login |

Deadly Class: vége az 1. évadnak

2019. 03. 24. 21:33 - Írta: Necridus

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Nagy bajban vagyok a Rick Remender-féle képregény-adaptáció, a Deadly Class első évadjával kapcsolatban, mert a szerintem tök jó kezdés (amiről itt és itt olvashattok) után nagyon felemás részekkel szolgált, s már le is mondtam arról, hogy hetiben követem az 5. rész környékén, annyi sokkal izgalmasabbnak tűnő újonc érkezett februárban és márciusban.

Nem hozott egyébként rossz részeket a gyilkosnevelő iskoláról szóló sorozat, de sokszor volt csupán 10-15 perc egy-egy 40 perces részben, ami unalmas társalgásokkal vagy szemezgetéssel volt megtöltve, és egyszerűen nem tudott lekötni. Hiányzott belőle az az akciódússág, amit a Russo testvérek ígértek a trailerrel és a sorozat leírásával, de cserébe az évadzáróban bepótoltak mindent, mert 40-ből 35 perc tömény csata volt.

Sok mindenért szeretem a sorozatot, például az animációs flashbackek piszok jók voltak, ahogy harcjeleneteket is jól koreografálták, de a drogtripes epizód és a brit punk srác humora is elég bejövős volt. Viszont többet sokáig nem tudott számomra felmutatni, amivel érdekessé válhatott volna.

Kérdéses, hogy akkor mivel ment el 10 rész. Hát, őszintén fogalmam sincs. Kaptunk szerelmi háromszöge(ke)t, gyilkosság eltusolását, visszavonulással való próbálkozást, bérgyilkos családi drámát, de ezek mind belefértek volna 2-3 részbe, és akkor nem lett volna az elnyújtás miatt annyi unalmas jelenettel teli egy-egy rész.

Néha megmosolyogtatott, hogy a főszereplők alapvetően a klasszikus frenemies kapcsolatban álltak egymással, de mindig hajtogatták, hogy ők amúgy egy család – csak azt nem tették hozzá, hogy mindenki mindenkit utál, megvet, beszól neki és a halálát kívánja, így könnyen mondhatnám, hogy az évad főgonoszai gyakorlatilag az évad jófiúi voltak.

A tovább mögött már spoileresen folytatom.

De azért akadt egy egyértelmű ellenség is, Marcus múltjából felbukkanó Fuckface, aki hozta az elborultságot, a beteg és abszurd motívumokat, amik néha humorosak voltak, de inkább szörnyülködtetőek. Ő üldözte Marcus-t, mert az igazságot akarta világgá kürtölni: nem Marcus volt a tömeggyilkos, hanem ő. A fináléban ellene ment a csapat, s az ő kis seregével csaptak össze 35 percen keresztül.

Az évad közepén Maria kivégezte fogadott testvérét és párját, Chicót, hogy Marcus-szal lehessen, aki viszont Sayához vonzódott, így egyszerre ment a szerelmi vívódás, a lányok közti csata és Chico halálának titkolása. Az évadzáróban Sayát és Mariát egymásnak eresztették a Fuckface elleni bunyó közepén, és rá kellett jönnöm, hogy tök mindegy nekem, melyik hal meg, egyiket se tudtam megkedvelni – sőt, gyakorlatilag Petra és Billy kivételével mindenki totál semleges maradt számomra a sorozatban. Ez pedig nem túl jó…

Még talán Marcus lehetett volna egész szimpatikus, de őt is logikátlan, abszolút idióta karakterre írták, ami nem engedte, hogy megkedveljem. Ráadásul egyáltalán nem értem, hogy lett olyan tökéletes harcos, mint amilyennek beállították az évadzáróban, elvégre az órákon bukdácsolt még. A többiek se győztek meg igazán: Willie egyszerűen semmit nem adott hozzá a sorozathoz, az igazgató szála meg abszolút elszeparáltan volt kezelve, s egy percig sem kötött le igazán, mi történik vele. Az évadnyitóban rettentő jó karakternek tartottam, de hamar átalakult a szememben egy, a sztori szempontjából teljesen jelentéktelen figurává.

A finálé viszont több szempontból is bejött: rengeteg akció volt, amit már az elején megígértek, és végre megkaptuk, valamint a legtöbb szálat elvarrták: Fuckface meghalt, az igazgatótól a testvére elvette a lányát, hogy kiképezze, a csapat pedig megtalálta Chico fejét, miközben Maria szakított Marcus-szal. Naivan azt gondoltam, hogy ha eddig is ennyit foglalkoztak a szerelemmel, ez lesz a nagy cliff… de nem! Maria nevelőapja, vagyis Chico édesapja befutott, meglátta a fia fejét Marcus kezében, majd rögtön lelőtte Lexet.

Szemét egy cliffhanger, az egyszer biztos!

Nem olvastam a képregényeket, így összehasonlítási alapom nincs, de nyilván máshogy működhet ugyanez a történet folytatatásos füzetek formájában, mint 10 részes sorozatban. Nem volt rossz a Deadly Class első szezonja, de korántsem teljesítette azt, amit elvártam tőle. Nem is pontoznám, hiszen minőségileg kiemelkedő, kifejezetten jó harcjelenetek és üdítő animációk voltak benne, mégis gyenge karakterek és történet töltötte ki ezt a 10 részt.

Két dolog biztos: ha el is kezdem a második évadot (ami még berendelésre vár), azt darálni fogom, mert úgy egy fokkal jobban esett, és mindenképp belenézek ezek után a képregénybe (a magyar kiadásba!), hátha úgy jobban élvezem majd.

19 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2019. 03. 24. 21:04

majd a finálét megnézem, de ahogy írtam, a hatodik rész környékén kiszálltam – azért tartott ilyen sokáig, mert annyira bejött a pilot, viszont a folytatás, a tripes 1×05-től eltekintve a közepes 1×02-t idézte meg, vagyis volt bőven remek jelenet és húzás, de nagyon sok volt a parttalan, egyébként a kort és a gondolkodásmódot nagyon jól megragadó dialóg. ha azok jobban lekötöttek volna, biztos maradok. ráadásul a mellékszálak, a fent is említett igazgatós, vagy a kecskeszerető torzarcú pszichopata nagyon nem jött be. szeretem a beteg sztorikat, de utóbbira sem éreztem sajnos rá.

de akinek bejön ez a punkos hozzáállás, annak tetszhet a sorozat, ami a 80-as évekbeli ellenkultúrának nagyon hiteles szócsöve. és iszonyatosan átjön, hogy a képregényíró mindezt átélte, hogy tapasztalatból mesél.

arsebulls - 2019. 03. 24. 22:05

Én is 1×06 után szálltam ki, azért mert már csak szenvedtem alig tudtam a figyelmem a monitorra terelni. Engem hihetetlenül zavartak a parttalan beszélgetések, úgy érzem az egész arra ment ki, hogy meglovagolják azt a nosztalgiavonatot ami most hódít.

Amikor mondani akart valamit a sorozat, akkor meg annyira cringey és egybites lett az egész, hogy szekunder szégyen elkapott a monitor előtt.

Az egyetlen pozitívum amit fel tudok hozni az a zene, kicsit alulreprezentáltnak érzem – pl.- a The Cure-t és annak a korszellemét a sorozatok világában (A the Americans első évadjában egyszer ment a siamese twins és akkora érzelmi pluszt adott a résznek, hogy a mai napig emlékszem rá) ahhoz képest, hogy mennyire a 80-as évek bűvkörébe került mindenki.

Lehet, hogy valamikor még befejezem a sorozatot, de nagyon kicsi rá az esély, mert egyáltalán nem kötődöm egy szereplőhöz sem.

Pr13m - 2019. 03. 24. 22:42

Nagyon vegyesek az érzéseim. Jelenleg az 1x04nél tartok és baromi sok minden nem tetszik benne, gyakran fogom a fejem a szövegeken, a karakterábrázolásokon, stb stb…de valamiért még mindig nézem. Nem tudom miért, de meglátom meddig jutok.

jenga - 2019. 03. 25. 01:06

Akkor ugy tunik en vagyok az egyetlen, akinek bejott. En imadtam minden percet.
A sracok kozul en pont az angol gyereket, illetve a fekete “gangsztat” nem birtam annyira.

Trallala - 2019. 03. 25. 07:22

Amennyire jól indult számomra, annyira vált a végére érdektelenné és morbiddá. Ez a Fuckface vonal nagyon nem jött be nekem. A tanár meg amilyen komoly és erős, karakteres jellem volt az első részekben, a végére mindezek semmivé foszlottak.

lutzgizi - 2019. 03. 25. 07:31

A pilot nagyon bejött, de valahol út közben elvesztettem az érdeklődésemet. Végignéztem, de minek… Még a szereplők nevét sem bírtam felidézni nézés közben. Amikor valamely srác Marcusról beszélt én azon kaptam magam hogy egyszerűen nem tudom kiről van szó. Pedig a hangulat oké volt, legalábbis nekem bejött, de a szereplők sorsa egyre kevésbé érdekelt. Ha lesz második évad akkor talán az első részbe belenézek, de az is lehet hogy úgy járok mint a nevekkel és már arra sem fogok emlékezni hogy egyáltalán létezik ez a sorozat.

Caligvla - 2019. 03. 25. 07:37

A sorozat nem indult erősen, de legalább azt a szintet sem tudta tartani. Ráadásul elkövettem azt a hibát, hogy az évadzárót és a The Dirt filmet egymás után néztem meg, és így még szembetűnőbb volt, hogy a 80-as évek hangulatát például mennyire nem sikerült megidéznie. A punk attitűd sem volt éppen a kedvemre, egyrészt mert ide szerintem egyáltalán nem illett, másrészt a 80-as évek számomra a metalról szólt. A punk témát Constantine-nál odaillőnek érzem, itt viszont nem. A sorozat azért is nagy csalódás, mert ha a képregényes témákból olyan jó sorozatokat tudnak készíteni, mint a Doom Patrol, az Umbrella Academy, vagy hogy a csatornánál maradjunk, a Happy vagy Krypton, akkor ez a gyenge minőség kiábrándító.

Claire8310 - 2019. 03. 25. 08:24

Én is végig néztem, de a vége elég szenvedősre sikerült már, kb. mind karakter ellenszenves lett, főleg Maria. De Marcus is kitett magáért a konyhafilozófiás szövegeivel. Még nem tudom neki megyek-e a 2. évadnak (ha lesz). Elég zuhanórepülés volt az évad. A rajzolt flashback-ek tényleg jók voltak!

Mate4182 - 2019. 03. 25. 09:40

jenga – ne aggodj nem vagy egyedul nekem is baromira bejott az elejetol a vegeig

a karakterek kozul egyedul Maria volt ellenszenves de nagy kedvenc volt Petra es Billy, nagyon birtam a brit punk sracot, Saya is jo volt

az evadzaro meg nalam kb 10/10 es a cliffhanger, ahogy a sima deadly class alatt is irtam, nalam kivaltotta hogy meg fizetnek ism ost a masodik evader :D

Mom - 2019. 03. 25. 09:54

A hetedik résznél elakadtam és ahogy a saját véleményemmel összecsengő kommenteket olvasom, lehet, hogy annyiban is fogom hagyni.

kg1771 - 2019. 03. 26. 03:34

Túl a finálén, azt kell mondjam hogy felüdítő kis sorozat a többi tini-gimis lagymatagnál. Az utolsó 1 perc sokkolt engem is, de egyszerre sírtam és röhögtem rajta mind szinte végig az évadon. Sajna szerintem nem fogják berendelni a következő évadot, mert elég rossz mutatókkal találkoztam róla. Remélem nem nekem lesz igazam.

Garru - 2019. 03. 26. 11:58

Nem olyan rossz ez a sorozat! Oké, nem is igazán jó, de látszik, hogy rengeteg potenciál van benne. Az animációs részek pl. üdítően frissnek hatnak, ötletesek.
Szerintem amit sürgősen meg kellene lépniük a készítőknek, az a forgatókönyvíró gárda teljes lecserélése, mert a jelenlegiek képtelenek szerethető, vagy akár csak emlékezetes karaktereket írni.
A narratíva is kicsit lapos volt nekem. Mintha egyszerre túl sokat akartak volna markolni, de végül egyik sztorivonal sem lett igazán ütős.
Fuckface nekem sem jött be a többséghez hasonlóan – kifejezetten idegesíttek az ő jelenetei.
Ráadásul bántóan nyilvánvaló volt a limitált költségvetés, ettől sokszor akaratlanul is az járt a fejemben a megtekintés közben, hogy “ez de gagyi, te jó ég!”. 2019-ben ez már nem elég, szerintem.
De mondom a helyzet nem reménytelen, én még nem mondtam le teljesen a Deadly Classról.
Egy tehetségesebb alkotógárdával (írók, rendezők) ebből egy jó kis sorit ki lehetne hozni, csak kicsit több pénzt és kreativitást kell beletenni.

Andy - 2019. 04. 01. 08:00

Egy ilyen jellegű sorozatba nem fér bele ennyi felesleges rinyálás.

winnie - 2019. 04. 01. 08:19

“Egy ilyen jellegű sorozatba nem fér bele ennyi felesleges rinyálás.”

az az igazság, hogy ez egy “ilyen” jellegű sorozat, amiben belefér az akciózás. a sorozatnak a lényege a dialógokban, a karakterek érzéseiben rejlik, hiszen rajtuk keresztül beszél a készítő arról a 80-as évekbeli ellenálló attitűdről, aminek ő is része volt. engem sem ez fogott meg annyira, én is mást vártam volna, de azt el kell fogadni, hogy a sorozat ez akar lenni.

Mate4182 - 2019. 04. 01. 15:34

ez milyen jellegu sorozat, ha mar itt tartunk? :D

Marcipáncica - 2019. 04. 01. 22:29

Vegyes érzéseim vannak. Egyfelől az utolsó perceken lefagytam, kb most nézném azonnal tovább. Másfelől viszont Fuckface karakterét nagyon túltolták. Szeretem a bizarr, erős dolgokat de ez még nekem is túl sok volt. Hullámzó évad. Kovetkezetlenul viselkedő szereplők (pl. Lin ?!), viszont rengeteg lehetőség és érdekes, jópofa hangulat. Összességében 7/10. Csak mert most még az évadzáró hatása alatt állok. Amúgy valószínűleg nem ér ennyit.

petya - 2019. 04. 02. 11:42

Én végignéztem a sorozatot, azt kell mondjam elég lelkesen. Annak ellenére is, hogy néha hangosan kiabáltam a képernyővel, amikor egy-egy akkora paradoxont láttam, hogy az rendesen felidegesített.
Pl. nem értettem, hogy egy suliban, ahol elit bérgyilkosokat képeznek ki, hogy lehet ekkora dráma az ha valaki tényleg megöl valakit. Vagy egyáltalan, hogy lehet egy csapat felig fogyatekos rednek a fudenagy ellenség nekik.
Én kifejezetten szerettem Mariat, bár tisztában vagyok azzal, hogy mennyire ellenszenves. A színésznő játéka annyira nem jött be, de szerintem izgin megírt karakter, és tudtam követni mit miért csinál. Saya semmilyensége, és erőltetett titokzatossága sokkal jobban idegesített. Marcus meg hát… igen. Valahogy nem lehet elhinni ennek a babaarcú tinifiúnak a sok szörnyűséget, amit átélt, és emiatt a filozofálása is gyermetegnek és komolyanvehetetlennek hatott. Még annak ellenére is, hogy viszonylag ügyesen játszott.
Viszont a hibák ellenére mindig vártam a kövi részt, és kíványcsi vagyok a folytatásra ( ha lesz). Ennek a sorinak a tobbivel ellentetben kifejezetten jot tennenek a nagyobb tetek.

Tyberius06 - 2019. 04. 07. 16:36

Elszoktam már az ilyen kötsög cliffhangerektől. Az utolsó résszel heteket vártam, mire lement, ugyanakkor összességében tetszett. Az igazgató szála nálam nem volt eléggé kidolgozva, az nem is jött be. Egyébként a gyilkolás csak egyeseknél okozott gondot, mint Willie, akit a bandafőnök anyja “kényszerített” az iskolába és egyébként totál nem erőszakos természet. Szóval az még valahol érthető is volt, hiszen nem mindegyikük pszichopata.
A Marcus-Maria-Saya háromszög nekem sok volt picit, ugyanakkor magukkal a karakterekkel nem volt gondom. Az elején az animációkat szerettem, az akciók sem voltak rosszak, és nálam is Petra volt a favorit.
Nemtom lesz e folytatása, ha igen, akkor azon ott leszek.

bandrew12 - 2020. 04. 02. 20:03

Most fejeztem be
Nekem nagyon bejött. Alapvetően a tinis sulis környezet is közel áll hozzám, főleg hogy ilyen punkos, különc köntösbe lett öltöztetve. A zene és a hangulat tökéletes. Sajnáltam, hogy erről az alternatív világról nem tudtunk meg többet.
Tényleg voltak benne logikátlan dolgok, de igazi guilty pleasure volt számomra.
Sajnálom, hogy nincs folytatása. Olvastam a képregényeket még régebben és szívesen néztem volna még tovább a történetet

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz