login |

Suburra: a 2. évad – írta speranza

2019. 03. 22. 21:30 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Most fejeztem be a Netflix olasz sorozatának második évadját (az első szezonról itt írtam) és még a hatása alatt vagyok. Annyi minden kavarog a fejemben, hogy szinte nem is tudom, hol kezdjem.

Bár én elfogult vagyok ezzel a sorozattal kapcsolatban, el kell ismernem, hogy túl nagy meglepetéssel ezúttal nem szolgáltak benne. (Illetve eggyel mégis, de erről majd később ejtek szót.) Az új évad nagyjából ugyanazt nyújtotta, ugyanazon a színvonalon, mint az első. Úgy is mondhatnám (és ez az egyetlen problémám vele), hogy ugyanazokat a köröket futották benne, mint az elsőben, csak a szerepek változtak valamelyest.

Kaptunk néhány új karaktert, cserébe brutálisan kivontak a forgalomból ismerős arcokat, de az erőviszonyok alapvetően nem változtak. Egészen addig, amíg a végén az eltemetett titkok napvilágra kerültek, ami ismét átrendezte a szereplők közötti szövetségeket. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

A második évad három hónappal az első után játszódik. A maffia megszerezte ugyan a vatikáni földeket, azonban az Adami család még mindig birtokolja azt a kis darabot, ami nélkül a beruházás nem valósulhat meg. Ezért amikor Livia (Barbara Chichiarelli) némi bujkálás után visszatér Rómába, a harc folytatódik.

Noha korábban mindenki megtette a magáét, hogy előbbre lépjen, ez senki esetében sem úgy sült el, ahogy elképzelte.

Aureliano elérte, amire a legjobban vágyott, az ostiai családok főnöke lett, de az újdonsült hatalmával nem tud bánni. Spadino a bátyja távollétében át akarja venni a hatalmat az Anacleti család élén, nem számolt azonban az édesanyjával. Csakhogy már nincs egyedül a családban, mert az oldalán Angelica (Carlotta Antonelli) is beszáll a generációváltásért folytatott küzdelembe.

Lele az ostiai rendőrségnél szokatlanul gyorsan építgeti a karrierjét, és ez az egyik beosztottjának is szemet szúr. Cinaglia képviselő az új cipőjével együtt új ambíciókra is szert tett, és a maffia támogatásával indul a választásokon, de ha azt hitte, hogy szabadon dönthet, kivel köt politikai szövetséget, tévedett. Sara Monaschi pedig egy új egyházi személyiséggel, Nascari kardinálissal (Alberto Gracco) karöltve ezúttal a menekültiparban kamatoztatja képességeit, ahol véletlenül sem a jótékonyság a cél.

És hogy, hogy nem, előbb-utóbb megint mindannyian keresztezik egymás és Samurai útjait, aki ezúttal sem alhat.

A második évadban elhagyták az epizódok eleji flashforwardokat, beszúrtak viszont néhány flashback-et a főszereplők gyerekkorából, amik egy kicsit megvilágították azt, hogy miért is ilyen a személyiségük, amilyen.

Ezt főleg Lele esetében találtam érdekesnek, mert megerősítette bennem azt, amit már korábban is gondoltam róla, nevezetesen, hogy született pszichopata. Ezért is volt nagyon meglepő, amit a fináléban tett, mert nem illik a róla kialakított képbe. Ebben a sorozatban olyan szinten önző mindenki, hogy az nem ismer határokat. Senki sem hazudtolja meg önmagát, és jellemfejlődés sincs, ezért nagyon váratlan és következetlen volt a lépése.

Aztán akadt még néhány megrendítő esemény (Livia halála, Spadino választása) és egy megmosolyogtató jelenet is (a bölcső vásárlás). Úgy vettem észre, hogy egy kicsit mintha több érzelmet vittek volna a drámai jelenetekbe, de azért most sem estek túlzásokba.

Nehezen tudtam napirendre térni például afelett, hogy Nadia (Federica Sabatini) milyen gyorsan túllépett az apja meggyilkolásán, vagy, hogy Alice (Rosa Diletta Rossi) rövid győzködés után megtette, amire kérték, aztán mosolyogva együtt pezsgőzött a férjével a választási eredményeket ünnepelve. Cinaglia karakterén keresztül pedig megerősítve látjuk azt is, hogy a politikusok az átlagemberekben csak a szavazatokat látják, és elvek ide vagy oda, egy idő után már az emberi életek sem számítanak, ha a cél érdekében fel kell áldozni valakit. Úgy általában véve senki se lelkizik sokat semmin.

Az egyház szerepe ebben a szezonban kicsit visszaszorult, és ami a rádiós műsorvezetőt, Adrianot (Jacopo Venturiero) illeti, ő sem zavart sok vizet, de talán egy következő évadban (ha lesz, mert még nincs róla információm) több szerephez jut.

Viszont az már most látszik, hogy Cristiananak (Cristina Pelliccia) fontosabb szálat szánnak, és érdekes volt Cinaglia exfeleségének bevonása is, mert Gabriella (Lucia Mascino) tökösebbnek tűnt, mint bármelyik férje. Ami Nadiát illeti, ő nagy kérdőjel. Most ő lett az aktuális barátnő Aureliano életében, de mint tudjuk, ez nem jelent életbiztosítást.

Ami viszont változatlan, az a különös kapcsolat a fiúk között, mert bár ártottak egymásnak, ez rögtön elfelejtődik, amint egy külső ellenséggel találják szembe magukat, és látszólag túllépnek a megbocsáthatatlan bűnökön is. Talán létezett volna kiút Lele számára is, de ő ezt már nem akarta.

A legszimpatikusabb karakter a sorozatban (ha van benne egyáltalán) még mindig Spadino. Ő más, mint a többiek, nem öl olyan könnyen, inkább ésszel vívja meg a csatáit, éppen ezért sokkal nehezebb döntések jutnak neki, mint a másik kettőnek. Tudom, nem helyénvaló (egy gyilkosság után), mégis nagyon sajnáltam őt az évad végén.

Talán mondanom sem kell, hogy szívből remélem, lesz még folytatás. Ti milyennek láttátok a második évadot?

14 hozzászólás Ne habozz!

Mária - 2019. 03. 22. 22:41

Szerelem!💕 Talán a Gomorránál is jobb!Aurelionak milyen macsós frizkót csináltak!

AlfStokes - 2019. 03. 22. 23:14

Szamomra a sorozat igazi erteke a Spadino es Aureliano kozotti baratsag, ahogy kitartanak egymas mellett, ahogy megertik egymast. Szivesen neznem oket meg a kovetkezo evadokban is, csak sajnos tudjuk, hogy hogyan alakul majd ez a kapcsolat, igy ez a varazs lassan el kell hogy muljon. Es emiatt kicsit szomoru vagyok.

Ági - 2019. 03. 22. 23:55

Gomorra fan vagyok, amiatt akartam látni Nápolyt, de ez is lefoglalja minden figyelmemet.

VZoltan - 2019. 03. 23. 04:18

Egyben ledaráltam a 2.évadot. Nagyon kemény szerintem. A Gomorrával szemben itt inkább az emberi személyiségek bemutatása a lényeg. Eredeti nyelven olaszul nagyon tetszett. Ami jó ebben a sorozatban hogy nem tudod ki kit fog elárulni, becsapni, nyomás alá helyezni hogy elérje amit akar. Mindenkinek van egy gyenge pontja, amivel kompromitálható. Az hogy az egyik pillanatban túlcsordulnak az érzelmek, utánna meg jön egy gyilkosság nagyon megdöbbentő. A váltások elképesztőek ahogy a főszereplők átmennek egyik pillanatról a másikra vérengző vadállattá hát az Brutál. Nagyon úgy lett vége hogy megalapoztak a 3.évadra. Szerintem nagyon jó sorozat lett. Samurai külön pirospont, nagyon meggyőző. Egy igazi elvetemült figura, aki úgy manipulál mindenkit hogy az nagyon ott van. Megfélemlít, megver, meggyilkol bárkit aki az útjába áll. Pedig részben ő is kényszerből cselekszik, véd valakit aki nagyon közel áll hozzá. Semmi nem számít csak a cél. Lele figurája szintén intő példa mi a következménye ha szivességet kér tőled az alvilág. Nincs kiszállás, a tét egyre magasabb.

Mordekai - 2019. 03. 23. 07:25

10/7-et tudok adni a 2. évadra, pár nap alatt lement. Gomorrah elvonás kezelésére jó, de ennyi. A Gomorrah sokkal erősebb mminden szinen. Karakterek, történet, akció, érzelmek, helyszínek, zene stb.

A cliffhanger nagyon papírforma volt.

lalakov - 2019. 03. 23. 19:57

Nekem nem tetszett annyira a 2. évad mint az első. :(

morty - 2019. 03. 24. 20:58

A suburra nélküli időket csak a gomorra enyhíti :D

Asd - 2019. 03. 27. 23:44

Par nap alatt en is ledarlatam. Az eleje nekem kicsit lapos, kiszamithato volt, a vegere viszont felporgott. Szepen megagyazott a 3. evadnak, de remelem nem akarnak belole tobbet. Egy evaddal be lehetne mutatni hogyan jutottak el a jelenlegi helyzetbol a filmben latottakig.

icih - 2019. 04. 14. 11:40

Rendben volt ez is – csakugy mint a film es az 1. evad! Nem ertek egyet azzal amit irsz, Lele epp azt bizonyitotta a vegen hogy igenis kepes jellemfejlodesre, sajna ennek eredmenye az lett, hogy nem birta elviselni a tetteinek a terhet es inkabb kilepett..
Ami kicsit bena volt hogy a 7.resz vegen nem nyirta ki Cinaglia Samurait pedig ott volt a lehetoseg es tulajdonkeppen ez volt vegig a cel :D
Jopofa volt az is ahogy a csajszi skiccein mar megjelent a 8-as a tarkon 8)
Szoval jo sorozat ez is nagyon, bar a Gomorrah-nal nem jobb, az valahogy nyomasztobb es meg napokig ott marad a fejemben.

sajt - 2019. 06. 12. 06:12

Hát igen, ilyan ziccert kihagyni, mint a 7. rész végén. Mag ott van az is, hogy Samurai látta korábban, hogy ki lőtt rá a tűz során, mégse lépett semmit…
A mobilok legalább 10 évesek, akkor már kiemelt probléma volt arrafelé a migráns helyzet?
Jó sorozat, csak nekem a főszereplők akkor is súlytalanok (maradtak), főleg a két ifjú bandavezér.

kis_zsú - 2020. 07. 11. 14:59

Nekem tetszett ez az évad is. Azon gondolkodom, hogy ki a legszemetebb karakter, mert hiába megölt pár embert Spadino és Aureliano, de mégis tisztességesebbek, mint Samurai, sőt Cinaglia-nál, Sara-nál és a rendőrnőnél is, plusz szerintem Adriano-nál is, de még Cinaglia volt feleségénél, meg a bárónőnél (vagyis kb mindenkinél 😅). Lele-vel, ami tõrtént sajnos kiszámítható volt, már az első évadban is (bár, nem gondoltam, hogy pont így). Sajnáltam, és szerintem nem volt pszichopata, a visszaemlékezésben is, amikor apukáját kérte számon, hogy hol az anyja, magát hibáztatta, mert elment. Egy pszichopata mindig másokat hibáztat.
Aureliano és Livia közõtt egy kis incest kapcsolat befigyelt, érdekes volt, lehet, ezt kihagyhatták volna.
Spadino végső tette a barátjával is szomorú volt, sajnos nem volt más választása.
Sok váratlan haláleset, durva gyilkosság volt ebben az évadban, de legalább tényleg Spadino és Aureliano újra egymásra talált, és kitartott egymás mellett, a bölcső vásárlásos rész tényleg vicces volt. :)
Nekem a zenék is bejõttek.
Angelica pedig nagyon tökös, kitart Spadino mellett, azok után, ahogy bánt vele, mindig kihúzza a csávából, és miatta ők lettek a főnökök.
Tényleg kár, a 7. rész végéért. Csak úgy győzhetik le Samurai-t, ha továbbra is összedolgoznak ellene.
Adriano-nak amúgy mi kõze Samurai-hoz? Rokonok, apa-fia vagy csak Adriano simán neki dolgozott?
Aureliano külseje mellett én sem tudok csak úgy elmenni: nekem nagyon bejön a stílusa, jól áll neki a nyak tetkó, ez a haj, viszont nekem mégis jobban tetszett az első évados szőke hajával.

kis_zsú - 2020. 07. 11. 16:55

Ja, még annyi, hogy ami Sara és Cinaglia között tõrtént, szintén nem volt váratlan. Borzalmas az a nő.
Most akkor 3. évad még lesz, és utána lesz kasza vagy már a 3. évad sem készülhet el? :'(

ballac86 - 2021. 02. 24. 11:39

Hát srácok az egészből legrémisztőbb a rendőrcsaj (persze Cinaglia átváltozása se gyenge). Sokáig tépelődtem hogy ez most túl becsületes, vagy egy idióta, de szerintem ő lesz A pszichopata. Lelétől meg azt vártam hogy kicsinálja és rákeni valakire. Adriano felajánlkozása nem igazán jött be, nem érzem partnernek őt egy ilyen csapatban, már a jelenetben is inkább alárendelt szerepet játszott. Amúgy rettentően adta a 2. évad, végig fenntartotta a feszültséget, de egy színesebb képi világ mellett, mint a Gomorra és nekem emiatt jobban tetszik, a szereplők is jobb karakterek. Bár Cino elég jó, de a főnök fiát akinek persze hogy nem ugrik be a neve, nagyon utáltam.

Ami nem tetszett, hogy Liviát túl hamar kinyírták (nagyon jó karakter és a színésznőt is szívesen elnézegettem volna még :D), és hogy a flashbackek mellett a szexjeleneteket is elhagyták. Illetve volt egy, de az nem az én világom :D

ballac86 - 2021. 02. 25. 10:04

Nem flashbacket akartam írni, hanem cold opent.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz