login |

Ilyen lett volna az új Xena

2019. 03. 26. 16:30 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: insider,

Javier Grillo-Marxuach mindig is jó fej sorozatíró volt.

Egyrészt azért, mert az egyetlen saját sorozat egy tömény zsenialitás volt (természetesen a The Middleman-ről van szó), másrészt mert egy csomó rajongói sorozatban dolgozott, de leginkább azért, mert rengeteget tanulhatnak tőle a sorozatos írók. Nem elég, hogy Children of Tendu címen egy műhelytitkokkal teli podcast-et visz, de a honlapjára minden korábbi munkáját, így a sok bedőlt pilotját is posztolja. (Amiből kiderül, hogy az, akinek sosem volt saját sorozata, bőven meg tud élni abból, hogy sorozatterveket gyárt a fióknak.)

Grillo-Marxuach, aki nemrég a The Dark Crystal-t fejezte be a Netflix-nek és most az élőszereplős Cowboy Bebop íróstábjában van benne, pár éve még a Xena rebootját írta az NBC-nek, ami némi egyet nem értés miatt végül nem valósult meg. De szerencsére ettől még mi elolvashatjuk, hogy milyen lett volna a sorozat, vagy legalábbis a pilot, aminek itt a teljes forgatókönyve. (Akinek nem fekszik a szkriptes formátum, az elolvashatja a “prózaibb” pitch-et, amivel eladta a tervet a csatornának.)

5 hozzászólás Ne habozz!

Scott21 - 2019. 03. 26. 19:39

Marmint “ilyen lett volNA az új Xena”?
Egyébként a pitch leírása alapján azt hiszem nyugodtabb vagyok, hogy ez nem valósult meg. Herkules mint főgonosz? Wtf? Meg nem értem miért kell mindennek ma már dark-osnak lennie, miért nem lehet valami könnyed és vidám?

tvolker - 2019. 03. 27. 08:09

@Scott21

Nem Herkules a főgonosz, hanem valamilyen király. Amennyire értem, Herkulest úgy akarták megváltoztatni, hogy egy egyszerű tábornok, és csak “marketing” céllal, az ellenség megfélemlítésére szőttek köré legendákat, amik mind kitalációk.

Ezzel egyrészt ugye hiteltelenné teszik az egész karaktert, másrészt abba a képbe illik bele a dolog, hogy realisztikus alapokra akartak építkezni. Azt írják, hogy az “istenek, félistenek” is emberek lettek volna, és valódi mágia sem lett volna ebben a világban, inkább a még meg nem értett tudomány megközelítést alkalmazták volna, némi ködösítéssel.

Tulajdonképpen szerintem lehetett volna így is jó sorozatot készíteni belőle, de ami miatt valószínűleg el se kezdtem volna, az a következő 2 pont a pitch-ben:
1, a történet és Xena eredete erősen koncentrált volna arra, hogy elnyomó férfi társadalom irányítja a világot és a nők helyzete mennyire reménytelen – félő hogy igencsak egyoldalú ábrázolást kaptunk volna erről, úgy értem túlságosan is jelenkori feminista és PC nézőpont szerint
2, ezzel együtt az egyik fő szál Xena és Gabrielle szerelmét mutatta volna be (oké, voltak rá utalások talán az eredeti sorozatban, de úgy rémlik annyira nem volt azért erőltetve). Nekem nem működött volna, ha a kettejük közötti romantika annyira hangsúlyos lett volna, hogy konkrétan az a történet egyik mozgató rugója.

Szvsz nem sajnálom, hogy elbukott a projekt, bár lehet egyesek élvezték volna, én valószínűleg nem.

winnie - 2019. 03. 27. 08:18

tvolker: az egyes pont kapcsán egy ilyen karakterrel ez abszolút ziccer. a feminista nézőpont a minimum, és butaság lenne nem kihasználni a női szemszöget, és nem csak a párhuzamok miatt, hiszen azt nem hiszem, hogy bárki is vitatná, hogy abban a korban mi lehetett a helyzet – az is elég egyoldalú volt. a karakterek saját szemszögükből élik meg, viszont…

szerintem épp akkor lenne a PC a sorozat, ha nem egyoldalú lenne. legyen egyoldalú, nem PC. a politikai korrektség jegyében ugyan be lehet mutatni a másik oldalt (más kérdés, hogy mit is?:), de épp ezt kéne lerombolni, ez tesz tönkre mindent, hogy mindenki kedvében akarunk járni, senkit sem akarunk megsérteni, mert PC így meg úgy. ha valamit be lehet mutatni egyoldalúan (és ennek funkciója van), akkor nem kell (vélt) társadalmi elvárásoknak megfelelni. nincs azzal semmi gond, ha egyoldalúnak is mutatják. maximum a néző tudni fogja, hogy lehet a dolgoknak másik vetülete is, de ezt a készítő ránk hagyhatja, nem kell neki mindenkit kielégítenie. akit pedig ez érzékenyen érint (mert nyilván ilyenre is lenne példa, és ezzel szerintem nincs is gond), az máson is felkapná a vizet.

tvolker - 2019. 03. 27. 10:00

@winnie
Bőven van igazság abban, amit írsz, azt hiszem nem fogalmaztam elég pontosan :)

Továbbra is kiemelve, hogy ez csak a saját véleményem, nyilván kell a feminista nézőpont, és nem vitatom az akkori elnyomást, viszont én személy szerint nem bíznék abban, hogy ezt túlzások nélkül tudnák tálalni. Erre értettem az egyoldalút, hogy ha kifejezetten azt akarják kiemelni, hogy a nőknek mennyire rossz volt, akkor egy idő után túlzásnak érezném ha mindig ez lenne a téma a sorozatban. Nem mondom, hogy biztosan így lett volna, de nekem lehet elvette volna a kedvem egy idő után – persze sok múlt volna azon, hogy mennyire szájbarágósan mutatják be ezt a világot, és hogy akarnak-e a mai világra vonatkozó üzeneteket is közvetíteni vagy tényleg csak a bemutatás a cél. (Lehet csak az a bajom, hogy a CW Supergirl több negatív tapasztalattal is szolgált ilyen téren :D )

A PC jelzőt talán elsiettem, ebben igazad van.

juhaszvik - 2019. 03. 27. 10:27

winnie:
ezt mondjuk én sem értem, hogy hogyan lehetne valami egyszerre PC és feminista. logikailag semmi értelme, de van, hogy a logika hidegen hagyja az embereket.

amennyit tudunk az ókori társadalmakról, abból nyilvánvaló, hogy az emberek elnyomásán alapult, és még a legszabadabb kultúrákban is csak valamiféle tartozéknak tartották a nőket.
az eddigi tinglitangli ábrázolások (greek stlye kisestélyiben és szandálban virító feleségek, kocsmában ücsörgő harcos amazonok stb.) lényegében a fantasy műfaját képviselték, és pillanatra sem volt szándékuk semmiféle hitelességet bemutatni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz