login |

Pilot-mustra: Ízig-vérig – 1×01

2019. 03. 26. 18:30 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra,

– Te nem nézel tévét?
– Csak a Luxusfeleségeket.

(A teljes epizód a VIASAT Play-en megtekinthető még pár hétig.) Pedig jól kezdődött a pilot, kvázi egy Badár Sándor-előadással, ami engem, mint keményvonalas rajongót, simán berántott, kár, hogy teljesen random volt, mert sem Badár nem tűnt fel utána egy ideig, sem pedig a kezdő percek által sugallt hangulat, vagyis a humor, nem tért vissza, maximum foszlányokban.

De nem is ez volt a baj az Ízig-vérig pilotjával, hanem az, hogy mindvégig céltalan volt, fókusz nélküli. Egy sorozatkezdésnek illene meggyőznie az embert nem csak arról, hogy hol van az alapanyagban a sorozat és, hogy mi a koncepció, hanem arról is, hogy miért érdemes néznünk. És ebből a 47 percből ez nem nagyon derült ki.

ÍZIG-VÉRIG – 1×01 – 5/10

Ma, amikor úton-útfélen sorozatba botlunk, az nem elég, ha egy pilot igényesen van elkészítve, ha szépek a képei, ha szimpatikusak (és jó esetben jók) a színészei. És az sem elég, hogy a 4-5. részre beszippantsa a nézőt, hogy aztán el se eressze többet, mert odáig sokan el sem fognak jutni. Egyszerűen nem lehet arra apellálni, hogy a néző, csak azért, mert szívének kedves a téma vagy magyar a sorozat, bizalmat is fog szavazni. Ezért adni is kell valamit.

Az Ízig-vérig sajnos nem sokat adott eddig. Felvázolt egy alaphelyzetet, egy válófélben lévő párt, melynek tagjai a gasztro szférában dolgoznak, az egyik megkapja a családi éttermet, a másik Los Angeles-be tervez menni, kicsit még torzsalkodnak is és a végén kiderül, hogy nem lesz amerikai út, inkább egymás konkurensei lesznek a felek.

Egy sorozatot kezdeni tudni kell, mint ahogy a karaktereket is érdemes megalapozni, épp ezért meglepett, hogy a készítők csak Simon Kornélnak adtak erre lehetőséget, Gryllus Dorka karakterének bemutatásával vártak, és az elején szinte csak negatív színben tüntették (nyilván lehet tudni, hogy két egyenrangú karakterről lesz szó, épp ezért fura, hogy unszimpatikussá teszik…) és ehhez sem valami cizellált eszközt használtak, ráadásul egyszerű acsarkodással és agresszív szóváltással jelezték, hogy bizony nem komédiáról, hanem minimum dramedy-ről van szó.

A folytatást pedig leginkább az egyenetlenség jellemezte, a szuper rövid jeleneteket feleslegesen elnyújtottak követték (olykor két random mellékszereplővel, hogy közöljék velünk két másik karakter eredettörténetét), mindezt sok gasztrosnittel feldúsítva, amikre nyilván nem lehet panaszom, bár mintha azokból is hiányzott volna valami összetevő, ráadásul kissé önismétlők is voltak, pedig gondolom, volt alapanyag.

Nyilván elfogult vagyok, de a mellékkarakterek közül Badár kiválasztásának csak tapsolni tudok, ő hozza a sajátos stílusát, a többiekre pedig nyilván nem jutott sok idő, de ettől még illet volna karakteresebbre megrajzolni a személyzetet. Potenciál lehet bennük, de már itt többnek kellett volna őket mutatni holmi kellékeknél. Pokorny Lia és Száraz Dénes egyelőre totális kérdőjelek voltak számomra, remélem, hogy nem csak a szappanos sztorihoz kellenek.

Eskü, még direkt tetszett is, hogy az Ízig-vérig nem annyira polírozott, mint egy amerikai sorozat, mindenképp megvan a maga bája, és igazán kirívó negatívumot sem nagyon találok benne, de (és az elmúlt hónapokban biztos, hogy már mondtam ezt fél tucatszor) sok pozitívat sem tudok felhozni mellett azon kívül, hogy magyar. És olyan játékot nem fogok játszani, hogy hagyom, hogy a készítők visszaéljenek a bizalmammal csak azért, mert saját gyártás, és tudják, hogy a nézők elfogultak azzal, ami magyar.

Igen, lehetnék elnézőbb, és remélem, hogy sokan elnézők lesznek, hogy idővel rátaláljon a saját hangjára a sorozat, de ha így tennék, akkor minden általam kaszált magyar sorozattal megtehetném ezt, ami azért luxus lenne. Így még bevállalom az 1×02-t, amiben talán beindul a sztori, de ha az is inkább csak lézengés lesz, akkor kiszállok.

20 hozzászólás Ne habozz!

pudlinudli - 2019. 03. 26. 07:35

Hmm mit is írjak, szerintem unalmas legalábbis ez az első rész. A rész felénél én kikapcsoltam a tévét, untam plusz volt pár jelenet aminek semmi értelme nem volt. Azt sem értem mire jó h az egyik mukit Asztalosnak hívják ki ő Jézus? A másik muki Tunya amiről a Spongyabob jutott eszembe.

Bence - 2019. 03. 26. 08:10

Én is untam az első részt kicsit, de megelőlegezett bizalommal várom a többit. Szerencsére sikerült elkerülnie az életidegen dialógusokat, a színészek pedig fantasztikusak, főleg Gryllus Dorka

Xtian - 2019. 03. 26. 09:04

Gryllus-nak benne van a szerepében, hogy mindig savanyú képet kell vágnia?

Scale - 2019. 03. 26. 09:19

Én is néha untam egy picit, de mivel a színészeket mind nagy szeretem, főleg Simon Kornélt, ezért tartottam magam, és várom a következő részt.

Gryllusnak meg nem volt mire a szerepe szerint jó képet vágni, mégis csak megcsalták, meg el is vált.

derek - 2019. 03. 26. 09:59

A színészek jók , az operatőri munka is jó , a kaják guszták! Mondjuk az fura volt , hogy a Gryllus-Simon házaspár lányát Schmidt Sára játszotta. IRL koruk alapján beleférne (G.D. 46 , S.K. 42 , S.S. 25) , de inkább Gryllus szétszórt húgának nézném. :-) Még nem írom le a sorozatot.

Vilma - 2019. 03. 26. 13:28

Néha kicsit lassú volt az első rész, de a színészek jók voltak, főleg Gryllus Dorka és Simon Kornél. A lányuk szálát kihagytam volna, de később biztos nagyobb szerepe lesz.
Tunyát, mint kibicet bírtam, a főzés, étterem, chéf téma sorozatban nekem újszerű volt, tetszett a helyszín és a présház-étterem ellentét.
Következő részt is megnézem.

natasa - 2019. 03. 26. 20:15

A Balaton felvidék helyszínválasztásért nálam jár a piros pont. Badár szerintem is remek mellékszereplő, remélhetőleg jól kihasználják majd. Az alapfelállás nyilván unalomig feldolgozott, de Gryllus Dorka és Simon Kornél szimpatikus, jó színészek. Viszont a Száraz Dénes karakter nekem fura volt, valahogy olyan faarcú főgonosz figurát nyom, ami sehogy sem illett az egészbe. Semmi különös és mégis tetszett,egy ideig még biztos maradok aztán meglátjuk.

dexike3 - 2019. 03. 27. 07:38

nekem a balatoni vendéglátásról nem feltétlenül a fine dining jut az eszembe. ha az eredeti helyszínt valaki megsúgja akkor majd lecsekkoljuk nyáron valóban van e olyan jó.
a sorozatot majd meglátjuk milyenre fut ki.

Nina - 2019. 03. 27. 08:01

Csak a helyszínek miatt érdemes folytatni, esetleg… Badár persze oké, de a többiek… nem győztek meg. Van, amikor egy sorozatban senki nem szimpatikus-ez kb. olyan. De a gyönyörű helyszín sem feltétlenül menti meg.

Kisanna - 2019. 03. 27. 08:43

en is kerestem a helyszint, valaki tudja esetleg?

Bence - 2019. 03. 27. 08:48

Etyeken forgatták, sajnos a Balaton túl drága, az Egynyári kaland új évadának balatoni jelenetei is Budapesten lettek felvéve.

kisanna - 2019. 03. 27. 13:12

@Bence nahát, ezen most meglepődtem.

kiskiraly - 2019. 03. 28. 11:37

Első részről beszélek lehetnek benne spoilerek (mondjuk nem sok dolog történt eddig)

Nem számítottam nagy durranásra, de sajnos még annyit sem kaptam.
Ez a magyar dramedy inkább dráma sorozat eddig.
A két főszereplőt sokszor nem tudom értelmezni. Egyik alkalommal utálják, 10 percel később már kocsi mellett megölelik egymást, a sorozat végén pedig már a ex-férj szabadkozva megy az exéhez, hogy a gasztroblogger csak véletlenül ment hozzá kajálni.

Általában a pénzt arra a használják a sorozatokban, hogy az egyik félnek kell pénz, a másiknak meg van. A pénzes karakter megveszi az eladásra kíván dolgot, mert az ő szándékában is áll az üzlet (jóiszeműen vagy hátsó szándék vezérli). Két fél esetén egyik fél – vagy mindkettő – az üzlettől újabb lehetőségeket remél.

Itt pedig Asztalos (csak így vezetéknévvel) odaad 30 milliót a présházért a ex-feleségnek, a végén pedig mikor jön az ügyvéd az adásvételi szerződéssel, az ex-férj nem írja alá, sőt meg is tartja magának a pénzt. Most így a fikcó megtart magának 30 misit csak úgy? És ez lesz majd egy feszültségforrás? LOL.

4/10 és szánalomból megnézem a második részt is (ha azt is felpakolják), de nem tudom minek.

macskaszemu - 2019. 04. 01. 00:14

A nézettségről lehet tudni valamit?

kiskiraly - 2019. 04. 02. 13:06

Nem, nem és nem. 1×02 után instant kasza.
Sorozatot írni még mindig nem tudunk.

Tisztelt Sony!
Először próbálkozzanak még más remake-kel és majd utána meg lehet próbálni a hazait is.

Cseheknél nagy siker egy nőcis sorozat: főszerepben három nő, akik lapátra tették a férfjüket (finn sorozat alapján – Mustat lesket)

Vagy az osztrák köztévé Vorstadtweiber sorozata, ott öt osztrák Rózsadombi nő kerül válaszúthoz, amikor kiderül, hogy egyiküket lapátra lették. Erre beparáznak a többiek, hogy őket is lepattinthatják férjeik. Azonban ők is próbálnak kavarni, miután megtudják, hogy párjaik nem törvényes bizniszben utaznak.
(ahogy kivettem a leírásból)

kiskiraly - 2019. 04. 02. 13:08

*A cseh/finn sorozatnál történetesen megölték a férjeiket, az osztráknál nincs erről szó.

(kicsit félreérthető voltam)

trillárom - 2019. 04. 02. 13:34

Nekem Gryllus Dorka csalódás. Szerintem nem természetes a szerepében, Simon Kornél sokkal inkább az. De lehet majd belejön.
Kíváncsi leszek, mire fut ki majd a történet.

kisanna - 2019. 04. 02. 13:57

nekem se jön át egyáltalán, amit Gryllus Dorka csinál, olyan idegen és művi vagy nem is tudom.

winnie - 2019. 04. 03. 06:03

hát, ez a második rész sem igazán fogott meg, sima kasza nálam a sorozat. egyszerűen nem értem, hogy miért a műdrámához nyúlnak és miért akarják gryllus karakterét folyton rugdosni, unszimpatikussá tenni, miközben simon szinte végig pozitív. vannak jobb pillanataik, főleg, amikor nem marják egymást. nyilván nem kell nyugalom köztük, de szerintem másképp is lehet feszültséget indukálni, nem csak úgy, ha az egyikük folyton kiállhatatlan vagy “hisztis”, mert az egyszerűen nem vonzó, még akkor sem, ha így lesz emberi a karakter. ennél sokkal cizelláltabb megközelítés kéne, hogy legyen néző, aki éva mellett áll, de így nem nagyon van okunk arra, hogy ne andrás mellett legyünk. (az asztalos-féle rosszfiú meg annyira sematikus, hogy fáj.)

ebben a részben a mellékfigurák megint csak lógtak a levegőben (pokorny és badár legalább tesz annyit hozzá a megírt karakteréhez, hogy szimpatikus legyen, de ez sem a szkript, hanem a színészek miatt van – előbbi mondjuk nem sokat vizet zavar.), illetve a szokásos, “titkolózunk, nem beszéljük meg a dolgot nyíltan”-konfliktusok már 3 éve is unalmasak voltak.

beryl - 2019. 04. 10. 09:55

@ kiskirály mondanám, hogy nézd meg még 1x az első részt, mert totál más a sztori, de már kaszáltad :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz