5 évadot láttam csak, nekem Allison szinte semmi pluszt nem adott, és Mona sem olyan sokat, de abban biztos vagyok, hogy az anyasorozat rajongóit az ő jeleneteik kárpótolni fogják, és átrángatják a döccenőkön. (És éppen emiatt úgy érzem, hogy aki nem volt PLL-néző, annak kevésbé fog bejönni a kezdés.)

Mert sajnos döccenőkből bőven van, valahogy az új “négyes” közel sem tűnik annyira érdekesnek, mint annak idején Spencer-ék voltak. Van köztük blogger, zenész meg hivatásos tapló, némelyikük még kapott egy mellékkaraktert is maga mellé, de nem sok pozitívat tudok elmondani róluk azon kívül, hogy némelyikük szimpatikus. Ezt simán becserélném arra, hogy legalább páran érdekesek legyenek, de nem.

Aztán annak ellenére, hogy rögtön az elején konkrét Agatha Christie-s utalásokat kapunk a Tíz kicsi néger révén, a rejtélyfaktor mintha nem is lenne jelen. Oké, utalgatnak arra, hogy egyikük markában tartja a többieket (amolyan Allison módra), valamint egy nemrég történt öngyilkosság is képbe kerül, de egészen az utolsó percekig fogalmunk sincs arról, hogy mi is lesz az a szál, amit el lehet húzni a végtelenségig. (Főleg, hogy olyan az ügy, hogy bárki lehet a tettes, az íróknak sem kell tudniuk az elején, hogy kire fognak rábökni, mint anno a PLL-ben.)

Pedig anno nekem pont a jól adagolt rejtély miatt jött be a Pretty Little Liars (akkor, amikor még nem mentek át scifibe), azonban itt inkább rögtön a szappanoperás elemeket szabadították ránk, amik rémesen domináltak. Ezek kapcsán tényleg csak az az egyetlen pozitívum, hogy már közel sem annyira kötöttek a határok, mint a PLL elején. Ugyan nem kapunk szerepet, azonban a nemek közti határok hatványozottan eltörlődtek, szabad az átjárás, így mennyiségileg sokkal több kombinációt lehet kicsiholni a karakterekből, ergó jóval tovább is tart, míg ugyanazokat a köröket kezdik el futni.

Még ennyire sem értékeltem volna a pilotot, de pár béna ijesztgetés után a végén sor került a gyilkosságra, és akkor bekapcsolt a rejtélyekért rajongó énem, azonban ez csak röpke fellángolás volt, ráadásul kaptunk egy olyan záró snittet, ami döbbenetesen röhejes volt. Esküszöm, ha addig tetszett is volna az első rész, azt látva azonnal kaszáltam volna a sorozatot.

Szóval ez van, nem a The Perfectionists fog visszarántani a Pretty Little Liars-univerzumba, de aki jól fogadta a PLL utolsó szezonjait, az szerintem el lesz vele, mert ha nem is fogják meg őt az új karakterek, Allison-ba és Mona-ba még mindig lehet kapaszkodni, miközben jönnek az újabb csuklyás figurák, akiknek a leleplezését elnyújthatják évadokon át.

Ami “pozitív”, hogy ezúttal egy történeti elemmel reálisabbá tették, hogy az “ellenség” mindenről tudjon, mindent kontrollálhasson, és akinek egy konkrét ‘A’ hiányozna a sztoriból, annak jelzem, hogy a készítő azt ígéri, hogy az első évad végére fel fog tűnni egy FőGonosz. És akkor én ezen a ponton köszöntem is szépen.

17 hozzászólás Ne habozz!

Sinyster - 2019. 03. 21. 21:22

SPOILER
Hmmm…Allison és Mona jók voltak. És kb. ennyi. Amik anno zavartak a PLL-ben, itt is megjelentek, pl. az ország egyik leg nívósabb egyeteme egy no name kisvárosban van (a narratíva alapján)? Emily És Allison nagyon szeretik egymást, bár néha nem, ezért Allison lelépett hátra hagyva a két pulyát, (Ja slussz poén, hogy Emily Allison múltján nem tudott túl lépni, mivan?! Ez nekem végképp WTF moment volt) ja és persze a pazar város és egyetem és koli, akárcsak anno a PLL-ben hogy Rosewood kisváros, de amúgy minden lófityula megvolt nekik, legmenőbb cuccok, miegymás. Tudom, hogy egy sorozat, de nekem már most túl sok helyen kilógott a lóláb. Még nem adom fel, de míg a kifejetett hibák az anyasorozatnál csak a közepén, itt már most elkezdenek megjelenni.
+1: milyen már hogy a halott srác konkrétan mindenkit végig patkolt? nemtől függetlenül. Kihaltam :DDD
SPOILER VÉGE

jenga - 2019. 03. 21. 22:24

Nem tudom ezt szoket miert eroltetik. En a pll-t is miatta hagytam abba. Ebbe mar bele se nezek miatta.

-T - 2019. 03. 21. 22:41

Szinte mindenben egyetértek, amit leírtál.
Anno (amikor a PLL-t kezdtem) a pilot megtekintése után olyan izgatott voltam, hogy azonnal megnéztem a 2. részt is éjjel és másnap ledaráltam az egész első évadot.

Na itt nem érzem ezt az izgatottságot. Sőt…sőt.
Nekem túlságosan PLL szagú az egész, amit már egyszer láttam és bár nagyon szerettem, ez nem olyan meggyőző, de kap még 1-2 résznyi esélyt.

4/10

damien. - 2019. 03. 22. 12:41

Haaaaaaaat… Nekem nagyon tetszett! Annyira trash es annyira PLL (az ugyanaz, nem?) hogy nem tudott nem lekotni.
Persze tele van logikai bakikkal, es nem jo ertelemben vett WTF?! pillanatokkal es helyzetekkel, de en elveztem es varom a folytatast.
Az az utolso jelenet… Sirok… xD

SPOILER!
Jaaaa, es a fuvel faval kefelo csavot sajnaltam, kb miniAlison.. volt.

Pribi - 2019. 03. 22. 21:17

Hát én az anyasorozat történetére annyira kíváncsi voltam, hogy elkezdtem bele nézni, aztán az lett belőle, hogy ami érdekelt azt elolvastam, mert a többi nem tudott lekötni. Az utolsó évadot láttam, kár volt.
Ez egyelőre izgalmasnak tűnik, bár elvileg a sima PLL eleje is jó volt.
A showrunnerrel van nagy bajom, és a rengeteg unszimpatikus dologgal.
10 részt csak nem tudnak tele rakni annyi blődséggel, mint a korábbi hosszú évadokat.

Anni - 2019. 03. 22. 23:55

Annyira rosszat vártam, hogy ahhoz képest mondhatni jó lett :D

Viccet félretéve sajnos nagyon másolni akarja az anya sorozatot de annak is csak az ilyen vége fele évadok színvonalát sikerült hozniuk.

Az, hogy Alison ott hagyta a gyerekeit és Emilyvel fasírtban vannak nagyon gagyi húzás, ezért nem is értettem miért pont vele kell ezt folytatni.

A szereplők nem fogtak meg, semmi szimpátiát nem érzek velük kapcsolatosan, anno a 4 csajjal egyből meg volt ilyen téren a kémia.

Monára azt hittem skizo lett de ez a szál még érdekes lehet.

Maradok 1-2 részig még de ha tele lesz buta lehetetlen dolgokkal akkor hagyom, bár meglepne ha egyáltalán lenne ebből 2. évad.

Dani - 2019. 03. 23. 19:28

Hol lehet megtekinteni ezt a sorozatot? Kérhetnék egy linket?

winnie - 2019. 03. 24. 10:37

ott a kritika elején: hbogo.hu

-zsófi - 2019. 03. 24. 14:37

Csak nekem nincs hbo go-n felirat? Minden más sorozatnál van.

dyourczy - 2019. 03. 25. 08:52

@-zsófi
HBOGO-ra ma reggel felkerült a felirat

-zsófi - 2019. 03. 25. 16:58

Köszi a választ:)

winnie - 2019. 03. 31. 10:40

1×02: nagyon felejtős, ahogy várható volt, kasza. szenvednek jobbra-balra érdektelen karakterek, nem túl érdekes sztoriszálak, gáz új szereplők, és még a pll nézőinek is muszáj folyton infókat tolniuk arról, hogy mi a helyzet a régiekkel.

Silver - 2019. 04. 04. 16:47

(Winnie, az csak egy pár másodperces telefonhívás volt. A 3.részben már semmi hasonló nem volt, sem pedig az elsőben /hacsak nem siklottam el felette)

Sem Alison, sem Mona nem olyan jó, mint a PLL-ben voltak. A hangulat és az új szereplők is más szinten állnak, mégis mivel egy iskolás-nyomozgatós-gyilkosságos darabról van szó, nem tud olyat elkövetni, amiért kaszálnám :D Azt hiszem nekem ez a gyengém.
“egészen az utolsó percekig fogalmunk sincs arról, hogy mi is lesz az a szál, amit el lehet húzni a végtelenségig” Viccelsz? Számomra már a rész felénél egyértelmű volt, hogy a suttyót megöli valaki, és az a 3 lesz gyanúsítva, akinek bizonyítható indítéka volt és elkezdenek nyomozni az igazi tettes után. Túl egyértelmű volt, hogy ugyanazt lövik el, hogy ne legyen igaz.

winnie - 2019. 04. 04. 18:19

nem azt írtam, hogy neked nem volt fogalmad – de lehet, hogy szakmai ártalom, hogy nem szokásom egyértelmű dolgora gondolni.

de ettől függetlenül, ha elkezdek néni egy sorozatot, akkor nem fogok gyilkosságra gondolni, főleg, hogy a pll-ben nagyon sokáig nem volt semmilyen gyilkosság, sőt, addig volt néhető, amíg nem ugrották meg iannel a cápát. szóval már csak ezért sem jutott eszembe semmi ilyesmi.

Anthony11 - 2019. 04. 05. 21:23

Nem néztem az eredeti sorozatot, ezt feldobta a Go, és megnéztem az első részt, ez valami borzalmas volt.
Úgy érzem nagyon kell vigyáznom mibe fogok bele, mert sajnos belefutottam még egy hasonlóba, a Tell Me a Story, vagy mibe, édes istenem az is mekkora szappan volt, én nem ilyen sorikat keresek :))

winnie - 2019. 04. 11. 19:16

ó, a tell me a story pedig mennyire jó volt! de ott elég konkré plot volt, nem nagyon volt lehetőségük szappanozni.

Viki - 2020. 07. 02. 15:24

hát én is a PPL miatt néztem meg ennek az első részét és jó hogy Mona meg Alison itt van, viszont én sem éreztem elég érdekesnek, karakteresnek a szereplőket, és ami engem még zavart az az, hogy túl gyorsan kiderült kiről mi a titka kb, vagy lehet sejteni, nekem izgibb lett volna ha 2-3 rész erejéig hagyják Nolant és Alison kutakodott volna mi ez a csoport, esetleg Kelly Rutherforddal jóban lesz, vagy legalább eljátssza és az is csalódás, hogy már most 30! perccel az első ész kezdete után kiderül a lány él?! :O Igen, a PPL-ben lassabban történtek főleg eleinte a dolgok, de így izgi volt, voltak kérdések, izgalmak, megismertük a 4 lányt. Inkább a PPL-t olvasom asszem ha ilyen izgalmakra vágyom… ez gyenge utánzat.. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz