login |

Star Wars: Resistance: vége az 1. évadnak – írta Ayrons

2019. 03. 22. 20:00 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Múlt héten véget ért a Star Wars Resistance első évadja.

A mostani animációs sorozat a legstabilabb és legélvezhetőbb kezdő szezont produkálta az eddigi Star Wars-szériák közül. A The Clone Wars S1 csapongó és kaotikus volt (később kiadtak egy timeline-t is hozzá), a Star Wars: Rebels pedig egy unalmas felvezető évaddal kezdett. Ezekkel szemben a Resistance maga volt a stabilitás, minimális számú töltelék epizóddal, és vele megkaptuk az első Erő mentes SW-sorozatot is.

Pedig a pilot utáni két rész nem sok jóval kecsegtetett, ám végül a sorozat rácáfolt az elvárásaimra, mégpedig pozitív előjellel. Részről részre egyre izgalmasabb lett a kém utáni nyomozás és ahogy megismerjük a Colossus életét, ami által a galaxis világába és rendjébe is bepillantást nyerhettünk.

Az évad második felétől pedig az események felgyorsultak és jobbnál jobb részek követték egymást. Emellett ugyanazt éreztem, mint a Rebels-nél egy idő után, hogy ez a történet a felnövésről szól csak itt Ezra helyett Kaz, aki bejárja a felnőtté válás útját. Ezért jár a pacsi a készítőknek.

Az évad maga 9/10 lett a szememben, míg a vége 10/10. Aki szeretne minél többet megtudni a folytatás trilógia világáról, annak tökéletes a sorozat, plusz kikapcsolódásnak is remek, csak ajánlani tudom. A grafika szerencsére szokható. de annak nem tudom ajánlani, aki fénykardozást és erőérzékenyeket vár, plusz, akinek nem jön be Kaz karaktere, az is valószínűleg csalódni fog.

Tovább mögött kisebb spoilerekkel folytatom.

Az évad első fele egy szimpla nyomozós sztori volt, de szerencsére a jobbik fajtából. Ezzel a szemben a második etap már magáról az ellenállásról szólt.

A First Order egyre nagyobb teret kapott és végül okkupálta a Colossus állomást egy mesteri tervvel. Maga a Colossus vezetése ment bele abba, hogy az Order az állomás felett vegye át az irányítást, mivel a növekvő kalóztámadások ellen az New Republic semmit se tett, szemben a First Orderrel. Bár az nem ért meglepetésként, hogy a kalózok mögött a Galaktikus Birodalom utód állama állt.

Nagyon örültem neki, hogy az évad vége felé egyre többet tudtunk meg a galaxis helyzetéről és magáról a First Orderről, mivel eddig bántóan kevés információnk volt róluk. A sorozatnak hála bepillantást nyerhettünk a hierarchiájukba és a propaganda gépezetükbe. Utóbbit figyelembe véve pedig nem meglepő, hogy a galaxisban jó néhányan inkább a rohamosztagosokban hisznek, mintsem az impotens köztársaság rendszerében.

Itt kanyarodnék rá az évad legnagyobb pozitívumára, mégpedig Tam döntésére. Az utolsó részben Tam a First Order mellé állt, de nem csak úgy, egyik pillanatról a másikra, hanem az írók szépen felépítették az egészet részről részre. Ahogy elkezdett gyanakodni és végül rájött, hogy Yeagerék hazudtak, és ahogy elhitte a propagandát, az teljesen hihető volt, és nem hittem volna, hogy egy gyerekeknek szánt sorozatban ilyet meglépnek.

A többi karakter hamar magára talált az évad során, pedig a pilotkritikámban sokukra azt mondtam, hogy töltelékek. Neeko lett az ügyeletes humorforrás, de ez működött nála, Yeager az bölcs tanító, akinek a tragikus múltja lévén tényleg meg lehetett érteni, miért lett elege a háborúból. Kaz pedig szép utat járt be: a magvilágból származó izgága ficsúrból egy jó vezető lett – persze még hosszú az út előtte. A First Order karaktereiből azért többet is elviseltem volna, Poe és Phasma pedig nagyon jó vendégszereplők voltak BB8-tel egyetemben.

A sorozat utolsó két része kapcsán nem értem, hogy miért nem egybe adták le őket, ahogy eddig is tették. A ketté bontás szerintem ez megtörte a történéseket. Ezt leszámítva nagyon jó zárást kaptunk. Végre megértük azt is, hogy a sorozat egyszerre játszódik az egyik film cselekményével.

Emellett a Hosnian Prime elpusztításának lett személyes vonatkozása is, mivel a filmekben senkinek nem volt semmi kötődése hozzá, ezzel szemben Kaz saját szemével látta a szülőbolygója pusztulását, és ahogy ő tudja a családjááét is (bár tippre a szülők életbe vannak, és gyanús, hogy First Order-pártiak). Hux beszédét is nagyon szépen átültették a sorozatba és mellé a Starkiller bevetését is.

Végül nem sikerült a First Ordernek a Colossust felhasználnia, mivel Kazék leléptek vele, ám sajnos a Resistance se tudta hasznát venni, amely szervezet mostanra drasztikusan leamortizálódott. Kérdés az, hogy most Kazék mihez kezdenek a második évadban: Poe-ékkal összefognak vagy a saját útjukat járják, és ezáltal mondjuk Ezraékba botlanak? Én utóbbira tippelek, mivel a IX. rész előtt szerintem semmi hozzátartozó anyagot nem akarnak ellőni.

Negatívumot nem nagyon tudok írni a szezonról. Volt ugyan pár töltelék rész az elején és néhány kiszámítható történés, de ezektől eltekintve nem volt mire panaszkodnom.

Mindenkivel az Erő legyen a már berendelt 2. évadig, aminek külön panelje lesz a Star Wars Celebration eseményen.

13 hozzászólás Ne habozz!

motch - 2019. 03. 22. 22:10

Amennyire vártam ezt a sorozatot pontosan akkorát csalódtam is benne. Kezdjük talán a történettel, az ellenállás beszervez rögtön első látásra egy gyerek pilótát, hogy kémkedjen neki, mert hát persze mi baj történhetne ennyire még Leia sem hülye ugye? UGYE?? De ez még csak hagyján de Kaz botladozásai lehet hogy egy öt éves gyereknek vicces lehet, de mindenki más csak fogja a fejét és ő maga érzi kínosnak a helyzetet. Aztán Neeko aki akárhányszor megszólalt én mindig legszívesebben lenyomtam volna egy kefét a torkán, azt hiszem ennyire még Jar-Jar sem irritált soha. Másra nagyon nincs panaszom, talán még az hogy a rohamosztagosok miért még mindig ilyen istentelen b@lf@szok?? Komolyan hány Star Wars sorozat kell még hogy megtanulják egy méterről lelőni az álló célpontot komolyan?? A sorozat célközönsége minden bizonnyal a tíz éven aluliak, másnak nem igazán tudnám eladni. A második évad kezdésére visszatérek de ha nem változik a színvonal ebből gyors kasza lesz.

Ayrons - 2019. 03. 22. 22:31

Kaz nem gyerek pilóta. Egy osztag parancsnok tehát elért valamit.

clegane - 2019. 03. 22. 23:10

az aktuális Old Repblic láz kapcsán termett előttem a Star Wars: The Old Republic “Intro Cinematic” -ja, kb azzal a hájp körítéssel hogy ez a tuti trúság, így kell csinálni, satöbbi.

na mármost ez konkrétan tele van olyannal hogy egy méterről nem találja el az álló főhőst a rohamosztagosok hada.

szóval nemárhogy ez a probléma most jöjjön elő, miközben korábban oké volt.

lynx - 2019. 03. 23. 06:59

Én szerettem a clone wars és a rebelst is. Felnőttként el tudtam vonatkoztatni, hogy ez egy gyerekmese.
De itt egyszerűen 10 percnél tovább nem tudtam nézni az 1. részt.
Egyszerűen nem tudom elhinni a cikk alapján, hogy annyit javulna, hogy berántana. Még várok véleményeket kommentbe, hogy meggyőzzenek.

Ayrons - 2019. 03. 23. 08:20

A Clone Wars és a Rebels is jó sőt a későbbi évadaik nagyon erősek de mindkettő első évada nem jó.

MKID - 2019. 03. 23. 08:58

Jómagam is hasonlóan pozitív véleménnyel vagyok az első évad 20 epizódjáról. Örültem, hogy már az első évad erősebb, mint a korábbi kettő sorozat esetén. A karakterek szerethetők, az évad végére egyre több volt az izgalom. Remélem a második évad még erre is rátesz. Kíváncsi vagyok mennyi van a sorozatban és, hogy a TLJ ideje alatt, vagy már a TLJ és a IX. között veszi fel a fonalat az új évad.

Zordon - 2019. 03. 23. 10:08

Az elso 3 (vagy 4, a fene se emlekszik) resz utan dobtam.
Azota sem volt kedvem belefogni a folytatasba, de most lehet, hogy teszek meg egy probat.

Faehren - 2019. 03. 23. 10:53

Számomra nézhetetlenül gagyi.

GK - 2019. 03. 24. 21:20

A Rebels utolsó részei 10/10-ek voltak, ennek az első 2 részét szenvedtem végig, és kasza. És nem, a Rebelsnek a pilotja sem volt ennyire unalmas, mint ennek.

Raisen89 - 2019. 03. 25. 08:46

Ez a Resistance egy gagyi volt – nemhiába olyanok a számai az imdb-n is, amilyenek.
Míg a Clone Wars elképesztően jó volt. Darth Maul és Asoka történetes részek nagyon ütöttek. de rengeteg emlékezetes része volt.
A Rebels is jó volt, de nekem a CW jobban tetszett.

winnie - 2019. 03. 25. 09:14

a “nemhiába” kitétel az imdb kapcsán inkább az ellenkezőjét jelenti. nem azért, mert mint tudjuk, a sorozatos értékelések ott a világon semmit sem mondanak, hanem azért, mert szimpla trollkodós negatív kampány van a sorozat ellen, ami az első előzetesek óta jelen van, ld. előzetesek lehúzása, stb. szóval az imdb nem jelent semmit, sőt, inkább pozitív, hogy az automatikus 1/10-ek ellenére is még felszínen van a pontszám. (és ugye, ha a haterök meg is nézték az első részt, folytatni pláne nem folytatták, így nem tudják, hogy milyet lett.)

Ayrons - 2019. 03. 25. 14:47

Azért sokan elfelejtik, hogy a Clone Wars a 3. évadtól kezdett jobb lenni plusz az utolsó évadokkal jöttek be az emlékezetes részek. Első két évadnal nagyon szétszort volt a sorozat nem hiába kapta a negatív áradatot.
A Rebels meg a második évad végére talált igazán magára.
Itt meg sikerült egyből egy stabil identitást találni.

demerzel - 2019. 03. 25. 22:30

Kérem vissza Cad Bane-t, Asaj Ventress-t, Ahsoka-t, hogy csak néhányat mondjak az érdekesebb karakterekből a normális rajzolt SW sorozatokból.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz