login |

Karppi / Deadwind

2019. 03. 23. 14:50 - Írta: gromit

2 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A Deadwind (eredetiben: Karppi) egy 2018-as északi noir Finnországból. Azt már láttuk az epizodikus Sorjonen/Bordertown-ban is, hogy a finnek is tudnak borongós hangulatot teremteni, most pedig itt egy átívelős krimi is, amit a kritikák a The Killing-hez hasonlítottak.

Rögtön az elején látjuk a gyilkos ténykedését, de a nagy sötét árny nem rontja el a későbbi kitalálós játékot. A néző nem is lepődik meg, hogy a parton egy elhagyatott, építési területnek kijelölt telken szépen összehajtogatott kupac ruhához nem egy vízihulla, hanem egy elásott holttest tartozik.

A főszereplő (eredetileg címszereplő) a nemrég megözvegyült Sofia Karppi nyomozó férje elvesztése után tér vissza Finnországba két gyerekkel, és kezd újból a helsinki rendőségen dolgozni.

Kollégái féltik, hogy a családi tragédia után túl hamar állt újra munkába, de ő eltökélt. Igazából szüksége van az ismerős környezetre (a város) és az új kihívásra (gyilkossági nyomozás), hogy elvonja a figyelmét magánéleti gondjairól.

Sofia és új, ifjú nyomozótársa Sakari Nurmi eleinte nem jönnek ki egymással. Túlságosan másképp látják a világot – és a nyomozást is, hogy merrefelé kellene elindulni, melyik nyomon kéne tovább haladni (hol az egyiknek, hol a másiknak van igaza). Szerencsénkre kettejük kölcsönös bizalmatlansággal átitatott nehéz kapcsolata nincs kőbe vésve, hanem idővel fejlődőképes.

A nyomozás során több tanú, gyanúsított, mellékszál is előkerül, amik többé vagy kevésbé kapcsolódnak az ügyhöz. A sorozat két szálat kiemelten is követ. Az egyik szál az áldozat családját mutatja be, hogy a férj hogyan éli meg felesége elvesztését és hogy egyedül maradt két kislánnyal. Megéli egyáltalán? Usko nagyon hűvös figura. (És mindenhova taxival megy. Ja, mert taxisofőr.)

Az áldozat és a bűnügyi helyszín kapcsán is a nyomozók látókörébe kerül egy hagyományokkal (és impozáns irodával) rendelkező, családi vállalkozásban működő finn építőipari cég, akik lakóparkot terveznek a területen, forradalmian új, forgó lapátok nélküli szélerőművel. A dán Follow the Money szélenergetikai cégéről rögtön tudtuk, hogy nagy disznóság áll a háttérben, itt viszont egyáltalán nem egyértelmű a helyzet.

Miközben a cég az építési engedély megszerzéséért küzd, a tulajdonos testvérek között belső harc is dúl, a néző meg tanakodik (esetleg szurkol is), hogy melyikük mond igazat a tesztelésről, az új eljárás gyakorlati megvalósíthatóságáról. Ez a szál a gyilkossági nyomozáson kívül önmagában is érdekes, de természetesen vannak kapcsolódó pontok a bűnesettel is.

Összességében nagyon sok karakter van, menet közben bővül és szűkül is a körük, ahogy a nyomozás halad, vagy inkább haladgat előre. Külön köszönet a készítőknek (a castingosoknak), hogy a sok számomra ismeretlen arcot sikerült úgy összeválogatniuk, hogy ne legyen gond őket megkülönböztetni és követni. A finnek közül tényleg csak eggyel találkoztam korábban (már akit konkrétan fel is ismertem), viszont ott van még a német August Wittgenstein (Ku’damm 56, Das Boot).

Egész jó kis északi noir-t kaptunk, késő őszi – kora téli nagyvárossal, borongós hangulattal, lassú nyomozással, erős női főszereppel, különc figurákkal, kirándulással isten háta mögötti kis faluba és a bolondokházába is. A nyomozók magánéleti szálaiból viszont lehetett volna vágni, elég lett volna pár jelenet csak úgy jelzésnek.

Karppi és Nurmi akkor működtek a legjobban, amikor a gyerekek és a barátnő se volt képben. A 12 részes (első) évadot egy kicsit hosszúnak találtam, de ott leszek a 2. évadnál, ha tényleg elkészül. (A nemzetközi forgalmazásban használt Deadwind cím bizonyára a szélerőmű-szálból jött, nem tudom, megtartják-e.)

A sorozat itthon a Netflix kínálatában található meg.

2 hozzászólás Ne habozz!

Quantumleap - 2019. 03. 23. 22:35

Tartalom alapján tetszetős, remélem, valamikor készül hozzá magyar felirat.

Pacsker - 2019. 07. 27. 22:57

A Híd (Bron/Broen) óta minden rendőrnyomozónő Saga Norént utánozza, mindegyik kócos és morcos. :)))
Az első rész eléggé uncsi, a vége meg kissé nevetséges (sehol egy ember a hajón, ami épp kifutni készül, nahát), de állítólag lesz jobb, kap még esélyt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz